pondelok 26. novembra 2012

Avarakkai Thoran

Mala som už pár týždňov doma jeden kokosový orech a keďže som nejakú dobu musela variť bez kokosu, len tam tak sám v kúte ležal. Včera som sa rozhodla, že ho rozbijem a na niečo už použijem. A vo vnútri ma čakal zošúverený "starček". Dužina už ani nedržala na škrupine, len tak sama vypadla a vo vnútri nebola žiadna voda. Ale dužina bola stále dobrá, pekne voňala a teda by bolo škoda ju vyhodiť, keď je použiteľná. 


1Avarakkai thoran 003


Preto som sa rozhodla použiť ju spolu s fazuľovými strukmi, ktorým neviem prísť na slovenské meno. V tamilskom jazyku sa im hovorí avarakkai a v angličtine som ich našla ako hyacinth beans. Možno vám napovie obrázok.



1zelenina 001




Thoran je druh jedla, ktoré nemá žiadnu šťavu, je to takzvané "stir fried". Väčšinou pozostáva zo zeleniny, kokosu, horčičných semienok, karí lístkov a ďalších mletých korenín. S jedlami pod týmto názvom sa stretnete hlavne na juhu Indie (Kerala).



1Avarakkai thoran 020



ČO POTREBUJETE:

16ks avarakkai
olej
3/4 lyžičky tmavého horčičného semienka
niekoľko karí lístkov 
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty (alebo čerstvý cesnak aj zázvor, nastrúhané)
1 väčšia červená cibuľa 
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička kašmírskeho chilli korenia
soľ




AKO POSTUPOVAŤ:

Struky umyjeme. Konce na všetkých odkrojíme a struky pokrájame na menšie kúsky.

1Avarakkai thoran 006


V hrnci zohrejeme olej. Pridáme horčičné semienko a počkáme, kým praskne. Potom pridáme karí lístky a necháme vypraskať. Ďalej pridáme cesnak a zázvor (alebo pastu) a chvíľočku na miernom ohni popražíme.

1Avarakkai thoran 013


Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka.

1Avarakkai thoran 014


Pridáme kurkumu a chilli korenie, premiešame.

1Avarakkai thoran 015


Ihneď pridáme nakrájané struky, osolíme a asi 10-15 minút restujeme na miernom ohni. Hrniec nezakrývame a občas premiešame.

1Avarakkai thoran 016


Keď sú struky mäkké, pridáme kokos a asi 2 minútky ešte restujeme. Občas premiešame.

1Avarakkai thoran 019


Takýmto spôsobom si môžete upraviť akékoľvek druhy fazuľových strukov.

Podávame s plackami.

sobota 24. novembra 2012

Rogan Josh

Keďže mám uložených niekoľko receptov od indického šéfkuchára Umang Datta, ale sa akosi k ním neviem dopracovať, aby som ich odskúšala, pridám ich postupne na blog aj neodskúšané. Časom sa k nim hádam dostanem a fotografie doplním, ale momentálne je škoda sporiť si to pre seba, ak by ste náhodou chceli skúsiť vy.

Umang je profesionálny kuchár s 11 ročnou praxou. Okrem iného získal vzdelanie tiež v Kulinárskej akadémii (ACE), ktorá sa nachádza v priestoroch hotela Cidade de Goa, kde získal certifikát AMHA (American Motel a Hotel Association). Pracoval v hoteloch ako napr. Cidade de Goa, Hotel Narain Niwas palace (sous chef), Hotel Neemrana fort, Connoisseur's Delight (senior manager/kitchen executive/chef), Bharat Fortune resorts Pvt. Ltd. - rest. Cruz a Kadai tadka (executive chef), Bombay masala restaurant v Toronte (tandoori chef), Fine indian cuisine v Toronte (chef), Masala art, creative indian cuisine restaurant v Toronte (majitel), Debus indian cuisine v Toronte (head chef), OM restaurant v Toronte (head chef).

U mňa na blogu nájdete pár receptov od neho, ktoré som s jeho radami aj pripravila.   


* * *

Rogan Josh je aromatické karí. Význam názvu tohto jedla je asi taký, že Rogan znamená farba a Josh znamená vášeň, horúce alebo červené. Červená farba je zásadná pre tento pokrm. V autentickom recepte ju dosiahnu použitím koreňa Ratan Jot (Alkanet Root). Je to bylina, ktorá sa pestuje v Kašmíre. Jej koreň má sýtu červenú farbu a v tomto jedle sa nahrádza buď potravinárskou červenou farbou alebo Kashmírskym chilli korením, ktoré je menej pálivé ako bežné chilli korenie a má výraznejšiu červenú farbu.

Recepty sa značne líšia v rôznych regiónoch. Pripravuje sa však zásadne len z jahňacieho, kozieho alebo baranieho mäsa, na oleji alebo ghee, so zmesou aromatického korenia a jogurtom. Na obohatenie šťavy sa môžu použiť aj zomleté mandle.



Rogan Josh



ČO POTREBUJETE:

900-1000g jahňacieho pliecka alebo kolena
250g ghee
2 veľké červené cibule
100g cesnaku

na marinádu:
1/2 hrnčeka (asi 100-150ml) bieleho nesladeného jogurtu (dahi)
5ks klinčekov 
škorica celá; veľkosť asi ako dva články prsta
4 malé alebo 2 veľké bobkové listy
4 toboľky hnedého kardamómu; pomleté/podrvené
5ks guľatého čierneho korenia
1 lyžica kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžica sušeného zázvoru 
1 lyžica mletých feniklových semien
štipka asafoetida
1 lyžička soli




AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso očistíme a nakrájame na väčšie kúsky (trocha väčšie než gulášové), vložíme ho do misky. Pridáme všetky suroviny na marinádu, dobre premiešame a necháme minimálne 3 hodiny marinovať v chladničke, lepšie celú noc.

V hrnci zohrejeme ghee, pridáme ratanjot, aby do ghee uvoľnil svoje farbivo, stačí malý kúštik tohoto koreňa. Pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a popražíme do zlatista. Pridáme k nej cesnak a necháme rozvoňať.

Do cibule pridáme namarinované mäso, osolíme, poriadne premiešame a podlejeme troškou vody. Varíme ho v troche tekutiny, až kým nie je mäkké, asi 1 a pol až 2 hod. Podlievame ho po troškách počas varenia, nie veľa vody naraz. Varíme ho na miernom ohni v zakrytom hrnci. Keď mäso zmäkne a uvidíme, že olej (ghee) sa oddelil, jedlo je hotové. 

Môžeme podávať s dusenou ryžou alebo Naanom.

štvrtok 22. novembra 2012

Mac and cheese z jedného hrnca / Mac and cheese in one pot




ČO POTREBUJETE (na 2 porcie):

1 lyžicu masla (podliať troškou olivového oleja, aby nehorelo)
1 menšia červená cibuľa
500ml mlieka
150g cestovín
soľ
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
sušené oregano
syr tvrdý (použila som indický, "ani srnky netušia" aký to je)





AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci na miernom ohni zohrejeme maslo+olej. Pridáme nadrobno nakrájanú menšiu cibuľu a restujeme do mäkka. 

Potom pridáme mlieko, cestoviny, soľ (nie veľa, aj syr je slaný), oregano a mleté čierne korenie. Dobre premiešame. Mlieko privedieme k varu. Oheň zmiernime a cestoviny varíme 15-20 minút, treba ich často premiešavať.

Do hotových cestovín primiešame nastrúhaný syr a môžeme ihneď podávať.

1


🧀 🧀 🧀





nedeľa 18. novembra 2012

Shikanji alebo Nimbu Paani (citrónová voda) / Lemon water

Nimbu = citrón, paani = voda. Možno si poviete, veď je to obyčajná citrónová voda. Ale ona až taká obyčajná nie je. Citrónová voda nie je len letným osviežením v horúcich mesiacoch, ale je vhodným nápojom aj počas chladných, zimných dní. 

Citrón ako určite viete aj vy, je bohatý na vitamín C, vitamín B aj vápnik. V zimných mesiacoch vám samozrejme nebudem odporúčať piť studenú vodu s citrónom. Naopak. Tu vám poradím pridať teplú vodu. Nielen, že vám zohreje telo, ale pomôže vám aj upraviť trávenie, pomôže pri boľavom hrdle, únave a nevoľnosti. 

Obyčajný citrón nie je obyčajný. Je to kúsok zdravia vo vašom pohári.


Nimbu paani



ČO POTREBUJETE (pre 2 osoby):

50ml šťavy z citróna
400ml vody
2 a 1/2 lyžice cukru
malá štipka čiernej soli (kala namak)
malá štipka soli
malá štipka amchoor (mangového prášku)
1/4 lyžičky opečenej drvenej rímskej rasce
malinká štipka mletého čierneho korenia

kocky ľadu
lístky čerstvej mäty na ozdobu


Nimbu paani



AKO POSTUPOVAŤ:

Príprava je jednoduchá. Všetko dáme do nádoby, ktorú dobre uzavrieme a poriadne všetko pretrepeme / premiešame. Vylejeme do pohára s ľadom a ozdobíme mätou.


Citron / Lemon / Nimbu

sobota 17. novembra 2012

Cvikľové chutney / Beetroot chutney




ČO POTREBUJETE:

2 malé cvikle (veľkosťou do ruky)
olej

na Tadka:
1 zelená chilli paprička
1 lyžička Channa dal
1 lyžička Urad dal
niekoľko karí lístkov
4 strúčiky cesnaku
soľ

na záver:
ghee
niekoľko karí lístkov 





AKO POSTUPOVAŤ:

V menšom hrnci zohrejeme asi 1 a 1/2 lyžice ghee. Pridáme rímsku rascu, urad dal, channa dal a chilli papričku. Popražíme na stredne silnom ohni, kým chilli nezmení troška svoju farbu.

Potom pridáme karí lístky a pokrájaný cesnak a popražíme, aby lístky vypraskali a cesnak zavoňal.

Túto zmes necháme trocha vychládnuť a potom preložíme do mixéra. 

♡ ♡ ♡

Do druhého hrnca pridáme 1 lyžicu oleja a zohrejeme ho. Pridáme očistenú, na malé kocky nakrájanú cvikľu a na stredne silnom ohni za občasného premiešania ju opekáme asi 10 minút. Potom ju necháme vychládnuť, preložíme do mixéra a pridáme trocha soli.



Cvikľu spolu s tadka vymixujeme na konzistenciu chutney. Ak by sa vám zdalo husté, môžete pridať troška vody.

♡ ♡ ♡

V hrnci, v ktorom sme robili tadka zohrejeme pol lyžice ghee. Pridáme horčičné semienka, karí lístky a necháme ich prasknúť.



Keď začnú praskať oheň vypneme a opražené semienka a lístky vylejeme spolu s ghee do misky s cvikľou. Dobre premiešame.

♡ ♡ ♡

Chutney môžeme podávať ihneď napríklad s rôznymi raňajkovými plackami (Paratha, Dosa, Koki, Ghavan...) alebo ho môžeme skladovať v chladničke (max. 1-2 dni) a podávať aj vychladené.