nedeľa 2. mája 2010

Baklažánová bharta / Eggplant bharta

Toto vegetariánske jedlo pochádza zo severnej Indie, štátu Punjab. Je niekoľko variácií jeho prípravy. Jedlo mi zachutilo u švagrinej, pretože malo zvláštnu údenú vôňu a chuť.



22bharta 029



ČO POTREBUJETE:

2 stredne veľké baklažány
1 veľká paradajka
hrsť čerstvo nalúpaného alebo mrazeného hrachu
1 lyžička Garam masala
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)
soľ
1 lyžica ghee


22bharta 033



AKO POSTUPOVAŤ:

Jednoduchší spôsob, ak sa vám nechce upratovať sporák: Baklažán viackrát pichneme vidličkou po celom obvode. Potrieme ho olejom a uložíme do pekáčika (ktorý si môžete vystlať alobalo, baklažán počas pečenia pustí šťavu a tá môže horieť na pekáči). Rúru si predohrejeme na 180 - 200st. a pečieme ho 40 - 45 minút.

🍆 🍆 🍆

Alebo: baklażán prekrojíme podĺžne na polovicu, urobíme pozdĺžne hlbšie zárezy do prerezanej časti a do nich postrkáme cesnak. Šupku popicháme vidličkou. Dáme do pekáčika, potrieme narezanú časť olejom a pečieme na 180 - 200st. 40 - 45min.



🍆 🍆 🍆

Klasický indický spôsob (a tento odporúčam, aby jedlo voňalo a chutilo ako má!): Baklažán popicháme po celom obvode vidličkou. Na horák dáme mriežku (ja používam mriežku, na ktorú odkladám horúce hrnce). Baklažán na mriežku položíme. Zapneme oheň a baklažán na miernom plameni opekáme. Počas opekania ho obraciame, aby sa opiekol rovnomerne zo všetkých strán. Buďte trpezliví, potrvá to. Takto pečený baklažán začne rozvoniavať ako údený (a bude tak aj chutiť). Šupka musí poriadne stmavnúť a zošúveriť sa. Vo vnútri musí byť mäkký, nie surový. 

22bharta 002


22bharta 006


Opečený baklažán dáme na tanier a narežeme ho pozdĺžne. Pri stopke ho narežeme vodorovne, čiže vznikne rez v tvare kríža. Šupku otvoríme ako knihu. Dužinu lyžicou vydlabeme a dáme do taniera, kde ju vidličkou roztlačíme trocha, alebo dáme dužinu na dosku a nožom ju nasekáne až na kašu.

22bharta 009

22bharta 011


Z baklažána vám zostane len toto ako odpad. 

22bharta 012


V panvici/kadhai si zohrejeme ghí. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a popražíme ju dohnedkava.

22bharta 014


Potom pridáme kurkumu, čili korenie a garam masala a premiešame.

22bharta 015


Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a opekáme na miernom ohni, kým paradajka nezmäkne.

22bharta 018


Pridáme hrach a roztlačený baklažán, osolíme. Opekáme asi 5-7 minút na slabom ohni, miešame občas.

22bharta 019

22bharta 022


Do hotového jedla zamiešame nasekanú koriandrovú vňať.

22bharta 025


Podávame s plackami Chapati.



22bharta 031





Na doplnenie 18.9.2013: Dnes som robila tento recept s obmenou, ktorú mi poradil kamarát Dušan Deák. Vynechala som hrach a použila som cesnak, zelenú chilli papričku a aj jarnú cibuľku. Veľmi dobré!

baklazanova bharta 2

štvrtok 29. apríla 2010

Ako mi indický “šaman” liečil boľavé hrdlo / How an Indian medicine-man cured my sore throat

Dnes som sa zobudila s boľavým hrdlom a spomenula som si na jeden zážitok, ktorý vás možno trošku pobaví.

1
Prvé 3 roky sme bývali na samote, blízko maličkej dedinky.


Z tej dedinky u nás robil jeden starší muž (okolo 60tky mal). Bol to náš security man, čiže s palicou zaháňal cudzích, okoloidúcich, čo si prišli “požičať” naše ovocie, ktoré sme pestovali. Ja som mu hovorila “starý muž”.

2



Starý muž mal vždy po ruke nejakú radu, či odpoveď…..na všetko. Sedával u nás na priedomí a len čo počul, že naša dcérka zaplakala, už aj klopkal, bral ju na vysokého koňa a chodil s ňou hore dole po vonku. Preto aj jedny z prvých slov, ktoré sa naučila boli “Ou, oh Jeddu!”, voľne preložené ako poháňanie kráv.

Ako mi indický “šaman” liečil boľavé hrdlo
stary muz so Salonkou <3


Keď som bola tehotná s našim prvým bábätkom, dostala som silný zápal hrdla. Nemohla som rozprávať a k lekárovi som mohla ísť až v pondelok, pretože v nedeľu bol odcestovaný. No a keď ma náš “starý muž” videl v akom som stave, samozrejme mal radu. Hneď oznámil môjmu manželovi, aby mi rozmiešal kurkumu v teplom mlieku alebo vode a dal mi to vypiť. Ale to nebolo všetko… čo som ja netušila. O pol noci ma manžel budil, že nastupuje ďalší krok liečby! Kúsok ďalej od domu horel ohník a ja som v pyžame musela pekne prísť až k ohníku (dávať pozor, aby som hadovi na chvostík v tej tme nestupila), kde mi starý muž povedal, aby som si do ohníka 3krát odpľula….. oči mi vyliezli až na koniec nosa, či to myslí vážne. On sa nesmial! A tak som si pekne 3krát odpľula do ohníka, čo malo odohnať (“spáliť”) zlý zápal v mojom hrdle.
Ráno som sa zobudila, pred dverami v rozbitom suchom kokosovom orechu bez dužiny horel gáfor (starý muž robil modlitbu za moje hrdlo) a aj keď hrdlo ešte bolelo, bolo to o poznanie lepšie :)




Niekoľko starších obrázkov z nášho života na indickej dedine....


3
Tomy, Boby, Beny, Hrčka, Puppy.


4
Tu je už aj Salonka :)

5



6



7



streda 28. apríla 2010

Čo je to Senovka grécka (Methi, Fenugreek) ?

Senovka grecka - susene listky - kasuri methi



Senovka grécka je bohatá na minerály ako napr.: 
  • draslík - udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca.
  • vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi.
  • železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila.

100g senovky obsahuje len 49 kalórií.  


IMG_6720


Listy sú bohaté na:
  • vlákninu - pomocou svojej schopnosti viazať vodu reguluje trávenie, črevný pohyb a podporuje vylučovanie nepotrebných látok z organizmu.
  • Vitamín C - je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.

Čerstvé listy obsahujú 3-5% bielkovín. Množstvo vitamínu K (- je vitamín rozpustný v tukoch. Potrebný je najmä pre správnu činnosť pečene a zrážanlivosť krvi. Dôležitý je pre ľudí, ktorí majú problémy s krvácaním z nosa, nadmerným menštruačným krvácaním, alebo vnútorným krvácaním. Vitamín K podporuje vstrebávanie vápnika a vplýva tak na správny vývoj kosti) je porovnateľné s jeho množstvom obsiahnutým v špenáte.


Využitie v kuchyni:
Semená senovky sú populárne ako korenie. Listy aj semená majú horkú, pikantnú chuť a sú silne aromatické.
Semená, či listy sa používajú do rôznych strukovinových jedál, zeleniny, ryže a placiek.


22methi muthia 001


Jej účinky: 
  1. Senovka ochladzuje organizmus, pôsobí ako ľahké preháňadlo, je veľmi dobrá na trávenie, zažívacie problémy a pri poruchách nedostatku železa.
  2. Ak necháme listy vylúhovať, je dobrým kloktadlom, rýchly liek proti bolesti v hrdle a vredom v ústach.
  3. Zlepšuje tvorbu materského mlieka u dojčiacich mamičiek.
  4. Chráni pred nádormi prsníkov a hrubého čreva.
  5. Znižuje cukrovku typu 1 a 2.
  6. Znižuje hladinu cholesterolu.

IMG_6757



Recepty, kde som pouzila semena senovky greckej.
Recepty, kde som pouzila susene listky senovky greckej.
Recepty, kde som pouzila cerstve listky senovky greckej.



IMG_6718


Zdroj informácií: 
preklad textu z internetu
http://www.okzdravie.sk/

utorok 27. apríla 2010

Bešamel - základný recept / Bechamel - basic recipe (White sauce)

Bešamel používam napríklad pri príprave Francúzskych zemiakov a na rôzne zapekané jedlá.


22masala channe besamel adai 018



ČO POTREBUJETE:

1 plná vareška hladkej múky (40g)
1 lyžica masla
mlieko (použijeme približne 1/2 litra mlieka na plnú varešku múky)




AKO POSTUPOVAŤ:


V hrnčeku roztopíme hrudku masla, zapražíme vareškou múky.

22masala channe besamel adai 010


Zalejeme postupne mliekom. Radšej menej mlieka a prilievať, ako to urobiť príliš riedke. Za stáleho miešania (použite metličku, aby ste predišli hrudkám) na miernom ohni povaríme 15-20 minút.

22masala channe besamel adai 012


Tip: Pred tým, než mlieko pridáte k zapraženej múke, zohrejte si ho. Ak chcete mať ochutený bešamel, môžete pri ohrievaní mlieka doňho pridať menšiu cibuľu vcelku a 1 bobkový list a potom do hotového bešamelu pridať soľ a mleté biele korenie. Takto ochutený bešamel môžete postupne zamiešať do restovanej zeleniny a ďalej tým naplniť vrstvy lasagna. 

Aloo Gobi ki subzi (zemiaky s karfiolom) / Potatoes with cauliflower

Aloo znamená zemiak a Gobi znamená karfiol. Čiže zemiakovo-karfiolová zmes, ktorú podávame ako zeleninovú časť Thali alebo zvlášť len s indickými plackami.





ČO POTREBUJETE:

1 menší karfiol
2 veľké zemiaky

1/2 lyžičky strúhaného zázvoru
1/2 lyžičky strúhaného cesnaku
(alebo 1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty)
olej (alebo ghí)

1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)
1/2 lyžičky mletého koriandra
1/2 lyžičky drvenej tmavej rímskej rasce (shahi jeera)
1/2 lyžičky garam masala

200ml vody na dusenie
soľ

1/3 - 1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
hrsť nasekanej čerstvej koriandrovej vňate
šťava z citróna





AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme ghee alebo olej a cibuľu osmažíme domäkka. Pridáme asafoetida, zázvor a cesnak a restujeme asi 3min na miernom ohni.



Pridáme kurkumu, mletý koriander, drvenú rascu a garam masala a premiešame. 



Pridáme nakrájané zemiaky a karfiol a premiešame. 



Pridáme vodu a soľ, premiešame a pod pokrievkou na miernom ohni varíme domäkka. Voda by sa mala odpariť, ale zmes musí zostať vlhká.



Pridáme kašmírske chilli korenie, nasekanú koriandrovú vňať a znova premiešame a prehrejeme.



Pri servírovaní pokvapkáme citrónovou šťavou a podávame s plackami (Chapati, Roti, Phulka).





Domáci Paneer / Homemade Paneer

Už dávnejšie som našla tento spôsob výroby indického syra Paneer (Panír) na internete a mám ho už veľakrát odskúšaný. Paneer sa dá pripraviť na veľa chutných spôsobov. Obyčajne si ho predpripravím a zamrazím; spotrebujem do 2 týždňov najneskôr.





ČO POTREBUJETE:

1 a 1/2 litra plnotučného mlieka
4 - 5 lyžíc šťavy z citróna
(alebo 1/4 hrnčeka bieleho jogurtu - dahi)



AKO POSTUPOVAŤ:

Použijeme plnotučné mlieko, najlepšie takéto sáčkové, čo nemá až takú trvanlivosť ako krabicové, lebo zo skúsenosti viem, že z krabicového veľa paneeru nedostaneme, pravdepodobne je poriadne riedené vodou. 



Mlieko vylejeme do hrnca a zhrievame na silnom ohni. Nesmie sa začať veľmi silno variť. Hneď ako uvidíte, že sa mlieko začalo poriadne zahrievať oheň stiahneme na najslabšiu silu a pridáme citrónovú šťavu (najprv len 4 lyžice) a miešame na miernom ohni. 



Keď sa mlieko začne zrážať, chvíľočku ešte nad miernym ohňom miešame a potom oheň celkom vypneme a ďalej miešame, až kým sa mlieko celkom nezrazí a oddelí sa srvátka.

(Ak by sa mlieko nezačalo ani po chvílke zrážať pridáme ešte 1 lyžicu citrónovej šťavy a miešame na miernom ohni až do zrážania. 

Nachystáme si buď tenkú bavlnenú látku (gázu), ktorú rozložíme do hrnca alebo obyčajné sítko a misku, na ktorú si položíme sítko. Zrazený paneer so srvátkou do nich vylejeme a paneer, ktorý sme do sítka (látky) zachytili vykúpeme v čistej studenej vode, aby sme z neho vyplavili prebytočnú kyslosť z použitého citróna. 



Dobre ho vyžmýkame a preložíme do formičky s dierkami, ktorú si postavíme nad misku. Poriadne ho popritláčame, aby sme ešte vytlačili prebytočnú tekutinu a zároveň vytvarovali a necháme ho tak stáť asi 3 až 4 hodiny. Prebytočná tekutina ešte odkvapká a paneer zostane pevný a elastický. Občas ho ešte popritláčame počas státia. 







Odporúčam si Paneer pripraviť deň vopred. Keď je odležaný v chladničke lepšie sa krája, nerozpadáva sa a drží tvar. Keď ho dávate do chladničky dobre ho zabaľte, inak by vám oschol a oschnutá časť by bola nechutná a tvrdá. 


Takúto formičku používam. Je to akurátna veľkosť na paneer z 1 a 1/2 litra mlieka.