pondelok 5. novembra 2012

Karfiolové karí / Cauliflower curry





ČO POTREBUJETE (na asi 3 porcie):

1 menší karfiol / 1 small cauliflower

na pastu / for the paste:
olej / oil
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera) / 1/2 tsp black cumin
1/2 lyžice koriandrových semien / 1/2 tbsp coriander seeds
2 stredne veľké červené cibule / 2 medium size red onions
1 veľká paradajka / 1 big tomato

na dokončenie / to finish with:
olej / oil
1 stredne veľká červená cibuľa / 1 medium size red onion
1/3 lyžičky mletej kurkumy / 1/3 tsp turmeric (haldi)
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia / 1/2 tsp kashmiri chilli powder 
voda podľa potreby / water as needed 
soľ / salt
100ml kokosového mlieka / 100ml coconut milk 
1 plochá lyžička garam masala / 1 flat tsp garam masala 
čerstvá koriandrová vňať / fresh coriander leaves 







AKO POSTUPOVAŤ:

Do hrnca dáme olej a zohrejeme ho. Pridáme rímsku rascu a koriandrové semienka a popražíme ich na stredne silnom ohni, kým neuvoľnia vôňu. / Heat oil in the pot. Add cumin and coriander seeds and fry them on medium heat until they release its aroma. 

Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme do hnedkava. Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a restujeme, kým sa nerozpadáva. Túto zmes necháme vychládnuť a potom rozmixujeme s troškou vody na pastu. / Then add finely chopped onion and fry until it's brownish. Add chopped tomato and fry until it's soft/mashed. Let this cool down, transfer to the mixer, add little water and mix to make a paste. 

karfiolove kari 2 001


V tom istom hrnci, kde sme si pripravili vyššie uvedenú zmes znova zohrejeme troška oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme do mäkka. / Heat some oil in the same pot. Add finely chopped onion and fry on low heat until it's soft.

karfiolove kari 2 003


Pridáme kurkumu a chilli korenie, zamiešame... / Add turmeric and chilli powder, mix...

karfiolove kari 2 004


... a ihneď pridáme karfiol, rozrobený na ružičky, osolíme a zalejeme vodou tak, aby bol karfiol v nej ponorený. Vodu privedieme k varu. Keď sa začne variť, oheň zmiernime, hrniec zakryjeme a karfiol uvaríme do mäkka. / ... add cauliflower cut into small pieces, salt and water, enough to cover the cauliflower. Bring water to boil. When water starts bubbling reduce the heat, cover the pot and cook until cauliflower is soft.

karfiolove kari 2 005


Keď je karfiol makký, pridáme pastu, ktorú sme si skôr pripravili a dobre zamiešame. Ak by bolo karí príliš riedke, necháme ho variť na silnom ohni, až kým nedostane takú hustotu, akú chceme. Občas ho premiešame. / Then add the paste you made earlier and stir well. If your curry is too watery cook it on high heat uncovered so that extra water can evaporate and you achieve desired consistency. Stir occasionally. 

karfiolove kari 2 006


Nakoniec pridáme kokosové mlieko, garam masala, premiešame, prejdeme varom a odstavíme hrniec z ohňa. / Finally add coconut milk, garam masala, stir, heat through and remove from the heat.

karfiolove kari 2 007


Do hotoveho karí zamiešame čerstvú koriandrovú vňať. Podávame s ryžou. / Stir in chopped coriander leaves. Serve with rice.

karfiolove kari 2 008



Recept na inú úpravu Karfiolového karí nájdete tu. <--- On this link you can find different recipe for cauliflower curry.





5 komentárov:

  1. Karfiol akokoľvek , u nás vždy vítaný . Vyzerá to skvele aj dosť sýte , mňam . Úvodné foto vraví za všetko...krásne .

    OdpovedaťOdstrániť
  2. hmm, tenhle recept neznám... vypadá zajímavě:-)
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. receptík vyzerá super. Jedla som už indické karí omáčky s jahňacím a kuracím mäsom. Veľmi to chutilo. Ešte som to však nevarila. Vyskúšam. Všetky tieto recepty vyzerajú lákavo. Idem nakupovať a ozvem sa.

    OdpovedaťOdstrániť