utorok 23. marca 2010

Sol kadhi

Po výdatnom jedle sa v štátoch Maharashtra a Goa zvyčajne podáva Sol kadhi, ktoré pomáha tráveniu. Môže sa však podávať aj k ryži na jej zvlhčenie. Je výborné počas horúcich dní. Viac o tom, čo je to Kokum na tomto linku.




ČO POTREBUJETE:

20 lupienkov Kokum

nastrúhaný čerstvý kokos z 1/2 orecha

1 - 2 zelené chilli papričky (nemusia byť)

1/2 lyžičky rímskej rasce 

2 strúčiky cesnaku

kúsok čerstvého zázvoru 

voda


na dokončenie:

štipka soli (alebo čierna soľ Kala namak)

čerstvá koriandrová vňať




AKO POSTUPOVAŤ:

Do trochy horúcej vody namočíme kokum, necháme lúhovať asi 30 minút. Potom lupienky dobre vo vode postláčame a odložíme bokom do daľšieho použitia.

Nastrúhaný kokos dáme do mixéra spolu s ostatnými surovinami, pridáme asi 200ml teplej vody a vymixujeme. 

Toto vylejeme do plátienka (alebo na sítko) a vytlačíme do misky všetku tekutinu, ktorú môžeme dostať. Dužinu z plátienka vrátime do mixéra, znova pridáme 100ml teplej vody, vymixujeme a znova dáme do plátienka a vodu vytlačíme tak ako prvýkrát.

Extrakt z kokosu nalejeme do vyššej nádoby, pridáme kokum (aj s vodou, kde sme ho namočili), soľ a ak chceme môžeme pridať aj troška cukru, ale nemusí byť.

Pridáme troška nasekanej koriandrovej vňate a premiešame. (Tento krok môžeme vynechať.)

Podávame vychladené, prípadne aj s kockami ľadu.


pondelok 22. marca 2010

Čo je to Sago (alebo Sabudana) ?

Ságovník rastie v juhovýchodnej Ázii a Pacifiku, väčšinou na bažinatých miestach.
Rastie veľmi rýchlo a vo svojom kmeni ukladá množstvo škrobu. Stromy sa výrubu, ich dreň sa rozdrtí a škrob sa vymýva vodou. Ak sa nechá škrobová kaša kvapkať cez sýto na horúci plech, vzniká perlové šago. Listy ságovej palmy sú cenným materiálom k zakrývaniu striech, pretože vydržia až 7 rokov, teda dlhšie ako väčšina ostatných materiálov.


Využitie:

Sago obsahuje najmä sacharidy. V Indii sa používa na prípravu pudingov (Payasam), na prípravu kaše alebo do polievky alebo na prípravu Upma a Vada. Je dobrým zdrojom energie pre posilnenie organizmu a je ľahko stráviteľné. V Indii sa pripravuje Sago ako pôstne jedlo počas náboženských sviatkov.

Sago má extrémne nízky obsah tuku a nízky obsah bielkovín. Neobsahuje žiadne minerálne látky alebo vitamíny a má len veľmi nízke množstvo vápnika, železa a vlákniny.

Sago vo forme prášku môže byť použité ako zahusťovadlo v omáčkach a múka z neho môže byť použitá na prípravu ploských chlebov/placiek.







Dusená kapusta / Stewed cabbage




ČO POTREBUJETE:

olej
1/2 lyžičky rímskej rasce
1 stredne veľká zelená kapustová hlava
1 väčšia červená cibuľa; nakrájaná nadrobno
3 strúčiky cesnaku
1 a 1/2 lyžice kryštálového cukru (alebo palmového cukru)
soľ
1 plochá lyžička sladkej červenej papriky mletej (alebo kašmírske chilli korenie)
1/3 lyžičky mletého čierneho korenia





AKO POSTUPOVAŤ:

Kapustu nasekáme nadrobno. Na oleji necháme prasknúť rímsku rascu, pridáme cibuľu a orestujeme do mäkka. Pridáme cukor (môžete použiť menej) a necháme skaramelizovať za občasného premiešania.

Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, nasekanú kapustu,podlejeme vodou, pridáme soľ, sladkú papriku a mleté čierne korenie a dusíme zakryté na miernom ohni asi 30 minút, kým nie je kapusta mäkká. Ak chcete viac chrumkavú, stačí variť 15minút.

Takúto kapustu podávam s parenou knedľou a pečenými kuracími stehnami.

piatok 19. marca 2010

Cestoviny s brokolicou / Pasta with broccoli

Obyčajne do týchto cestovín pridávam biele korenie, ale ak nemáte použite čierne. Nie je to žiadna Talianska kuchyňa, len také jednoduché, študentské jedlo, ak potrebujete rýchlo niečo uvariť, aby to nemusela byť opäť treska s rohlíkmi 🤪





ČO POTREBUJETE (asi na 2 porcie):

3 a pol hrste menších cestovín
vodu a soľ na ich uvarenie

maslo
4 strúčiky cesnaku
1 malá brokolica
soľ

asi 200ml sladkej smotany alebo podľa potreby 
syr na strúhanie
mleté biele korenie (alebo čierne)
muškátový oriešok
sušené oregano
chilli vločky
sušený cesnak
1/2 lyžičky cukru
niekoľko čerstvých lístkov bazalky 





AKO POSTUPOVAŤ:

Cestoviny uvaríme v osolenej vode podľa návodu. 

Kým sa varia cestoviny pripravíme si omáčku. Do hrnca dáme roztopiť maslo. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, brokolicu a štipku soli. Restujeme pod pokrievkou na miernom ohni asi 8 minút, občas premiešame. 



Pridáme smotanu a premiešame. Potom pridáme cukor, sušený cesnak, korenie, oregano, chilli vločky a nastrúhaný muškátový oriešok. Pridáme syr a nasekané bazalkové lístky a na miernom ohni ďalej varíme 1 až 2 minútky, kým sa syr neroztopí. 

Do omáčky potom zamiešame uvarené, scedené cestoviny. Podávame teplé.



U nás sa "fancy" syry nepredávajú, takže ja dávam roztopiť náš lokálny do omáčky. Ak máte parmezán alebo grana padano môžete si ich nastrúhať na cestoviny až pri servírovaní, čím bude ich chuť výraznejšia.


pondelok 15. marca 2010

Kokosové karí zo zeleného hrachu / Coconut curry with green peas






ČO POTREBUJETE (asi na 4-5 porcií):

200ml uvareného zeleného hrachu

na pasty:
2 väčšie červené cibule
2 väčšie paradajky
veľká hrsť čerstvej koriandrovej vňate 
2 kopcom plné lyžice čerstvo nastrúhaného kokosu 

ďalej na karí:
ghee alebo olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce 
1/2 lyžičky feniklových semien 
1/4 lyžičky asafoetida 
1 plná lyžička cesnakovo zázvorovej pasty
(alebo oboje čerstvo nastrúhané)
1 zelená chilli paprička 

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia 
3/4 lyžičky garam masala 
soľ
voda podľa potreby 





AKO POSTUPOVAŤ:

Suchý hrach si na noc namočíme, ráno vodu scedíme a vymeníme za novú. Uvaríme ho v tlakovom hrnci domäkka. Môžeme uvariť vačšie množstvo, nakrabičkovať a zamraziť.

Ďalej si pripravíme pasty. Rozmixujeme nakrájanú cibuľu a odložíme do misky bokom do daľšieho použitia. 



Rozmixujeme najrájané paradajky a odložíme bokom do daľšieho použitia.



Rozmixujeme koriandrovú vňať s kokosom a trochou vody a odložíme do misky do ďalšieho použitia. 



V hrnci zohrejeme ghee alebo olej. Pridáme rímsku rascu,  feniklové semená a necháme ich rozvoňať. Pridáme asafoetida a premiešame. 



Pridáme cesnakovo zázvorovú pastu a nadrobno nakrájanú chilli papričku, chvíľku na miernom ohni restujeme.



Pridáme cibuľovú pastu, premiešame a na miernom ohni redukujeme asi 10min. 



Pridáme paradajkovú pastu a znova asi 10min redukujeme.



Pridáme kokosovú pastu a redukujeme asi 15min.



Pridáme kurkumu, kašmírske chilli korenie, garam masala, soľ, uvarený hrach a vodu podľa potreby, aby sme mali konzistenciu hustejšieho karí.

Hrniec zakryjeme na miernom ohni karí varíme asi 15-20 min.



Podávame s dusenou ryžou alebo s Chapati.