Dnes bubnovanie pokračovalo, dokonca ukázali zaujímavé tanečné kreácie :) a k tomu chodili ešte s nejakou veľkou vetvičkou....
štvrtok 21. júla 2011
streda 20. júla 2011
Kultúra v našom mestečku
Naše mestečko je síce malé, ale o zábavu mávame dosť často postarané vďaka mnohým sviatkom a festivalom. Aj dnes sa u nás bubnovalo a tancovalo rovno na ceste. Neviem presne o čo išlo, ale skupina mužov chodila od domu k domu, kde sa vždy pristavili. Pred domom už na nich čakali ženy, jedna držala malý hrniec, z ktorého im pravdepodobne darovala nejaké jedlo, možno im dávali aj peniaze, tak ďaleko som už nedovidela :) Jeden z mužom držal podnos, z ktorého sa dymilo a tým im pravdepodobne požehnal.... moje vysvetlenie berte s rezervou, len hádam :) Ich bubnovanie je vždy veselé a typicky indické... pobavte sa a "vdýchnite" atmosféru malého indického mestečka :)
Vajíčkovo paradajkový šalát / Eggs and tomato salad
ČO POTREBUJETE:
4 uvarené vajíčka
2 stredne veľké paradajky
1 malá červená cibuľa
1 lyžička medovej horčice
1 - 2 lyžice majonézy
troška mletého čierneho korenia
(ak treba soľ na dochutenie)
zelená časť jarných cibuliek
AKO POSTUPOVAŤ:
Uvarené vajíčka ošúpeme a nakrájame na kocky, paradajky nakrájame na kocky, cibuľu nakrájame nadrobno, všetko dáme do misky.
Pridáme horčicu, mleté čierne korenie, majonézu a dobre premiešame. Nakoniec primiešame nasekanú zelenú časť jarných cibuliek (alebo pažítku, či žeruchu).
utorok 19. júla 2011
Šošovicová nátierka / Lentil spread
ČO POTREBUJETE:
100ml Toor dal (alebo červenej lúpanej šošovice)
200ml vody
1/2 lyžičky mletej kurkumy
2 lyžice oleja
štipka asafoetida
¾ lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
1 červená sušená chilli paprička
3 strúčiky cesnaku
1 menšia červená cibuľa
soľ
hrsť koriandrovej vňate
1 lyžička šťavy z citróna
AKO POSTUPOVAŤ:
Toor dal prepláchneme a namočíme na 1 hodinu do vody. Potom vodu scedíme, toor dal dáme do hrnca a zalejeme asi 200ml vody, pridáme kurkumu a vodu privedieme k varu. Toor dal varíme na miernom ohni domäkka. Ak sa voda vyvarí, pridáme po troche vriacu vodu. Dal varíme asi 15-20 minút.
Keď máme Toor dal uvarený, v panvici zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu, asafoetida a chilli papričku. Korenie restujeme kým rímska rasca neuvoľní vôňu. Potom pridáme nasekaný cesnak a nasekanú cibuľu a restujeme domäkka.
Pridáme uvarený toor dal, osolíme a na silnom ohni varíme za občasného premiešania, až kým neshustne na požadovanú konzistenciu nátierky. Môžeme si pomôcť aj roztláčatkom (ktoré používam na zemiaky). Treba na dal dávať pozor a neodchádzať od panvice, môže sa stať, že zhustne rýchlo (hlavne ku koncu) a prihorí. Keď toor dal zhustne, oheň vypneme a vmiešame trocha koriandrovej vňate a šťavu z citróna.
Premiešame, dáme do misky a necháme vychládnuť.
Môžete skladovať v chladničke. Podávame s chlebom alebo pečivom.
Okrem iného táto nátierka je taká dobrá, že sa nemusíte báť ju ponúknuť ani vašim deťom. Urobte im sendviče, kde na chlebík natriete trocha šošovicovej nátierky, dáte kúštik masla a plátok syra. Sendviče im zapečte a máte pre ne dobrú večeru.
pondelok 18. júla 2011
Z okolia . . . / From the neighborhood . . .
Kvalita fotiek nie je výstavná (fotila som za jazdy), ale na ukážku ako to tu vyzerá pridávam pár obrázkov, ktoré som urobila túto nedeľu cestou od nás z mestečka Bapatla do mesta Guntur, kam chodíme nakupovať potraviny a iné.
malý hinduistický chrám
hlavná ulica v Bapatla
na okraji Bapatla
výletníčky 🥰
pouličné jedlo
v Guntur
menšie potraviny v Guntur
malý hinduistický chrám
v potravinách
Zemiaky s koriandrom / Potatoes with coriander
ČO POTREBUJETE (na 2-3 porcie):
5 stredne veľkých zemiakov
1 lyžica oleja
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/3 lyžičky mletej kurkumy
soľ
troška vody na podliatie
2 hrste nasekanej čerstvej koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
Zemiaky ošúpeme a pokrájame na malé kocky.
V panvici zohrejeme plej, pridáme rímsku rascu, necháme ju rozvoňať. Potom pridáme kurkumu.
Pridáme nakrájané zemiaky, soľ, dobre premiešame a podlejeme troškou vody. Vodu privedieme k varu, oheň zmiernime a prikryté varíme do mäkka. Ak sa vám voda vyvarí, podlejte zasa po troške. Výsledné zemiaky však musia zostať bez šťavy.
Nakoniec do zemiakov primiešajte koriandrovú vňať.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)