Malabarská kuchyňa pochádza zo severu štátu Kerala. Dostala názov podľa tamojšieho Malabarského okresu. Bola ovplyvnená mnohými kultúrami. Je známa tým, že sa v nej často používajú suroviny, ktoré v iných štátoch Indie nájdete len zriedka; napríklad plantainy - zeleninové banány, karela, yam, taro koreň a mnohé iné. V malabarskej kuchyni sa tiež často používa tamarind a citrón, aby sa dosiahla kyslastá chuť v jedlách. A nemôžem nespomenúť množstvo výborných jedál z rýb a plodov mora. Ako napríklad aj toto karí, ktoré som podávala s dusenou ryžou, paradajkovým šalátom a papadmi. Jeden z najlepších receptov na úpravu kreviet, aký som kedy vyskúšala.
ČO POTREBUJETE (asi na 2 porcie):
1/2 kg menších, čerstvých kreviet
(mrazené krevety bývajú predvarené, takže ich tepelná úprava bude podstatne kratšia, pravdepodobne bude stačiť ich len prehriať chvíľu)
1/2 lyžičky tmavých horčičných semien
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1 (nie celkom kopcom) lyžička mletého koriandru
paradajkové pyré - rozmixované 2 väčšie paradajky
(nenahrádzajte pretlakom ani ničím iným)
1/3 lyžičky tamarindovej pasty
(ak nemáte, môžete použiť stavu z citróna)
50-80ml vody
(pridajte radšej menej a ak bude treba zriediť, môžete to urobiť až po pridaní kokosového mlieka)
soľ podľa chutí
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
AKO POSTUPOVAŤ:
Krevety očistíme. Pripravíme si pyré z čerstvých paradajok.
Do hrnca dáme zohriať ghí. Keď je horúce, pridáme horčičné semienka, semená senovky gréckej a necháme rozvoňať. Potom pridáme karí lístky a strúhaný zázvor. Karí lístky necháme prasknúť.
Pridáme nakrájanú cibuľu a na stredne silnom ohni ju pražíme za občasného premiešania asi 5 minút do hnedkava.
Potom pridáme čili korenie, mletý koriander a kurkumu, premiešame a na miernom ohni popražíme 1-2 minúty.
Pridáme paradajkové pyré a tamarindovú pastu. Premiešame a 15 - 20 minút na kiernom ohni redukujeme. Občas premiešame.
Potom pridáme vodu (nie veľa), premiešame a varíme na silnom ohni, aby vznikla hustá omáčka.
Pridáme očistené krevety, soľ a premiešame.
Pridáme kokosové mlieko, premiešame a krevety varíme na stredne silnom ohni 10minút (čas tepelnej úpravy záleží na ich veľkosti). Oheň vypneme a karí odstavíme bokom.
Pripravíme si Tadka. V menšej panvici si zohrejem 1 lyžicu ghí. Do horúceho ghí dáme horčičné semienka a karí lístočky. Oboje necháme prasknúť. Toto ešte horúce ihneď vylejeme do karí. Karí dobre premiešame.
Podávane s ryžou, prípadne aj s raitou.