štvrtok 18. júla 2013

Mäta


22pudina 011


Zdravie a výživa: 

  1. Uvarené sušené lístky mäty pomáhajú pri upokojení zažívacieho traktu a zmierňujú bolesť brucha. Pitie mätového čaju zmierňuje podráždenie čriev a čistí žalúdok. 
  2. Mäta je silné diuretikum, a preto, pomáha pri odstraňovaní toxínov z tela. 
  3. Ak je v strave pravidelne, mäta znižuje rast baktérií a plesní v tele. 
  4. Drvené lístky mäty pomáhajú pri bielení zubov. 
  5. Mäta pomáha zbaviť sa bolesti hlavy a migrény. 
  6. Inhalovanie mäty prináša úľavu pri infekcii dutín a pri prechladnutí. 
  7. Využíva sa pri príprave rôznej kozmetiky a parfumov. 
  8. Vdychovanie esenciálneho oleja z mäty prináša pocit pokoja, a tak pomáha človeku uvoľniť myseľ. Mäta má protisvrbivé vlastnosti. 


22pudina 015


Obsahuje:

Vitamíny: 
  • Vitamín C – je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcii na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek. 
  • Kyselinu listovú - je základným koenzýmom metabolizmu bielkovín. Je dôležitá pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA (molekuly nesúcej genetickú informáciu), rast tkaniva a funkciu buniek. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny. 

Minerály: 
  • Vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi. 
  • Železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila. 
  • Horčík - je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov. 
  • Fosfor - je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán. 



mint


Využitie v kuchyni: 

Čerstvá mäta dodáva vynikajúcu chuť jedlám. Mäta sa výborne hodí na prípravu nápojov, dezertov, šalátov, čatní, pesta, omáčok, marinád, rôznej zeleniny, hrachu, zelenej fazuľky aj zemiakov. 




Zdroje informacií:
http://lifestyle.iloveindia.com/lounge/benefits-of-mint-1808.html
http://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/the-nutrition-of-mint.html 
http://www.okzdravie.sk

pondelok 15. júla 2013

Balkónová záhradka

S monzúnom v Indii prichádza nový život (ak nie je príliš agresívny). Dážď zvlhčí zem, rastlinky dostanú dlho očakávanú vodu a všetko rastie, zelenie a ožíva. S príchodom tohtoročného monzúna sme sa so Salonkou dohodli, že si zasadíme nejaké semienka a budeme sledovať ako rastú. Len tak, aby sme videli ako sa im darí a ako rýchlo čo rastie.

Zasadili sme si semienka senovky gréckej, ktorá je pomerne jednoduchá na pestovanie a aj nám veľmi rýchlo vyklíčila. Tú samozrejme ľahko využijem aj v kuchyni.

22senovka


Zasadili sme semienka červenej papriky, ktorú u nás v obchode mávajú zriedka. A tak, keď sa nám podarilo ukoristiť v potravinách nedávno pekné kúsky, semienka sme si odložili. A už nám aj ukázali prvé lístočky.

22cervena paprika


Zasadili sme aj koriander, ale tomu sa akosi von nechce. Semienka sme pomliaždili valčekom na cesto, aby ľahšie klíčili. Salonka zasadila koriander aj u slovenskej babičky počas prázdnin a babička si myslela, že už z toho nič nebude. Už - už to chcela vzdať, keď tu zrazu po niekoľkých týždňoch koriander začal rásť! Takže s ním treba len trpezlivosť. Počkáme...

22koriander


Na youtube sme si popozerali aj niekoľko návodov ako sa čo pestuje. Salonku zaujalo pestovanie citrusovníkov, a tak sme si zasadili aj baby citróniky. Pravdu povediac, od nich som veľa nečakala, ale dnes sme ráno zbadali, že jedno zrnko nám začalo klíčiť :) Trvalo mu to 10 dní. Tešíme sa!

22baby citron


Ďalej sme zasadili niekoľko semienok paradajky, tmavú rímsku rascu a feniklové semienka. Nepotrebovali sme ani veľkú výbavu. Sadíme všetko do kelímkov od jogurtov.
22rajciny


22rimska rasca

22fenikel


Salonka chcela vidieť ako rastie aj nejaká strukovina, a tak sme zasadili mungo fazuľky. Tie vyskočili asi najrýchlejšie zo všetkých. Takto vyzerajú po dvoch dňoch.

22mungo


Nuž a náš najväčší experiment sú šampiňóny. V obchode bývajú preležané a nie veľmi pekné. Tiež sme popozerali niekoľko videí a dali sa do toho. Klobúčiky sme nechali 24hod., aby pustili spóry. A tie sme potom na papierikoch, na ktoré spadli dali na hlinu. Nádobu udržujeme zákrytú v tme, teple a vlhku. Zatiaľ sa nič nedeje..... takže chytiť palce a silno ich držať!!! :)



22sampinony2



A teraz ma napadá, že na čili sme zabudli..... musíme to rýchlo napraviť.

nedeľa 14. júla 2013

Čokoládová bábovka / Chocolate bundt cake

Recept mi poslala moja mama. Upiekla nám ju naposledy na privítanie a deťom veľmi chutila (ja som jej dieťa, takže sa počítam medzi tých, komu chutila).







ČO POTREBUJETE:

5 vajec
štipka soli
200g práškového cukru
1 lyžica kakaa
125g masla
150ml oleja
150ml mlieka
300g múky (použila som Maida, čo je hladká biela múka)
1 lyžička prášku do pečiva
horká čokoláda (použila som horkú Bournville)





AKO POSTUPOVAŤ:

Žĺtka oddelíme od bielkov.

22coko babovka 001


Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.

22coko babovka 002


Žĺtka, maslo, cukor a kakao vymixujeme do penista.

22coko babovka 003


Pridáme olej a znova vymixujeme.

22coko babovka 004


Múku zmiešame s práškom do pečiva. Do maslovej zmesi postupne pridávame múku a mlieko. Vymiešame cesto.


22coko babovka 006


 Do tohto cesta potom zľahka zamiešame vyšľahané bielka.

22coko babovka 007


Rúru predohrejeme na 180st.

Formu na pečenie bábovky vytrieme olejom alebo roztopeným maslom a vysypeme múkou alebo strúhankou.

22coko babovka 008


Do pripraveného cesta ešte nakoniec zamiešame polámanú čokoládu.

22coko babovka 009


Cesto vylejeme do bábovkovej formy a dáme do rúry.

22coko babovka 010


Pečieme 30 minút odokryté a potom ďalších asi 20 minút zakryté hliníkovou fóliou, aby nám bábovka neprihárala zvrchu. Záleží ako ste zvyknutí piecť, možno nepotrebujete prikrývať.


 :) Dobrú chuť



22babovka 008

sobota 13. júla 2013

Chunke matar / Green peas subzi




ČO POTREBUJETE:

3 hrste čerstvo vylúpaného hrachu

olej
1/2 lyžičky rímskej rasce
štipka asafoetida

1 veľmi veľká červená cibuľa
1 plochá lyžička mletého koriandru
1/2 lyžičky mangoveho prášku  (Amchoor)
1/3 lyžičky mletého čierneho korenia
troška mletého kardamómu
1 lyžička čerstvého nastrúhaného zázvoru
2 zelené čili papričky

soľ





AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu a necháme ju rozvoňať. Pridáme asafoetida. 

22chunke matar 003


Ďalej pridáme na tenké prúžky nakrájanú cibuľu a na stredne silnom ohni restujeme do mäkka - hnedkava. 

22chunke matar 004


Pridáme mletý koriander, mangový prášok mleté čierne korenie a kardamóm. 

22chunke matar 006


Ďalej hneď pridáme čili papričky, do ktorých sme urobili zárezy nožíkom a nastrúhaný zázvor. Premiešame a chvíľku restujeme. 

22chunke matar 007


Potom pridáme čerstvý hrach, soľ a na miernom ohni pod pokrievkou dusíme 10 minút. Občas premiešame. 

22chunke matar 009


Do hotového jedla zamiešame nasekanú koriandrovú vňať. 

22chunke matar 010


Podávame s plackami Čapati



utorok 9. júla 2013

Paštéta z baranej pečene / Mutton liver pâté

Tento recept, je takmer identický s tým na paštétu z kuracej pečene. Len tu som pridala brandy.


22barania pascika 029



ČO POTREBUJETE:

1ks baranej pečene
2 lyžice ghí
3 strúčiky cesnaku
sušený tymián
mleté čierne korenie
štipka muškátového orieška
2 lyžice brandy
trocha vody
sladká smotana
soľ



22barania pascika 022



AKO POSTUPOVAŤ:

Pečeň opláchneme pod tečúcou vodou a nakrájame.

V hrnci zohrejeme ghí. Pridáme nakrájanú cibuľu a chvíľku restujeme na stredne silnom ohni.

22barania pascika 005


Potom pridáme cesnak a necháme rozvoňať.

22barania pascika 007


Ďalej pridáme nakrájanú pečeň a sušený tymián. Pečeň chvíľku opekáme, necháme mäso "zatiahnuť".

22barania pascika 009


Podlejeme s brandy, trochou vody a pridáme mleté čierne korenie. Dusíme asi 30 minút pod pokrievkou.

22barania pascika 011


Pridáme smotanu a muškátový oriešok, premiešame, prejdeme varom.

22barania pascika 013


Odstavíme z ohňa, osolíme a zmes necháme vychladnúť.

22barania pascika 015


Postupne rozmixujeme na paštétu. Ak by bola príliš hustá, pridáme troška vody.

Paštétu uskladníme v chladničke a neskôr podávame s pečivom.

pondelok 8. júla 2013

Punugulu / Punukulu

Dnes sme sa zobudili do šedivého, monzúnového rána. Je vlhko, teplo a vyzerá, že každú chvíľku začne tíško pršať. Ako som už spomínala raz, keď prší, v Indii sa smaží. Väčšinou Cibuľové Bhaji, ale na juhu je to aj obľúbené Punugulu/Punukulu.



22urid dal vada 015


ČO POTREBUJETE (asi na 15 malých kúskov):

150ml suchého Urad dalu/Urid dalu
(ja pouzivam len urid dal, ale moze sa namocit aj 75ml ryze a rozmixovat potom, tak ako sa postupuje pri ceste na Dosa placky)

voda
soľ
štipka prášku do pečiva alebo jedlej sody bikarbony
rímska rasca

ďalej môžete použiť do cestíčka:
nadrobno nakrájanú zelenú čili papričku
nadrobno nakrájanú červenú cibuľu


22urid dal vada 010


AKO POSTUPOVAŤ:

Urad dal si namočíme na minimálne 6 hodín do vody. Potom prepláchneme a dáme do mixéra. S trošičkou vody vymixujeme na hustejšie cestíčko, ktoré preložíme do misky.
22urid dal vada 002


Do cestíčka zamiešame soľ, rímsku rascu...
22urid dal vada 004


... nakrájanú koriandrovú vňať...
22urid dal vada 005


... prášok do pečiva. Necháme ho hodinku postáť, misku zakryjeme kuchynskou utierkou.
22urid dal vada 006


V hrnci rozpálime dostatok oleja. Vada sa musia fritovať. Keď je olej horúci, oheň zmiernime na stredne silný, až slabší, ale nezmiernime ho celkom, inak by sa vada napili oleja a neboli by mäkkučké zvnútra a chrumkavé zvonku.
22urid dal vada 007

22urid dal vada 008


Lyžicou spúšťame do oleja male pampusiky a fritujeme z oboch strán dohneda.

Podávame s chutney.