Tak ako sa ma ešte pár dní pred Vianocami (a vlastne ešte včera) nechytala atmosféra tohto obdobia, tak sme nakoniec dnešok strávili s dobrou náladou, dobrým jedlom a hlavne - spolu. Stromček sme si ozdobili o pár dní skôr, aspoň sa mu môžeme tešiť trošku dlhšie.
Keďže strúhanku u nás buď nedostať alebo ju dostať, ale urobenú zo sladšieho pečiva, vždy si na vyprážanie robím svoju vlastnú. Vopred som si upiekla jeden väčší chlebík, ktorý som potrhala na menšie kúsky a sušila v piecke, až kým neboli celkom tvrdé a dali sa pomlieť na peknú, hnedú strúhanku.
Stihla som aj niečo napiecť... citrónové kekse, linecké a kokosky z bielok, ktoré mi zostali z citrónových keksov. (recept na kokosky uvediem nižšie)
Deň pred štedrým dňom robievam domácu majonézu do šalátu a inak tomu nebolo ani tento rok. Všetka smola, ktorú som mala pred sviatkami bola preč a mne sa všetko darilo. Vymiešala som peknú, žltučkú majonézu (z čerstvých domácich vajíčok), ktorá sa mi nezrazila, z čoho som mala radosť ako malá (ako vždy, keď sa mi niečo podarí).
Nachystala som majonézový šalát, ktorý odpočíval až dodnes v chladničke.
Samozrejme, bolo ho treba ochutnať 😀
Večer som vytiahla z mrazničky kuracie stehienka, ktoré som plánovala dnes vypražiť v piecke... a na vrchnáku nádoby, v ktorej boli zamrazené, bola krásna vrstva ľadu... takže aj ja som mala trošku zimy 🙂
Dnes som uvarila manželovi šošovicové karí, dusenú papriku s baby kukuričkami, Salonke zemiakovú kašu (má asi menej mojich génov, lebo neľúbi majonézový šalát!), mala som v pláne vypražiť rybku (ale žiadnu mi nedoniesli :( ), vypražila som kuracie stehienka v piecke (recept nižšie), uvarila kuraciu polievku a udusila ryžu. Salonka aj na Štedrý deň bohužial bola v škole, keďže v jej škole Vianoce veľmi neslávia a ja som počas varenia pozerala so Sanabkou Krtečka...
Štedrovečerná večera bola tá najlepšia večera z celého roka. Nie preto, že sú Vianoce alebo žeby nejako viac chutila, ale preto, že sme sedeli všetci spolu pri jednom stole, čo býva počas roka málokedy, pretože deti musia papať skôr, aby skoro išli spinkať a manžel v čase večere vždy pracuje. Na Štedrý deň si však každý rok vyhradí hodinku a k večeri si sadneme všetci spolu.
Keď sme všetko z tanierov zjedli, poslala som deti a tatinka obuť sa von. Po večeri sme sa troška poprechádzali, aby nám potrávilo. Kým sa obúvali, ja som "akože" išla ešte zhasnúť svetlo do kúpeľne.... 🤭
Chvíľku sme sa poprechádzali a keď sme sa vrátili, čakalo prekvapenie....
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Po lyžicách doňho zašľaháme cukor. Nakoniec vmiešame kukuričný škrob a kokosovú múčku. Plech na pečenie si vymastíme a vysypeme múkou. Lyžicou kladieme bielkové kôpky naň. Rúru si predohrejeme na 150st. A kokosky pečieme 20-25 minút do hnedkava. Upečené necháme poriadne vychládnuť. Odporúčam ich piecť deň vopred, na druhý deň sú lepšie, chrumkavejšie.
Ak chcete, hotové kokosky si môžete namáčať do čokoládového kúpeľa a nechať stuhnúť.
U nás sa už štedrý deň pomaličky končí, vy sa ešte len chystáte večerať.... tak vám prajem dobrú chuť.
Keďže strúhanku u nás buď nedostať alebo ju dostať, ale urobenú zo sladšieho pečiva, vždy si na vyprážanie robím svoju vlastnú. Vopred som si upiekla jeden väčší chlebík, ktorý som potrhala na menšie kúsky a sušila v piecke, až kým neboli celkom tvrdé a dali sa pomlieť na peknú, hnedú strúhanku.
Stihla som aj niečo napiecť... citrónové kekse, linecké a kokosky z bielok, ktoré mi zostali z citrónových keksov. (recept na kokosky uvediem nižšie)
Deň pred štedrým dňom robievam domácu majonézu do šalátu a inak tomu nebolo ani tento rok. Všetka smola, ktorú som mala pred sviatkami bola preč a mne sa všetko darilo. Vymiešala som peknú, žltučkú majonézu (z čerstvých domácich vajíčok), ktorá sa mi nezrazila, z čoho som mala radosť ako malá (ako vždy, keď sa mi niečo podarí).
Nachystala som majonézový šalát, ktorý odpočíval až dodnes v chladničke.
Samozrejme, bolo ho treba ochutnať 😀
Večer som vytiahla z mrazničky kuracie stehienka, ktoré som plánovala dnes vypražiť v piecke... a na vrchnáku nádoby, v ktorej boli zamrazené, bola krásna vrstva ľadu... takže aj ja som mala trošku zimy 🙂
Dnes som uvarila manželovi šošovicové karí, dusenú papriku s baby kukuričkami, Salonke zemiakovú kašu (má asi menej mojich génov, lebo neľúbi majonézový šalát!), mala som v pláne vypražiť rybku (ale žiadnu mi nedoniesli :( ), vypražila som kuracie stehienka v piecke (recept nižšie), uvarila kuraciu polievku a udusila ryžu. Salonka aj na Štedrý deň bohužial bola v škole, keďže v jej škole Vianoce veľmi neslávia a ja som počas varenia pozerala so Sanabkou Krtečka...
Štedrovečerná večera bola tá najlepšia večera z celého roka. Nie preto, že sú Vianoce alebo žeby nejako viac chutila, ale preto, že sme sedeli všetci spolu pri jednom stole, čo býva počas roka málokedy, pretože deti musia papať skôr, aby skoro išli spinkať a manžel v čase večere vždy pracuje. Na Štedrý deň si však každý rok vyhradí hodinku a k večeri si sadneme všetci spolu.
Keď sme všetko z tanierov zjedli, poslala som deti a tatinka obuť sa von. Po večeri sme sa troška poprechádzali, aby nám potrávilo. Kým sa obúvali, ja som "akože" išla ešte zhasnúť svetlo do kúpeľne.... 🤭
Chvíľku sme sa poprechádzali a keď sme sa vrátili, čakalo prekvapenie....
A tu sú vyššie spomínané recepty:
* * *
KOKOSKY
ČO POTREBUJETE:
2 bielka
100g práškového cukru
100g kokosovej múčky
1 lyžička kukuričného škrobu
olej na vymastenie plechu
muka na vysypanie plechu
AKO POSTUPOVAŤ:
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Po lyžicách doňho zašľaháme cukor. Nakoniec vmiešame kukuričný škrob a kokosovú múčku. Plech na pečenie si vymastíme a vysypeme múkou. Lyžicou kladieme bielkové kôpky naň. Rúru si predohrejeme na 150st. A kokosky pečieme 20-25 minút do hnedkava. Upečené necháme poriadne vychládnuť. Odporúčam ich piecť deň vopred, na druhý deň sú lepšie, chrumkavejšie.
Ak chcete, hotové kokosky si môžete namáčať do čokoládového kúpeľa a nechať stuhnúť.
U nás sa už štedrý deň pomaličky končí, vy sa ešte len chystáte večerať.... tak vám prajem dobrú chuť.
Na záver sa v tomto roku s vami lúčim a prajem vám, aby ten budúci bol lepší, veselší, úspešnejší ako ten, čo pomaličky končí.