sobota 13. augusta 2011

Tondli masala (Tondli s kokosom)

22IMG_9551



ČO POTREBUJETE:

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

1 a pol hrnčeka tondli/tindora

olej
1/2 lyžičky horčičného semienka
1/2 lyžičky asafoetida

1/2 lyžičky kurkumy
niekoľko karí lístkov 
soľ
1/4 lyžičky tamarindovej pasty

opiecť nasucho - masala:
1 lyžička mletého koriandru
1 lyžička urad dal
1 sušená červená chilli paprička 
1/2 lyžičky nastrúhaného jaggery


22IMG_9545



AKO POSTUPOVAŤ:

Tondli si nakrájame na tenké kolieska.

Najprv si na suchej panvici opečieme všetky suroviny, ktoré som uviedla, že treba opiecť nasucho. Opekáme ich, kým neuvoľnia vôňu a kokos troška nezmení farbu. Necháme ich ochládnuť a rozmixujeme spolu s jaggery, tamarindovou pastou a troškou soli. Nepridávame vodu.

22IMG_9528

1


Romzixovanú masala odložíme do misky.

V panvici zohrejeme trocha oleja a pridáme horčičné semienka, ktoré necháme prasknúť. Keď začnú praskať pridáme asafoetida, oheň zmiernime.

22IMG_9534


Pridáme štipku kurkumy, na tenké kolieska nakrájané tondli/tindora a zakryté dusíme 10 minút. Občas ich treba premiešať.

22IMG_9536


Potom pridáme masala, ktoré sme si vopred pripravili a dobre premiešame. Pridáme karí lístky a dusíme ďalších 3-5 minút. Premiešavame občas. Ak treba dochutíme soľou a premiešame.

22IMG_9539


Môžete podávať s plackami (napr. Chapati, Phulka, Roti) alebo s dusenou ryžou a karí, ktorého základom nie je kokos, či kokosové mlieko.


22IMG_9548

streda 10. augusta 2011

Špagety s koriandrovým pestom / Spaghetti with coriander pesto

Momentálne som závislá na koriandrovom peste. Vôbec v ňom nie je cítiť tú výraznú chuť koriandrovej vňate a jedlo ním ochutené je vynikajúce. Dnes som urobila taký rýchly obed a myslela som, že manžel bude frflať, kde je karí a ryža. Najprv sa na tanier pozrel, nadvihol obočie, už už som čakala, že to skritizuje, ale začal jesť.... jedol potichu a keď dojedol, prišiel za mnou do kuchyne a spýtal sa: "Už nemáš?" 👩🏻‍🍳


IMG_7115



ČO POTREBUJETE:

špagety
vodu na ich uvarenie
soľ
olivový olej



IMG_7113




AKO POSTUPOVAŤ:

Špagety si uvaríme podľa návodu na obale. Ja som ich vložila do vriacej, osolenej vody a varila 8 minút. Uvarené špagety scedíme, dáme do misky, trocha pokvapkáme olivovým olejom a poprehadzujeme vidličkami, lyžicami, čímkoľvek, čo je vám pohodlné.

Potom do špagiet zamiešame zľahka pesto, tak aby boli ním všetky obalené - ochutené.

A môžeme podávať.

nedeľa 7. augusta 2011

Koriandrové pesto / Coriander pesto

Dnes som "vzala" recept na Bazalkové pesto a miesto surovín, ktoré u nás nezoženiem som si dosadila tie, ktoré sú dostupné. A tak vzniklo výborné Koriandrové pesto.


IMG_7097



ČO POTREBUJETE:

45ks mandlí
veľká hrsť koriandrovej vňate
4 lyžice olivového oleja
2 veľké strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
nastrúhaný syr


IMG_7103



AKO POSTUPOVAŤ:

Mandle zomelieme a odložíme do misky. 

1


Zomelieme koriandrovú vňať. Pridáme cesnak, zomleté mandle a olivový olej a znova rozmixujeme. Rozmixované pesto dáme do misky, pridáme mleté čierne korenie a nastrúhame syr (syru som dala trocha, od oka) a dobre premiešame. 

2


Pesto môžete použiť napríklad v recepte Zemiaky s mandľovo - koriandrovým pestom, alebo natrieť ako toping na pizzu miesto paradajkovej omáčky, na hrianku, urobte si s ním špagety, môžete ho natrieť na sendviče alebo obyčajný chlieb alebo ho môžete podávať miesto chutney k plackam Dosa, či Ghavan.


IMG_7101

piatok 5. augusta 2011

Odvar zo slzovky (chinese pearl barley)



Slzovka



Keď som na internete hľadala nejaký zdravý nápoj, ktorý by bol zároveň aj domácim liečivom, "zakopla" som o recept na prípravu nápoja Mugi Cha. Nejde však o čaj, je to len odvar, ktorý môžete piť počas letných horúčav vychladený alebo v zime teplý na zahriatie. Recept pochádza z Japonska.



22IMG_8037



ČO POTREBUJETE:

50ml slzovky
1 liter vody
med a citrónovú šťavu na dochutenie


22IMG_8038



AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv slzovku opečieme na suchej panvici. Opekáme ju na miernom ohni chvíľku, kým nezavonia a nezmení trošička farbu. Opečenú slzovku dáme do hrnca, zalejeme litrom vody a dáme variť. Keď sa voda začne variť, oheň zmiernite (tak, aby sa voda stále varila) a povaríme asi 6 minút.

1


Uvarenú slzovku hneď scedíme. Odvar môžeme piť teplý alebo ho odložíme do chladničky a neskôr pijeme vychladený. Dochutíme si ho šťavou z citróna a medom.