ČO POTREBUJETE (na 6ks):
na kvások:
100ml mlieka
1 lyžička sušeného droždia
1 plochá lyžica múky
1 lyžica kryštáľového cukru
ďalej:
200ml vlažnej vody
1 lyžička soli
1 lyžička kryštáľového cukru
1 lyžica sušeného mlieka
100ml oleja
1 žĺtok
500g hladkej múky (použila som Maida)
na záver:
1 bielok na potretie
sezam biely/čierny, mak biely/čierny, ľanové semienka, rasca - na posypanie
AKO POSTUPOVAŤ:
Suroviny na kvások najprv v malej miske zmiešame. Misku zakryjeme a necháme kvások napučať.
Do veľkej misy dáme ostatné suroviny na cesto, pridáme napučaný kvások a vymiesime cesto. Cesto necháme v misy, tú zakryjeme a necháme ho 30 minút kysnúť.
Potom ho znova rukou premiesime.
Rúru vyhrejeme na 180 - 200st.
Cesto rozdelíme na 6 rovnako veľkých častí.
Každú rozdelíme na ďalšie 3 rovnako veľké časti, ktoré vyšúľame na dĺžku a upletieme pletienky.
Pletienky položíme na plech a potrieme rozšľahaným bielkom. Každú pletienku môžeme posypať sezamom, ľanovými semienkami, rascou, či makom.
Vložíme ich do predohriatej rúry a pečieme 25 - 30 minút, dohneda.
🥨 🥨 🥨