utorok 9. augusta 2011
nedeľa 7. augusta 2011
Koriandrové pesto / Coriander pesto
Dnes som "vzala" recept na Bazalkové pesto a miesto surovín, ktoré u nás nezoženiem som si dosadila tie, ktoré sú dostupné. A tak vzniklo výborné Koriandrové pesto.
ČO POTREBUJETE:
45ks mandlí
veľká hrsť koriandrovej vňate
4 lyžice olivového oleja
2 veľké strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
nastrúhaný syr
AKO POSTUPOVAŤ:
Mandle zomelieme a odložíme do misky.
Zomelieme koriandrovú vňať. Pridáme cesnak, zomleté mandle a olivový olej a znova rozmixujeme. Rozmixované pesto dáme do misky, pridáme mleté čierne korenie a nastrúhame syr (syru som dala trocha, od oka) a dobre premiešame.
Pesto môžete použiť napríklad v recepte Zemiaky s mandľovo - koriandrovým pestom, alebo natrieť ako toping na pizzu miesto paradajkovej omáčky, na hrianku, urobte si s ním špagety, môžete ho natrieť na sendviče alebo obyčajný chlieb alebo ho môžete podávať miesto chutney k plackam Dosa, či Ghavan.
piatok 5. augusta 2011
Odvar zo slzovky (chinese pearl barley)
Keď som na internete hľadala nejaký zdravý nápoj, ktorý by bol zároveň aj domácim liečivom, "zakopla" som o recept na prípravu nápoja Mugi Cha. Nejde však o čaj, je to len odvar, ktorý môžete piť počas letných horúčav vychladený alebo v zime teplý na zahriatie. Recept pochádza z Japonska.
ČO POTREBUJETE:
50ml slzovky
1 liter vody
med a citrónovú šťavu na dochutenie
AKO POSTUPOVAŤ:
Najprv slzovku opečieme na suchej panvici. Opekáme ju na miernom ohni chvíľku, kým nezavonia a nezmení trošička farbu. Opečenú slzovku dáme do hrnca, zalejeme litrom vody a dáme variť. Keď sa voda začne variť, oheň zmiernite (tak, aby sa voda stále varila) a povaríme asi 6 minút.
Uvarenú slzovku hneď scedíme. Odvar môžeme piť teplý alebo ho odložíme do chladničky a neskôr pijeme vychladený. Dochutíme si ho šťavou z citróna a medom.
streda 3. augusta 2011
Zemiaky s mandľovo - koriandrovým pestom / Potatoes with almonds and coriander pesto
ČO POTREBUJETE (na 2 porcie):
6 menších zemiakov
vodu na ich uvarenie
na pesto:
hrsť čerstvej koriandrovej vňate
15 ks mandlí
2 lyžice olivového oleja
soľ
AKO POSTUPOVAŤ:
Prísady na pesto dáme do mixéra a rozmixujeme na takmer kašovitú zmes.
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme chvíľku vychládnuť a ošúpeme. Pokrájané a ošúpané zemiaky dáme do misky, osolíme a pridáme pesto. Dobre premiešame a môžeme podávať buď teplé alebo studené ako šalát.
utorok 2. augusta 2011
Vajíčkovo zeleninový šalát / Eggs and veggies salad
4 vajíčka uvarené natvrdo
3 stredne veľké rajčiny
1/2 väčšej zelenej mäsitej papriky
1 lyžica šťavy z limetky (alebo citróna)
mleté čierne korenie
nastrúhaný syr
troška olivového oleja
(soliť netreba, syr je dosť slaný)
AKO POSTUPOVAŤ:
Všetko pokrájame nadrobno, pridáme ostatné suroviny a zmiešame v miske. Šalát je najlepší čerstvý.
pondelok 1. augusta 2011
Uhorkovo-paradajkový šalát s kokosom / Cucumber and tomato salad with coconut
ČO POTREBUJETE:
1 šalátová uhorka
2 stredne veľké paradajky
soľ
1 lyžica šťavy z limetky (alebo citróna)
mleté čierne korenie
cerstvy struhany kokos
AKO POSTUPOVAŤ:
Uhorku ošúpeme a pokrájame na kocky. Paradajky tiež pokrájame nadrobno a pridáme k uhorke do misky. Osolíme, pridáme mleté čierne korenie, šťavu z limetky a dobre premiešame. Nakoniec posypeme čerstvým strúhaným kokosom a dobre premiešame. Necháme odležať aspoň 30 minút v chladničke.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)