piatok 21. júla 2017

Holandské chrumkavé žemličky (Tigrie žemličky) / Tiger bread

 



ČO POTREBUJETE (na 8ks):

na cesto:
400g múky (použila som Maida)
1/2 lyžice sušeného droždia
2 lyžice cukru
1 lyžička soli

60 ml teplej (nie horúcej) vody
220 ml teplého (nie horúceho) mlieka
2 lyžice oleja


na potretie:
60g ryžovej múky
1/4 lyžičky sušeného droždia 
60 ml teplej vody
1/2 lyžice oleja
1/2 lyžice cukru
štipka soli



AKO POSTUPOVAŤ:

Zo surovín na cesto vyhnetieme cesto. Misu zakryjeme a cesto necháme 1 hodinu kysnúť.



Potom ho znova prehnetieme rukou (použijeme extra múku na poprášenie, ak by bolo riedke) a rozdelíme na 8ks, ktoré vymodelujeme na guľky. Uložíme ich na plech, troška od seba, prikryjeme ĉistou utierkou a necháme ešte 15min kysnúť.



Kým kysnú, pripravíme si zmes na potretie. Všetky suroviny vymiešame v miske dohladka a necháme 5min odležať. (Ak by sa vám pasta podarila príliš hustá, po trošičke pridajte teplú vodu a vymiešajte, kým nemáte natierateľnú pastu.)



Keď žemličky podkysnú, vrch potrieme pripravenou zmesou a znova ich necháme 20min kysnúť.



Rúru vyhrejeme na 180st. Žemličky pečieme 25 - 30min.