piatok, 14. januára 2011

Pongal festival (den 2 - Surya Pongal)

Druhy den festivalu Pongal je nazyvany “Surya Pongal” a je urceny Bohu Slnka (Surya).





Je to prvy den v mesiaci Tamil Thai. V tento den sypky su plne, slnko svieti jasne, stromy su v plnom kvete, pocut vtacie vyspevovanie a ludia su stastni, plne pohruzeni do oslav.


Zeny sa zobudia skoro rano a vytvoria pred brankami ich domov nove "kolam".




V tento den sa mlieko vari az kym nevykypi z hrncov. Znamena to radostnu udalost, hojnost v dalsom roku a deti i dospeli kypenie mlieka sprevadzaju radostnym pokrikovanim “Pongal-o-Pongal!”


Surya Pongal Puja

Boh slnka je ponukany varenym mliekom a Jaggery. Na zem je umiestnena doska, na ktorej je vytvoreny obraz Boha Slnka a okolo su urobene kolams. V strede dosky je velka postava boha Slnka s jeho ziariacimi lucmi. "Puja" Boha Slnka zacne po zrodeni noveho mesiaca Thai. Ludia sa zacnu modlit a ziadat Boha Slnka o pozehnanie.

V dedinach sa ludia zhromazduju na nadvori a pripravuju oslavy Pongal pod sirym nebom. Hrniec, v ktorom sa vari Pongal zdobia kvetmi, kuskami cukrovej trstiny, rastlinou kurkumou atd. Ako prve sa Pongal-om ponuka Slnko.


Surya Pongal jedlo

Vari sa tiez ryza spolu s Dalom a cukrom. Odroda ryze, ktora je pouzita sa vola “venpongal”; slovo “ven” znamena “biela”. Dalsi druh ryze je tiez pripraveny s dal a jaggery, tzv. “Chakrai Pongal", kde chakrai znamena “sladke”. Ako prilohu k Pongal tvori baklazan, sambar, vada, Idli a pikantne doplnky jedal. Ako sladkosti su pripravovane na tento den indicke sladkosti, pudingy, varena ryza a uz spomenuty "Sakkarai (chakrai) Pongal".


Sakkarai Pongal


SUROVINY:

2 litre mlieka
1 a pol hrnceka novo zozbieranej ryze
¼ hrnceka moong dal (mungo fazuliek - lupanych)
15 ks kesu orechov
10 ks mandli
30 ks hrozienok
¼ lyzicky struhaneho muskatoveho orieska
1 a pol hrnceka Jaggery (nastruhane)
¼ lyzicky safranu
1 lyzicka mleteho kardamomu
2 lyzice ghee



POSTUP:

Posekaju sa mandle a kesu orechy. Ocistia sa hrozienka a vsetko sa orestuje na ghee.
Mlieko sa naleje do hlinenej nadoby nazyvanej “Pongapani” a polozi sa na ohen.
Ked sa mlieko zacne varit, prida sa premyta ryza a moong dal. Hned ako sa ryza a dal zacnu varit, ohen sa zmierni, prida sa jaggery a ghee a za staleho miesania vari, kym zmes nezacne hustnut.
Ked to zacne hustnut pridaju sa mandle, kesu orechy, hrozienka, safran, kardamom a muskatovy oriesok a trocha pokvapka s ghee.
Vsetko sa necha znova prevriet a je hotovo.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára