štvrtok 26. januára 2012

Vyprážaná okra (Kurkuri bhindi) / Fried ladies fingers



ČO POTREBUJETE:


3 lyžice cícerovej múky - Besan
1 lyžička kukuričného škrobu

soľ
2 lyžičky Chaat masala (alebo Garam masala)
1 plochá lyžička kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky Amchoor (mangového prášku)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžica šťavy z citróna

olej na vyprážanie

citrón




AKO POSTUPOVAŤ:

Okru umyjeme a dobre osušíme, najlepšie večer deň vopred a nedávame ju naspäť do chladničky, aby zasa nenavlhla. Konce so stopkou odkrojíme a nakrájame pozdĺžne buď na polovice (ak je okra úzka) alebo na tretiny, či  štvrtiny. 

Okru dáme do misky, pridáme soľ, kurkumu, amchoor, chilli korenie a Chaat masala (alebo garam masala), dobre premiešame/pretrasieme (najlepšie tak, že misku prikryjeme a dobre ňou zatrasieme) a necháme 15min postáť.



Potom pridáme besan a kukuričný škrob a premiešame (opäť miskou zatrasieme).

Nakoniec ešte pokropíme lyžicou šťavy z citróna a opäť pretrasieme.



V panvici zohrejeme dostatok oleja. Okra musí byť ponorená, čiže sa bude skôr fritovať. Keď je olej horúci olej zmiernime na strednú silu, vložíme okru tak, aby neboli v hrči (teda menej kúskov naraz) a na stredne silnom ohni vypražíme dohnedkava. Počas vyprážania ju nemiešame. 



Môžeme ju nakoniec pokvapkať citrónom a podávať ku karí a dusenej ryži, alebo len tak miesto chipsov s nejakým chutney/dipom.

utorok 24. januára 2012

Thepla

thepla



ČO POTREBUJETE (na 5ks):

200ml hrnček múky Atta (celozrnná; múka na chapati)
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletého koriandru
100ml Dahi - nesladeného jogurtu (použila som domáci)
1/2 lyžice rastlinného oleja


Thepla



AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky dáme múku, soľ, kurkumu, chilli korenie a mletý koriander. Premiešame.

Thepla


Pridáme jogurt a olej...

Thepla


... vypracujeme cesto (nemali by ste už potrebovať viac tekutiny, ale ak by sa vám nespojilo, pridajte za lyžičku vlažnej vody a znova premieste). Cesto necháme v miske (ktorú prikryjeme utierkou) odležať aspoň 30 minút. 

Thepla


Dáme si zohriať panvicu. Keď je dobre rozhorúčená, oheň zmiernime na stredne silný. 

Cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí a v dlaniach ušuľkáme guľôčky. 

Thepla


Pracujeme postupne z každou guľôčkou zvlášť. Vložíme ju do dlaní a stlačíme na placku. 

Thepla


Obalíme v celozrnnej múke... 

Thepla


.... a vyvaľkáme tenkú placku. 

Thepla


Placku dáme na predohriatu panvicu. Keď sa začnú robiť bublinky, obrátime ju... 

Thepla


.... a potrieme troška olejom. Hneď zasa obrátime... 

Thepla


... a tiež potrieme troška olejom. Chvíľočku opekáme a znova obrátime a dopečieme. 

Thepla


Hotové placky môžete uložiť do čistej kuchynskej utierky, aby neoschli alebo ich ihneď podávame s akoukoľvek prílohou vhodnou k plackám. 

piatok 20. januára 2012

Torta Caprese / Almond and chocolate tart caprese




ČO POTREBUJETE:

250g mandlí
150g horkej čokolády (použila som Dark Bournville)
6ks vajec
200g masla
150g jemného kryštálového cukru (caster sugar)
štipka soli


AKO POSTUPOVAŤ:

Mandle oblanšírujeme, aby sme ich mohli ľahko ošúpať. Ošúpané potom opečieme na suchej panvici. Necháme ich vychladnúť a pomelieme najemno.

Čokoládu nalámeme a rozpustíme vo vodnom kúpeli. Troška necháme vychladnúť.

Maslo vyšľaháme s cukrom. Potom postupne po jednom pridávame žĺtky a vždy dobre prešľaháme.

Pomleté mandle vymiešame s rozpustenou čokoládou a štipkou soli. Túto zmes pridáme k maslovej.

Z bielkov vyšľaháme sneh a ten postupne zľahka vmiešame k cestu.

Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto do nej vylejeme a pečieme v predohriatej rúre na 180st. asi 45-50 minút.

Hotovú tortu necháme trocha vychladnúť a potom preklopíme na podnos. Môžeme poprášiť práškovým cukrom a podávať s čerstvým ovocím, šľahačkou alebo zmrzlinou.

štvrtok 19. januára 2012

Hráškovo šampiňónové karí / Green peas and mushrooms curry





ČO POTREBUJETE (na 2-3 porcie):

200g šampiňónov 
200ml hrášku (mrazený alebo čerstvý vylúpaný)

olej
1 plná lyžička koriandrových semien
1 lyžička bieleho maku (khus khus)
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1/2 lyžičky mletej kurkumy
2 väčšie červené cibule; pokrájané nadrobno
1 väčšia paradajka
voda podľa potreby
100ml kokosového mlieka
soľ
1 lyžička garam masala 
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej
hrsť čerstvej koriandrovej vňate





AKO POSTUPOVAŤ:

V hlbšom hrnci zohrejeme olej. Pridám koriandrové semienka a semienka bieleho maku. Oprážame na miernom ohni, kým nezavoňajú. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a oprážame, kým sa jej surová vôňa nestratí. Asi 1-2 minúty.

1


Pridáme kurkumu, nakrájanú cibuľu a resujeme ju domäkka.

2


Pridáme nakrájanú paradajku a restujeme na miernom ohni pod pokrievkou, kým sa paradajka nerozpadáva. Hrniec z ohňa odložíme a zmes necháme trocha vychládnuť. 

3


Vychládnutú zmes rozmixujeme s trochou vody (asi 50ml) na hustú omáčku a vrátime do hrnca. Prilejeme troška vody na zriedenie, ale aby to nebolo príliš riedke ako polievka (ešte budeme pridávať ďalšiu tekutinu - kokosové mlieko).

4


Pridáme očistené a nakrájané šampiňóny a premiešame. Pridáme hneď hrášok a premiešame.

5


Pridáme garam masala, senovku grécku a osolíme. Premiešame a privedieme k varu. Oheň zmiernime, pridáme kokosové mlieko, premiešame a na miernom ohni povaríme zakryté 15 minút. Občas do hrnca nakuknite a premiešajte, či netreba karí zriedit. Poprípade, ak by bolo príliš riedke, varte ho nezakryté.

6


Nakonniec primiešame nasekanú koriandrovú vňať.




Karí podávame s dusenou ryžou.



utorok 17. januára 2012

Vajíčková korma / Egg korma

Vajickova korma



ČO POTREBUJETE:

4ks 6-minútové vajíčka

na masala:
1 plochá lyžička rímskej rasce
1 plochá lyžička feniklových semien
6-8 ks guľatého čierneho korenia
1 lyžička koriandrových semien

1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy

ďalej potrebujeme:
1/2 lyžice ghee
1/2 lyžičky horčičných semien
2 lyžice mletých mandlí
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty
pasta z 1 červenej veľkej cibule a 1 paradajky (oboje rozmixovať spolu)
soľ


Vajickova korma



AKO POSTUPOVAŤ:

Najskôr si uvaríme vajíčka natvrdo. Necháme vychládnuť, ošúpeme a odložíme bokom.

Ďalej si vyrobíme vlastnú koreniacu zmes - masala. Panvicu nasucho zohrejeme a pridáme všetky koreniny, ktoré sú uvedené v zozname surovín "na masala". (Použite len celé korenia, ak máte už zomleté, pridajte ich až vtedy, keď pridávate mletú kurkumu a mleté chilli korenie. Na panvici sa vždy zohrievajú len celé koreniny. Je vždy lepšie si aj kupovať celé koreniny a pomlieť ich tesne pred použitím. Zachovajú si tak svoju arómu, chuť a kvalitu.) Koreniny opekáme na miernom ohni, kým neuvoľnia arómu. Potom ich presypeme do mixéra alebo mažiarika a necháme troška vychládnuť.

Ku koreniu do mixéra alebo mažiarika pridáme mletú kurkumu a mleté kašmírske chilli korenie. Koreniacu zmes poriadne pomelieme.

Môžete ju použiť aj do marinád! Ja jej hovorím Korma masala.

Cibuľu a paradajku pokrájame na menšie kúsky a vložíme do mixéra. Pridáme 1 lyžicu vody a rozmixujeme na pastu. Odložíme bokom. 

Vajickova korma


V hrnci zohrejeme ghee. Pridáme horčičné semienka a karí lístky, ktoré necháme na miernom ohni vypraskať. (pozor na oči! prská to). Pridáme cibuľovo-paradajkovú pastu a na miernom ohni dusíme pod pokrievkou asi 20min. Občas premiešame. 

Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a minútu na miernom ohni prehrievame. Premiešame. Pridáme mleté mandle a na miernom ohni premiešavame 2-3 minúty. Pridáme vyrobenú masala (necháme si troška na koniec pre vajíčka) a premiešame. 

Vajickova korma


Prilejeme kokosové mlieko a poriadne premiešame. (Ak treba pridať tekutinu na dosiahnutie správnej konzistencie, pridáme vriacu vodu.) Privedieme k varu a oheň znova zmiernime. Osolíme a 5 minút na miernom ohni povaríme, občas premiešame. 

Vajickova korma


Vajíčka prerežeme na polovice a každú polovicu troška posypeme korením. Hrniec odstavíme z ohňa, vložíme vajíčka a zľahka ich premiešame s omáčkou. 

Vajickova korma



Ku korme je najlepší Naan alebo Kulcha.


Vajickova korma