štvrtok 14. apríla 2011

Moja spomienka na slovensku zimu

Tieto fotky su urobene na Myjave v roku 2007. Ja a nasa starsia dcerka (vtedy sme mali len ju) sme sli na prechadzku na Stedry den, zapalit sviecku mojej babicke a dedackovi. Este den pred Stedrym dnom, boli chodniky suche a vsetci sme si mysleli, ze Vianoce budu na blate. V to rano nas prekvapil mraz a sneh, len to tak prastalo pod nohami a pre mna to bola pekna rozlucka so zimou na dlhu dobu.


100_2990



100_2992



100_3000



100_3012



100_3008



100_3010



100_2986

nedeľa 10. apríla 2011

Zemiakový chlieb / Potato bread


Zemiakovy chlieb



ČO POTREBUJETE:

1/2kg hladkej múky (použila som múku Maida)
soľ
1 lyžička sušeného droždia
270ml vody (alebo podľa potreby, koľko múka potrebuje)
60-65ml mlieka
1 stredne veľký zemiak uvarený v šupke; ošúpaný a vychládnutý


11IMG_3428



AKO POSTUPOVAŤ:

Múku preosejeme, pridáme soľ a sušené droždie a zamiešame. Vodu s mliekom dáme do jedného hrnca a zohrejeme, ale nesmie byť horúca, inak kvasnice "zabijeme" a nevykysli by nám. 

 ♡ ♡ ♡

Vodu s mliekom pridáme k múke, nastrúhame do tekutiny ošúpaný zemiak a vypracujeme elastické, nelepivé cesto. Vytvarujeme bochník, ktorý uložíme do misky, troška pomúčime a necháme na teplom mieste, zakrytý vlhkou utierkou vykysnúť (aby sa zdvojnásobil). 

♡ ♡ ♡

Potom cesto znova premiesime a necháme zasa podkysnúť. Znova premiesime a vytvarujeme bochník, uložíme ho do formy, v ktorej ho budeme piecť (alebo na pekáč). Znova necháme asi 15 minút podkysnúť. 

1


Zatiaľ rúru vyhrejeme na 200 °C. Chlieb tesne pred pečením potrieme vlažnou vodou a pečieme 40-50 minút. Ak máte v rúre miesto, pod chlieb (pod mriežku) môžete vložiť mištičku (vhodnú do rúry) s vodou. 


Zemiakovy chlieb

Zemiakovy chlieb


Teplotu rúry si treba regulovať podľa toho ako vám pečie.

sobota 9. apríla 2011

Zopar minulorocnych zaberov I.



10513255_895390910494992_8279705419090077962_n


100_4316

100_4312

100_4224

100_4165
Takto to vyzera, ked zajdeme za mestecko, kde byvame. Vacsinou rovina, ryzove policka a sem tam dedina.

100_4237
Granatove jablko.

100_4239
Granatove jablko.

100_4240
Mosambi.

100_4242

100_4247

100_4252

100_4255

100_4261

100_4270

100_4291

100_4306


sunset1
Slniecko zapadlo, ked sme sa vracali domov z prechadzky pri mori.



22ulica 010
Hlavna cesta v Bapatla.


set of keys
Moje kluce . . .

streda 6. apríla 2011

Kuracie kúsky v kešu omáčke / Chicken in cashew sauce

22plantain masala 066



ČO POTREBUJETE (asi na 3 porcie):

prsia z jedného kuraťa
soľ

na marinádu:
1 lyžica sójovej omáčky 
1 lyžica sladkej čili omáčky
5 väčších nastrúhaných strúčikov cesnaku

ďalej:
1 veľká červená cibuľa; nakrájaná nadrobno
olej+maslo 1:1
3 lyžice kešu orechov; pomlieť na prášok
voda podľa potreby
1 plochá lyžička sladkej mletej papriky
100ml sladkej smotany
čerstvá koriandrová vňať


22plantain masala 068



AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso umyjeme, pokrájame na rezančeky. V miske zmiešame suroviny na marinádu a mäso do nej zamiešame. Uložíme na 2 hod. do chladničky.

22plantain masala 034

22plantain masala 035


V panvici zohrejeme olej a maslo. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opekáme celkom domäkka.

22plantain masala 039


Potom pridáme pomleté kešu orechy a premiešame.

22plantain masala 040

22plantain masala 041


Pridáme mäso s marinádou a na prudkom ohni opečieme.

22plantain masala 042


Oheň zmiernime, mäso podlejeme trochou vody, osolíme, pridáme sladkú mletú papriku a 15 minút prikryté varíme na miernom až stredne silnom ohni.

22plantain masala 044


Omáčka nám zhustne vďaka mletým orechom.

22plantain masala 045


Nakoniec pridáme smotanu, premiešame, povaríme 5 minút. 

22plantain masala 054


Hotové jedlo si môžeme posypať nasekanou koriandrovou vňaťou.

22plantain masala 057


Podávame s dusenou ryžou

nedeľa 3. apríla 2011

Ryža s mätou (Pudina pulao) / Mint rice




ČO POTREBUJETE (na 2 porcie):

3/4 hrnčeka ryže Basmati
voda na jej uvarenie

na pastu:
1/2 hrnčeka čerstvých mätových lístkov
1 lyžica plná čerstvého nastrúhaného kokosu
3 strúčiky cesnaku 
1 zelená chilli paprička 
1 lyžica vody

na Tadka:
2 lyžice ghee
1/2 lyžičky tmavých horčičných semienok 
1/2 lyžice channa dal
1/2 lyžice urid dal
niekoľko kešu orechov 
1 badyán
kúsok škorice
1 ázijský bobkový list

1 lyžička cukru
soľ




AKO POSTUPOVAŤ:

Ako prvé uvaríme ryžu a odložíme bokom do daľšieho použitia. 



Všetky suroviny na pastu dáme do mixéra a rozmixujeme na pastu.



V hlbokej panvici zohrejeme ghee a pridáme všetky suroviny na Tadka. Necháme ich na miernom ohni rozvoňať.




Potom pridáme pripavenú pastu, premiešame a na miernom ohni restujeme asi 5 minút, pod pokrievkou. Občas premiešame. 

Pridáme cukor a soľ.



Pridáme uvarenú ryžu, dobre premiešame a ešte chvíľku restujeme. 



🌱 🌱 🌱