piatok 4. januára 2013

Sambar

Sambar je pokrm, ktorý má korene v južnej Indii, v štáte Tamil Nadu. Podáva sa s uparenou ryžou, ak ide o hlavné jedlo alebo s Idli, Dosa, Uthappam ak ide o raňajky. Recept sa môže líšiť dom od domu. 





ČO POTREBUJETE:

150-180 ml Toor dal
voda podľa potreby 
1 ks moringy olejodarnej (drumstick); nakrájaná a ošúpaná
1 stredne veľká červená cibuľa (lepšie je použiť šalotku); nakrájaná nadrobno
2 stredné veľké paradajky; nakrájané nadrobno

soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho mletého čili korenia
trocha vody + 1 lyžička tamarindovej pasty; pastu v tejto vode rozpustíme
2 lyžičky Sambar masala

olej (alebo ghí)
1 lyžička rímskej rasce
1 lyžička horčičného semienka
1 lyžička koriandrových semien
1 lyžička Urid dal
niekoľko karí lístkov
2 ks červené sušené čili papričky

na dokončenie koriandrová vňať





AKO POSTUPOVAŤ:

Toor dal namočíme na pol hodinu vo vode. 

1


Potom ho ešte prepláchneme, scedíme, dáme do hrnca, pridáme nakrájanú cibuľu, paradajky a zalejeme to vodou. Privedieme to k varu, oheň zmiernime a varíme 20 minút. (Ja varím Sambar bez tlakového hrnca, preto toor dal predváram, inak by nebol uvarený domäkka, keďže moringe stačí 10min.)

Potom pridáme nakrájanú a ošúpanú moringu. 

Ďalej pridáme kurkumu, čili korenie a soľ, znova privedieme do varu. Keď voda začne vrieť, oheň zmiernime a varíme asi 8 minút odokryté.

2


Po 8 minútach pridáme sambar masala a povaríme ďalšie 2 minúty. 

3


Ďalej pridáme tadka. Tú si pripravíme tak, že v menšom hrnci zohrejeme olej (alebo ghí). Keď je dobre horúci, oheň trocha zmiernime a pridáme rímsku rascu, koriandrové semená, černušku, horčičné semienka a urid dal. Chvíľu korenia popražíme, aby zavoňali a uvoľnili svoje chute do oleja. Potom pridáme sušené čili papričky a karí lístky, ktoré necháme vypraskať.

4
5


Tadka následne vylejeme do sambaru a premiešame. 

6


Ďalej pridáme rozpustenú tamarindovú pastu, premiešame a sambar povaríme ďalšie 2 minúty. 

7


Do hotového jedla vmiešame nasekanú koriandrovú vňať a necháme pod pokrievkov 15 minút postáť. (Moringa nesmie byť rozvarená, približne 10min tepelnej úpravy by jej malo stačiť.)

8



O moringe olejodárnej som písala aj TU.


1sambar 029

utorok 1. januára 2013

Uhorkový šalát so sezamom / Cucumber salad with sesame


Uhorkovy salat so sezamom



ČO POTREBUJETE:

uhorku; najlepšie perzskú
soľ
mleté čierne korenie
čerstvú koriandrovú vňať
sezam


Uhorkovy salat so sezamom



AKO POSTUPOVAŤ:

Uhorku umyjeme a osušíme. Nastrúhame na dlhé pásiky a dáme do misky. Osolíme, pridáme trocha čerstvo zomletého čierneho korenia, trocha nasekanej čerstvej koriandrovej vňate a sezam. Sezam si môžeme najprv troška opiecť nasucho na panvičke. Všetko dobre premiešame a pred podávaním necháme 10 minút postáť. 

piatok 28. decembra 2012

Klíčky s kokosom / Sprouts with coconut


Klicky s kokosom



ČO POTREBUJETE:

400ml mix klíčkov (napr. mungo fazuľky, cícer, šošovica, horse gram.....)
olej
1 lyžica koriandrových semien
2 sušené červené čili papričky
kúsok škorice
2 klinčeky
2 lyžice čerstvého strúhaného kokosu (nie kokosovej múčky)
1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
1 stredné veľká červená cibuľa; nakrájaná nadrobno
soľ
troška vody


Klicky s kokosom



AKO POSTUPOVAŤ: 

Do hrnca dáme trocha oleja a zohrejeme ho. Pridáme koriandrové semienka, klinčeky, škoricu a necháme rozvoňať. Ďalej pridáme čili papričky a necháme troška zhnednúť. 

Klicky s kokosom


Toto dáme do mažiara (alebo mixéra) spolu s kokosom a rozmixujeme.

Klicky s kokosom


Potom k tomu pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a znova premixujeme. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.

Klicky s kokosom


V tom hrnci, kde sme opekali koreniny zohrejeme zasa trošku oleja. Keď je dostatočne horúci pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme dohneda.

Klicky s kokosom


Potom pridáme zmes korenín a kokosu a premiešame. Podlejeme trošičkou vody.

Klicky s kokosom


Ďalej pridáme mix klíčkov, soľ a len malú chvíľku prehrejeme. Klíčky netreba tepelne upravovať, aby nestratili to "dobro" čo v sebe majú.

Klicky s kokosom
Klicky s kokosom


Nakoniec hrniec odložíme z ohňa a pridáme opláchnutú a nasekanú koriandrovú vňať. Premiešame, hrniec na 1 minútu zakryjeme a jedlo necháme odležať.

Klicky s kokosom

Podávame s plackami.





Toto je posledný recept v roku 2012. Tento rok nebudem písať žiadne zhrnutia. Tento rok stačí zhrnúť jednou vetou. Bol výborný. Verím, že ten nasledujúci bude ešte lepší.


streda 26. decembra 2012

Toikadi

Moja staršia švagriná pochádza z kasty "saraswat brahmínov". Táto kasta má svoje typické jedlá a spôsoby varenia, ktoré považujú za saraswat cuisine. Práve vďaka nej a jej kuchárskemu umeniu som sa začala kedysi zbližovať s indickou kuchyňou. Jej jedlá boli prvé, ktoré mi zachutili, aj vďaka čerstvému kokosu, ktorý sa do nich často pridáva. Teda kokos mi bol predstavený ako surovina, ktorá nepatrí len do koláčov. A chuť jedál má naozaj milo prekvapila. O tom ako na kokos som písala v tomto článku.


Toikadi


utorok 25. decembra 2012

Karfiolová korma


1pecene kura v sojovo medovej marinade a karfiolova korma 040



ČO POTREBUJETE:

1 menší karfiol
voda
1/2 lyžičky mletej kurkumy

1 lyžička bieleho maku
6ks kešu orechov
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty

2 lyžice ghí
2 sušené červené čili papričky
2 klinčeky
kúsok škorice
2 zelené kardamómy
1 lyžička mletého koriandru

4 stredné veľké paradajky
soľ
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia



1pecene kura v sojovo medovej marinade a karfiolova korma 035



AKO POSTUPOVAŤ:

Karfiol rozrobíme na ružičky a dáme do hrnca s vodou a kurkumou. Uvaríme ho do polomäkka. Asi 8-10 minút. Scedíme a odložíme bokom do ďalšieho použitia.

1


Kokos, kešu orechy, biely mak a cesnakovo-zázvorovú pastu vymixujeme a odložíme bokom do ďalšieho použitia.

2
3


V hrnci zohrejeme ghí, pridáme klinčeky, škoricu, kardamóm a necháme rozvoňať. Potom pridáme čili papričky a necháme troška zhnednúť.

4


Potom pridáme kokosovo-koreninovú zmes, ktorú sme si prichystali skôr a mletý koriander. Premiešame.

5


Ďalej hneď pridáme nakrájané paradajky a predvarený karfiol. Na miernom ohni pod pokrievkou dusíme asi 5 minút.

6


Potom pridáme soľ a čili korenie...

7


.... jogurt, premiešame a prejdeme varom. Povaríme asi 3 minútky na miernom ohni.

8


Do hotového jedla pridáme koriandrovú vňať, hrniec odložíme z ohňa, všetko premiešame a necháme pod pokrievkou odležať asi 10 minút.

9


Podávame s plackami alebo dusenou ryžou.


Rovnako môžete postupovať aj pri príprave zemiakovej kormy.