Tieto fotky su urobene na Myjave v roku 2007. Ja a nasa starsia dcerka (vtedy sme mali len ju) sme sli na prechadzku na Stedry den, zapalit sviecku mojej babicke a dedackovi. Este den pred Stedrym dnom, boli chodniky suche a vsetci sme si mysleli, ze Vianoce budu na blate. V to rano nas prekvapil mraz a sneh, len to tak prastalo pod nohami a pre mna to bola pekna rozlucka so zimou na dlhu dobu.
štvrtok 14. apríla 2011
nedeľa 10. apríla 2011
Zemiakový chlieb / Potato bread
ČO POTREBUJETE:
1/2kg hladkej múky (použila som múku Maida)
soľ
1 lyžička sušeného droždia
270ml vody (alebo podľa potreby, koľko múka potrebuje)
60-65ml mlieka
1 stredne veľký zemiak uvarený v šupke; ošúpaný a vychládnutý
AKO POSTUPOVAŤ:
Múku preosejeme, pridáme soľ a sušené droždie a zamiešame. Vodu s mliekom dáme do jedného hrnca a zohrejeme, ale nesmie byť horúca, inak kvasnice "zabijeme" a nevykysli by nám.
♡ ♡ ♡
Vodu s mliekom pridáme k múke, nastrúhame do tekutiny ošúpaný zemiak a vypracujeme elastické, nelepivé cesto. Vytvarujeme bochník, ktorý uložíme do misky, troška pomúčime a necháme na teplom mieste, zakrytý vlhkou utierkou vykysnúť (aby sa zdvojnásobil).
♡ ♡ ♡
Potom cesto znova premiesime a necháme zasa podkysnúť. Znova premiesime a vytvarujeme bochník, uložíme ho do formy, v ktorej ho budeme piecť (alebo na pekáč). Znova necháme asi 15 minút podkysnúť.
Zatiaľ rúru vyhrejeme na 200 °C. Chlieb tesne pred pečením potrieme vlažnou vodou a pečieme 40-50 minút. Ak máte v rúre miesto, pod chlieb (pod mriežku) môžete vložiť mištičku (vhodnú do rúry) s vodou.
sobota 9. apríla 2011
streda 6. apríla 2011
Kuracie kúsky v kešu omáčke / Chicken in cashew sauce
ČO POTREBUJETE (asi na 3 porcie):
prsia z jedného kuraťa
soľ
na marinádu:
1 lyžica sójovej omáčky
1 lyžica sladkej čili omáčky
5 väčších nastrúhaných strúčikov cesnaku
ďalej:
1 veľká červená cibuľa; nakrájaná nadrobno
olej+maslo 1:1
3 lyžice kešu orechov; pomlieť na prášok
voda podľa potreby
1 plochá lyžička sladkej mletej papriky
100ml sladkej smotany
čerstvá koriandrová vňať
čerstvá koriandrová vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
Mäso umyjeme, pokrájame na rezančeky. V miske zmiešame suroviny na marinádu a mäso do nej zamiešame. Uložíme na 2 hod. do chladničky.
V panvici zohrejeme olej a maslo. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opekáme celkom domäkka.
Potom pridáme pomleté kešu orechy a premiešame.
Pridáme mäso s marinádou a na prudkom ohni opečieme.
Oheň zmiernime, mäso podlejeme trochou vody, osolíme, pridáme sladkú mletú papriku a 15 minút prikryté varíme na miernom až stredne silnom ohni.
Omáčka nám zhustne vďaka mletým orechom.
Nakoniec pridáme smotanu, premiešame, povaríme 5 minút.
Hotové jedlo si môžeme posypať nasekanou koriandrovou vňaťou.
Podávame s dusenou ryžou.
nedeľa 3. apríla 2011
Ryža s mätou (Pudina pulao) / Mint rice
ČO POTREBUJETE (na 2 porcie):
3/4 hrnčeka ryže Basmati
voda na jej uvarenie
na pastu:
1/2 hrnčeka čerstvých mätových lístkov
1 lyžica plná čerstvého nastrúhaného kokosu
3 strúčiky cesnaku
1 zelená chilli paprička
1 lyžica vody
na Tadka:
2 lyžice ghee
1/2 lyžičky tmavých horčičných semienok
1/2 lyžice channa dal
1/2 lyžice urid dal
niekoľko kešu orechov
1 badyán
kúsok škorice
1 ázijský bobkový list
1 lyžička cukru
soľ
AKO POSTUPOVAŤ:
Ako prvé uvaríme ryžu a odložíme bokom do daľšieho použitia.
Všetky suroviny na pastu dáme do mixéra a rozmixujeme na pastu.
V hlbokej panvici zohrejeme ghee a pridáme všetky suroviny na Tadka. Necháme ich na miernom ohni rozvoňať.
Potom pridáme pripavenú pastu, premiešame a na miernom ohni restujeme asi 5 minút, pod pokrievkou. Občas premiešame.
Pridáme cukor a soľ.
Pridáme uvarenú ryžu, dobre premiešame a ešte chvíľku restujeme.
🌱 🌱 🌱
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)