nedeľa 7. septembra 2014
utorok 2. septembra 2014
V Mumbai (august 2014)
Do Mumbai nas tentokrat zaviedli smutne rodinne udalosti. Aj ked sa prave naplno oslavuje Ganesh, my sme mali tento rok len malu pooju, socha Ganesha bola mala (hlinena, aby sme prilis neuskodili prirode) ani chramik sa nevytahoval.
V Chennai na letisku, na ceste do Mumbai. Nebolo si kam sadnut pred check in-om. |
Privitalo nas uprsane pocasie. |
Este v ten isty den ako bola pooja sme boli Ganesha vypustit na more...
... a vecer sa krajala zelenina, robili sa pripravy na velke varenie na dalsi den.
Nepamatam sa ako sa toto vola. Ale je to kysle, pouziva sa na okyslenie (miesto toho sa moze pouzit tamarind). A je z toho tiez dobre chutney s kokosom. |
Pomocnicky dostali odmenu :) kokos. |
Dalsi den sa konala pooja za otca. Prisla rodina, ktora sa s nami pomodlila a podaval sa vegetariansky obed (maso v tychto dnoch nie je dovolene). Pooja vsak neprebiehala v smutnej nalade. Naopak, tento den ma byt vraj vesely, je to skor ako oslava zivota a samozrejme sa spominalo na vesele prihody.
Okrem jedneho popoludnia takmer cely cas lialo a nedalo sa velmi nikam ist, takze sme sa po tych niekolkych dnoch uz aj tesili domov, do tepla a na slniecko, ktoreho mame na juhu Indie dost.
A uz na ceste domov. |
piatok 22. augusta 2014
Nátierka zo žltých paprík a kešu orechov / Bread spread made of yellow capsicum and cashewnuts
ČO POTREBUJETE:
2 žlté papriky
hrsť kešu orechov
olivový olej na pečenie paprík a potom 1 lyžica na mixovanie nátierky
trocha koriandrovej vňate
šťava z polovice baby citróna
soľ podľa chuti
2 strúčiky cesnaku
AKO POSTUPOVAŤ:
Papriky očistíme od "srdiečka" a semienok, prekrojíme a položíme do pekáča, šupkou nahore. Pokvapkáme olivovým olejom a na 15 minút dáme do rúry pod gril na 200st. Šupka by mala za tú dobu zhnednúť. Upečenú papriku necháme trocha vychládnuť a šupku olúpeme.
Kešu orechy opečieme dohnedkava na suchej panvici.
Do mixéra dáme olúpané papriky, opečené kešu orechy, koriandrovú vňať, cesnak, šťavu z citróna a lyžicu olivového oleja (alebo toľko postupne, aby ste dostali konzistenciu hladkej nátierky). Všetko to dohladka rozmixujeme.
Nátierku preložíme do misky, dochutíme soľou, poriadne premiešame a môžeme podávať. Ak máte radšej vychladené nátierky, uložte ju na pol hodinky do chladničky.
Šošovicovo - paradajková polievka s cícerom / Lentil - tomato soup with chickpeas
ČO POTREBUJETE:
100ml (1/2 hrnčeka) oranžovej lúpanej šošovice
olivový olej
1/2 lyžičky rímskej rasce tmavej
1 sušená červená chilli paprička
4 stonky jarnej cibuľky (cibuľkovitá časť)
1 veľká paradajka
2 hrnčeky vody (alebo zeleninový vývar; hrnček použite ten istý ako pri meraní množstva šošovice)
2 lyžice kokosového mlieka
soľ
hrsť čerstvej koriandrovej vňate
hrsť uvareného cícera
(ten sa neoplatí variť len kvôli tejto polievke, keďže je to len hrsť; okrem polievky som mala v pláne tiež cícerové karí, alebo keď si varím väčšie množstvo do mrazničky zamrazím si zvlášť do malej krabičky na takéto použitie)
AKO POSTUPOVAŤ:
Cícer si na noc namáčame a ráno uvaríme v tlakovom hrnci domäkka. Trvá to maximálne 15 - 20 minút.
🥣 🥣 🥣
V hrnci zohrejeme trocha oleja. Pridáme rímsku rascu a necháme ju rozvoňať. Potom pridáme chilli papričku a nadrobno nakrájanú cibuľkovú časť jarných cibuliek. 2 minúty restujeme na miernom ohni.
Potom pridáme nadrobno nakrájanú paradajku, šošovicu a premiešame.
Všetko to zalejeme vodou (alebo vývarom), osolíme a privedieme k varu. Oheň zmiernime a polievku varíme asi 15 minút, kým šošovica nie je mäkká. Potom paradajky aj šošovicu trocha roztlačíme. Ak chcete použiť mixér, môžete si ju vymixovať dohladka.
Pridáme kokosové mlieko a koriandrovú vňať, prejdeme varom a hrniec odstavíme z ohňa.
Do hotovej polievky vhodíme za hrsť uvareného cícera a môžeme ihneď podávať.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)