pondelok 29. júla 2013

Keerai paruppu

Názov je v jazyku telugu. Paruppu znamená dal, strukoviny, takže všetko čo má v hindi názve Dal, je v telugu Paruppu

Tieto lístočky mi včera priniesol manžel z trhu. Nikdy pred tým som ich nevidela, tak som musela googliť o čo vlastne ide. Našla som ich názov v telugu a v latinčine a nakoniec som našla aj slovenský názov. Lístočky sa volajú Pupočník ázijský. Podľa informácií, ktoré som si prečítala sú veľmi zdravé a tak som sa rozhodla ich čím skôr zužitkovať, aby v chladničke nezvädli. Išla som na  ne podobne ako na Dal Palak.



22keerai paruppu 030


ČO POTREBUJETE:

2 veľké hrste lístočkov pupočníka ázijského (Gotu kola, Vallarai keerai)
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1 bobkový list
voda
3 lyžice zelených mungo fazuliek
3 lyžice oranžovej šošovice

1 lyžica oleja
1/2 lyžičky rímskej rasce
2 sušené červené čili papričky
2 strúčiky cesnaku
1 veľká paradajka
soľ
voda podľa potreby



22keerai paruppu 023




AKO POSTUPOVAŤ:

Lístky pupočníka opláchneme a odstránime stonky.


2222keerai paruppu 003CB


Mungo fazuľky si na hodinu namočíme vo vode.

Potom dáme mungo a oranžovú šošovicu do hrnca, zalejeme vodou, pridáme kurkumu a bobkový list. Privedieme vodu do varu a strukoviny varíme asi 20 minút. Domäkka.

22keerai paruppu 006

22keerai paruppu 008


Uvarené odložíme bokom do ďalšieho použitia.

22keerai paruppu 011


V druhom hrnci zohrejeme olej. Pridáme, sušené čili papričky a rímsku rascu a necháme ju rozvoňať.

22keerai paruppu 013


Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme na stredne silnom ohni domäkka.

22keerai paruppu 014


Ďalej pridáme nakrájanú paradajku a restujeme, kým sa nerozpadáva.

22keerai paruppu 015


Pridáme nasekaný pupočník ázijský a uvarené strukoviny...

22keerai paruppu 016


... podlejeme troškou vody, aby z toho vzniklo husté karí, osolíme a prejdeme 1 minútku varom.

22keerai paruppu 018


Karí je hotové a môžeme ho podávať s ryžou. Mne chutilo aj samotné, ako hustá polievka.


sobota 27. júla 2013

Pečené Tondli / Oven roasted ivy gourd (tindora)



22pecene tondli 014


ČO POTREBUJETE:

soľ
mletý koriander
amchoor - sušené mango
olej


22pecene tondli 016



AKO POSTUPOVAŤ:

Tondli umyjeme. Končeky odkrojíme a tondli prekrojíme pozdĺžne na štvrtky. Dáme ich do misky spolu s ostatnými surovinami. Ako vidíte nepíšem množstvá, varila som od oka. A od oka to bolo asi 25-30ks tondli, 1/3 lyžičky mletej kurkumy, 1 plochá lyžička garam masala, 1/3 lyžičky mletého koriandru, 1/4 lyžičky amchoor, 1-2 lyžice oleja (použila som slnečnicový, kľudne môžete použiť olivový). V tejto marináde ich necháme asi pol hodinku.

22pecene tondli 004


Rúru vyhrejeme na 180st. Tondli rozložíme na plech, najlepšie v jednej vrste. Pečieme 15 minút, potom ich premiešame a pečieme ďalších 10-15 minút.

22pecene tondli 007


Podávame k ryži a karí alebo s plackami. Určite by chutili aj s topinkou.
Rovnakým spôsobom si môžete pripraviť napríklad aj cuketu.




piatok 26. júla 2013

Čo je to Tondli, Tindora, Ivy gourd... ?

Tindora alebo Ivy gourd (tekvica) je tiež nazývaná rôznymi menami, ako je: parwal, kundrat, tondli (Marathi), toroda, kunduri (Oriya), kovai, kundri alebo kovakkai (Malayalam), kovakka (Tamil), dondakaya (Telugu). Botanický názov je Coccinia grandis
Je to tropická, ťahavá rastlina, ktorá sa rýchlo rozrastá po stromoch, kríkoch, plotoch. Je to vonkajšia rastlina, uprednostňuje slnečnú chránenú polohu a piesčitú pôdu.



22suroviny 001


Ako domáce liečivo: 
Má rôzne liečivé vlastnosti. Šťava z koreňov a listov sa používa pri liečbe cukrovky. Listy sa používajú ako obklady pri liečbe kožnej vyrážky. 

Využitie v kuchyni: 
Existuje celý rad receptov z celého sveta. Plod sa využíva aj v indickej kuchyni. Napríklad v karí v kombinácii so zemiakmi, či mrkvou; na vysmážanie, tekvičky sa môžu plniť ako baby baklažány alebo sa pripravia na panvici s korením a kokosom ako masala. Používa sa aj pri príprave Sambaru, v kombinácii s inou zeleninou, so strukovinami. 

Nutričné hodnoty: 
Tindora je bohatá na beta-karotén. Obsahuje mix komplexných sacharidov, vlákniny, širokú škálu vitamínov skupiny B a minerálov. Je to cenný zdroj živín. Výskum ukázal tiež, že konzumácia 50 gramov plodov tindory denne môže pomôcť udržať hladinu cukru v krvi pod kontrolou. Tindora bola klasifikovaná ako liečivá bylina v tradičnej thajskej a Ajurvédskej medicíne. Je to antioxidant - výborný „čistič“ krvi. 

Neodporúča sa tehotným a kojacim ženám. 



22suroviny 002


Obsahuje: 

Vitamíny: 
  • Vitamín C – je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.
  • Vitamín B1 – pomáha bunkám tela premieňať sacharidy na energiu a je nevyhnutný pre správnu funkciu srdca, svalov a nervového systému. Nedostatok vitamínu môže spôsobovať slabosť, únavu a poškodenie nervov. Úplný nedostatok vitamínu B1 vedie k ochoreniu zvanému beri-beri.
  • Vitamín B2 – hrá dôležitú úlohu pri telesnom raste, obnove červených krviniek a uvolňovaní energie zo sacharidov.
  • Vitamín A – je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni sliznice pred infekciami a je základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak.

Minerály: 
  • Draslík – udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca.
  • Vápnik – je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi.
  • Železo – hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila.



22suroviny 023


Ako Tondli kupovať: 
Uistite sa, že „koža“ je svetlozelená a nie príliš tmavá. Musí byť tiež hladká a plod pevný, nie zvädnutý. 

Skladovanie: 
Najlepší spôsob uskladnenia je: zabaliť ich do plastového vrecka alebo ich v uzavretej nádobe dať do chladničky, do zásuvky na zeleninu. Plody takto môžu vydržať až 1 týždeň. 



Zdroje informacií:
http://www.onlyfoods.net/ivy-gourd-coccinia-grandis.html 
http://www.vahrehvah.com/indianfood/tindora-or-ivy-gourd 
http://www.spiceflair.com/ivy-gourd
http://www.okzdravie.sk/

štvrtok 25. júla 2013

Uhorková raita 2. / Cucumber raita 2.


22raita 2 005



ČO POTREBUJETE:

1 šalátová uhorka
soľ
mleté čierne korenie


22raita 2 015



AKO POSTUPOVAŤ:

Uhorku umyjeme, okrájame šupku a pokrájame ju na malé kocky, ktoré dáme do misky. Pridáme soľ, nadrobno nakrájaný cesnak a mleté čierne korenie. 

22raita 2 001


Ďalej pridáme nasekanú koriandrovú vňať... 

22raita 2 002


... a jogurt. Dobre premiešame a dáme vychladiť do chladničky. 

22raita 2 003

nedeľa 21. júla 2013

Goánske krevetové karí / Goan shrimp curry





ČO POTREBUJETE (na 3 - 4 porcie):

1/2kg čerstvých kreviet (vannamei - white leg shrimp)

na marinádu:
1 lyžička strúhaného zázvoru
1 lyžička strúhaného cesnaku
1 lyžička mletej kurkumy
soľ
4 lupienky Kokum

na pastu:
1 lyžica koriandrových semien
1 lyžica rímskej rasce
1/2 lyžičky guľatého čierneho korenia
8 klinčekov
kúsok škorice
5 kašmírskych sušených chilli papričiek (alebo 1 lyžička kašmírskeho chilli korenia)
5 strúčikov cesnaku

na karí:
olej
niekoľko karí lístkov
2 zelené chili papričky

2 stredne veľké paradajky
soľ
voda podľa potreby






AKO POSTUPOVAŤ: 

Krevety očistíme a dáme do misky. 



Pridáme suroviny na marinádu. Premiešame a necháme pol hodiny v chladničke odležať.



Suroviny na pastu dáme do mixéra a s použitím vody vymixujeme na pastu.



Potom v hrnci zohrejeme olej. Pridáme karí lístky, zelené chili papričky a chvíľu popražíme. 



Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme na miernom ohni domäkka. Trocha ju osolíme, aby sme urýchlili proces a aby neprihorela.



Ďalej pridáme nadrobno nakrájané paradajky a restujeme na miernom ohni asi 10min., občas premiešame.



Pridáme pastu a vodu a karí privedieme k varu. Potom oheň zmiernime a pod pokrievkou povaríme 15min. Občas premiešame. 



Potom pridáme kokosové mlieko, vodu na úpravu konzistencie (ak treba), namarinované krevety (spolu s kokum) a povaríme 8 - 10min.



Nakoniec dochutíme soľou ak treba (pozor, solili sme krevety aj cibuľu), vmiešame nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a odstavíme z ohňa. 




Karí podávame so sparenou ryžou a ďalšou prílohou ako napríklad smaženými krevetkami. 

piatok 19. júla 2013

Barania masala / Mutton masala


22mutton masala 013



ČO POTREBJETE:

250g baranieho mäsa (namiesto baranieho mäsa môžeme použiť jahňacie alebo kozie mäso)
2 lyžice ghí
1/2 lyžičky feniklových semien
1 lyžička cesnakovo - zázvorovej pasty
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého čili korenia
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky garam masala
soľ
troška vody na podliatie
1 veľká paradajka
1 lyžička šťavy z citróna
trocha strúhaného palmového cukru (jaggery)


22mutton masala 020



AKO POSTUPOVAŤ: 

V hrnci zohrejeme ghí. Pridáme feniklové semená a necháme rozvoňať. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a minútku popražíme.

22mutton masala 001


Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, mletú kurkumu, čili korenie, garam masala a mletý koriander. Cibuľu ne stredne silnom ohni restujeme do mäkka.

22mutton masala 003


Pridáme umyté a na kocky nakrájané mäso a necháme zatiahnuť.

22mutton masala 005


Podlejeme troškou vody, osolíme a pod pokrievkou na miernom ohni varíme asi 1 a 1/2 - 2 hod. Ak treba, počas varenie po troškách podlievame.

22mutton masala 006


Potom pridáme nadrobno nakrájanú paradajku, šťavu z citróna a trocha palmového cukru. Varíme ďalších 10 minút.

22mutton masala 007


Do hotového jedla zamiešame umytú a nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a odstavíme z ohňa.

22mutton masala 008


V hotovom jedle zostane len trocha šťavy, nie je to typické karí. Podávame s plackami ako napríklad Čapati alebo Naan.