sobota 24. decembra 2011

Štedrý deň / Coconut cookies

Tak ako sa ma ešte pár dní pred Vianocami (a vlastne ešte včera) nechytala atmosféra tohto obdobia, tak sme nakoniec dnešok strávili s dobrou náladou, dobrým jedlom a hlavne - spolu. Stromček sme si ozdobili o pár dní skôr, aspoň sa mu môžeme tešiť trošku dlhšie.

deti



Keďže strúhanku u nás buď nedostať alebo ju dostať, ale urobenú zo sladšieho pečiva, vždy si na vyprážanie robím svoju vlastnú. Vopred som si upiekla jeden väčší chlebík, ktorý som potrhala na menšie kúsky a sušila v piecke, až kým neboli celkom tvrdé a dali sa pomlieť na peknú, hnedú strúhanku.

Stedry den 2011



Stihla som aj niečo napiecť... citrónové kekse, linecké a kokosky z bielok, ktoré mi zostali z citrónových keksov. (recept na kokosky uvediem nižšie)

pecivo


Deň pred štedrým dňom robievam domácu majonézu do šalátu a inak tomu nebolo ani tento rok. Všetka smola, ktorú som mala pred sviatkami bola preč a mne sa všetko darilo. Vymiešala som peknú, žltučkú majonézu (z čerstvých domácich vajíčok), ktorá sa mi nezrazila, z čoho som mala radosť ako malá (ako vždy, keď sa mi niečo podarí).

Stedry den 2011



Nachystala som majonézový šalát, ktorý odpočíval až dodnes v chladničke.

Stedry den 2011



Samozrejme, bolo ho treba ochutnať 😀

Stedry den 2011



Večer som vytiahla z mrazničky kuracie stehienka, ktoré som plánovala dnes vypražiť v piecke... a na vrchnáku nádoby, v ktorej boli zamrazené, bola krásna vrstva ľadu... takže aj ja som mala trošku zimy 🙂

Stedry den 2011



Dnes som uvarila manželovi šošovicové karí, dusenú papriku s baby kukuričkami, Salonke zemiakovú kašu (má asi menej mojich génov, lebo neľúbi majonézový šalát!), mala som v pláne vypražiť rybku (ale žiadnu mi nedoniesli :( ), vypražila som kuracie stehienka v piecke (recept nižšie), uvarila kuraciu polievku a udusila ryžu. Salonka aj na Štedrý deň bohužial bola v škole, keďže v jej škole Vianoce veľmi neslávia a ja som počas varenia pozerala so Sanabkou Krtečka...





Štedrovečerná večera bola tá najlepšia večera z celého roka. Nie preto, že sú Vianoce alebo žeby nejako viac chutila, ale preto, že sme sedeli všetci spolu pri jednom stole, čo býva počas roka málokedy, pretože deti musia papať skôr, aby skoro išli spinkať a manžel v čase večere vždy pracuje. Na Štedrý deň si však každý rok vyhradí hodinku a k večeri si sadneme všetci spolu.
Keď sme všetko z tanierov zjedli, poslala som deti a tatinka obuť sa von. Po večeri sme sa troška poprechádzali, aby nám potrávilo. Kým sa obúvali, ja som "akože" išla ešte zhasnúť svetlo do kúpeľne.... 🤭

darceky



Chvíľku sme sa poprechádzali a keď sme sa vrátili, čakalo prekvapenie....

darceky


darceky


darceky







A tu sú vyššie spomínané recepty:


* * *

KOKOSKY


Kokosky



ČO POTREBUJETE:

2 bielka
100g práškového cukru
100g kokosovej múčky
1 lyžička kukuričného škrobu

olej na vymastenie plechu
muka na vysypanie plechu



AKO POSTUPOVAŤ:

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Po lyžicách doňho zašľaháme cukor. Nakoniec vmiešame kukuričný škrob a kokosovú múčku. Plech na pečenie si vymastíme a vysypeme múkou. Lyžicou kladieme bielkové kôpky naň. Rúru si predohrejeme na 150st. A kokosky pečieme 20-25 minút do hnedkava. Upečené necháme poriadne vychládnuť. Odporúčam ich piecť deň vopred, na druhý deň sú lepšie, chrumkavejšie.
Ak chcete, hotové kokosky si môžete namáčať do čokoládového kúpeľa a nechať stuhnúť.









U nás sa už štedrý deň pomaličky končí, vy sa ešte len chystáte večerať.... tak vám prajem dobrú chuť.


Stedry den 2011


Na záver sa v tomto roku s vami lúčim a prajem vám, aby ten budúci bol lepší, veselší, úspešnejší ako ten, čo pomaličky končí.


Kuracie stehná vyprážané v rúre / Chicken legs fried in the oven


Kuracie stehna vyprazane v rure na ghee



ČO POTREBUJETE: 

kuracie stehná
soľ
ghee

na trojobal: 
hladká múka
vajcia
domáca strúhanka


Kuracie stehna vyprazane v rure na ghee



AKO POSTUPOVAŤ: 

Kuracie stehná umyjeme, osušíme, nasolíme.

Kuracie stehna vyprazane v rure na ghee


Postupne obalíme v múke, v rozšľahanom vajíčku (do ktorého som vmiešala trocha mlieka a štipku soli) a v strúhanke.

Kuracie stehna vyprazane v rure na ghee


Plech vymastíme s ghee, obalené kuracie stehná a kĺby naň uložíme tak, aby sa neprekrývali. Na každý kúsok ešte dáme trocha ghee a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180-200 st. na 25 minút. Potom ich obrátime a pečieme ďalších 25-30 minút.

Kuracie stehna vyprazane v rure na ghee


🍗 🍗 🍗



streda 21. decembra 2011

VIANOCE

Som si istá, že vo vašich domovoch to už rozvoniava vanilkou, škoricou, či klinčekami. Možno už vám svetielkuje vianočný stromček v izbe tak ako nám už dva dni a možno vás čaká zdobenie zajtra alebo deň pred Štedrým dňom. Za oknami zima, v izbe teplo domova. (U nás teplo aj za oknami :)

Tento rok sa mi troška nedarilo s prípravami, dokonca som mala obavy, že nestihnem ísť do starého bytu ani pre stromček a ozdoby. Všetko som však nakoniec stihla.

Stromček už nám rozveselil izbu, darčeky sú skované a zabalené, dnes som sa dala na pečenie vianočného pečivka (Citrónové kekse a Linecké) a atmosféru som si spríjemnila vianočnými pesničkami od Karla Černocha, ktoré miluje aj moja mama.


1


2



Je mi troška smutno, rada by som bola s rodinou, je mi smutno, pretože mi chýba v tieto dni akosi viac babička (aj keď inokedy nie menej). Je mi ľúto, že nestihla spoznať moju rodinku.... pravnúčatká by iste veľmi ľúbila.....


Teším sa zároveň na prípravu štedrovečernej večere. Naše indické menu pozostáva z kuracej polievky, vypražených kuracích stehien (tento rok budem vyprážať v piecke), vypraženej rybky, dusenej ryže, šošovicového karí a samozrejme majonézového šalátu, ktorý mne na Vianoce nesmie chýbať.

Prajem Vám všetkým, čo sa na týchto stránkach zastavíte či už pravidelne, či len náhodou, aby Vaše sviatky prebehli v pokoji a ak je možné strávili ste ich v kruhu svojej rodiny. Veselé Vianoce Vám všetkým 🙂🎄❤


3

utorok 20. decembra 2011

Dum Aloo / Dum potatoes


Dum Aloo


ČO POTREBUJETE:

asi 17ks baby zemiačkov
olej
(vhodný na vyprážanie je arašídový)
soľ
1/2 lyžice ghee
3 plné lyžice bieleho jogurtu
(alebo 1/2 lyžičky mletého kardamómu)
hrsť čerstvej koriandrovej vňate

na základ omáčky:
450ml vody
(alebo podľa potreby)
2 veľké paradajky
3/4 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
1-2 červené sušené chilli papričky
2 plné lyžice mandlí
1 lyžička tmavej rímskej rasce
1 lyžička feniklových semien


Dum Aloo


AKO POSTUPOVAŤ:

Baby zemiačky dobre očistíme a vysušíme. Po obvode každého zemiačika pichneme 2-3 vidličkou. V hlbšej panvici poriadne zohrejeme olej. Baby zemiačky v ňom na stredne silnom ohni vyprážame asi 15 minút (do mäkka). Občas ich trocha poobraciame, aby sa prepražili rovnomerne. Vypražené ich odložíme bokom. 

Dum Aloo


Kardamómové toboľky rozmixujeme v kávovom mlynčeku (alebo použite mažiar). Semienka sa pekne rozdrvia a šupka toboľky sa oddelí. Šupky povyberáme preč a podrvené semienka si odložíme. 

Dum Aloo


Do hrnca dáme paradajky pokrájané na menšie kúsky, mandle, rímsku rascu, feniklové semienka, chilli papričky, cesnakovo-zázvorovú pastu a všetko zalejeme vodou. Vodu privedieme k varu, oheň zmiernime a varíme nezakryté 12 minút. Potom všetko necháme trocha vychládnuť (aby ste si nezavarili motor na mixéri pri mixovaní; ak to váš mixér zvládne aj horúce, môžete rozmixovať ihneď). Uvarené paradajky s korením aj vodou, v ktorej sa varili rozmixujeme na omáčku. 

Dum Aloo


Do hlbšieho hrnca dáme ghee a necháme ho zohriať. Pridáme rozdrvené toboľky kardamómu, ktoré okamžite na horúcom ghee zavoňajú. Hneď pridáme aj paradajkovú omáčku a premiešame. Omáčku privedieme k varu, oheň zmiernime a varíme asi 10 minút, občas premiešame. (nepridávame vodu!) Potom pridáme senovku grécku, vypražené zemiačky, soľ a zľahka premiešame. Necháme na miernom ohni povariť ďalšie 3 minúty. 

Dum Aloo


Nakoniec vmiešame jogurt a nasekanú koriandrovú vňať a prehrejeme 3min.

Dum Aloo


Podávame s Jeera rice alebo Roti (chapati).

nedeľa 18. decembra 2011

Restauracia "Celebrations" v Nellore

Dnes sme sa vybrali na nakup potravin do najblizsieho mesta Nellore a rozhodli sme sa, ze dnes sa obed doma varit nebude, miesto toho sa najeme v meste, v nejakej restauracii.

1


Manzelovi niekto odporucil restauraciu “Celebrations” (podla menu indicka a cinska kuchyna), ktora je hned vedla potravin, kam chodim nakupovat.

2


Z vonku to vyzeralo byt celkom slusne, mensie miesto a mna len tak napadlo urobit nieco ako recenziu. Takze tu je moja prvotina.

Pri vstupe nas privitala celkom prijemna atmosfera, vsade ticho bzucala klimatizacia a miestnosti boli slabo osvetlene, co je vraj v restauraciach dobre, aby sa clovek sustredil na chut jedla a nerozptylovalo ho okolie (v tejto restauracii to pritmie vsak malo asi skryt ine nedostatky). Prave chodil hore dolu Brahmin s tackou a zehnal restauracii, vsetkym robil bodky, ciarky na celo.

3


Sadli sme si hned za prvy stol vedla akvaria, aby mensia dcera mala pri stole trosku zabavu. Akvaria su v indickych restauraciach oblubene. Myslim, ze restauraciu bez akvaria som zatial ani nevidela. Na stole boli korenicky... ani nie korenicky, pretoze to bola sol a cierne korenie v povodnom baleni, nie prilis peknom do restauracie. Dalej tam boli 3 dalsie misticky s pickle, nejakym miesanym korenim (farbou mi to pripominalo Amchoor) a kecup.... hm, naozaj kecup.

Priniesli nam Menu....

5


.... a zacala som ho “studovat”. Ceny boli rovnake ako vsade inde.

Kym sme cakali na jedlo prisiel pan s dvomi klietkami anduliek... vraj nesie ich na poschodie, kde je druha cast restauracie urobena pre deti a detske party, ktora je zariadena na temu “les”.

19


Nuz ale vtaky v restauracii? V detskej casti?? Hmmmmm.....

4


Po “prestudovani” Menu sme si objednali pre deti paradajkovu polievku (rozumejte Knorr s trochou smotany a kuskami neopeceneho chleba – ochutnali, odsunuli)....

6


.....Malai Kebab (velmi dobre!!)...

7


...Paneer butter masala...

8


...Mutton masala...

9


a Butter Naan.

10


Okrem polievky ostatne jedlo bolo troska pikantne, ale velmi chutne. A to je asi jedina dobra vec, aj ked dost dolezita, s ktorou som sa tu stretla.

11


Ked sme dojedli, spytala som sa casnika, ci by som si mohla urobit par fotiek v ich kuchyni. Bol velmi ochotny (takze to je druha dobra vec, boli velmi mili a ochotni) a bez vsetkeho ma zaviedol do kuchyne. Ked som vosla, vsetci zostali najprv v pozore a stichli.

12

13


Potom sa zacali usmievat, susotat a stuchat do seba, zopar kucharov mi dokonca aj chcelo pozovat. Kuchynka bola mala, na pripravu indickych jedal postacujuca, mali dokonca aj Tandoori pece, dve – jednu na placky a druhu na kebaby. Bohuzial, co ma vobec neocarilo bola spina..... vsade to bolo oprskane od kari, spinave, jednoducho chlievik. Nechcem ani vediet, co bolo v tych igelitkach, ktore im tam vsade viseli...

14

15

16

17


Slusne som sa podakovala, ze som si mohla pofotit, co som chcela a pobrala sa naspat k stolu. Kym sme cakali na ucet, popri stole prebehol maly svab. Ukazali sme ho casnikovi a on s kludom povedal, ze to on sa prisiel hrat s nasou Sanabkou :D (a myslel to vazne, to nebol vtip!)

Pri podani uctu som rychlo zaplatila a rychlym krokom sme sa presunuli do vedlajsich potravin, kde som si nakupila, aby som radsej uvarila doma a nemusela sa bat z coho dostaneme zltacku.

20

21


Zamer nakupit aj nejake vianocne darceky sa tiez nevydaril, pretoze je nedela... a v nedelu su obchodiky pozatvarane. Takze sme otocili auto a pobrali sa naspat domov.

23

22


Na zaver len tolko, ze restauraciu “Celebrations” by som odporucila len na vlastne riziko a neodporucila pre slabe zaludky.

nedeľa 11. decembra 2011

Syrové pagáčiky / Cheese scones

Včera večer sa nám ohlásila návšteva na dnes a tak som rýchlo vymýšľala, čo uvarím a čo upečiem. V chladničke som príliš veľké zásoby nemala. Zachránila to šošovica, šampiňóny a uhorka. Pripravila som šošovicové karí, šampiňónovú masala, uhorkovo-kokosový šalát a dusenú ryžu. Na poobedie k čaju a káve som upiekla syrové pagáčiky, ktoré mali asi najväčší úspech a zjedli sa do posledného kúska...., aj keď aj obed všetci v tichosti jedli a taniere pekne “vyčistili”.




ČO POTREBUJETE (na 20ks + zbytky):

250g hladkej múky (použila som Maida)
asi 1 plochá lyžička soli
1 lyžička cukru
1 plochá lyžička prášku do pečiva
1 plochá lyžica sušeného jemného droždia

80ml ghee
1 žĺtok
125ml bieleho nesladeného jogurtu (dahi)


ďalej:
sezam
syr na strúhanie 
vajce na potieranie 

ghee na potretie vrstvy





AKO POSTUPOVAŤ:

Z múky, soli, cukru, prášku do pečiva, droždia a ghee (ghee som ohriala, aby cesto lepšie kyslo) prstami urobíme drobivú zmes. 

Pridáme jogurt (izbovej teploty), žĺtok (izbovej teploty) a vypracujeme nelepivé, nie príliš tuhé cesto. Ak by potrebovalo zvlhčiť, použijeme teplé mlieko; ak by bolo riedke, podsypeme múkou pri miesení. 

Vymiesené cesto dáme do misky, misku dobre uzavrieme a necháme ho 30min kysnúť. Potom ho znova premiesime a necháme ďaľších 30min kysnúť.

Nakysnuté cesto rozvaľkáme, potrieme s ghee a posypeme nastrúhaným syrom. Preložíme najprv kraje smerom do stredu a potom po dĺžke smerom do stredu. Obrátime preloženým nadole.

Znova rozvaľkáme na hrúbku pagáčikov. Pagáčiky môžeme ďalej vykrajovať okrúhlou formičkou alebo ich nakrájame na kocky. 



Potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamom.



Pečieme vo vyhriatej rúre na 180st., asi 30 minút, do zlatista.




🧀 🧀 🧀


Poobede sme sa boli prejsť k moru, deti sa vyšantili vo vode, v piesku a nakoniec doma v sprche.


Super nedela s Vanithou



Super nedela s Vanithou



Super nedela s Vanithou



Super nedela s Vanithou


Aha, bábika 😍

Super nedela s Vanithou