Túto výbornú zmrzlinu som robila podľa receptu od Adriany. Je výborná a chutila hlavne staršej dcérke, ktorá bola prekvapená tým, že je v nej cvikľa a zároveň bola nadšená, že to v zmrzline vôbec výrazne necítiť. Určite je to naša stálica.
piatok 8. februára 2013
streda 6. februára 2013
Brokolica s pórom / Broccoli with leek
ČO POTREBUJETE:
olej
niekoľko karí lístkov
1 pór
1/2 lyžičky mletej kurkumy
mleté čierne korenie
soľ
1 malá brokolica
AKO POSTUPOVAŤ:
V kadhai zohrejeme olej. Pridáme karí lístky a necháme prasknúť.
Pridáme nakrájaný pór a 2 minúty na miernom ohni restujeme.
Pridáme kurkumu a premiešame.
Pridáme brokolicu, mleté čierne korenie, soľ, premiešame a pod pokrievkou dusíme asi 5 minút.
Môžeme podávať s plackami.
utorok 5. februára 2013
Gougeres
Gougeres je francúzske syrové pečivo z odpaľovaného cesta. Zvyčajne sa používajú syry Gruyère, Comté, alebo Emmentaler, môžu sa podávať len tak alebo s nejakou náplňou. Odpaľované cesto som skúšala robiť prvýkrát. Mala som vždy rešpekt k nemu, pretože som si myslela, že je to niečo veľmi zložité. Až dnes som zistila, že je to úplná hračka. Presne ako to býva s každým receptom, ktorého sa najprv "bojím".
ČO POTREBUJETE (na 12 väčších ks):
250ml vody
3 lyžice masla
soľ
250ml hladkej múky (použila som Maida)
4 vajcia
strúhaný syr (ja som použila "indický" Cheddar)
mleté čierne korenie
sušené oregano
AKO POSTUPOVAŤ:
Do hrnca dáme vodu, maslo a soľ. Zohrievame, až kým sa maslo nerozpustí. Netreba vodu priviesť k varu, s ďalším bodom pokračujeme hneď, ako sa maslo rozpustí.
Keď je maslo rozpustené, pridáme naraz múku a varechou hneď miešame na stredne silnom ohni. Miešame, až kým sa cesto nespojí a na dne hrnca sa neurobí akoby povlak. Potom hrniec odložíme z ohňa a cesto necháme 2-3 minúty vychladnúť.
Do cesta po jednom zapracujeme vajcia. Pridáme prvé vajce a vareškou dobre zamiešame. Bude to klzké a trocha nešikovné...
... potom pridáme druhé vajce a zamiešame....
... tretie vajce a zasa zamiešame...
... nakoniec štvrté vajce a to už máme hladšie cesto, ktoré sa dobre mieša.
Do cesta pridáme korenie (môžete použiť akékoľvek príchute, ktoré vám vyhovujú)...
... pridáme asi 200ml strúhaného syra a zamiešame.
Rúru vyhrejeme na 180-200st.
Pekáč vystelieme papierom na pečenie. Môžeme ďalej použiť cukrárenské vrecko, ale ak sa vám nechce špiniť, postačia aj dve polievkové lyžice, ktorými urobíme kôpky.
Pečieme na 180-200st. (záleží od vašej rúry), 30 minút.
Piekla som podľa tohoto receptu.
nedeľa 3. februára 2013
Dusené šampiňóny so zelerom
ČO POTREBUJETE:
200g šampiňónov
7 stoniek zeleru
olivový olej
1 stredné veľká červená cibuľa
4 strúčiky cesnaku
soľ; len troška - sójová omáčka je slaná
mleté čierne korenie
troška pálivých čili vločiek (môžete vynechať)
1 lyžica tmavej sójovej omáčky
1 lyžička palmového cukru (jaggery); alebo hnedého cukru
vňať zeleru
AKO POSTUPOVAŤ:
Vo woku zohrejeme lyžicu oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme do mäkka.
Pridáme nakrájané šampiňóny, mleté čierne korenie, čili vločky a soľ. Premiešame zľahka a prikryté na miernom ohni dusíme do mäkka. Asi 10-15 minút.
Potom pridáme sójovú omáčku a palmový cukor a premiešame.
Ďalej pridáme nakrájané stonky zeleru a len chvíľku prehrejeme. Dobre premiešame.
Nakoniec pridáme nasekanú vňať zeleru (môžete dať menej, než som použila ja), prehrejeme a odstavíme z ohňa. (Miesto zelerovej vňate môžete použiť koriandrovú.)
streda 30. januára 2013
Dal Palak (dal so špenátom) / Dal with spinach
ČO POTREBUJETE:
1/2 hrnčeka Toor dal
1/4 hrnčeka oranžovej šošovice
voda podľa potreby
1/4 lyžičky mletej kurkumy
2 viazaničky čerstvého mladého špenátu
olej alebo ghí
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 lyžička strúhaného čerstvého zázvoru
1 lyžička strúhaného čerstvého cesnaku
1 väčšia červená cibuľa
2-3 zelené čili papričky
1/4 lyžičky mletej kurkumy
soľ
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky garam masala
čerstvá koriandrová vňať
na Tadka:
1 lyžica ghee
1/4 lyžičky asafoetida
1/4 kašmírskeho chilli korenia
šťava z citróna
AKO POSTUPOVAŤ:
Toor dal a šošovicu prepláchneme a na pol hodiny namočíme vo vode.
Obe strukoviny dáme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme kurkumu, premiešame a privedieme k varu. Oheň zmiernime a strukoviny varíme odokryté domäkka, približne 20-25 minút.
Špenátové listy umyjeme a "lenivo" nakrájame. Ak použijeme baby špenát netreba krájať.
V panvici zohrejeme ghee a necháme rozvoňať rímsku rascu. Pridáme nastrúhaný cesnak a zázvor. Chvíľku restujeme.
Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a zelené chilli papričky a restujeme domäkka.
Pridáme kurkumu a soľ, premiešame. Pridáme mletý koriander a garam masala, premiešame.
Pridáme špenátové listy, ak treba upravíme hustotu karí pridaním vody a povaríme na miernom ohni 1 minútu alebo ak je príliš riedke, minútku ho varíme na silnom ohni.
Vmiešame nasekanú koriandrovú vňať.
V menšom hnrci poriadne zohrejeme ghee, pridáme kašmírske chilli korenie a asafoetida, hneď to na horúcom ghee zapení a ihneď to vylejeme do dalu a premiešame. (Aby sme dostali všetko z menšieho hrnca vylejeme doňho naberačku dalu, premiešame so zbytkami ghee a korenia a znova vylejeme do dalu.)
Podávame s dusenou ryžou, môžeme pokvapkať šťavou z citróna.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)