štvrtok 31. októbra 2013
streda 30. októbra 2013
Restauracia Gaylord, Mumbai
Restauracia Gaylord (nachadza sa v blizkosti Churchgate) bola prva restauracia, ktoru som v Mumbai navstivila. Vtedy som este nebola zbehla v kuchyni a bola som dost neschopna. Nevedela som ani ako by som si kuraci rezen urobila, pretoze hotovu struhanku v obchode nepredavali a ja som si myslela, ze to musi byt len taka kupovana (naozaj som bola take teliatko!). A tak ma restauracia oslovila hlavne vyberom "kontinentalnej" kuchyne, co je ta cast menu pre bielych turistov, ktorym idu plamene z ust, ked ochutnaju indicku stravu. Od vtedy sme do tejto restauracie zavitali vzdy, ked sme boli v Mumbai. Inak to nebolo ani tentokrat. Po kratkej prechadzke sme si dali dobru veceru.
Prisli sme troska skor, a tak nas usadili vonku, kym vnutri este upratovali, aby sa hostia citili prijemne. Pred restauraciou maju tiez posedenie a je tam pripojeny aj maly obchodik s pecivom a kolacikmi.
Potom nas pozvali dnu. Interier posobi ako nobl restauracia, kde by mal clovek slusne sediet, ale v skutocnosti je to rodinna restuaracia, kde sa nikto krivo nepozrie ani na placuce, ci pobehujuce dieta. Casnici boli velmi mili, obsluhovali s usmevom. Kedze moje deti su typicke dedinske dievcata, pri otazke, co budeme pit obe zahlasili, ze kokosovu vodu. Pravdepodobne su tam na to zvyknuti, kedze tam chodi vela turistov (a mozno si tiez pytaju kokosovu vodu), pretoze casnik s usmevom hned prikyvol, ze to nebude problem. A tak obe dostali svoj oblubeny napoj.
Dali sme si vsetci polievku - cream of mushroom a kremovu paradajkovu. Ja som mala paradajkovu a chutila vyborne. Potom nasledovalo hlavne jedlo, indicke menu a placky, dievcata si dali spagety Bolognese, Sanabka kuracie masko so zeleninou a ja som neodolala jahnaciemu bourguignon. A urobila som velmi dobre. Chutilo to famozne! Neviem ako chuti originalne jedlo, toto malo mozno taky indicky podton - troska palilo, ale len tak prijemne. Nevedela som si vynachvalit.
Dali sme si vsetci polievku - cream of mushroom a kremovu paradajkovu. Ja som mala paradajkovu a chutila vyborne. Potom nasledovalo hlavne jedlo, indicke menu a placky, dievcata si dali spagety Bolognese, Sanabka kuracie masko so zeleninou a ja som neodolala jahnaciemu bourguignon. A urobila som velmi dobre. Chutilo to famozne! Neviem ako chuti originalne jedlo, toto malo mozno taky indicky podton - troska palilo, ale len tak prijemne. Nevedela som si vynachvalit.
A po hlavnom jedle nasledovala zmrzlina a kolaciky. Ja som mala broskynovy pie s vanilkovou zmrzlinou. Vyborna bodka za vybornou vecerou.
Mladsia dcerka sa svojho jedla ani nedotkla, tak sme si to dali zabalit s tym, ze mozno bude jest doma. Ale kym sme cakali na sofera s autom, prislo k nam malicke dievcatko v otrhanych satockach a len tak postavalo, nezobralo. A tak som jej zabalene jedlo podala, postrapatila ju a ona nam potom este kyvala :) Krajsi vecer si uz ani neviem predstavit.
nedeľa 20. októbra 2013
Barbeque nation, Mumbai
Zasli sme si do Barbeque nation. Restauracia, ktoru sme navstivili sa nachadza v Mumbai v obchodnom centre Atria na samom vrchu. Temou vecera boli zeleznice. A tak, ked sme vosli, zem bola vyzdobena kolajnica, na stlpikoch viseli cervene lampicky, na stenach boli oznacenia - nazvy zeleznickych stanic. Stol si treba vopred rezervovat. Rezervacia je obvykle na 7 alebo na 10 hodinu vecernu. Rata sa s tym, ze tam stravite minimalne 2 - 3 hodiny. Na stole je vlajocka, ktora je vztycena. Vtedy vam na stol nosia kebaby - kuracie, jahnacie, grilovane krevety, rybky.
Na stole su misky s omackami, ktorymi si mozete kebaby potierat pocas grilovania.
Gril mate priamo pred sebou. Okrem kebabov a vsetkeho, co pred vami griluju si mozete ist vziat k svedskym stolom rozne kari, dipy, zeleninu, ryzu, polievku, objednat si placky a aj dezery a zmrzlinu. (Svedske stoly som nefotila.) Maju tiez vegetarianske menu, z ktoreho sme ochutnali grilovane sampinony a zemiacky. Sampinony boli vynikajuce.
Toto vsetko za 980 rupii na osobu. Za tuto cenu mozete zjest kolko chcete. Ak pridete pred 7.30 cena je 800 rupii na osobu. Ako som si vsimla, ludia toto miesto oblubuju na rodinne oslavy. Len pocas tych troch hodin, co sme tam boli sa 4 krat spievalo Happy birthday. Samozrejme spievali aj hostia oslavencovi, nie len rodina. Okrem toho nas prekvapili niecim ako flash mob. Zamestnanci restauracie zatancovali dve pesnicky z filmu Chennai Express (co sa hodilo k teme vecera). Najlepsi bol Lungi dance. Nepodarilo sa mi natocit cely tanec, ale aspon mala ukazka.
Co sa tyka obsluhy.... Pri prichode chlapec, ktory mal na starost nas stol troska zazmatkoval a vzal nam maly pridavny stolik, ze sedem ludi sa lahko vojde. Tym padom sme boli nacvakani, co rozculilo svagrinu a trosku ich dala do laty, ze za tu cenu si chceme pohodlne sadnut a rozlozit lokte. Tak sa nam ospravedlnili a stolik vratili. Pri davani kebabov na gril chlapec nakvapkal dcere do pitnej vody stavu z masa. No ale inak sa snazili, behali okolo nas, stale nosili, boli velmi slusni, usluzni, na nikoho sme nemuseli volat, ze nieco chceme, stale sa nam venovali. Jedlo bolo naozaj vyborne, atmosfera restauracie tiez, toaleta bola cista a celkovo restauracia tiez. Ak by ste sa ocitli v Mumbai a planovali stretnutie vacsej skupinky ludi, ktora si chce spolu dlhsie posediet a raz za cas si doprajete jedlo v drahsej restauracii, Barbeque nation je to prave orechove.
pondelok 14. októbra 2013
Thoran z jarných cibuliek / Spring onions with fresh coconut
ČO POTREBUJETE:
1 veľkú viazaničku jarných cibuliek
olej
1/2 lyžičky horčičných semienok tmavých
niekoľko karí lístkov
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky mletého chilli korenia
1/2 lyžičky mletého koriandru
4 lyžice čerstvého strúhaného kokosu
soľ
AKO POSTUPOVAŤ:
Potom pridáme nakrájané jarné cibulky, kurkumu, chilli korenie a koriander. Premiešame a minútku restujeme.
Ďalej pridáme strúhaný kokos a soľ a restujeme na silnejšom ohni ďalšiu minútku. Premiešavame.
Odstavíme z ohňa a podávame s Chapati.
Dahi Aloo (zemiaky s jogurtom)
ČO POTREBUJETE (na 2-3 porcie):
3ks väčších zemiakov
ghee
1 lyžička rímskej rasce
1/4 lyžičky asafoetida
1 lyžička nadrobno nasekaného zázvoru
1 rozmixovaná paradajka
1 lyžička garam masala
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého chilli korenia
sol
1 zelená chilli paprička
2 plné lyžice nesladeného jogurtu (dahi)
voda podľa potreby
hrsť čertvej koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
Zemiaky uvaríme v šupke domäkka. Kľudne rozvaríme, uvarené ošúpeme a popučíme vidličkou.
V pamvici zohrejeme ghee, pridáme rímsku rascu, asafoetida a necháme pol minútky rozvoňať. Potom pridáme nasekaný zázvor a zasa necháme pol minútky rozvoňať. Ďalej pridáme rozmixovanú paradajku a restujeme do zhustnutia. Pridáme garam masala, kurkumu, chilli korenie, koriander a soľ a premiešame.
Potom pridáme popučené zemiaky, nakrajanú zelenú chilli papričku a premiešame. Nakoniec pridáme jogurt, upravíme hustotu pridaním trošky vody, ak treba, nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a pod pokrievkou necháme na miernom ohni asi 3 až 5 minút.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)