štvrtok 8. marca 2012

Nakladaná kyslá kapusta

Na nakladanú kapustu som sa odhodlávala veľmi dlho. Ani neviem, prečo som to neskúsila už skôr... čoho som sa bála? Keď bol na Varechu pridaný recept na nakladanú kapustu, vyzeral tak jednoducho, že som sa rozhodla skúsiť to. Okrem toho bolo pod ním toľko chvály, že sa nedalo odolať.





Na prvý pokus som sa rozhodla urobiť si jeden malý pohár. Odložila som si poháre od medu, ktoré majú šrobovací uzáver a sú sklené. Poriadne som poháre vyumývala a utrela. Kapustu som pokrájala, dala do misky a osolila, pridala rímsku rascu a guľaté čierne korenie (pre množstvá koľko čoho si pozrite vyššie uvedený preklikávací link na recept). Nechala som ju tam odležať 4 hodiny. Párkrát som ju rukou postláčala, aby pustila šťavu. Veľa jej z nej nešlo, tak som sa bála, že budem musieť dorábať nejaký nálev, ktorý vôbec netuším ako by som robila...

Po 4 hodinách som ju dala do pohára a poriadne ju stláčala ku dnu. Tradááá, pustila si šťavu tým stláčaním 😀 Odľahlo mi. Šťavy bolo dosť na pokrytie kapusty až po vrch. Pohár som poriadne uzavrela a nechala ho v kuchyni, kde mám dosť teplo. Pokračovalo to takto....


Nakladana kysla kapusta



A dnes som po 3 týždňoch pohár otvorila... ja mám kyslú kapustu!! 😀Teším sa a idem vymýšľať, čo z nej uvarím.


Nakladana kysla kapusta



Nakladana kysla kapusta

pondelok 5. marca 2012

Patta gobi ki subzi (Kapustové Subzi) / Cabbage subzi

Tento recept mám od švagrinej. Prvýkrát, keď som takto upravenú kapustu jedla som neverila, že kapusta a čerstvý kokos sa môžu k sebe hodiť. A hodia! Tak je to asi vždy so všetkým. To čo najmenej očakávame, že môže byť výborná kombinácia, je obyčajne najlepšia kombinácia.


Kapustove subzi (thoran)



ČO POTREBUJETE:

1 malú hlávku kapusty

100ml Channa dal

olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shahi jeera)
4 strúčiky cesnaku

niekoľko karí lístkov
1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)
1/3 lyžičky kašmírskeho mletého chilli korenia
1/4 lyžičky Asafoetida (hing)
soľ

1 zelenú chilli papričku
hrsť koriandrovej vňate; nasekanej


Kapustove subzi (thoran)



AKO POSTUPOVAŤ:

Channa dal si namočíme na 1 hodinu vo vode. Kapustu pokrájame na tenké pásiky.

Kapustove subzi (thoran)


V panvici zohrejeme olej, pridáme horčičné semienko a rímsku rascu, necháme ich prasknúť. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a popražíme do mäkka, 2-3 minúty.

Kapustove subzi (thoran)


Pridáme karí lístky a nakrájaný cesnak a znova 2 minútky popražíme. Pridáme kurkumu, chilli korenie a asafoetida a zamiešame...

Kapustove subzi (thoran)


... ihneď pridáme nakrájanú kapustu, channa dal, ktorý sme scedili a nadrobno nakrájanú chilli papričku (odstránila som semienka). Premiešame, osolíme a na miernom ohni zakryté dusíme 10 minút. Občas premiešame. Nepodlievame vodou! Po 10 minútach pridáme kokos, premiešame a zakryté dusíme ďalších 5 minút. Nakoniec panvicu odstavíme z ohňa a vmiešame čerstvú koriandrovú vňať. Wok zakryjeme a necháme kapustu 10 minút odležať.

Kapustove subzi (thoran)


Ja ju mám najradšej s Chapati.

 
3



Hlávková kapusta je jednou z najzdravších zelenín. Používa sa často aj v slovenskej a českej kuchyni a všetci poznáme kvasenú kapustu, ktorú treba jesť hlavne v zimných mesiacoch (pre vysoký obsah vitamínu C), aby sme naštartovali organizmus proti chorobám. Zbožňujem vianočnú kapustnicu, segedínsky guláš alebo kapustu k "vepřo-knedlo", ktorú moja mama robí s cukrom.

Aj ja som sa dala konečne na prvý pokus kvasenia a už sa neviem dočkať výsledku. Zatiaľ to vyzerá takto po 2 týždňoch...


1

nedeľa 4. marca 2012

Kuracia pasanda / Chicken pasanda

Balti kuracia pasanda



ČO POTREBUJETE:

na marinádu:
100ml Dahi - bieleho nesladeného jogurtu
1/2 lyžičky rímskej rasce
6 guľôčok čierneho korenia
2 ploché lyžičky garam masala
20ks mletých mandlí (nelúpaných)
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
(alebo 1/2 lyžičky čerstvého strúhaného zázvoru a 1/2 lyžičky čerstvého strúhaného cesnaku)
1 plochá lyžička kašmírskeho mletého chilli korenia

4 kuracie stehná s kĺbom (vykostené a pokrájané na menšie kúsky)

ďalej:
2 stredne veľké červené cibule
soľ
2 zelené chilli papričky
(nemusia byť, aj bez nich je to pikantnejšie jedlo pre slováka, ale dodajú šmrnc)
hrsť čerstvej koriandrovej vňate, nasekaná
3-4 lyžice sladkej smotany


Balti kuracia pasanda



AKO POSTUPOVAŤ:

Suroviny, ktoré sú uvedené na marinádu zmiešame v miske a vložíme kuracie kúsky. Dobre premiešame a necháme cez noc odležať v chladničke. 

Balti kuracia pasanda


V hlbšej panvici zohrejeme ghee, do horúceho ghee vložíme chilli papričky a nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujeme domäkka. Potom pridáme mäso aj s marinádou, soľ a na silnom ohni ho necháme chvíľku opiecť, aby sa zatiahlo. 

Balti kuracia pasanda


Podlejeme troškou vody (nie veľa, mäso si ešte pustí šťavu) a privedieme k varu. Oheň zmiernime a prikryté varíme 15-20 minút, domäkka (ak použijeme prsia, tak varíme 10-15minút). 

Balti kuracia pasanda


Pridáme sladkú smotanu, premiešame, povaríme ďalších 10 minút. Potom pridáme nasekanú koriandrovú vňať, znova necháme prejsť varom a odstavíme z ohňa. Prikryjeme a necháme 10 minút odležať. 


Podávame s ryžou alebo Naanom


🥘 🥘 🥘

Pasanda je druh karí, kde hlavnú úlohu zohrávajú mandle a smotana, ale aj marinovanie v jogurte a korení. Viac z histórie si môžete prečítať TU. Ak použijete tradične jahňacie mäso, treba ho pred marinovaním naklepať na tenko.

štvrtok 1. marca 2012

Šampiňónová nátierka / Mushrooms spread




ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov 
1 zelená paprika
olivový olej
2 stredne veľké červené cibule; nakrájané nadrobno
3 väčšie strúčiky cesnaku; nakrájané nadrobno 
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
soľ
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
troška vody na podliatie 
koriandrová vňať čerstvá






AKO POSTUPOVAŤ:

V hlbšej panvici zohrejeme olivový olej. Pridáme rímsku rascu a černušku, oheň zmiernime a necháme  rozvinúť vôňu korenia.



Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme do mäkka. Občas premiešame. 



Pridáme nakrájané šampiňóny, papriku, osolíme, pridáme sladkú mletú papriku a mleté čierne korenie. Premiešame a máličko podlejeme vodou. Dusíme zakryté 10-15 minút.



Všetka tekutina sa musí vydusiť. Keď sú šampiňóny a paprika mäkké, panvicu odstavíme z ohňa a vmiešame nakrájanú koriandrovú vňať. Zmes necháme vychládnuť.



Vychládnutú nakoniec rozmixujeme a môžeme natierať na hrianky alebo pečivo. 




nedeľa 26. februára 2012

Šampiňóny s cesnakom a strúhankou / Mushrooms with garlic and breadcrumbs


Sampinony s cesnakom a struhankou



ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov; očistených a pokrájaných
olivový olej (alebo maslo)
2 stredne veľké červené cibule; pokrájané nadrobno
6 väčších strúčikov cesnaku; pokrájaných nadrobno 
1 lyžička chilli flakes (sušených chilli vločiek)
mleté čierne korenie 
soľ
1 lyžička šťavy z citróna
1 plochá lyžica strúhanky
hrsť koriandrovej vňate (alebo petržlenovej)


Sampinony s cesnakom a struhankou



AKO POSTUPOVAŤ:

V hlbšej panvici zohrejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájané cibule a cesnak, oheň zmiernime. Popražíme do mäkka. Pridáme chilli vločky...

Sampinony s cesnakom a struhankou


... pridáme hneď nakrájané šampiňóny a mleté čierne korenie. Premiešame, panvicu prikryjeme a šampiňóny dusíme 10 minút, do mäkka.

Sampinony s cesnakom a struhankou


Potom pridáme soľ, šťavu z citróna, strúhanku a restujeme, kým sa šťava z citróna a voda, ktorú si šampiňóny mohli pustiť nevstrebe; je to chvíľočka.

Sampinony s cesnakom a struhankou


Nakoniec panvicu odstavíme z ohňa a vmiešame čerstvú koriandrovú vňať. Panvicu prikryjeme a necháme postáť 10 minút.

Sampinony s cesnakom a struhankou


Šampiňóny môžete podávať ako prílohu ku karí a dusenej ryži, s chapati alebo aj ako toping na Bruschettu.

Z prechádzky...

Kadiaľ vedú krabie chodníčky...




Na drevených plťkách....






Pozor, vyletí vtáčik!









streda 22. februára 2012

Šampiňóny s kokosovým mliekom

Dnes som trošku improvizovala z toho, čo som mala doma. Nechcelo sa mi príliš dlho stáť v kuchyni, keďže teplomer už ukazuje 35°C, a tak to dnes istil veľmi jednoduchý obed: Dal fry, dusená ryža a šampiňóny s kokosovým mliekom.


IMG_7877



ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov 
plátok masla + 1/2 lyžice oleja
niekoľko karí lístkov 
1/2 lyžičky feniklových semien
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
soľ
2 lyžice kokosového mlieka



IMG_7875


AKO POSTUPOVAŤ:

V panvičke si rozpustíme maslo na oleji. Pridáme rímsku rascu a feniklové semená a necháme ich rozvoňať. Oheň zmiernime.

1



Pridáme karí lístky a necháme ich prasknúť.

2



Pridáme kurkumu...

3



...hneď pridáme nadrobno nakrájané šampiňóny a premiešame. Asi minútku restujeme.
Pridáme kašmírske chilli korenie, premiešame.

4



Nakoniec pridáme kokosové mlieko a na miernom ohni, zakryté povaríme do mäkka, asi 10 minút.

5



Hotové šampiňóny osolíme, premiešame a môžeme podávať napríklad s plackami alebo ako prílohu ku karí a ryži.

sobota 18. februára 2012

Ako som v Indii kurací guláš varila / Chicken goulash

Mám takú strašnú chuť v poslednej dobe na segedínsky guláš. Včera som sa konečne rozhodla, že si naložím jeden malý pohár kapusty na skúšku a uvidím, čo z toho vznikne. Ale chuť na guláš zostala.... ak nie segedínsky, tak aspoň obyčajný. Lenže guláš som ešte nikdy nevarila. Páni majstri na guláše mi teraz odpustia, ak som spáchala v nasledujúcom recepte nejaké vážne kulinárske zločiny :) Keďže sme hinduistická rodina, hovädzie mäso nejeme. Zostalo mi teda na výber mäso kuracie alebo mäso kuracie... vybrala som si mäso kuracie. A ako to dopadlo sa dočítate už v recepte....





ČO POTREBUJETE:

4 kuracie stehná aj s kĺbom 
(vykostené a mäso pokrájané na "gulášové kocky")

olej
4 veľké červené cibule
(cibule by malo byť asi toľko, koľko je mäsa)
soľ

1 lyžička sladkej mletej papriky
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1 lyžička drvenej tmavej rímskej rasce

2 paradajky
1 zelená paprika

voda podľa potreby
1 lyžička sušeného majoránu
1 surový zemiak
4 strúčiky cesnaku





AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si nachystáme paradajky. Narežeme ich na jednom konci do X a vložíme na chvíľku do vriacej vody (blanšírujeme). Vyberieme a vložíme do chladnej vody, šupku ošúpeme a paradajky nakrájame nadrobno.

Kuraci gulas


V hrnci zohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ a restujeme domäkka. Musí byť orestovaná poriadne, až sa takmer rozpadáva, čiže to trvá trošku dlšhie.

Kuraci gulas


Potom pridáme bobkový list, kašmírske čili, sladkú mletú papriku (ktorú mám z myjavského trhu, domácu od babičiek z kopaníc :), rímsku rascu a malú chvíľočku orestujeme, nie dlho, aby paprika nezhorkla.

Kuraci gulas


Potom pridáme nakrájané mäso a orestujeme tak, aby sa mäso zatiahlo.

Kuraci gulas


Podlejeme troškou vody, pridáme nadrobno nakrájané paradajky a papriku, premiešame, privedieme do varu, oheň zmiernime, hrniec prikryjeme a varíme asi 30-35 minút domäkka.

Kuraci gulas


Keď je mäso mäkké, pridáme najemno nastrúhaný zemiak na zahustenie, najemno nastrúhaný cesnak a majorán. Premiešame a povaríme ďalších 10 minút. Počas varenia gulášu podlievajte po troškách vodou (pridávajte vriacu vodu, ak treba doliať). Nesmie to byť ako polievka.

Kuraci gulas


Ako prílohu môžete podávať s parenou knedľou, ale u nás doma sa guláš vždy jedol s chlebom, takže som skoro ráno ešte piekla domáci chlebík.


Samochvála síce "smrdí", ale trúfam si povedať, že ten môj dnešný guláš bol perfektný. Síce taký skôr indický, ale hlavné je, že bol :) Ďalšia výzva úspešne za mnou....