nedeľa 26. februára 2012
streda 22. februára 2012
Šampiňóny s kokosovým mliekom / Mushrooms with coconut milk
Dnes som trošku improvizovala z toho, čo som mala doma. Nechcelo sa mi príliš dlho stáť v kuchyni, keďže teplomer už ukazuje 35°C, a tak to dnes istil veľmi jednoduchý obed: Dal fry, dusená ryža a šampiňóny s kokosovým mliekom.
ČO POTREBUJETE:
200g šampiňónov
plátok masla + 1/2 lyžice oleja
niekoľko karí lístkov
1 plochá lyžička tmavej rímskej rasce (shah jeera)
1/2 lyžičky feniklových semien
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
soľ
2 lyžice kokosového mlieka
AKO POSTUPOVAŤ:
V panvičke si rozpustíme maslo na oleji. Pridáme rímsku rascu a feniklové semená a necháme ich rozvoňať. Oheň zmiernime.
Pridáme karí lístky a necháme ich prasknúť.
Pridáme kurkumu...
...hneď pridáme nadrobno nakrájané šampiňóny a premiešame. Asi minútku restujeme.
Pridáme kašmírske chilli korenie, premiešame.
Nakoniec pridáme kokosové mlieko a na miernom ohni, zakryté povaríme do mäkka, asi 10 minút.
Hotové šampiňóny osolíme, premiešame a môžeme podávať napríklad s plackami alebo ako prílohu ku karí a ryži.
sobota 18. februára 2012
Ako som v Indii kurací guláš varila / Chicken goulash
Mám takú strašnú chuť v poslednej dobe na segedínsky guláš. Včera som sa konečne rozhodla, že si naložím jeden malý pohár kapusty na skúšku a uvidím, čo z toho vznikne. Ale chuť na guláš zostala.... ak nie segedínsky, tak aspoň obyčajný. Lenže guláš som ešte nikdy nevarila. Páni majstri na guláše mi teraz odpustia, ak som spáchala v nasledujúcom recepte nejaké vážne kulinárske zločiny :) Keďže sme hinduistická rodina, hovädzie mäso nejeme. Zostalo mi teda na výber mäso kuracie alebo mäso kuracie... vybrala som si mäso kuracie. A ako to dopadlo sa dočítate už v recepte....
ČO POTREBUJETE:
4 kuracie stehná aj s kĺbom
(vykostené a mäso pokrájané na "gulášové kocky")
olej
4 veľké červené cibule
(cibule by malo byť asi toľko, koľko je mäsa)
soľ
1 lyžička sladkej mletej papriky
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1 lyžička drvenej tmavej rímskej rasce
2 paradajky
1 zelená paprika
voda podľa potreby
1 lyžička sušeného majoránu
1 surový zemiak
4 strúčiky cesnaku
AKO POSTUPOVAŤ:
Najprv si nachystáme paradajky. Narežeme ich na jednom konci do X a vložíme na chvíľku do vriacej vody (blanšírujeme). Vyberieme a vložíme do chladnej vody, šupku ošúpeme a paradajky nakrájame nadrobno.
V hrnci zohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ a restujeme domäkka. Musí byť orestovaná poriadne, až sa takmer rozpadáva, čiže to trvá trošku dlšhie.
Potom pridáme bobkový list, kašmírske čili, sladkú mletú papriku (ktorú mám z myjavského trhu, domácu od babičiek z kopaníc :), rímsku rascu a malú chvíľočku orestujeme, nie dlho, aby paprika nezhorkla.
Potom pridáme nakrájané mäso a orestujeme tak, aby sa mäso zatiahlo.
Podlejeme troškou vody, pridáme nadrobno nakrájané paradajky a papriku, premiešame, privedieme do varu, oheň zmiernime, hrniec prikryjeme a varíme asi 30-35 minút domäkka.
Keď je mäso mäkké, pridáme najemno nastrúhaný zemiak na zahustenie, najemno nastrúhaný cesnak a majorán. Premiešame a povaríme ďalších 10 minút. Počas varenia gulášu podlievajte po troškách vodou (pridávajte vriacu vodu, ak treba doliať). Nesmie to byť ako polievka.
Ako prílohu môžete podávať s parenou knedľou, ale u nás doma sa guláš vždy jedol s chlebom, takže som skoro ráno ešte piekla domáci chlebík.
Samochvála síce "smrdí", ale trúfam si povedať, že ten môj dnešný guláš bol perfektný. Síce taký skôr indický, ale hlavné je, že bol :) Ďalšia výzva úspešne za mnou....
Samochvála síce "smrdí", ale trúfam si povedať, že ten môj dnešný guláš bol perfektný. Síce taký skôr indický, ale hlavné je, že bol :) Ďalšia výzva úspešne za mnou....
štvrtok 16. februára 2012
Základ na každé MAKHANI / Basic Makhani gravy
Spomínala som už v jednom recepte tu na blogu skupinku indov na Facebooku, kde si beriem k srdcu ich rady, učím sa a tiež občas poradím :) V skupinke je zopár indických šéfkuchárov a jedným z nich je aj Umang Datta (majiteľ Masala Art Restaurant), ktorý sa podelil o svoj recept na základnú omáčku ku každému Makhani. Takže túto omáčku môžete použiť na prípravu Paneer Butter masala, Murgh Makhani (Butter chicken), Zeleninové Makhani..... mal by to byť recept na reštauračné jedlá "typu makhani", ktorý by sa mal používať všade a tak by malo jedlo chutiť "autenticky" ako ho poznáte z reštaurácie. Či tak chutí, to nechám na váš posudok. Ale nám chutilo :)
ČO POTREBUJETE:
2 väčšie (alebo 3 menšie) paradajky
4 plné lyžice nesolených kešu orechov
vodu podľa potreby
50g masla+1/2 lyžice ghee (aby maslo nehorelo)
1 lyžičku cesnakovo-zázvorovej pasty
1 lyžičku sušených lístkov senovky gréckej
1/2-1 lyžičku chilli korenia
(záleží aké pálivé chcete, ja som použila 1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia, stačilo nám to na také "mild spicy makhani")
(záleží aké pálivé chcete, ja som použila 1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia, stačilo nám to na také "mild spicy makhani")
troška mletého zeleného kardamómu
soľ
1/2 lyžičky cukru (jaggery)
na dokončenie:
2 lyžice smotany na varenie
Do omáčky môžete dať: kuracie mäso, paneer, hrášok, mrkvu, zemiaky, zelené fazuľové struky, šampiňóny.... záleží aké Makhani robíte. Ja som použila paneer a niekoľko kešu orechov.
AKO POSTUPOVAŤ:
Paradajky umyjeme, prekrojíme na polovice a vložíme do hrnca s vodou spolu s kešu orechami. Privedieme k varu, oheň zmiernime, hrniec prikryjeme a na mierno varíme 1 hodinu. Paradajky a kešu orechy potom scedíme (vodu si odložíme, nevylievame) a necháme trocha vychládnuť. Dáme ich do mixéra, pridáme trocha odloženej vody a vymixujeme. Odložíme bokom.
V hlbšej panvici roztopíme maslo spolu s ghee. Pridáme cesnakovo-závorovú pastu a popražíme na miernom ohni do hnedkava, kým sa nestratí tá surová vôňa. Potom pridáme vymixovanú paradajkovo-kešu omáčku a premiešame. Ak by to bolo príliš husté, pridáme ešte z vývaru z paradajok. Ale nie veľa, aby to nebolo ako voda. Ide o hustejšiu omáčku.
Pridáme chilli korenie, mletý kardamóm a senovku grécku a premiešame. Osolíme, pridáme cukor a premiešame.
Varíme na miernom ohni, kým sa olej neoddelí na povrchu. Vtedy máme základné Makhani hotové. (treba ho ešte dokončiť so smotanou po pridaní zeleniny, či iných surovín).
Teraz pridáme suroviny podľa toho, aké makhani robíme. Teda buď namarinované mäso, huby (ktoré si vopred orestujeme na masle dohneda), hrach čerstvý alebo mrazený alebo zeleninu, či paneer. Povaríme 2 minútky na miernom ohni alebo dlhšie, ak robíme s mäsom. Dokončíme smotanou, prehrejeme a odložíme z ohňa.
A výborné Makhani je hotové :) Tadaaaaa! Úplne jednoduché, však? :)
* * *
Kukurica s jarnou cibuľkou v makhani omáčke / Corn and spring onions makhani
V bode, kde som orestovala cesnakovo-zázvorovú pastu som potom pridala nakrájanú jarnú cibuľku/zelenú časť a orestovala a v bode, kde sa pridávajú koreniny som pridala mletú kurkumu. Inak všetko úplne rovnako ako je recept vyššie. V momente, kde sa pridáva paneer som miesto paneeru pridala kukuricu.
* * *
Ak chete makhani s varenými vajíčkami, postupujte rovnako ako je základ. Potom si zvlášť orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte pripravené makhani, zrieďte na požadovanú konzistenciu omáčky a do hotovej omáčky vložte 6 minútové vajíčka.
streda 15. februára 2012
Rybacie kokosové karí
Mám veľmi rada rybacie karí. Väčšinou, keď sa varia rybky, tak je celý ten deň rybkový. To znamená, pekné kúsky sa použijú na vyprážanie a tie škaredšie (ale stále jedlé) sa nevyhodia, ale sa použijú do karí. Samozrejme do karí pridáme aj pár pekných kúskov. A môj najväčší kritik dnes chválil 🙂
ČO POTREBUJETE:
asi 9ks naporcovanej ryby (použila som pomfret)
2 lyžičky semienok koriandru
2 sušené kašmírske červené chilli papričky
4ks guľatého čierneho korenia
1 stredne veľká červená cibuľa
strúhaný čerstvý kokos z polovice orecha (asi 250ml pohár)
olej
1 menšia červená cibuľa
1/2 lyžičky tmavéj rímskej rasce (shah jeera)
2 strúčiky cesnaku
soľ
2 lupienky Kokum
voda podľa potreby
čerstvá koriandrova vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
Kúsky ryby umyjeme a osušíme.
Sušené chilli papričky, koriandrové semená a guľaté čierne korenie dáme do mixéra na korenie (možete použiť mažiarik) a pomelieme.
V tomto korení obalíme ryby a necháme pol hodinu odležať.
Stredne veľkú cibuľu nakrájame na menšie kusy a dáme do mixéra. Pridáme strúhaný kokos a asi 50ml vody. Vymixujeme na pastu a odložíme bokom.
Potom si v hlbšom hrnci zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu, nakrájaný cesnak a nakrájanú cibuľu a popražíme domäkka.
Pridáme kúsky ryby a opečieme z každej strany minútku.
Pridáme kokosov-cibuľovú pastu a prilejeme vodu podľa potreby. Karí nesmie byť polievkové, skôr ako taká omáčka.
Osolíme, privedieme k varu a na miernom ohni, zakryté povaríme 5 minút.
Pridáme Kokum a prehrejeme chvíľku. Hrniec odložíme z ohňa a karí posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou. Hrniec zakryjeme a karí necháme 15 minút odležať.
Vysmážaná korenená ryba / Fried spicy pomfret
ČO POTREBUJETE:
naporcovanú rybu (použila som pomfret)
soľ
citrónovú šťavu
na obaľovanie:
1 a 1/2 lyžice kukuričného škrobu
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžičku mletého chilli korenia
1 lyžičku mletého koriandru
štipku soli
olej na vysmážanie
AKO POSTUPOVAŤ:
Rybku umyjeme a osušíme. Osolíme a kvapneme na ňu niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Necháme 10 minút postáť.
Zatiaľ si v miske zmiešame korenie...
... s kukuričným škrobom a štipkou soli.
Olej v hlbšej panvici poriadne zohrejeme. Keď je horúci, kúsky ryby obalíme v pripravenej korenenej zmesi...
... a ihneď vkladáme do oleja. Vysmažíme z oboch strán na silnom ohni do hneda.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)