ČO POTREBUJETE:
300g kuracích pŕs
soľ
olej+maslo na opekanie mäsa
mleté čierne korenie
sušené oregano
sušená bazalka
sušený cesnak
6 väčších zemiakov
na bešamel:
hrudka masla
1 plná lyžica hladkej múky
asi 1/2 litra mlieka
Mozarella
štipka muškátového orieška
1 žĺtok
AKO POSTUPOVAŤ:
Zemiaky ošúpeme, nkarájame na kocky a uvaríme vo vode domäkka, 5 - 8min. Scedíme a odložíme bokom do daľšieho použitia.
V panvici zohrejeme olej a maslo, pridáme nakrájané mäso, osolíme, pridáme mleté čierne korenie, oregano, bazalku, sušený cesnak a na silnom ohni na rýchlo opečieme. Mäso z panvice vyberieme a odložíme bokom do daľšieho použitia.
na bešamel:
V menšom hrnci roztopíme maslo, pridáme lyžicu múky a zapražíme. Zalejeme 1/4 litra mliekom a na miernom ohni miešame, kým zmes nezhustne. Pomaly prilievame mlieko, kým nám nevznikne bešamel.
Pridáme doňho štioku muškátového orieška, nastrúhanú mozarellu a premiešame. Odstavíme z ohňa a necháme trocha vychládnuť.
Keď bešamel trocha vychládne, zamiešame doňho žĺtok.
• • •
Na dno pekáča dáme 2-3 plátky masla, pridáme zemiaky a osolíme. Na zemiaky uložíme kuracie mäso (aj so šťavou, ktorá vznikla pri opekaní).
Mäso a zemiaky zalejeme syrovým bešamelom. Ak nám bešamel medzitým príliš zhustne, stačí ho rozmiešať s troškou mlieka. Nesmie byť príliš hustý.
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180st., na 35 minút.
Podávame s ľubovoľným šalátom.