streda 27. júla 2011

Mandľovo - kakaové mafiny / Muffins with almonds and cocoa



ČO POTREBUJETE (na 6 ks):

85g masla na pečenie
(alebo ghee)
50g zomletých mandlí
1 plná lyžica kakaa
100g kryštáľového cukru
2 vajcia
125g hladkej múky
(použila som Maida)
1 plochá lyžička prášku do pečiva
3 lyžice mlieka
(alebo podľa potreby)




AKO POSTUPOVAŤ:

Rúru si dáme zohriať na 180 st.

Vymiešame maslo s cukrom. Pridáme vajíčka, po jednom a za každým poriadne vymiešame. Pridáme pomleté mandle, kakao a vymiešame. Múku zmiešame s práškom do pečiva. Múku pridáme k mokrej hmote, pridáme mlieko a vymiešame cesto.

Formu na mafiny vytrieme olejom a vysypeme múkou. Prebytočnú múku vysypeme preč. Alebo použijeme papierové košíčky. Formu naplníme do 2/3 cestom a hneď dáme piecť do vyhriatej rúry na 25 minút.


utorok 26. júla 2011

Hrášková Paratha


Hraskova paratha



ČO POTREBUJETE (na 7ks):
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 270ml)


1/2 hrnčeka celozrnnej múky (Atta)
3/4 hrnčeka hladkej múky (Maida)
soľ
voda podľa potreby

olej (alebo ghee)
2 menšie červené cibule

4 strúčiky cesnaku
125ml mrazeného hrášku; vytiahnite si ho vopred, aby sa trocha rozmrazil
1/2 lyžičky sušenej mäty (miesto mäty môžete použiť čerstvú koriandrovú vňať)

hladká múka pri vaľkaní placiek


(ak chcete placky troška pálivé, pridajte do múky chilli korenie - asi 1/2 lyžičky)




AKO POSTUPOVAŤ:

Obe múky dáme do misky, pridáme soľ a premiešame.

Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno. V panvici zohrejeme trochu oleja a cibuľu na ňom do hnedkava orestujeme. Pridáme nakrájaný cesnak, sušenú mätu (ak použijete nasekanú koriandrovú vňať, nepridávajte ju spolu s hráškom, ale ju zamiešajte do múky) a hrášok a 1-2 minútky opekáme, premiešavame. Hotový hrášok s cibuľou dáme do misky...

Hraskova Paratha


... a roztlačíme.

Hraskova Paratha


Roztlačený hrášok s cibuľou pridáme do múky a zapracujeme do nej prstami. Postupne pridávame vodu a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré necháme 30 minút v miske pod kuchynskou utierkou odležať.

Hraskova Paratha


Dáme si zohrievať panvicu.

Cesto rozdelíme na rovnako veľké guľôčky (ja som z tohto množstva surovín urobila 7ks, ale záleží od toho, aké veľké placky budete robiť). Z každou guľôčkou pracujeme postupne. Najprv ju trocha v dlaniach sploštíme a obalíme v múke....

Hraskova Paratha


... položíme ju na pracovnú dosku a rozvaľkáme na placku. Jednu polovicu placky troška potrieme olejom a preložíme na polovicu; polovicu tej polovice zasa potrieme troška olejom a preložíme na polovicu.

Hraskova Paratha


Čiže vznikne malý trojuholník. Ten trojuholník znova obalíme v múke a vyvaľkáme na tenkú placku, ktorú dáme opekať na suchú panvicu.

Hraskova Paratha


Keď je troška opečená, otočíme ju a potrieme tú opečenú stranu troška olejom. Chvíľu necháme opekať a znova obrátime na chvíľočku na olejom potretú stranu.

Hraskova Paratha


Hotovú placku uložíme do kuchynskej utierky, až kým ju nebudeme podávať. Rovnako pokračujte so zbytkom cesta.

nedeľa 24. júla 2011

Kuracie v kešu - pistáciovej marináde


kuracie v kesu-pistaciovej marinade



ČO POTREBUJETE:

4 kuracie stehná aj s kĺbom; vykostené a pokrájané na rezančeky 

na marinádu:
soľ
2 lyžice šťavy z limetky/citróna
2-3 lyžice bieleho nesladeného jogurtu - Dahi
mleté čierne korenie
1 plná lyžička Tandoori masala
200ml kešu orechov; zomlieť 
100ml pistácií; zomlieť 

olivový olej


kuracie v kesu-pistaciovej marinade



AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso dáme do misky a pridáme všetky suroviny na marinádu.

1


2



Mäso s marinádou dobre premiešame a necháme 2 hodiny odležať v chladničke.

3



V panvici zohrejeme olivový olej a pridáme odležané mäso spolu s marinádou, chvíľku opekáme, potom prikryjeme na miernom ohni dusíme 15-20 minút. Mäso si ešte samé pustí šťavu počas dusenia.

4



Podávame s ryžou.

Kultura v nasom mestecku 3.

Bubny sa ozyvali vonku aj vcera a dnes uz malipostavenu aj striesku na ceste, tak predpokladam, ze toto bol posledny den celej "parady". Ale aj tak sa mi paci, ze im je uplne jedno, co si kto o nich mysli. Jednoducho vezmu bubny, ked sa nieco slavi a tancuju aj bez rytmu, tak ako im nohy narastli a pekne s usmevom :) Vsimnite si na videu, ze tam pri dome uz tancuje aj teta a potom vytiahli aj uja von. Uz vcera som si vsimla, ze nechodia k uplne kazdemu domu, takze sa to tykalo asi len nejakej komunity, kasty...? Naozaj neviem. Ale je zaujimave sledovat ich vzdy, ked nieco oslavuju.



kultura 4








Indicke poulicne tanecky mi niekedy silne pripominaju toto video.


sobota 23. júla 2011

Ryža so šošovicou a mrkvou / Rice with lentils and carrots



Ryza so sosovicou a mrkvou



ČO POTREBUJETE:

100ml nelúpanej hnedej šošovice

troška oleja
2 stredne veľké červené cibule
4 menšie strúčiky cesnaku

2 stredne veľké mrkvy
soľ
voda podľa potreby

200ml ryže 
(použila som Basmati)
1 lyžička sladkej mletej papriky
mleté čierne korenie

hotové jedlo si môžeme posypať čerstvou nakrájanou pažítkou alebo koriandrovou vňaťou 


Ryza so sosovicou a mrkvou



AKO POSTUPOVAŤ:

Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. V hrnci zohrejeme olej a cibuľu s cesnakom orestujeme do mäkka.

Ryza so sosovicou a mrkvou



Pridáme šošovicu, ktorú sme vopred prepláchli vodou a na 1 hodinu vo vode namočili a potom scedili. Pridáme tiež očistenú mrkvu nakrájanú na kolieska. Podlejeme trochou vody, pridáme bobkový list a privedieme vodu k varu. Keď sa voda začne variť, oheň zmiernime a prikryté varíme asi 15 minút.

Ryza so sosovicou a mrkvou



Potom pridáme ryžu, ktorú sme si vopred na 30 minút namočili vo vode a scedili. Pridáme vodu, aby bola hladina asi 1 cm nad ryžou, osolíme, pridáme mleté čierne korenie a sladkú papriku, premiešame a prikryté na miernom ohni varíme, kým sa všetka tekutina nevyparí.

Ryza so sosovicou a mrkvou



Hotovú ryžu, vidličkami pretrasieme. Prikrytú potom necháme 10 minút odležať a môžeme podávať.

štvrtok 21. júla 2011

Kukuričkovo hrachová masala / Baby corn and green peas masala


Kukurickovo hrachova masala



ČO POTREBUJETE:

8-10ks baby kukuričiek 
2 hrste mrazeného hrášku

2 stredne veľké paradajky
1 zelená chilli paprička
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty 
(alebo 1/2 lyžičky čerstvého strúhaného cesnaku a 1/2 lyžičky čerstvého strúhaného zázvoru)
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
1 lyžička garam masala 
1/2 lyžičky mletej kurkumy
2 lyžičky sušených lístkov senovky gréckej

1 lyžica šťavy z citróna 
soľ
olej


Kukurickovo hrachova masala



AKO POSTUPOVAŤ:

Očistené kukuričky dáme do hrnca s vodou, pridáme troška soli a kurkumu a privedieme k varu. Keď sa začne voda variť, oheň zmiernime a prikryté 10 minút varíme. Uvarené kukuričky scedíme a odložíme; odložíme si aj vodu, v ktorej sme kukuričky varili. 

Kukurickovo hrachova masala


V hrnci zohrejeme olej a dáme naň rímsku rascu. Necháme ju prasknúť, rozvoňať. Pridáme cibuľu a orestujeme ju domäkka. 

Kukurickovo hrachova masala


Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a chilli papričku. Opekáme 2-3 minúty. Pridáme garam masala a senovku grécku a znova 2 minútky opekáme. Premiešavame. 

Kukurickovo hrachova masala


Pridáme nakrájané paradajky a opekáme, kým sa nerozpadnú. 

Kukurickovo hrachova masala


Ďalej pridáme predvarené, nakrájané kukuričky, hrášok a pridáme asi 1-2 lyžice vody, v ktorej sme varili kukuričky. Na silnom ohni ju necháme odpariť, občas premiešame. Trvá to tak 2 minúty. Ak treba, jedlo dosolíme, pridáme kokos a premiešame. Kokos by mal absorbovať prebytočnú tekutinu. 

Kukurickovo hrachova masala


Hrniec odstavíme z ohňa. Pridáme šťavu z citróna. Primiešame koriandrovú vňať a zakryté necháme 10 minút uležať. 

Kukurickovo hrachova masala


Môžete podávať s dusenou ryžou alebo indickými plackami


Kukurickovo hrachova masala