nedeľa 3. júla 2011

Kadhai Paneer




ČO POTREBUJETE (asi na 2 porcie):

2 väčšie červené cibule; rozmixovať na pyré
2 stredne veľké rajčiny; rozmixovať na pyré
olej

200g Paneeru 
(použila som domáci, vyrobený z 1 litra plnotučného mlieka); odporúčam si Paneer urobiť deň vopred, odležaný v chladničke lepšie drží tvar a dobre sa krája

1/2 lyžičky rímskej rasce
1 zelená chilli paprička

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1 plochá lyžička mletého koriandru
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty

1 zelená paprika
1 lyžička senovky gréckej; sušené lístky
soľ

čerstvá koriandrová vňať





AKO POSTUPOVAŤ:

Paneer a papriku nakrájame a odložíme bokom do daľšieho použitia. 

Cibuľu a rajčiny vymixujeme na pyré, odložíme bokom do daľšieho použitia.



V kadhai (alebo v panvici) zohrejeme olej, pridáme rímsku rascu a necháme rozvoňať. Pridáme chilli papričku a rozmixovanú cibuľu. Na miernom ohni restujeme/redukujeme asi 15 minút. Občas premiešame.



Pridáme cesnakovo zázvorovú pastu, kurkumu, chilli korenie a mletý koriander a premiešame.



Ihneď pridáme vymixované rajčiny a restujeme asi 10 - 15 minút. Občas premiešame. 



Pridáme nakrájanú papriku, senovku grécku, soľ, premiešame. Podlejeme troškou vody,  hrniec zakryjeme pokrievkou a na mierno dusíme asi 10 minút. Občas premiešame. 



Nakoniec pridáme nakrájaný paneer, troška popäť odlejeme vodou, premiešame; opatrne, aby sme kocky paneeru "nerozbili". 3 minútky prehrejeme pod pokrievkou.



Na záver pridáme nasekanú čerstvú koriandrovú vňať, premiešame a odstavíme z ohňa. 



Podávame s indickými plackami.



sobota 2. júla 2011

Kokosovo - pistáciové karí s krevetami

Kokosovo pistaciove kari s krevetami




ČO POTREBUJETE:

2 veľké červené cibule (alebo 3 stredne veľké)
2 stredne veľké rajčiny 
olej
1 zelená chilli paprička 
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
hrsť lúpaných, nesolených pistácií
200ml kokosového mlieka
1 lyžička garam masala
troška vody
soľ
koriandrová vňať 



AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme olej a opražíme na ňom nakrájanú cibuľu.




Pridáme kurkumu, koriander a chilli papričku a premiešame.




Pridáme nakrájané rajčiny a opekáme, kým nezmäknú.




Pridáme hrsť pistácií...




... garam masala a kokosové mlieko, premiešame. Odstavíme z ohňa a necháme vychládnuť.




Vychládnutú zmes rozmixujeme na kašu. Ak by bola príliš hustá môžeme pridať do mixéra troška vody, ale nie veľa, nechceme mať z toho polievku. Omáčku vylejeme z mixéra naspäť do hrnca.




Pridáme očistené krevety, osolíme a karí privedieme k varu.




Oheň zmiernime a odokryté varíme 5 - 8 minút.




Hotové karí dochutíme nasekanou koriandrovou vňaťou.




Podávame s ryžou.

štvrtok 30. júna 2011

Uhorková Raita / Cucumber raita

Osviežujúci šalát počas horúcich, letných dní.



ČO POTREBUJETE:

1 šalátová uhorka
štipka čiernej soli (Kala namak)
štipka soli
1/2 lyžičky drvenej rímskej rasce
1 lyžička sušenej mäty (alebo malá hrsť nasekaných čerstvých lístkov)
2 - 3 plné lyžice odkvapkaného bieleho nesladeného jogurtu - Dahi (môžete použiť aj grécky)




AKO POSTUPOVAŤ:

Uhorku umyjeme, ošúpeme a nastrúhame na väčších slzičkách. Pridáme ostatné prísady (podľa vlastnej chuti), dobre premiešame a uložíme na 30 minút do chladničky. 


Podávame s rôznymi ryžovými jedlami (Biryani, Pulao) alebo plackami (Aloo paratha, Thepla, Koki). 


♡ ♡ ♡

Pre hustejšiu raitu nechajte nastrúhanú uhorku odtiecť na sýtku. 

streda 29. júna 2011

Čokoládové Soufflé / Chocolate Souffle

Chcela som vyskúšať upiecť soufflé. Keď pozerávam kuchárske show v telke, takmer vždy robia soufflé a toľko okolo toho narozprávajú, boja sa, či sa im zdvihne, či bude dosť upečené a tak som sa rozhodla, že to skúsim. Na internete som našla recept od môjho obľúbeného Curtis Stone-a, kde bolo aj video. Vyzeralo to úplne jednoducho! Našla som si teda jeho oficiálnu stránku a skúsila soufflé podľa jeho receptu.


Cokoladove Souffle



ČO POTREBUJETE:

(robila som 3 soufflé z polovičnej dávky rozpisu surovín, ktorý uvádza Curtis Stone na jeho stránke)

roztopené maslo na vytretie misiek
40ml jemného kryštáľového cukru (caster sugar)
3 bielka
55g horkej čokolády (moja bola len 40%, tak som použila celú 80g tabuľku)
60ml studenej vody
40ml kakaa


Cokoladove Souffle



AKO POSTUPOVAŤ:

Mištičky, v ktorých budeme soufflé piecť si vytrieme roztopeným maslom a uložíme na 2 minúty do chladničky, aby prvá vrtsva masla stuhla. Potom ich znova vytrieme maslom a hneď vysypeme jemným kryštáľovým cukrom. Túto vrstvu kryštáľového cukru neskôr nesmieme porušiť lyžicou, keď budeme soufflé dávať do mištičiek.

Cokoladove Souffle


Bielka dáme do misky a vyšľaháme sneh. Pridáme 40ml jemného kryštáľového cukru a znova vyšľaháme tuhý sneh. Tak tuhý, že keď metličkou sneh zamiešame a obrátime ju, bielka musia “stáť”. Kým šľaháme bielka, dáme si rotopiť horkú čokoládu do hrnca, ktorý postavíme na menší hrniec s vodou. Vodu privedieme k varu a čokoládu pomaly rozpustíme.

Cokoladove Souffle


K rozpustenej čokoláde zamiešame kakao a studenú vodu. Zmes treba vymiešať do hladka. Potom pridáme lyžicu vyšľahaných bielok do čokoládovej zmesi a premiešame. Nakoniec čokoládovú zmes zamiešame zľahka do vyšľahaných bielkov. Zmes na soufflé rozdelíme do mištičiek. Každú misku naplníme až po povrch.

Cokoladove Souffle

Cokoladove Souffle


Kým sme si pripravovali soufflé dáme si zohriať rúru na 177-180 stupňov.

Soufflé v mištičkách položíme na plech a dáme piecť. Pečieme 12-15 minút. (Ja som piekla 15 minút, pretože nemám ramekis mištičky a piekla som v troška väčších plechových miskách.) A priznám sa, že som sedela pred pieckou a nervózne "nadvíhala" cesto očami 😋

Ešte horúce soufflé poprášime práškovým cukrom a ihneď podávame.


Cokoladove Souffle

Cokoladove Souffle
Ktosi sa nevie dočkať 🥰




A odporúčam vám pozrieť si aj TOTO VIDEO.

utorok 28. júna 2011

Ako vyrobiť Ghee (prepustené maslo)?

Ghee je neodmysliteľnou súčasťou indickej kuchyne. A keďže môže byť zložitejšie zohnať ghí na Slovensku, tu vám ukážem ako si ho môžete urobiť doma.




ČO POTREBUJETE:

ja som použila 500g nesoleného masla





AKO POSTUPOVAŤ:

Maslo dáme do hrnca s dvojitým dnom na slabý oheň roztopiť. Keď je roztopené, oheň zvýšime a privedieme maslo do varu. Keď sa začne variť, oheň nastavíme tak, aby sa nevarilo príliš silno, ale aby bublalo. Premiešavame. Keď sa na jeho hladine vytvorí pena, naberačkou ju zozbierame preč do misky.

Maslo necháme ďalej variť a ak sa tvorí ďalšia pena, znova zbierame preč. Maslo ďalej varíme, až kým nie je z neho číra, žltá tekutina. Počas varenia premiešavame. Celkom číre už prepustené maslo odstavíme z ohňa a necháme samovoľne chládnuť. Na spodu hrnca sa urobí usadenina. Celkom vychládnuté prepustené maslo prelejeme cez sítko, aby sme usadeninu odstránili. To, čo sa usadilo na dne hrnca vareškou vyberieme a pridáme k zozbieranej pene (mne sa na dne usadenina nevytvorila). Keď nám ghí vychládne a uvidíme, že na dne sa urobila ešte usadenina počas chladnutia, znova ho precedíme cez sítko.


Vychládnuté, scedené a číre Ghee uskladníme vo vzduchotesnej nádobe. Môžete ho skladovať v chladničke, ale nie je to nevyhnutné. Ghee sa nekazí tak ako maslo. Ghee pri vyprážaní tiež nehorí ako bežné maslo. Okrem iného tiež neobsahuje laktózu, takže je vhodné pre ľudí, ktorí netolerujú laktózu. Viac o Ghee si môžete prečítať aj TU.



Dnes, 13.2.2012 som bola poučená v jednej indickej skupinke milovníkov jedla, že medzi Ghee a Prepusteným maslom je rozdiel! Doteraz som si myslela, že je to jedno a to isté... tu vidno, že sa stále učíme nové veci.

Výroba Prepusteného masla je proces pomalého rozpúšťania masla, kedy sú mliečne zložky odstránené. Proces výroby Ghee je v podstate rovnaký až na to, že mliečne zložky sa nechajú troška ako keby pripáliť (skaramelizovať) a až potom sa odstránia, aby Ghee dostalo orieškovú príchuť.

Ide o
túto reakciu.