nedeľa 13. januára 2013

Pletienky




ČO POTREBUJETE (na 6ks):

na kvások:
100ml mlieka
1 lyžička sušeného droždia
1 plochá lyžica múky
1 lyžica kryštáľového cukru

ďalej:
200ml vlažnej vody
1 lyžička soli
1 lyžička kryštáľového cukru
1 lyžica sušeného mlieka
100ml oleja
1 žĺtok
500g hladkej múky (použila som Maida)

na záver:
1 bielok na potretie
sezam biely/čierny, mak biely/čierny, ľanové semienka, rasca - na posypanie





AKO POSTUPOVAŤ:

Suroviny na kvások najprv v malej miske zmiešame. Misku zakryjeme a necháme kvások napučať.



Do veľkej misy dáme ostatné suroviny na cesto, pridáme napučaný kvások a vymiesime cesto. Cesto necháme v misy, tú zakryjeme a necháme ho 30 minút kysnúť.



Potom ho znova rukou premiesime.



Rúru vyhrejeme na 180 - 200st.

Cesto rozdelíme na 6 rovnako veľkých častí.



Každú rozdelíme na ďalšie 3 rovnako veľké časti, ktoré vyšúľame na dĺžku a upletieme pletienky.



Pletienky položíme na plech a potrieme rozšľahaným bielkom. Každú pletienku môžeme posypať sezamom, ľanovými semienkami, rascou, či makom.



Vložíme ich do predohriatej rúry a pečieme 25 - 30 minút, dohneda.



🥨 🥨 🥨




sobota 12. januára 2013

Poha Dosa

Sú to indické raňajkové placky, podobné klasickým dosa plackám. Môžeme podávať napríklad s čatní. Prikladám tiež moje prvé krátke, amatérske video, preto prosím ospravedlňte jeho kvalitu. Neviem koľko budete rozumieť z môjho ušušlaného, koktavého monológu, ak nepomôže, tak aspoň na pobavenie :)


Poha dosa



ČO POTREBUJETE (na 7ks):

200ml ryže; použila som krátkozrnnú odrodu Ponni
100ml ryžových fliačkov/vločiek (thin poha)
1 plochá lyžica Urad dal
soľ
štipka prášku do pečiva alebo sódy bikarbóny
voda


1poha dosa 010



AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu, fliačky a urad dal prepláchneme vo vode a necháme namočené asi 3 hodiny.

1poha dosa 003

1poha dosa 004


Potom ich vymixujeme na tekuté cesto, hustotou asi ako na palacinky. Cesto necháme v tesne uzavretej miske, pri izbovej teplote (skôr na teplejšom mieste)  cez noc fermentovať. (Ak máte v kuchyni chladno a cesto slabšie fermentuje, zamiešajte doňho pred fermentáciou 1/2 lyžičky cukru.)

1poha dosa 006
takto vyzeralo ráno po fermentácii


Pri plackách postupujeme tak ako pri dosa plackách. Rozohrejeme panvicu. Keď je poriadne horúca prskneme na ňu troška vody, ktorá sa hneď odparí, do stredu vylejeme naberačku cesta a krúživým pohybom od stredu cesto rozotrieme na placku. Opekáme nasucho a len z jednej strany. Ak by sa vám placka opekala dohneda príliš rýchlo a nestíhala sa zatiahnuť z druhej strany, oheň troška zmiernime. Správne fermentované cesto bude robiť pekné bublinky na panvici, ako to vidíte na obrázku nižšie. Rovnako postupujeme so zbytkom cesta.

1poha dosa 008



A tu je mala ukazka:

piatok 4. januára 2013

Sambar

Sambar je pokrm, ktorý má korene v južnej Indii, v štáte Tamil Nadu. Podáva sa s uparenou ryžou, ak ide o hlavné jedlo alebo s Idli, Dosa, Uthappam ak ide o raňajky. Recept sa môže líšiť dom od domu. 





ČO POTREBUJETE:

150-180 ml Toor dal
voda podľa potreby 
1 ks moringy olejodarnej (drumstick); nakrájaná a ošúpaná
1 stredne veľká červená cibuľa (lepšie je použiť šalotku); nakrájaná nadrobno
2 stredné veľké paradajky; nakrájané nadrobno

soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho mletého čili korenia
trocha vody + 1 lyžička tamarindovej pasty; pastu v tejto vode rozpustíme
2 lyžičky Sambar masala

olej (alebo ghí)
1 lyžička rímskej rasce
1 lyžička horčičného semienka
1 lyžička koriandrových semien
1 lyžička Urid dal
niekoľko karí lístkov
2 ks červené sušené čili papričky

na dokončenie koriandrová vňať





AKO POSTUPOVAŤ:

Toor dal namočíme na pol hodinu vo vode. 

1


Potom ho ešte prepláchneme, scedíme, dáme do hrnca, pridáme nakrájanú cibuľu, paradajky a zalejeme to vodou. Privedieme to k varu, oheň zmiernime a varíme 20 minút. (Ja varím Sambar bez tlakového hrnca, preto toor dal predváram, inak by nebol uvarený domäkka, keďže moringe stačí 10min.)

Potom pridáme nakrájanú a ošúpanú moringu. 

Ďalej pridáme kurkumu, čili korenie a soľ, znova privedieme do varu. Keď voda začne vrieť, oheň zmiernime a varíme asi 8 minút odokryté.

2


Po 8 minútach pridáme sambar masala a povaríme ďalšie 2 minúty. 

3


Ďalej pridáme tadka. Tú si pripravíme tak, že v menšom hrnci zohrejeme olej (alebo ghí). Keď je dobre horúci, oheň trocha zmiernime a pridáme rímsku rascu, koriandrové semená, černušku, horčičné semienka a urid dal. Chvíľu korenia popražíme, aby zavoňali a uvoľnili svoje chute do oleja. Potom pridáme sušené čili papričky a karí lístky, ktoré necháme vypraskať.

4
5


Tadka následne vylejeme do sambaru a premiešame. 

6


Ďalej pridáme rozpustenú tamarindovú pastu, premiešame a sambar povaríme ďalšie 2 minúty. 

7


Do hotového jedla vmiešame nasekanú koriandrovú vňať a necháme pod pokrievkov 15 minút postáť. (Moringa nesmie byť rozvarená, približne 10min tepelnej úpravy by jej malo stačiť.)

8



O moringe olejodárnej som písala aj TU.


1sambar 029

utorok 1. januára 2013

Uhorkový šalát so sezamom / Cucumber salad with sesame


Uhorkovy salat so sezamom



ČO POTREBUJETE:

uhorku; najlepšie perzskú
soľ
mleté čierne korenie
čerstvú koriandrovú vňať
sezam


Uhorkovy salat so sezamom



AKO POSTUPOVAŤ:

Uhorku umyjeme a osušíme. Nastrúhame na dlhé pásiky a dáme do misky. Osolíme, pridáme trocha čerstvo zomletého čierneho korenia, trocha nasekanej čerstvej koriandrovej vňate a sezam. Sezam si môžeme najprv troška opiecť nasucho na panvičke. Všetko dobre premiešame a pred podávaním necháme 10 minút postáť. 

piatok 28. decembra 2012

Klíčky s kokosom / Sprouts with coconut


Klicky s kokosom



ČO POTREBUJETE:

400ml mix klíčkov (napr. mungo fazuľky, cícer, šošovica, horse gram.....)
olej
1 lyžica koriandrových semien
2 sušené červené čili papričky
kúsok škorice
2 klinčeky
2 lyžice čerstvého strúhaného kokosu (nie kokosovej múčky)
1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
1 stredné veľká červená cibuľa; nakrájaná nadrobno
soľ
troška vody


Klicky s kokosom



AKO POSTUPOVAŤ: 

Do hrnca dáme trocha oleja a zohrejeme ho. Pridáme koriandrové semienka, klinčeky, škoricu a necháme rozvoňať. Ďalej pridáme čili papričky a necháme troška zhnednúť. 

Klicky s kokosom


Toto dáme do mažiara (alebo mixéra) spolu s kokosom a rozmixujeme.

Klicky s kokosom


Potom k tomu pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a znova premixujeme. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.

Klicky s kokosom


V tom hrnci, kde sme opekali koreniny zohrejeme zasa trošku oleja. Keď je dostatočne horúci pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme dohneda.

Klicky s kokosom


Potom pridáme zmes korenín a kokosu a premiešame. Podlejeme trošičkou vody.

Klicky s kokosom


Ďalej pridáme mix klíčkov, soľ a len malú chvíľku prehrejeme. Klíčky netreba tepelne upravovať, aby nestratili to "dobro" čo v sebe majú.

Klicky s kokosom
Klicky s kokosom


Nakoniec hrniec odložíme z ohňa a pridáme opláchnutú a nasekanú koriandrovú vňať. Premiešame, hrniec na 1 minútu zakryjeme a jedlo necháme odležať.

Klicky s kokosom

Podávame s plackami.





Toto je posledný recept v roku 2012. Tento rok nebudem písať žiadne zhrnutia. Tento rok stačí zhrnúť jednou vetou. Bol výborný. Verím, že ten nasledujúci bude ešte lepší.


streda 26. decembra 2012

Toikadi

Moja staršia švagriná pochádza z kasty "saraswat brahmínov". Táto kasta má svoje typické jedlá a spôsoby varenia, ktoré považujú za saraswat cuisine. Práve vďaka nej a jej kuchárskemu umeniu som sa začala kedysi zbližovať s indickou kuchyňou. Jej jedlá boli prvé, ktoré mi zachutili, aj vďaka čerstvému kokosu, ktorý sa do nich často pridáva. Teda kokos mi bol predstavený ako surovina, ktorá nepatrí len do koláčov. A chuť jedál má naozaj milo prekvapila. O tom ako na kokos som písala v tomto článku.


Toikadi