utorok 13. júla 2010

Tvaroh

11100_3880



ČO POTREBUJETE:

2 litre mlieka
50-70ml kyslej smotany (ja používam indický domáci jogurt - dahi)
1 lyžica 5%-ho bieleho octu



AKO POSTUPOVAŤ:

Do hrnca naleje 1/2 litra mlieka a zohrejeme ho troška, len aby bolo teplé, nie horúce alebo ako @honestka píše vo svojom recepte "na letno". Do zohriateho mlieka pridáme kyslú smotanu a dobre zamiešame.

K mlieku so smotanou prilejeme ostatné mlieko (musí mať izbovú teplotu), pridáme ocot a dobre premiešame. Hrniec zakryjeme (nie celkom, pokrievku nechajte máličko odchýlenú, aby mlieko nezačalo kysnúť a do rána nezosmrádlo) a necháme 1 alebo dva dni mlieko "sadnúť". Keďže ja mám v kuchyni dosť teplo, stačilo mi nechať mlieko "sadnúť" len počas noci, ráno bolo pripravené na ďalšiu úpravu.

Ráno mlieko začneme na slabom ohni pomaly ohrievať, malo by dosiahnuť max. 90st., ja som odskúšala teplotu prstom 🤷‍♀️. Keď sa mlieko a voda začnú oddeľovať, tvaroh klesne na dno a na vrchu sa tvorí žltkavá srvátka, hrniec odstavíme z ohňa a necháme poriadne vychládnuť.

Potom všetko zlejeme cez plátno a zavesíme, aby nám prebytočná tekutina odtiekla a vytvorila sa pekná hrudka.

11100_3874



Hotový tvaroh skladujeme v chladničke.


Ďakujem @honestke za skvelý recept!

Kharwas - krémový puding

Tento recept mám od môjho manžela. Keď moji rodičia prišli prvýkrát do Indie, žili sme ešte v malej dedinke, kde sa práve narodilo teliatko. Náš starý muž nám hneď doniesol prvé mlieko od kravky-mamy a môj manžel pripravil túto "zvláštnosť". Bolo to prvé nové, "iné" jedlo mojich rodičov.

Kharwas je názov v indickom jazyku marathi. Ide o sladký, krémový puding, varený v parnom, vodnom kúpeli . Vyrába sa z prvého kravského alebo byvolieho mlieka, ktoré má kravka, keď sa jej narodí teliatko. Nie je to najlepší spôsob použitia tohoto mlieka, najlepšie by bolo nechať ho teliatku, ale jeden jedinýkrát som to chcela skúsiť a do budúcna ani neplánujem robiť to znova.


11100_3871



ČO POTREBUJETE:

2 poháre kolostrum
1/2 pohára hnedého alebo obyčajného kryštáľového cukru
2 zelené kardamómy



AKO POSTUPOVAŤ:

Cukor a mlieko zmiešame v miske. Kardamómy rozlúskneme a semienka rozdrvíme v mažiariku na prášok. Zamiešame ich do mlieka. (V tejto fáze môžete do mlieka pridať aj pár blizien šafránu.) Všetko prelejeme do nádoby, ktorá sa nám zmestí do tlakového hrnca.

Na spodok tlakového hrnca nalejeme pohár vody, vložíme nádobu s mliekom a nádobu zakryjeme. Paríme 15-20 minút bez toho pískacieho štuplíka.

Hotový puding necháme vychládnuť a dáme na pár hodín do chladničky pred tým než podávame.


Prikladám toto video z youtube, kde síce Sanjeev Kapoor vysvetľuje postup v hindštine, ale na ukáżku ako postupovať pri príprave je to fajn.


pondelok 12. júla 2010

Vajíčkovo-syrová závarka do polievky

0



ČO POTREBUJETE:

1 vajce
4 lyžičky hladkej múky
soľ
1 lyžica nastrúhaného Cheddaru




AKO POSTUPOVAŤ:

Vajíčko si v miske rozšľaháme vidličkou. Pridáme múku, soľ a dobre vymiešame. Pridáme nastrúhaný syr a znova dobre vymiešame.

1


Cestíčko lejeme tenkým prúdom do vriacej polievky. Keď sme všetko do polievky vyliali, zľahka premiešame, zmiernime oheň a s troška odchýlenou pokrievkou varíme 5 minút.

2



Vhodné do kuracieho alebo hovädzieho vývaru.



Túto závarku som našla v kuchárskej knihe od Dagmar Rackovej - Nová slovenská kuchárka

Kuracinka pod syrovým bešamelom


100_3815



ČO POTREBUJETE:

3 kuracie stehná s kĺbom; vykostíme 
soľ
olej+maslo na opekanie mäsa 
mleté čierne korenie
6 väčších zemiakov uvarených v šupke
maslo
pažítka (alebo iná vaša obľúbená vňať)

hrudka masla
1 plná lyžica hladkej múky 
asi 1/2 litra mlieka
strúhaný Cheddar (alebo iný syr)
štipka muškátového orieška 
1 žĺtok (môžeme vynechať, robila som aj bez žĺtka a bolo to rovnako dobré)


100_3814



AKO POSTUPOVAŤ:

Uvaríme si zemiaky v šupke, necháme vychládnuť a ošúpeme. Odložíme bokom.

Vykostené mäso osolíme, ochutíme čiernym korením a restujeme na miernom ohni, prikryté, približne 20 minút na rozpálenom oleji s plátkom masla. Opečené mäso odložíme bokom.

1


V menšom hrnci roztopíme maslo, pridáme lyžicu múky a zapražíme. Zalejeme 1/4 litra mliekom a na miernom ohni miešame, kým zmes nezhustne. Pomaly prilievame mlieko, kým nám nevznikne polohustý bešamel. Pridáme doňho nastrúhaný Cheddar a premiešame. Odstavíme z ohňa a necháme trocha vychládnuť. Keď bešamel trocha vychládne, zamiešame doňho žĺtko.

2


Pridáme štipku muškátového orieška a dobre premiešame.

3


Na dno pekáča dáme 2-3 plátky masla, nakrájame zemiaky a osolíme. Uložíme na zemiaky kuracie mäso, ktoré sme si opiekli a posypeme nasekanou pažítkou (mala som len sušenú). Kľudne môžeme vrstvy zameniť a mäso dať naspodok.

4


Mäso a zemiaky zalejeme syrovým bešamelom. Ak nám bešamel medzitým príliš zhustne, stačí ho rozmiešať s troškou mlieka. Nesmie byť príliš hustý.

5


Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 st. približne na 30 minút.




Môžete jesť s ľubovoľným šalátom.

nedeľa 11. júla 2010

Maslový koláč / Butter cake

Maslovy kolac



ČO POTREBUJETE:

200g nesoleného masla na pečenie
1 vanilkový cukor
200g kryštáľového cukru
štipka soli

4 vajcia

200g hladkej múky (použila som múku Maida)
1 lyžička prášku do pečiva

maslo na vymastenie formy



AKO POSTUPOVAŤ:

Maslo necháme zmäknúť v miske. Pridáme cukor a štipku soli a dobre vymiešame. 

Potom pridávame vajíčka po jednom a za každým, keď vajíčko pridáme poriadne vymiešame. 

V miske zmiešame múku s práškom do pečiva. Postupne po lyžicách pridávame múku k maslovej hmote a vymiešame cesto. (Ak by bolo cesto veľmi husté, môžete pridať po troškách mlieko, až kým nezíska konzistenciu hustejšiu krémovú, ako je na obrázku nižšie.)

1


Formu poriadne vytrieme maslom. Cesto do nej nalejeme. Rúru vyhrejeme na 175-180 stupňov. Pečieme 45-50 minút (podľa toho ako vaša rúra pečie, treba podľa toho regulovať čas). 

2


Niekedy pekávam v menších formičkách o veľkosti mafinov a pečiem ich na 180st., 25 minút.

piatok 9. júla 2010

Cícerové karí 1. / Chickpeas curry 1.

Cicerove kari 1.



ČO POTREBUJETE:

200ml pohár sušeného cíceru
1 väčšia červena cibula
kúsok čerstvého zázvoru
3 strúčiky cesnaku
olej
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička koriandru
1/2 lyžičky rímskej rasce
voda
soľ
1 lyžička garam masala
1/3 lyžičky mletého čierneho korenia


Cicerove kari 1.



AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer na noc namočíme. Ráno vodu scedíme a vymeníme. Uvaríme ho v tlakovom hrnci domäkka. Trvá to asi 20 minút od natlakovania. Po natlakovaní oheň zmiernime. Uvarený cícer odložíme bokom do ďalšieho použitia.

V hrnci zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu a koriander, necháme rozvoňať. Ďalej pridáme nakrájaný cesnak a zázvor, restujeme, kým nerozvinú vôňu. Potom pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme na miernom ohni domäkka. Nakoniec pridáme kurkumu, prehrejeme a odstavíme z ohňa. Zmes necháme trocha vychládnuť. Potom ju dáme do mixéra, pridáme za malú naberačku uvareného cíceru, trocha vody, v ktorej sa cícer varil a vymixujeme na pastu.

Cicerove kari 1.


Túto pastu vrátime do hrnca, kde sme restovali cibuľu. Pridáme vodu z uvareného cícera, uvarený cícer a soľ. Premiešame a karí privedieme k varu. Potom pridáme garam masala a mleté čierne korenie a premiešame. Znova necháme povariť 2 minútky.

Cicerove kari 1.


Pridáme kokosové mlieko a nasekanú koriandrovú vňať a povaríme ďalšie 2 minúty.

Cicerove kari 1.


Podávame s ryžou.



Cicerove kari 1.

streda 7. júla 2010

Fazuľové struky na cesnaku / Green beans with garlic





ČO POTREBUJETE:

250g fazuľových strukov
8 veľkých strúčikov cesnaku
voda
soľ
1 lyžica tmavej sójovej omáčky
1 lyžička palmového cukru
olej
hrsť koriandrovej vňate



AKO POSTUPOVAŤ:

Použila som dlhé struky. Fazuľové struky nakrájame a varíme v osolenej vode 10-12 minút. Vkladáme ich až do vriacej vody, nie skôr. Scedíme. 

22fazulove struky na cesnaku 010


22fazulove struky na cesnaku 013


Cesnak nakrájame nadrobno. V panvici zohrejeme olej a cesnak orestujeme, ale nenecháme zhnednúť. 

22fazulove struky na cesnaku 015


Pridáme struky a minútku restujeme. Miešame. 

22fazulove struky na cesnaku 016


Pridáme palmový cukor, sójovú omáčku a soľ (nesolíme už veľa, lebo sa varili v osolenej vode) a restujeme ďalšie 3 minúty. Premiešavame. 

22fazulove struky na cesnaku 019


Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať, premiešame, odstavíme z ohňa a 5 minút necháme prikryté. 

22fazulove struky na cesnaku 020


Hodí sa ako príloha k mäsu alebo ku karí a ryži

Zemiakovo kokosové karí




ČO POTREBUJETE (na asi 3 porcie):

4 stredne veľké zemiaky

na pastu:
2-3 sušené červené chilli papričky 
1/2 lyžičky tmavých horčičných semienok 
1 lyžička koriandrových semien 
kúsok zázvoru
2-3 plné lyžice čerstvo nastrúhaného kokosu 
voda podľa potreby 

ďalej:
ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce 
niekoľko karí lístkov 
1/2 lyžičky mletej kurkumy 
soľ
voda podľa potreby 
2 lupienky kokum
1 lyžička garam masala

na dokončenie:





AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky okrájame, nakrájame na menšie kusy a necháme ponorené vo vode do ďaľšieho použitia. 



Na sucho v panvici opečieme chilli papričky, horčičné semienka a koriandrové semienka, necháme ich rozvoňať. 



Potom ich dáme do mixéra a podrvíme. Pridáme k nim zázvor, kokos a trocha vody a rozmixujeme to na pastu.



V hrnci zohrejeme ghee, pridáme rímsku rascu, horčičné semienka, karí lístky a necháme ich rozvoňať. Potom pridáme kurkumu, soľ a premiešame. 



Pridáme pripravenú pastu, kokum, garam masala, vodu podľa potreby a premiešame. Karí základ privedieme k varu, oheň zmiernime a varíme 15 minút pod pokrievkou, do zhustnutie.

Pridáme trocha vody na zriedenie, zemiaky a karí znova privedieme k varu.  Oheň zmiernime a karí varíme pod pokrievkou, kým zemiaky nezmäknú asi 15 až 20 minút. Ak treba, riedime neskôr vriacou vodou.



Nakoniec posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou a necháme 10 minút postáť pod pokrievkou. 



Podávame s ryžou alebo s Chapati.