sobota 26. marca 2011

“Limonada” v miske

Ked som prvykrat prisla do peknej indickej restauracie, bolo tam pritmie, bezala klimatizacia, takze po 10 minutach sedenia som potrebovala sveter a bola som prekvapena usmevmi a ochotou casnikov (ale to bolo asi preto, ze som bola pre nich “forejneeer”). Po miestnosti pobehoval jeden maly chlapec s lavorom vody a handrou – umyval stoly, od ktorych prave odisli hostia a druhy chlapec chodil za nim na ciste stoly prestieral obrusy. Tak som sa usadila, otvorila menu a pozerala sa na tie zvlastne nazvy jedal, ktorym som vobec nerozumela. Nakoniec som to vzdala a povedala mojmu buducemu manzelovi nech objedna za mna.
Priniesli nam niekolko jedal v miskach a malych kadhai a uz na oko mi bolo jasne, ze omacky su poriadne pikantne. Predo mna postavili misku s bledou hustou omackou a v nej uvarenu zeleninu a kusky ananasu. V kosicku lezal cerstvy naan a vsetko krasne vonalo. Sla som si teda umyt ruky (pretoze sa to nimi jedlo) a pustila som sa do tej dobroty. Dodnes toto jedlo vyhladavam v kazdom hotely a nikdy som ho nevarila sama doma (musim to napravit!). “Shahi vegetable korma”, moje najoblubenejsie hotelove jedlo. Odporucam ho kazdemu, kto pride do Indie prvykrat a chce to rozbehnut niecim, co mu hned nepopali jazyk. Vzdy, ked to dojem mam chut vylizat tu misku ako tanier pri parenych buchtach! A mozno by to tu ani nebolo nic cudne, mala by som to raz vyskusat :)
A tak sme si naplnili bruska vsetkymi tymi dobrotami a chcela som si ist znova umyt ruky, ked tu predo mna postavili misku s vodou a kuskom citrona. Myslela som si, ze to je nejaka pozornost - napoj zdarma, alebo to moj buduci objednal, kym som bola v kupelni ako pitie po jedle. Chcela som si uchlipnut, ked ma zastavil, aby som to nepila! Bola to “finger bowl” (miska na prsty). Citron pomaha odmastit, v tej miske bolo treba ten citron v prstoch postlacat a ruky si ospliechat, aby som nemusela ist do kupelne. Takze mi priniesli male “umyvadielko” rovno pod nos. Pacilo sa mi to a dnes uz si frajersky pytam po jedle “finger bowl” a ani ma nenapadne ochutnat :)

Takze pozor na misky s citronom!



Limonada v miske

piatok 25. marca 2011

Ako som vyrobila struhanku

struhanka


Predvcerom som rozmyslala, ze upeciem detom na rano chlebove pagace. Tak som si zarobila cesto, pekne mi vykyslo a kym kyslo, ja som akosi zlenivela. Tak som z cesta usulkala bochnik a dala som ho piect. Po hodine pecenia sa mi este zdalo, ze nebude vnutri dopeceny, tak som predlzila este o 10 minut a isla pozerat film (Body of lies), do ktoreho som sa potom tak “zazrala”, ze som zabudla kolkokrat som este predlzila cas pecenia chleba. Nakoniec som dala chlebik zapiect zvrchu aby bol pekny hnedy, chrumkavy . . . A chrumkavy teda bol!!! Celkom som ho vysusila. To sa mi este nestalo :( A kedze u nas struhanku nepredavaju, chlieb som potrhala na mensie casti a dosusila. Pomlela som ho na struhanku a dnes sme mali dobre, vyprazane kuracie stehna v 3-obale. Nakoniec som bola rada, ze sa mi ten chlieb “podarilo” vysusit.

utorok 22. marca 2011

Najprv muzi, potom zeny . . .

Minulu jesen, pocas obdobia svadieb nas pozvali na dve. Celkom som sa tesila. Ked sme tam dorazili, vsade bola pekna vyzdoba, vela ludi, pretoze indicka aj ta najmensia svadba ma okolo 300 hosti - minimalne.




Tak sme sa usadili a cakali, co sa bude diat. Nevesta nikde... zenich nikde.... Zrazu k nam niekto prisiel, vraj podava sa vecera. Postavili sme sa a pan mi naznacil, ze ja mam zostat sediet. No ano, najprv jedia muzi. Tak som mojho muza stiahla za rukav naspat, ze pokial ide jest, tak idem s nim, pretoze sme prisli spolu a sme manzelia. Takze sme zostali sediet a cakali dalsiu hodinu, pocas ktorej sa na nas ludia obzerali, buchali do seba laktami, chichotali sa a uskrnali a ked si nas zacali fotit, tak sme sa zdvihli a isli domov :))))) Na tu druhu svadbu som nesla, boli sme len pozehnat mlademu zenichovi, pretoze to bol syn nasej tety susedky a natocila som si aspon ich svadobnu kapelu, ktora posedavala na chodbe a vyhravala od skoreho rana :)



Dnes som si na to spomenula, pretoze v susedstve sa konaju zasnuby a zhrcili sa tam hostia. Prave sa podava obed a samozrejme muzi a zeny zvlast . . .






Toto su zvyky v malom meste v juznej Indii. Verim tomu, ze vo velkych mestach ako je napriklad Mumbai a Delhi to takto nefunguje.

No a vlastne viem, ze vo velkych mestach su tie zvyky ine! Spomenula som si na svadbu manzelovej netere, kde sme boli v maji 2009, tak zopar fotiek z nej:











Stolovanie som neodfotila, pretoze som netusila este, ze budem blogovat o jedle, ale boli svedske stoly a chodili si k nim brat aj muzi aj zeny naraz :)

streda 16. marca 2011

Jeera bhaat (ryža s rímskou rascou) / Cumin rice

Túto aromatickú ryžu môžete podávať ako prílohu k vegetariánskemu karí.





ČO POTREBUJETE:

1 hrnček Basmati ryže 
2 lyžice ghee (pre vegánov olej)
1 lyžička rímskej rasce
1 a 1/2 lyžice kešu orechov (nesolených)
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
10 klinčekov
kúsok škorice 
štipka kryštáľového cukru
1 a 3/4 hrnčeka vody
soľ





AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu prepláchneme a namočíme na 30 minút vo vode, potom scedíme.

V hrnci zohrejeme ghee, pridáme kešu orechy a na miernom ohni opečieme do hneda. Vyberieme a odložíme bokom.

1jeera rice a falafel 009


Do toho istého ghee pridáme rímsku rascu a bobkový list a počkáme, kým rímska rasca uvoľní vôňu.

1jeera rice a falafel 010


Pridáme scedenú ryžu a opekáme do slabučko hneda. Miešame.

1jeera rice a falafel 012


Pridáme klinčeky, škoricu a mleté čierne korenie, premiešame.

1jeera rice a falafel 013


Zalejeme 1 a 3/4 hrnčekom vody, osolíme, premiešame, privedieme k varu, prikryjeme a ryžu varíme, kým sa voda neodparí a ryža je na skus hotová.

1jeera rice a falafel 014


Ryžu rozdelíme na taniere (do misiek) a ozdobíme opečenými kešu orechami.



nedeľa 13. marca 2011

Kuracia Korma / Chicken korma


Kuracia korma



ČO POTREBUJETE:

4 kuracie stehná aj s kĺbom
(vykostené)
1 lyžička nastrúhaného zázvoru
1 lyžička nastrúhaného cesnaku
(cesnak a zázvor zmiešame)
soľ
150ml hustého bieleho nesladeného jogurtu (môžete použiť grécky)

2 veľké červené cibule
1-2 zelené chilli papričky
(ja som dala len 1, aby to bolo jedlé pre deti a osobne mi to tiež stačilo)
3 plné lyžice mandlí
2-3 lyžice ghee
1-2 bobkové listy (použila som ázijský Tej patta)
3/4 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička mletého koriandru
2 väčšie paradajky
1 lyžička garam masala
1/2 lyžičky drvenej rímskej rasce

hrsť koriandrovej vňate


Kuracia korma



AKO POSTUPOVAŤ:

Kuracie mäso si nakrájame a vložíme do misky. Pridáme 1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty a jogurt a dobre premiešame. Uložíme na noc do chladničky. Mäso by malo v jogurte ležať aspoň 12 hodín. 

Kuracia korma


Cibuľu ošúpeme, prekrojíme na štvrťky a dáme do mixéra. Pridáme chilli papričky a 1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty a vymixujeme na pastu. Mandle pomelieme. 

Do hlbšej panvice (woku, kadhai) dáme ghee, pridáme cibuľovú pastu. Keď začne bublať, oheň zmiernime, panvicu zakryjeme a na miernom ohni necháme variť 15 minút. Potom panvicu odokryjeme a ešte restujeme 5 minút za občasného premiešania. Pridáme bobkový list, kurkumu, mletý koriander... 

Kuracia korma


... nadrobno nakrájané paradajky, premiešame a na miernom ohni opekáme 5 minút. Občas premiešame. Pridáme kuracie mäso, osolíme. Mäso na stredne silnom ohni opekáme 5 minút, za občasného premiešania. 

Kuracia korma


Pridáme kokosové mlieko... 

Kuracia korma


... pridáme rímsku rascu, garam masala a premiešame. (Ak treba zriediť omáčku, použijeme horúci kurací vývar.) Ďalej pridáme pomleté mandle a premiešame; privedieme k varu. Potom oheň zmiernime, panvicu prikryjeme a mäso varíme 20 minút. Stačí občas premiešať, asi 2krát za tých 20 minút. 

Kuracia korma


Nakoniec posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou a dovaríme ďalších 5 minút. 

Kuracia korma


Podávame s dusenou ryžou alebo indickým chlebom Naan


Kuracia korma

streda 9. marca 2011

Pečený karfiol / Oven roasted cauliflower

Pozor na tie čili papričky. Je to s nimi dosť pálivé, takže pre tých, čo radšej jemne pálivé odporúčam bez nich. 

22peceny karfiol 016



ČO POTREBUJETE: 

1 menší karfiol
4 lyžice oleja
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
2 sušené červené čili papričky 
(vopred namočené vo vode na 30min) alebo 1 lyžička chilli vločiek
soľ


22peceny karfiol 007



AKO POSTUPOVAŤ: 

V pekáčiku zmiešame olej s koreninami. Pridáme karfiol, ktorý sme rozrobili na malé ružičky a poriadne ho premiešame s olejom a koreninami. Každá ružička musí byť obalená. Osolíme. Rúru predohrejeme na 200st., karfiol pečieme 25 minút. Potom ho vyberieme, premiesšame a pečieme ďalších 10 minút (môžeme prepnúť aj na gril). 

Podávame ako zeleninovú prílohu ku karí a dusenej ryži, alebo aj ako náplň do Pita placky, s raitou a inou zeleninou.

22peceny karfiol 004