nedeľa 21. apríla 2013

Prázdniny

Začali sa školské prázdniny v Indii a zároveň prišli aj horúce dni. Tento rok im ale utečieme a pôjdeme zhlboka dýchať slovenský čerstvý vzduch, aby sa nám roztiahli hrudné košíčky. Na blogu bude ticho a nebudú pribúdať nové recepty až do júna. 

Užívajte si jar, kvitnúce stromy a teplé slnečné lúče....

A nás čaká toto..... <3



6234613007_91f79bcd32_z


6243527440_6c87e399f3_z


6266004031_6c4f7be20b_z


6225814243_df72642e53_z






pondelok 1. apríla 2013

Mungo na cibuli / Green moong dal with onion





ČO POTREBUJETE:

150ml hrnček suchých mungo fazuliek
voda na ich uvarenie

olej alebo ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
niekoľko karí lístkov
2 väčšie červené cibule

2 väčšie paradajky
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička kašmírskeho čili korenia
1/2 lyžičky mletého koriandru

soľ
hrsť čerstvej koriandrovej vňate





AKO POSTUPOVAŤ:

Mungo na hodinu namočíme vo vode. Potom vodu vymeníme a mungo varíme domäkka, asi 20min. Nič sa nestane, ak sa nám trocha rozvarí. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.



V hlbšej panvici (kadhai) rozpálime olej. Pridáme rímsku rascu a necháme prasknúť. Pridáme karí lístky, ktoré prasknú ihneď. Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka.



Potom pridáme nadrobno nakrájané paradajky, kurkumu, čili korenie, mletý koriander, kadhai prikryjeme a paradajky dusíme asi 15 minút na miernom ohni do mäkka. 



Pridáme uvarené mungo fazuľky, soľ, premiešame a ak je v panvici prebytočná tekutina, necháme ju na silnom ohni zredukovať. 



Nakoniec vmiešame koriandrovú vňať, prehrejeme a odstavíme z ohňa.



štvrtok 28. marca 2013

Karfiolové karí s kokosom / Cauliflower curry with coconut



ČO POTREBUJETE:

1 menší karfiol

na pastu:
olej alebo ghee
2 stredne veľké červené cibule
1 väčšia hrsť čerstvého nastrúhaného kokosu
1 lyžička koriandrových semien
2 sušené červené čili papričky
1 lyžička bieleho maku
trocha vody

ďalej:
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička garam masala
soľ
1/2 lyžičky mletého kašmírske čili korenia
voda podľa potreby




AKO POSTUPOVAŤ:

V hlbšej panvici zohrejeme olej. Pridáme koriandrové semená a necháme rozvoňať.
Potom pridáme nakrájanú cibuľu a opekáme domäkka. 
Pridáme čerstvý strúhaný kokos. Na miernom ohni to všetko opečieme do hnedkava a odložíme bokom, aby zmes trocha vychladla.



Potom túto zmes dáme do mixéra, pridáme chilli papričky (ktoré sme vopred namočili na pol hodiny vo vode), biely mak a rozmixujeme s trochou vody na pastu.



V tej istej panvici, ktorú sme použili na opraženie kokosu zohrejeme zasa trocha oleja. Pridáme rímsku rascu a necháme ju rozvoňať. Pridáme na malé kúsky rozrobený a prepláchnutý karfiol. Opečieme do hnedkava. Potom pridáme kokosovú pastu a vodu podľa potreby, aby vznikla "omáčka" - karí. Pridáme kurkumu, garam masala, kašmírske chilli a premiešame. Dochutíme soľou a znova premiešame. Karí varíme na miernom ohni poloprikryté asi 10-15 minút, kým karfiol nezmäkne. 



Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať.




Hotové karí podávame s dusenou ryžou alebo s plackami ako napr. Kulcha alebo Naan.




streda 27. marca 2013

Vestigia - školské predstavenie (marec 2013)

Tak ako aj minulý rok, aj tento rok sa konalo školské predstavenie na záver roka. Deti predviedli tance, aj zaspievali, zabavili sa a zožali veľký potlesk. Predstavenie sa nieslo v rovnakom duchu ako minulý rok. Tance ukázali kultúru rôznych štátov Indie a zároveň predstavili rôzne náboženstva.


Tu je aspoň malá ukážka v obrázkoch a niekoľko videí.


1
pred odchodom do školy, sa deti museli posilniť :)


Myslím, že obrázky školy, kam chodia deti som ešte nedávala na blog. Tak ukážka indickej školy pre deti zo strednej vrtvy.

3
recepcia


4
tu rodičia čakajú deti, pretože do areálu školy nikoho nevpustia počas vyučovania; veľké okno slúži na preberania obedárov od rodičov


5
areál školy


6



Po úpravách areálu sa s hodinovým meškaním konečne začal program. Začiatok programu zahájili najmenší. Dostali absolventské "vysvedčenia" :)

1vestigia 2013 010





1vestigia 2013 012


1vestigia 2013 015
nás mladší miláčik






Potom nasledoval program... tance, spev....

1vestigia 2013 021
tu tancuje naša Salonka






1vestigia 2013 030


1vestigia 2013 031






1vestigia 2013 035






1vestigia 2013 040


1vestigia 2013 046






1vestigia 2013 049






1vestigia 2013 060
Sanabka bola za kravičku.







1vestigia 2013 062
areál školy počas vystúpení


Na záver sa podávala večera, ale my sme odišli trocha skôr, lebo doma nás čakala naša štvornohá láska.


Ďalší školský rok za nami a prázdniny pred nami...

utorok 26. marca 2013

Happy HOLI !!!!

Holi je indický festival - oslava farieb. Viac o jeho histórii sa dočítate tu.



1holi 003


1holi 008


1holi 009


1holi 010


1holi 014


1holi 016


1holi 019


1holi 020


1holi 021


1holi 023


1holi 027


1holi 030


1holi 032
aj ja som schytala od susediek :)