sobota 29. mája 2010

Špenát / Spinach

11IMG_3451


ČO POTREBUJETE:

1 viazaničku špenátových listov
1 lyžica masla
1 lyžica mlieka
soľ
1-2nastrúhané cesnaky

na zemiakovú kašu:
zemiaky
soľ
rasca
voda
mlieko
vajíčka uvarené natvrdo - 7minút ( množstvo podľa počtu stravníkov)


11IMG_3450



AKOPOSTUPOVAŤ:

Ak pracujeme s mrazeným špenátom, vytiahneme ho, chvíľku necháme rozmraziť a potom dáme do hrnca na slabý oheň, pomaly celkom rozmraziť. 

Ak máme čerstvo posekané listy dáme do hrnca a ďalej pokračujeme, ako keď máme mrazený špenát už v hrnci rozmrazený. 

Pridáme lyžicu masla, nastrúhaný cesnak a 1 lyžicu mlieka. Privedieme k varu a hneď vypneme. Odstavíme z ohňa, osolíme, zakryjeme a necháme špenát v teplom hrnci chvíľu upariť. Ak si pustil veľa vody, môžeme ho troška poprášiť detskou krupicou, keď ho solíme a dobre premiešame. Čerstvé listy môžeme nakoniec rozmixovať (hlavne kvôli deťom, ak im listy vadia). 

Zemiaky ošúpeme a uvaríme v osolenej vode s rascou do mäkka. Hotové scedíme, pridáme lyžicu masla a roztlačíme. Počas roztláčania po troškách prilievame teplé mlieko (množstvo podľa potreby). 

Tip: Detičkám sa tá zelená väčšinou nepáči, takže to robím ako nás to naučila papať moja babička. Na tanier dám zemiakovú kašu, na ňu špenát a poriadne zamiešam. Priložím uvarené ošúpané vajíčko. 


11IMG_3452



Spracovanie čerstvých špenátových listov:

Ak máme čerstvé špenátové listy, poriadne ich pod tečúcou vodou poumývame. Do hrnca dáme variť vodu a keď začne vrieť, listy do nej na 30 sekúnd vložíme. Potom vyberieme a dáme do misky so studenou vodou. Necháme ich odkvapkať a mrazíme vo vhodných dózičkách.

11IMG_3322

1 komentár: