ČO POTREBUJETE (na asi 3 porcie):
1 menší karfiol
na pastu:
olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
1/2 lyžice koriandrových semien
2 stredne veľké červené cibule
1 veľká paradajka
na dokončenie:
olej
1 stredne veľká červená cibuľa
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
voda podľa potreby
soľ
100ml kokosového mlieka
1 plochá lyžička garam masala
čerstvá koriandrová vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
Do hrnca dáme olej a zohrejeme ho. Pridáme rímsku rascu a koriandrové semienka a popražíme ich na stredne silnom ohni, kým neuvoľnia vôňu.
Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme do hnedkava. Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a restujeme, kým sa nerozpadáva. Túto zmes necháme vychládnuť a potom rozmixujeme s troškou vody na pastu.
V tom istom hrnci, kde sme si pripravili vyššie uvedenú zmes znova zohrejeme troška oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme do mäkka.
Pridáme kurkumu a chilli korenie, zamiešame...
... a ihneď pridáme karfiol, rozrobený na ružičky, osolíme a zalejeme vodou tak, aby bol karfiol v nej ponorený. Vodu privedieme k varu. Keď sa začne variť, oheň zmiernime, hrniec zakryjeme a karfiol uvaríme do mäkka.
Keď je karfiol makký, pridáme pastu, ktorú sme si skôr pripravili a dobre zamiešame. Ak by bolo karí príliš riedke, necháme ho variť na silnom ohni, až kým nedostane takú hustotu, akú chceme. Občas ho premiešame.
Nakoniec pridáme kokosové mlieko, garam masala, premiešame, prejdeme varom a odstavíme hrniec z ohňa.
Do hotoveho karí zamiešame čerstvú koriandrovú vňať. Podávame s ryžou.
Recept na inú úpravu Karfiolového karí nájdete tu.