pondelok 5. novembra 2012

Karfiolové karí / Cauliflower curry




ČO POTREBUJETE (na asi 3 porcie):

1 menší karfiol

na pastu:
olej
1/2 lyžice koriandrových semien
2 stredne veľké červené cibule
1 veľká paradajka

na dokončenie:
olej
1 stredne veľká červená cibuľa
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
voda podľa potreby
soľ
1 plochá lyžička garam masala





AKO POSTUPOVAŤ:

Do hrnca dáme olej a zohrejeme ho. Pridáme rímsku rascu a koriandrové semienka a popražíme ich na stredne silnom ohni, kým neuvoľnia vôňu.

Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme do hnedkava. Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a restujeme, kým sa nerozpadáva. Túto zmes necháme vychládnuť a potom rozmixujeme s troškou vody na pastu. 

karfiolove kari 2 001


V tom istom hrnci, kde sme si pripravili vyššie uvedenú zmes znova zohrejeme troška oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme do mäkka. 

karfiolove kari 2 003


Pridáme kurkumu a chilli korenie, zamiešame... 

karfiolove kari 2 004


... a ihneď pridáme karfiol, rozrobený na ružičky, osolíme a zalejeme vodou tak, aby bol karfiol v nej ponorený. Vodu privedieme k varu. Keď sa začne variť, oheň zmiernime, hrniec zakryjeme a karfiol uvaríme do mäkka. 

karfiolove kari 2 005


Keď je karfiol makký, pridáme pastu, ktorú sme si skôr pripravili a dobre zamiešame. Ak by bolo karí príliš riedke, necháme ho variť na silnom ohni, až kým nedostane takú hustotu, akú chceme. Občas ho premiešame.

karfiolove kari 2 006


Nakoniec pridáme kokosové mlieko, garam masala, premiešame, prejdeme varom a odstavíme hrniec z ohňa. 

karfiolove kari 2 007


Do hotoveho karí zamiešame čerstvú koriandrovú vňať. Podávame s ryžou

karfiolove kari 2 008



Recept na inú úpravu Karfiolového karí nájdete tu.




Dokonalá Basmati / How to make perfect Basmati rice

Zuzka sa ma na FB stránke spýtala ako uvariť ryžu tak, aby bola ako v reštaurácii. Toto je spôsob prípravy indickej Basmati ryže, ktorý vás nemôže sklamať.


Dokonala basmati




ČO POTREBUJETE:

(pomer musíte vždy dodržať)

2 hrnčeky suchej ryže
3 hrnčeky vody; izbovej teploty


Dokonala basmati



AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu dobre opláchneme pod tečúcou vodou, aby sme odstránili škrob. Musí vám z nej ísť celkom čistá voda. Premytú ryžu dáme do misky a zalejeme vodou tak, aby bola celkom ponorená. Necháme ju namočenú 15 minút. 

Kým je ryža namočená, dáme do hrnca vodu a privedieme ju k varu. Ryžu celkom scedíme a pridáme do vriacej vody. Počkáme, kým sa voda začne znova variť. Potom oheň celkom zmiernime a hrniec tesne uzavrieme. Varíme ju takto 5 minút.

Potom oheň vypneme a hrniec stále tesne uzavretý necháme stáť 15 minút. Ryža sa v ňom stále "varí", aj keď oheň sme vypli. Po 15 minútach hrniec otvoríme a skontrolujeme, či je ryža mäkká. Ak je ryža dobre uvarená, dáme ju do servírovacej misky, aby sa ďalej v hrnci už "nevarila". 

Dokonala basmati

nedeľa 4. novembra 2012

Paradajkové chutney / Tomato chutney

Niekedy si raňajky predpripravím deň vopred (večer), aby som ráno stíhala nachystať aj deti do školy, aj nachystať niečo jesť. Dnes som si cez deň nachystala cesto na Dosa placky a pripravila rýchle chutney, ktoré sa môže uskladniť v chladničke a ráno podávať s plackami aj studené.




ČO POTREBUJETE:

1 väčšiu paradajku
1 väčšiu červenú cibuľu
4 strúčiky cesnaku
1 sušená červená chilli paprička
2 lyžice channa dal
1/4 lyžičky tamarindovej pasty
soľ
voda podľa potreby

na Tadka:
niekoľko karí lístkov
1/4 lyžičky horčičných semienok




AKO POSTUPOVAŤ:

V kadhai zohrejeme troška ghee. Pridáme sušenú chilli papričku a celé strúčiky cesnaku. Chvíľočku popražíme na stredne silnom ohni. 



Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a soľ (radšej menej a neskôr dochutiť). Cibuľu orestujeme do hnedkava. 



Ďalej pridáme nadrobno nakrájané paradajky a restujeme, kým sa nerozpadávajú. 



Nakoniec pridáme channa dal a tamarindovú pastu. Premiešame, prehrejeme a odstavíme z ohňa. 



Necháme trocha vychládnuť. Vychládnutú zmes rozmixujeme s trochou vody na pastu. Hustotu si môžete upraviť pridávaním vody počas mixovania, takže nepridávajte veľa naraz, aby to nebolo príliš riedke. Chutney dáme do misky. 

Urobíme si tadka. V menšom hrnci zohrejeme troška ghee a pridáme horčičné semienko. Keď začne praskať vhodíme karí lístky a necháme ich vypraskať.

paradajkove chutney 012


Toto ihneď vylejeme do chutney a dobre premiešame. 
 

Chutney môžeme podávať ihneď s rôznymi raňajkovými plackami ako napríklad: Sindhi Koki, Dosa, rôzne Paratha, Ghavan, Pesarattu, Dal chilla... Všetky recepty na placky nájdete TU

piatok 2. novembra 2012

Besan Uthappam

Dnes som robila výborné, diétne raňajkové placky. Cesto si môžete pripraviť aj deň vopred (večer) a uskladniť v dobre uzavretej miske, v chladničke cez noc. Múku besan môžete skúsiť nahradiť hraškou a placky môžete podávať napríklad s chutney alebo čerstvo nakrájanou zeleninou. Moja mladšia dcéra má rada k rôznym raňajkovým plackám granátové jablko 😋



sanabka papa 003





besan uthappam 022



ČO POTREBUJETE (na 5ks):

200ml cícerovej múky Besan
200ml instantných ovsených vločiek 
soľ
225ml vody
1 lyžička ľanových semienok

1/2 lyžice olivového oleja (môžete použiť ghee)
1/3 lyžičky černušky siatej (kalonji); miesto nej môžete použiť rímsku rascu
1 stredne veľká červená cibuľa; nakrájaná nadrobno
1 stredne veľká paradajka; nakrájaná nadrobno
1/4 lyžičky kurkumy mletej
1/3 lyžičky chilli korenia
hrsť čerstvej koriandrovej vňate 



besan uthappam 028



AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky dáme múku a vločky. Pridáme soľ a premiešame. Pridáme vodu a vymiešame cestíčko.

1


Pridáme ľanové semienka a premiešame.

4


V menšom hrnci zohrejeme olivový olej (alebo ghee). Pridáme černušku a chvíľočku popražíme na miernom ohni, aby uvoľnila svoju chuť. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a chvíľku restujeme. 

2


Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku, kurkumu a chilli korenie a restujeme všetko domäkka.

3


Túto zmes pridáme do cesta a zamiešame. Nakoniec pridáme nasekanú čerstvú koriandrovú vňať a dobre premiešame.

5


Panvicu rozhorúčime. Keď je dosť horúca oheň celkom zmiernime. Naberačkou do stredu panvice dáme cesto a oblou stranou naberačky ho na panvici krúživým pohybom rozotrieme na tenkú placku (ako pri Dosach). Na okraje placky nakvapkáme trošička olivového oleja. Placku opekáme pomaly z oboch strán.

6

utorok 30. októbra 2012

O ľanovom semienku

Konečne sme doma. Vrátili sme sa vlastne už pred tromi dňami, ale akosi nám internet nešiel, elektrika vypadávala a dnes nám v televíznych novinách ešte aj cyklónom pohrozili. Tak len dúfam, že cyklón sa rozpadne skôr ako stihne napáchať niečo zlé.

V Mumbai som si nakúpila niekoľko balíčkov ľanových semienok a začala som ich pridávať, kde sa dá. O ich "zázračných" účinkoch som si veľa prečítala a tak som ich zaradila do nášho každodenného jedálnička.




Ľanové semienko v Indii nájdete pod anglickým názvom Flax seed alebo v hindi Alsi. Sú to maličké hnedé semienka tvarom podobné sezamu, len o máličko väčšie. Sú hladké a leské, zemitej a s jemným náznakom akoby orieškovej chute.

Sú plné vlákniny (sú vhodné pre úpravu trávenia a pri zápche), antioxidantov, omega - 3 mastných kyselín, vitamín B komplex, horčík, mangán.

Omega – 3 mastné kyseliny pomáhajú napr. v boji proti zápalom, pomáhajú regulovať krvný tlak (výborné pre tých, čo trpia vysokým krvným tlakom).

Ľanové semienko tiež pomáha pri znížení hladiny cholesterolu.

Ľanové semienko tiež pomáha pri regulácii hladiny cukru v krvi a preto je výborné ako prevencia proti cukrovke.  

Práve preto, že ľanové semienko obsahuje malé množstvo kyanidu je treba ho pred pomletím opiecť nasucho na panvičke. (Túto informáciu nájdete tiež na tomto linku, posledný odstavec článku.)

Mleté ľanové semienka môžete zamiešať do akejkoľvek nátierky, semienka pridávať do chleba a pečiva, aj do placiek, do šalátov. Alebo si ich môžete pomlieť na prášok a denne zapiť 2 lyžice mletých ľanových semienok veľkým množstvom vody. (Tehotné a dojčiace ženy by sa mali poradiť s lekárom.)

utorok 23. októbra 2012

Moshe's cafe Mumbai

Siet malych restauracii a kaviarniciek pod nazvom Moshe's sa rozrastla o dalsiu kaviarnicku z ich produkcie. Pribudla v obchodnom centre Palladium (Phoenix mills, Lower Parel). Je zastrcena pod schodami na prizemi centra, co vsak neznamena, ze to tam aj ako "pod schodami" vyzera. Je tam niekolko stolov s pohodlnymi kreslami a ciste prostredie.  





Menu pozostava z talianskej a arabskej kuchyne. Okrem toho, ze sa tam mozete dobre najest, je to prijemne posedenie pri kave a da sa tam kupit aj velmi dobre, certsve pecivo (talianske aj arabske), ktore si mozete odniest domov.  





Mam tiez oblubenu ich pobocku v knihkupectve Crosswords, kde maju len kaviarnicku. Okrem kavy podavaju sendvice a zakusky.



My sme dnes ochutnali fondue: gorgonzola a paradajky...  






... Penne v syrovo-paprikovej omacke s brokolicou (omacka bola vynikajuca)...





... Pecene spagety s brokolicou a cukinou v paradajkovej omacke...





... zopar chutnych, maslovych, smotanovych zakuskov...







... a Tiramisu, ktore chutilo smotanovo-skoricovo-kavovo, velmi dobre.  





Jedlo bolo vyborne (cestoviny sa pohybovali v cene nad 300rupii za porciu, fondue bolo nad 200 rupii; cize troska drahsie), obsluha trocha chaoticka, zabudli nam dat tanier, aj pribor na servirovanie cestovin a ani nam jedlo nenaservirovali na taniere, az ked sme o to poziadali. Ale inak casnici boli ochotni a slusni. Urcite odporucam navstivit, co sa chuti jedla tyka.