nedeľa 26. februára 2012
streda 22. februára 2012
Šampiňóny s kokosovým mliekom / Mushrooms with coconut milk
Dnes som trošku improvizovala z toho, čo som mala doma. Nechcelo sa mi príliš dlho stáť v kuchyni, keďže teplomer už ukazuje 35°C, a tak to dnes istil veľmi jednoduchý obed: Dal fry, dusená ryža a šampiňóny s kokosovým mliekom.
ČO POTREBUJETE:
200g šampiňónov
plátok masla + 1/2 lyžice oleja
niekoľko karí lístkov
1 plochá lyžička tmavej rímskej rasce (shah jeera)
1/2 lyžičky feniklových semien
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
soľ
2 lyžice kokosového mlieka
AKO POSTUPOVAŤ:
V panvičke si rozpustíme maslo na oleji. Pridáme rímsku rascu a feniklové semená a necháme ich rozvoňať. Oheň zmiernime.
Pridáme karí lístky a necháme ich prasknúť.
Pridáme kurkumu...
...hneď pridáme nadrobno nakrájané šampiňóny a premiešame. Asi minútku restujeme.
Pridáme kašmírske chilli korenie, premiešame.
Nakoniec pridáme kokosové mlieko a na miernom ohni, zakryté povaríme do mäkka, asi 10 minút.
Hotové šampiňóny osolíme, premiešame a môžeme podávať napríklad s plackami alebo ako prílohu ku karí a ryži.
sobota 18. februára 2012
Ako som v Indii kurací guláš varila / Chicken goulash
Mám takú strašnú chuť v poslednej dobe na segedínsky guláš. Včera som sa konečne rozhodla, že si naložím jeden malý pohár kapusty na skúšku a uvidím, čo z toho vznikne. Ale chuť na guláš zostala.... ak nie segedínsky, tak aspoň obyčajný. Lenže guláš som ešte nikdy nevarila. Páni majstri na guláše mi teraz odpustia, ak som spáchala v nasledujúcom recepte nejaké vážne kulinárske zločiny :) Keďže sme hinduistická rodina, hovädzie mäso nejeme. Zostalo mi teda na výber mäso kuracie alebo mäso kuracie... vybrala som si mäso kuracie. A ako to dopadlo sa dočítate už v recepte....
ČO POTREBUJETE:
4 kuracie stehná aj s kĺbom
(vykostené a mäso pokrájané na "gulášové kocky")
olej
4 veľké červené cibule
(cibule by malo byť asi toľko, koľko je mäsa)
soľ
1 lyžička sladkej mletej papriky
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1 lyžička drvenej tmavej rímskej rasce
2 paradajky
1 zelená paprika
voda podľa potreby
1 lyžička sušeného majoránu
1 surový zemiak
4 strúčiky cesnaku
AKO POSTUPOVAŤ:
Najprv si nachystáme paradajky. Narežeme ich na jednom konci do X a vložíme na chvíľku do vriacej vody (blanšírujeme). Vyberieme a vložíme do chladnej vody, šupku ošúpeme a paradajky nakrájame nadrobno.
V hrnci zohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ a restujeme domäkka. Musí byť orestovaná poriadne, až sa takmer rozpadáva, čiže to trvá trošku dlšhie.
Potom pridáme bobkový list, kašmírske čili, sladkú mletú papriku (ktorú mám z myjavského trhu, domácu od babičiek z kopaníc :), rímsku rascu a malú chvíľočku orestujeme, nie dlho, aby paprika nezhorkla.
Potom pridáme nakrájané mäso a orestujeme tak, aby sa mäso zatiahlo.
Podlejeme troškou vody, pridáme nadrobno nakrájané paradajky a papriku, premiešame, privedieme do varu, oheň zmiernime, hrniec prikryjeme a varíme asi 30-35 minút domäkka.
Keď je mäso mäkké, pridáme najemno nastrúhaný zemiak na zahustenie, najemno nastrúhaný cesnak a majorán. Premiešame a povaríme ďalších 10 minút. Počas varenia gulášu podlievajte po troškách vodou (pridávajte vriacu vodu, ak treba doliať). Nesmie to byť ako polievka.
Ako prílohu môžete podávať s parenou knedľou, ale u nás doma sa guláš vždy jedol s chlebom, takže som skoro ráno ešte piekla domáci chlebík.
Samochvála síce "smrdí", ale trúfam si povedať, že ten môj dnešný guláš bol perfektný. Síce taký skôr indický, ale hlavné je, že bol :) Ďalšia výzva úspešne za mnou....
Samochvála síce "smrdí", ale trúfam si povedať, že ten môj dnešný guláš bol perfektný. Síce taký skôr indický, ale hlavné je, že bol :) Ďalšia výzva úspešne za mnou....
streda 15. februára 2012
Rybacie kokosové karí
Mám veľmi rada rybacie karí. Väčšinou, keď sa varia rybky, tak je celý ten deň rybkový. To znamená, pekné kúsky sa použijú na vyprážanie a tie škaredšie (ale stále jedlé) sa nevyhodia, ale sa použijú do karí. Samozrejme do karí pridáme aj pár pekných kúskov. A môj najväčší kritik dnes chválil 🙂
ČO POTREBUJETE:
asi 9ks naporcovanej ryby (použila som pomfret)
2 lyžičky semienok koriandru
2 sušené kašmírske červené chilli papričky
4ks guľatého čierneho korenia
1 stredne veľká červená cibuľa
strúhaný čerstvý kokos z polovice orecha (asi 250ml pohár)
olej
1 menšia červená cibuľa
1/2 lyžičky tmavéj rímskej rasce (shah jeera)
2 strúčiky cesnaku
soľ
2 lupienky Kokum
voda podľa potreby
čerstvá koriandrova vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
Kúsky ryby umyjeme a osušíme.
Sušené chilli papričky, koriandrové semená a guľaté čierne korenie dáme do mixéra na korenie (možete použiť mažiarik) a pomelieme.
V tomto korení obalíme ryby a necháme pol hodinu odležať.
Stredne veľkú cibuľu nakrájame na menšie kusy a dáme do mixéra. Pridáme strúhaný kokos a asi 50ml vody. Vymixujeme na pastu a odložíme bokom.
Potom si v hlbšom hrnci zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu, nakrájaný cesnak a nakrájanú cibuľu a popražíme domäkka.
Pridáme kúsky ryby a opečieme z každej strany minútku.
Pridáme kokosov-cibuľovú pastu a prilejeme vodu podľa potreby. Karí nesmie byť polievkové, skôr ako taká omáčka.
Osolíme, privedieme k varu a na miernom ohni, zakryté povaríme 5 minút.
Pridáme Kokum a prehrejeme chvíľku. Hrniec odložíme z ohňa a karí posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou. Hrniec zakryjeme a karí necháme 15 minút odležať.
utorok 7. februára 2012
Methi Murgh Kadhai
ČO POTREBUJETE:
2 kuracie stehná aj s kĺbom; vykostené a pokrájané na rezančeky
2 lyžice paradajkového pretlaku
4 strúčiky cesnaku
1/2 lyžičky mletého kašmírskeho chilli korenia
olej
1/2 lyžičky rímskej rasce
soľ
1/3 lyžičky mletej kurkumy
troška vody na podliatie
za hrsť nasekanej senovky gréckej - čerstvých lístkov
za hrsť nasekanej vňate koriandru
AKO POSTUPOVAŤ:
V miske zmiešame paradajkový pretlak, nastrúhaný cesnak a chilli korenie.
V hlbšej panvici zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu a počkáme chvíľku kým praskne a zavonia. Oheň zmiernime a pridáme paradajkový pretlak (miesto pretlaku môžete použiť 2 rozmixované paradajky). Pol minútky necháme prehriať. Pridáme kurkumu.
Ďslej pridáme kuracie rezančeky a osolíme. Dobre premiešame.
Podlejeme troškou vody, privedieme ju k varu, znova oheň zmiernime, panvicu prikryjeme a varíme 15 minút.
Potom pridáme nasekanú senovku grécku a koriandrovú vňať, premiešame, zakryjeme a minútku necháme prehriať. Odstavíme panvicu z ohňa a zakryté necháme 10 minút odležať.
Podávame buď s dusenou ryžou, s Jeera rice alebo nejakým jednoduchým Pulaom.
nedeľa 5. februára 2012
Zemiaky s bielym makom / Potatoes with poppy seeds
ČO POTREBUJETE:
olej
4 stredne veľké zemiaky
1/2 lyžičky horčičných semienok
1/2 lyžičky černušky siatej (kalonji)
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 sušená kašmírska chilli paprička
1/2 lyžičky mletej kurkumy
soľ
troška vody na podliatie
AKO POSTUPOVAŤ:
Na suchej panvici, na stredne silnom ohni opečieme mak. Nie dlho, len kým zmení troška farbu a zavonia orieškovo. Často ho prehadzujte na panvici, aby vám nezhorel. Mak necháme vychládnuť a v mlynčeku alebo mažiariku popučíme/zomelieme a odložíme bokom.
Zemiaky ošúpeme a pokrájame na kocky. V hlbšej panvici zohrejeme olej. Nie toľko, aby v ňom zemiaky plávali, ale dosť na to, aby sa v ňom všetky rovnomerne pražili. Keď je olej dobre horúci, dáme doňho zemiaky a na silnom ohni ich opražíme do hnedkava. Občas ich poobracajte, ale nie príliš často. Opražené zemiačky vyberieme z panvice a odložíme ich bokom.
V druhej panvici zohrejeme trošku oleja. Pridáme horčičné semienka a necháme ich prasknúť. Oheň zmiernime. Keď semienka prasknú, pridáme černušku, rímsku rascu, feniklové semienka a chilli papričku. Korenie oprážame na slabom ohni, kým paprička nestmavne troška (pozor, aby nezhorela) a korenie uvoľní vôňu. Papričku vyberieme. Ihneď pridáme kurkumu a opražené zemiaky. Dobre premiešame. Pridáme soľ a podlejeme troškou vody. Vodu privedieme k varu, oheň zasa zmiernime, panvicu prikryjeme a zemiaky povaríme asi 8-10 minút. Všetka voda sa musí vyvariť, takže nepodlievajte veľa. Nakoniec k zemiakom primiešame pomixovaný biely mak a odstavíme panvicu z ohňa. Prikryté necháme 10 minút odležať.
Podávame napríklad s Chapati.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)