štvrtok 5. decembra 2013

Malai Makhana Matar


22suroviny 003



Tieto semená patria rastline Gorgon plant a odborne sa nazýva Euryale ferox. V južnej Indii sú obľúbeným snackom. Doteraz som ich nekupovala, lebo som nevedela čo s nimi. Natrafila som na niekoľko zaujímavých receptov s nimi a rozhodla som sa vyskúšať aspoň jeden a ochutnať tieto semená. Mňa nijak zvlášť neohúrili, chuť nemajú žiadnu, dokonca mi to ani nevoňalo, keď sa pridali do omáčky (voňalo až neskôr, keď sa karí troška "uležalo"). Omáčka chutí dobre, odporúčam to kombinovať buď s tým hrachom alebo s karfiolom alebo jednoducho niečim zeleninovým. Manžel zjedol v tichosti všetko, takže jemu pravdepodobne chutilo 😏



22makhana matar 031



ČO POTREBUJETE:

2 poháre lotosových semien (makhana)
1/2 pohára mrazeného hrachu
1 veľká paradajka
olej
1 veľká červená cibuľa 
1/2 lyžičky cesnakovo - zázvorovej pasty (alebo čerstvý zázvor aj cesnak nastrúhať)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky garam masala
1/2 lyžičky chilli korenia
1 pohár vody
soľ
50-80ml sladkej smotany
čerstvá koriandrová vňať


22makhana matar 027



AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme dohnedkava. Pridáme strúhaný zázvor a cesnak a ešte chvíľu restujeme.

22makhana matar 005


Potom pridáme paradajku, ktorú sme rozmixovali na pyré. Na miernom ohni povaríme asi 3 minúty.

22makhana matar 006


Pridáme kurkumu, mletý koriander, chilli korenie a garam masala, premiešame.

22makhana matar 009


Ďalej pridáme pol pohára vody a privedieme k varu.

22makhana matar 010


Potom pridáme lotosové semená, mrazený hrach...

22makhana matar 012


.... a druhú polovicu pohára vody. Osolíme a premiešame. Počkáme, kym voda začne zasa bublať. Hrniec prikryjeme a karí povaríme 3 minúty na miernom ohni.

22makhana matar 013


Pridáme sladkú smotanu a prejdeme minútovým varom.

22makhana matar 015


Nakoniec primiešame nasekanú koriandrovú vňať a hrniec odstavíme z ohňa.

22makhana matar 016


Podávame s ryžou ochutenou rímskou rascou (Jeera rice) alebo s plackami Paratha.

piatok 29. novembra 2013

Ghugni

Ghugni je pouličný snack východnej, až severo-východnej Indie. Môžeme povedať, že patrí do bengálskej kuchyne. Nie je len obľúbeným pouličným snackom, ale pripravuje sa aj počas niektorých festivalov.


22ghugni 008

streda 27. novembra 2013

Lemingtonky z jogurtového cesta / Lemingtons

Lemingtonky sú podobné Kokosovým ježom. Len cesto na kokosové ježe sa robí s medom a je pomerne suchšie. Ak mám porovnať, lemingtonky mi chutia viac.  Sú šťavnatejšie a mäkkšie.

Recept na Lemingtonky pochádza z Austrálie. Koláč pozostáva z maslového cesta, ktoré sa máča v čokoláde a obaľuje v kokose alebo sa dva kusy koláča spoja džemom a až potom máčajú v čokoláde a obaľujú v kokose. Keďže sa blížia Vianoce, tieto koláčiky sú vhodné aj na vianočný stôl. Ja som vyskúšala recept s použitím jogurtu.


22lemingtonky 024



ČO POTREBUJETE (na 12ks):

75g masla
150g cukru
125g kyslej smotany (alebo bieleho nesladeného jogurtu)
1 lyžička vanilkového extraktu
25ml oleja
2 väčšie vajíčka
150g múky (ja som použila Maida)
1 lyžička prášku do pečiva 

poleva:
100g horkej čokolády 
1 plná lyžička kakaa
150g cukru
100ml mlieka

kokos


22lemingtonky 020



AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky dáme rozpustené maslo, necháme ho troška vychládnuť. Potom pridáme olej, cukor, jogurt, vanilkový extrakt a vymixujeme.

22lemingtonky 001


Pridáme vajíčka. Pridávame po jednom a za každým prešľaháme.

22lemingtonky 002


Múku zmiešame s práškom do pečiva a pridáme do mokrej zmesi. Vymiešame (už ručne) hladké cesto.

22lemingtonky 004


Formu vytrieme olejom a vysypeme múkou. Rúru predohrejeme na 170-180st.

22lemingtonky 003


Cesto vylejeme do formy a vyhladíme po celej ploche.

22lemingtonky 005


Pečieme na 170-180st. asi 30-40 minút. Kontrolujeme, každá rúra pečie inak. Upečený koláč necháme poriadne vychládnuť. Vychládnutý nakrájame na rovnaké dieliky.

22lemingtonky 009


Keď je koláč vychládnutý, pripravíme si polevu. Do hrnca dáme všetky suroviny na ňu a na miernom ohni zahrievame, aby sa rozpustili a spojili. Metličkou občas premiešame.

22lemingtonky 012


Polevu necháme trocha vychládnuť. Potom postupne do nej máčame každý kúsok z koláča a následne obaľujeme v kokose.

22lemingtonky 017


Hotové lemingtonky dáme odležať do chladničky.

nedeľa 24. novembra 2013

Baklažánovo - zemiakové subzi so senovkou gréckou / Brinjals and potato subzi with fenugreek leaves




ČO POTREBUJETE:

4ks baby baklažánov
1 veľký zemiak
olej
1 plochá lyžička tmavých horčičných semienok 
štipka asafoetida
niekoľko karí lístkov
1 zelená chilli paprička
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého chilli korenia
soľ
1 lyžička sušenej senovky gréckej - lístkov





AKO POSTUPOVAŤ:

V kadhai zohrejeme olej. Pridáme horčičné semienko, asafoetida a karí lístky. Semienko a lístky necháme vypraskať na horúcom oleji. Potom pridáme chilli papričku.

22baklazanovo zemiakove subzi so senovkou greckou 001


Ďalej pridáme očistený a nakrájaný zemiak a na silnom ohni ho pražíme chvíľku, kým na niektorých miestach trocha nezhnedne. 

22baklazanovo zemiakove subzi so senovkou greckou 004


Potom pridáme nakrájané baklažány, soľ, kurkumu a chilli korenie. Nepodlievame. Oheň zmiernime a pod pokrievkou dusíme domäkka, asi 10-15 minút.

22baklazanovo zemiakove subzi so senovkou greckou 005


Nakoniec pridáme senovku grécku, premiešame, prehrejeme a odstavíme z ohňa. 

22baklazanovo zemiakove subzi so senovkou greckou 006


Podávame s plackami.