utorok 14. januára 2014
štvrtok 9. januára 2014
Šampiňónovo - pórková polievka s kokosovym mliekom / Mushrooms and leek soup with coconut milk
ČO POTREBUJETE:
1 pór / 1 leek
1 menšia červená cibuľa / 1 small red onion
3 strúčiky cesnaku / 3 garlic cloves
olivový olej / olive oil
1/3 lyžičky mletého koriandru / 1/3 tsp coriander powder
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia / 1/4 tsp black pepper powder
trocha sušeného tymiánu / dry thyme
200g čerstvých šampiňónov / 200g button mushrooms
soľ / salt
150ml vody / 150ml water
200ml kokosového mlieka / 200ml coconut milk
čerstvá koriandrová vňať / fresh coriander leaves
1/3 lyžičky mletého chilli korenia (nemusí byť) / 1/3 tsp chilli powder (optional)
AKO POSTUPOVAŤ:
V hrnci zohrejeme olej. Pridáme nakrájaný pór, nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme domäkka na miernom ohni. / Heat oil in the pot. Add chopped leek, chopped onion and garlic and fry on low heat until onion is soft.
Potom pridáme mletý koriander, mleté čierne korenie a tymián a premiešame. / Add coriander powder, black pepper powder, dry thyme and stir.
Hneď pridáme šampiňóny a trocha soli. Šampiňóny na miernom ohni podusíme (asi 5 minút), aby pustili vodu. / Add cleaned and cut mushrooms, salt. Sauté on low heat for about 5min., they will release the water.
Potom ich zalejeme vodou a kokosovým mliekom a polievku privedieme k varu. Oheň zmiernime a polievku povaríme 5 minúty. / Add water and coconut milk and bring the soup to boil. Reduce the heat and cook the soup for 5min.
Potom pridáme nakrájanú koriandrovú vňať a premiešame. / Add chopped coriander leaves and stir well.
Nakoniec môžeme pridať mleté chilli korenie, necháme prejsť varom a odstavíme z ohňa. / Finally you can add chilli powder, heat through and remove from the heat.
streda 8. januára 2014
Karfiolové kofty v karí
ČO POTREBUJETE:
na kofty:
250g karfiolu
1/3 lyžičky rímskej rasce
1/4 lyžičky strúhaného zázvoru
soľ
malá hrsť koriandrovej vňate
2 ploché lyžice cícerovej múky (besan)
štipka mletej kurkumy
olej na ich upečenie
na karí:
125g paradajok (2 stredne veľké)
niekoľko kešu orechov + voda na ich namočenie
ghee
1/3 lyžičky rímskej rasce
1 sušená červená chilli paprička
1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/3 lyžičky mletej kurkumy
soľ
1/2 lyžičky mletého chilli korenia
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej
2 lyžice sladkej smotany
troška vody na zriedenie omáčky
AKO POSTUPOVAŤ:
Kešu orechy si vopred na 30 minút namočíme vo vode.
Karfiol najemno nastrúhame. Pridáme ostatné prísady na kofty a zmiešame. Urobíme rovnako veľké guľôčky a položíme na pekáč, ktorý sme vymastili olejom.
Rúru predohrejeme na 200st. Kofty do nej vložíme a pečieme na 180st. 8-10 minút z jednej strany. Potom ich obrátime a pečieme ďalších 8-10 minút z druhej strany.
Paradajky a kešu orechy vymixujeme na pastu (bez pridania vody).
Zatiaľ si pripravíme karí. V hrnci zohrejeme 2 lyžice ghee. Pridáme rímsku rascu, cesnakovo-zázvorovú pastu a chilli papričku. Rascu necháme rozvonať.
Potom pridáme paradajkovo-kešu pastu, mletý koriander a kurkumu. Premiešame, oheň zmiernime a základ na karí necháme pomaličky zredukovať. Občas premiešame.
Do zredukovaného základu (keď sa ghee oddelí) pridáme mleté chilli korenie a sušené lístky senovky gréckej. Premiešame.
Pridáme sladkú smotanu a podlejeme troškou vody, znova premiešame a karí privedieme k varu. Oheň zmiernime a 2 minútky povaríme.
Nakoniec karí osolíme, premiešame a vložíme kofty. Zľahka premiešame.
Podávame napríklad s chlebovými plackami Naan.
piatok 3. januára 2014
Kuracie prsia v kešu - makovej omáčke
Moja improvizácia.
ČO POTREBUJETE:
500g kuracích pŕs
na marinádu:
2 plné lyžice bieleho nesladeného jogurtu
1/3 lyžičky mletej kurkumy
6 strúčikov cesnaku
ďalej:
1 veľká červená cibuľa
1 zelená chilli paprička
ghee
1 plná lyžička tandoori masala
veľká hrsť kešu orechov
2 lyžice bieleho maku
soľ
150ml kokosového mlieka
na dokončenie:
ghee
niekoľko perličkových cibuliek (píšem perličkové, lebo anglicky sa im hovorí pearl onions a v Indii sa im hovorí aj Sambar onions; takže malých šalotiek)
niekoľko karí lístkov
AKO POSTUPOVAŤ:
Mäso umyjeme a nakrájame na väčšie rezančeky (ako na guláš). Do misky dáme jogurt a nastrúhaný cesnak, zmiešame...
... pridáme kurkumu a zmiešame.
Pridáme nakrájané mäso, dobre rukou premiešame, misku uzatvoríme a vložíme na noc do chladničky.
Druhý deň pokračujeme. Kešu orechy na 30 minút namočíme vo vode. Biely mak na suchej panvici orestujeme, kým nezavonia a zľahka zmení farbu.
Kešu orechy a mak s trochou vody vymixujeme na pastu.
Cibuľu a chilli papričku bez použitia vody tiež vymixujeme na pastu.
V hrnci zohrejeme lyžicu ghee. Pridáme cibuľovú pastu a oheň zmiernime. Hrniec prikryjeme a pastu redukujeme asi 7 minút.
Potom pridáme tandoori masala a premiešame.
Pridáme kuracie mäso s marinádou, soľ a chvíľu restujeme. Podlejeme troškou vody, pridáme pastu z kešu orechov a maku a na miernom ohni, pod pokrievkou varíme 15 minút.
Pridáme kokosové mlieko a prejdeme varom.
Pred dokončením si v menšom hrnci zohrejeme ghee. Do horúceho vhodíme šalotky a opražíme ich na silnom ohni do hnedkava. Pridáme karí lístky a necháme prasknúť.
Šalotky, karí lístky spolu s ghee na ktorom sa pražili vylejeme do karí. Karí premiešame a môžeme podávať s plackami chlebom Naan a šalátom.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)