nedeľa 3. marca 2013

Fazuľová polievka / Rajma soup


IMG_7681



ČO POTREBUJETE:

150ml hrnček fazule Rajma
2 strúčiky cesnaku
5-8 guličiek čierneho korenia
2 vačšie mrkvy
1 veľký zemiak
štipka majoránu
soľ
voda podľa potreby
štipka mletého chilli korenia

na zásmažku:
olej (ghee)
1 lyžica múky (použila som maida)
1 plochá lyžicka mletej sladkej červenej papriky
studená voda


IMG_7691



AKO POSTUPOVAŤ:

Fazuľu si na noc namočíme. Ráno vodu scedíme, fazuľu prepláchneme, dáme do tlakového hrnca a zalejeme vodou (500ml). Pridáme očistenú cibuľu, cesnak, bobkový list, čierne korenie. Fazuľu pod tlakom uvaríme domäkka, asi 25-30 minút od natlakovania. (Keď hrniec začne pišťať, oheň zmiernime.) 

IMG_7664


Po uvarení fazule, keď z tlakového hrnca unikne všetka para a otvoríme ho, pridáme očistenú a nakrájanú mrkvu a zemiak, osolíme, ak treba dolejeme vodu (ja som pridala dalších 200ml vriacej vody) a polievku znova privedieme k varu. 

🫘 🫘 🫘

Kým sa zelenina v polievke varí, pripravíme si zásmažku. V hrnci zohrejeme olej, orestujeme na ňom chvíľku múku, potom pridáme sladkú mletú papriku (nerestujeme, aby nezhorkla) a zalejeme studenou vodou (asi 200ml), dobre zamiešame. Zásmažku hneď vlejeme do polievky (ja som pridala ešte štipku mletého chilli korenia), pridáme štipku majoránu a ešte 10 minút ju povaríme alebo kým zelenina nie je mäkká. 

2


Do hotovej polievky primiešame nasekanú koriandrovú vňať. 

IMG_7668


Polievka by mala byť pomerne hustá. 



IMG_7683

piatok 1. marca 2013

Subzi z fazuľových strukov


Subzi z fazulovych strukov



ČO POTREBUJETE:

500ml nakrájaných fazuľových strukov
1 lyžica ghí 
niekoľko karí lístkov
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty (alebo čerstvý cesnak aj zázvor nastrúhať)
soľ
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia


Subzi z fazulovych strukov



AKO POSTUPOVAŤ:

Struky nakrájame a opláchneme vodou. Vo woku zohrejeme ghí alebo olej. Pridáme karí lístky a oheň zmiernime. Necháme lístky vypraskať.

1fazulove subzi 002


Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu  a cesnakovo-zázvorovú pastu a restujeme na stredne silnom ohni do mäkka.

1fazulove subzi 003


Ďalej pridáme struky...

1fazulove subzi 004


... kurkumu, čili korenie a soľ. Premiešame, oheň zmiernime, wok prikryjeme a struky dusíme 12-15 minút. Občas môžeme premiešať. Nepodlievame vodou.

1fazulove subzi 005


Podávame buď s plackou (Čapati, paratha, Koki...) alebo ako prílohu k dusenej ryži a karí



1fazulove subzi 024

utorok 26. februára 2013

Bágle / Bagels




ČO POTREBUJETE (na 8ks):

700g múky (použila som Maida; porovnateľná s hladkou 00)
 1 lyžička soli
2 lyžičky kryštálového cukru
2 a 1/4 lyžičky sušeného droždia
250ml teplej vody

vajíčko na potretie
mak, hrubá soľ, černucha, sezam.... alebo čokoľvek, čo vám chutí na posypanie





AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame múku, soľ, cukor a droždie. Pridáme teplú (nie horúcu) vodu a vypracujeme cesto. Cesto uzavrieme v miske a necháme 1 hodinu kysnúť.



Vykysnuté cesto stlačíme, aby sme z neho vytlačili vzduch a trocha premiesime.



Rozdelíme ho na 8 rovnakých častí.



Každú časť v dlaniach premiesime, vytvarujeme guľôčku, do ktorej palcom a prostredníkom urobíme dierku. Tú pomocou dvoch prstov potom trocha zväčšíme. Rovnako postupujeme so zbytkom cesta. Vytvarované bagle necháme 15 minút podkysnúť.




Do veľkého hrnca dáme variť vodu. Keď začne vrieť, oheň troška zmiernime, ale voda sa nesmie prestať variť. Vložíme do nej bagle, vždy po 2-3 ks. Varíme 1 minútu z jednej strany, obrátime a varíme 1 minútu z druhej strany. Vyberieme ich, necháme odkvapkať a uložíme na plech (použite papier na pečenie).



Predvarené bagle potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme semienkami.



Rúru vyhrejeme na 180st. a bagle v nej pečieme 20-25 minút, do hneda. Najlepšie sú čerstvé, vtedy chrumkajú, druhý deň boli trocha gumové. Na chuť sú veľmi dobré.



pondelok 25. februára 2013

Cícerový šalát / Chickpea salad


Cicerovy salat



ČO POTREBUJETE:

suchý cícer + voda na jeho uvarenie
cherry paradajky
soľ
mleté čierne korenie
šťava z citróna
(zelená časť jarných cibuliek)


Cicerovy salat



AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer na noc namočíme vo vode. Ráno ho uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka. Uvarený cícer scedíme a dáme do misky. Pridáme nakrájané paradajky, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, šťavu z citróna a nasekanú čerstvú koriandrovú vňať (môžete pridať aj zelenú časť jarných cibuliek). Všetky suroviny použite podľa svojej chute, nie je na tomto šaláte čo pokaziť. Príprava je jednoduchá a chutí výborne aj samotný.


Cicerovy salat

nedeľa 24. februára 2013

Malabarské krevetové karí

Malabarská kuchyňa pochádza zo severu štátu Kerala. Dostala názov podľa tamojšieho Malabarského okresu. Bola ovplyvnená mnohými kultúrami. Je známa tým, že sa v nej často používajú suroviny, ktoré v iných štátoch Indie nájdete len zriedka; napríklad plantainy - zeleninové banány, karela, yam, taro koreň a mnohé iné. V malabarskej kuchyni sa tiež často používa tamarind a citrón, aby sa dosiahla kyslastá chuť v jedlách. A nemôžem nespomenúť množstvo výborných jedál z rýb a plodov mora. Ako napríklad aj toto karí, ktoré som podávala s dusenou ryžou, paradajkovým šalátom a papadmi. Jeden z najlepších receptov na úpravu kreviet, aký som kedy vyskúšala.





ČO POTREBUJETE (asi na 2 porcie):

1/2 kg menších, čerstvých kreviet
(mrazené krevety bývajú predvarené, takže ich tepelná úprava bude podstatne kratšia, pravdepodobne bude stačiť ich len prehriať chvíľu)

2 plné lyžice ghí
1/2 lyžičky tmavých horčičných semien
1/4 lyžičky semien senovky gréckej
1 lyžička strúhaného zázvoru
1 veľká červená cibuľa; nakrájaná nadrobno

1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1 (nie celkom kopcom) lyžička mletého koriandru
1/2 lyžičky mletej kurkumy

paradajkové pyré - rozmixované 2 väčšie paradajky
(nenahrádzajte pretlakom ani ničím iným)
1/3 lyžičky tamarindovej pasty
(ak nemáte, môžete použiť stavu z citróna)
50-80ml vody
(pridajte radšej menej a ak bude treba zriediť, môžete to urobiť až po pridaní kokosového mlieka)
soľ podľa chutí

na dokončenie - Tadka:
1 lyžica ghí
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka





AKO POSTUPOVAŤ:

Krevety očistíme. Pripravíme si pyré z čerstvých paradajok.

Do hrnca dáme zohriať ghí. Keď je horúce, pridáme horčičné semienka, semená senovky gréckej a necháme rozvoňať. Potom pridáme karí lístky a strúhaný zázvor. Karí lístky necháme prasknúť.

Malabarské krevetové karí


Pridáme nakrájanú cibuľu a na stredne silnom ohni ju pražíme za občasného premiešania asi 5 minút do hnedkava.

Malabarské krevetové karí



Potom pridáme čili korenie, mletý koriander a kurkumu, premiešame a na miernom ohni popražíme 1-2 minúty.

Malabarské krevetové karí



Pridáme paradajkové pyré a tamarindovú pastu. Premiešame a 15 - 20 minút na kiernom ohni redukujeme. Občas premiešame.

Malabarské krevetové karí


Potom pridáme vodu (nie veľa), premiešame a varíme na silnom ohni, aby vznikla hustá omáčka.

Malabarské krevetové karí


Pridáme očistené krevety, soľ a premiešame. 

Malabarské krevetové karí


Pridáme kokosové mlieko, premiešame a krevety varíme na stredne silnom ohni 10minút (čas tepelnej úpravy záleží na ich veľkosti). Oheň vypneme a karí odstavíme bokom.

Malabarské krevetové karí


Pripravíme si Tadka. V menšej panvici si zohrejem 1 lyžicu ghí. Do horúceho ghí dáme horčičné semienka a karí lístočky. Oboje necháme prasknúť. Toto ešte horúce ihneď vylejeme do karí. Karí dobre premiešame.


Malabarské krevetové karí


Podávane s ryžou, prípadne aj s raitou.



piatok 22. februára 2013

Varan

Varan je druh Dalu. Je to ten úplne najnajnaj-jednoduchší dal, s minimom surovín, ktorý dokáže pripraviť určite každý, aj začiatočník. Výnimočný je tým, že ako jediný z dalov, ktoré poznám je pripravený bez kvapky tuku. Recept je typický pre štát Maharashtra.





ČO POTREBUJETE:

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

1 hrnček Toor dal
4-5 hrnčekov vody
1/2 lyžičky mletej kurkumy
soľ
1 lyžička rímskej rasce
1/2 lyžičky guľatého čierneho korenia





AKO POSTUPOVAŤ:

Toor dal prepláchneme, dáme do tlakového hrnca, zalejem vodou a uvaríme do mäkka. Nič sa nestane, ak sa rozvarí. 

1


Kým sa nám dal varí zohrejeme si panvicu a nasucho na nej opečieme rímsku rascu a guľaté čierne korenie. Opekáme na stredne silnom ohni, až kým nezacítime ich vôňu. Pozor, nesmieme ich pripáliť. Panvicou počas opekania občas potraste. Opečené korenie dáme trocha vychladnúť na tanier. Nenechávame na horúcej panvici. Vychladnuté korenie rozdrvíme buď v mažiariku alebo v mlynčeku na korenie. 

2


Keď je dal uvarený, počkáme kým para z hrnca unikne, aby sme ho mohli otvoriť. Hrniec bez pokrývky vrátime na oheň, privedieme k varu a dal roztlačíme. Ak by bolo v hrnci príliš veľa vody, necháme ho na silnom ohni zredukovať, až kým nedosiahneme konzistenciu akú potrebujeme. Dal má byť krémový, ale nie príliš hustý. Pridáme mletú kurkumu a soľ, premiešame. 

3


Pridáme rozdrvené korenie, premiešame. Prejdeme krátkym varom a odstavíme z ohňa. 

4



Podávame s uparenou ryžou.