utorok, 11. januára 2011

Chlebove pagace s cmarom

Chlebove pagace s cmarom



CO POTREBUJETE:

1 hrncek teplej vody
2-3 lyzice cmaru (ohriateho)
sol
1 vajce
1 plna lyzica stuhnuteho masla (pouzila som solene)
1 lyzicka medu
250g hladkej muky (pouzila som Maida)
250g celozrennej muky (pouzila som Atta)
1 lyzicka suseneho pieskoveho drozdia

na potretie a posypanie:
1 vajce
sezamove semienka




AKO POSTUPOVAT:


Do misky dame maslo, cmar a zalejeme to prevarenou vodou. Cmar nezhrievame zvlast, ani maslo netopime. Ked sa zaleju prevarenou a trochu vychladnutou vodou, nechame maslo samotne v nej roztopit. Potom primiesame lyzicku medu.


Do velkej mise si dame muky, sol a susene drozdie. Premiesame. Vlejeme teplu vodou zmes a pridame vajce.


Vypracujeme nelepive, elasticke cesto. Ulozime ho do tepla, bez prievanu a nechame nakysnut. (Nechala som len 30 minut.)

Chlebove pagace s cmarom


Nakysnute cesto prenesieme na pomucenu pracovnu dosku a prepracujeme rukami. Vyvalkame na hrubku asi 2cm. Gulatou formickou vykrajujeme pagace. Pagace ukladame nie celkom tesne vedla seba na olejom vymasteny plech a ulozime do vypnutej rury na 30 minut podkysnut.

Potom ich z rury vyberieme, potrieme rozslahanym vajickom a posypeme sezamovymi semienkami.

Chlebove pagace s cmarom


Ruru si vyhrejeme na 200st. Ked je dobre zohriata, vlozime plech s pagacmi a teplotu znizime niekde medzi 180 - 200st. Pecieme 30 minut, dohneda.



Chlebove pagace s cmarom



Mnozstvo muky, ci tekutiny si treba prisposobit podla kvality muky.


8 komentárov:

  1. Miskaaaaaa, placky sú uzasné, urcite skusim.Inak idem dnes na nakup do indických potravín?Co by som si podla teba mala nakúpit ako zaklad?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. juuj to je tazko radit, podla toho, co sa chystas varit. pre mna je zaklad: garam masala, kurkuma (turmeric), koriander mlety, kasmirske chilli korenie mlete, senovka grecka (kasuri methi) a kokosove mlieko

    OdpovedaťOdstrániť
  3. kurkumu mam, koriander cely mam tak snad v maziariku pomliet staci,nie? tak kupim len to kasmirske mlete, kasuri methi a kokosove mlieko.Dikyyyyyy

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ano moze byt aj cele koriandrove semienko, nemusis ho ani v maziariku drvit ak ho budes davat do zakladu na kari...ten zaklad sa mixuje, tak to staci tak rozmixovat naraz. Popraz ho s ostatnym korenim ako je v naovode.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Slavka, este rimsky kmin (cumin) ma napadol a kari listocky, ale tie su najlepsie cerstve, ked potrebujes ako aj koriandrova vnat.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ahaa, no cumín mám,ten u mna nesmie chýbat, ale tie kari listocky a koriandrova vnat...hmmm snad to zozeniem.ale uz sa na to velmi tesim, ako to ochutnám..drz palce

    OdpovedaťOdstrániť