štvrtok 13. marca 2014

Variť v hlinenom hrnci je zážitok! (Baklažánové subzi s kokosovým mliekom)

Už pár dní je neďaleko nášho činžiaku trh, bazaar - jarmok. Chodila som nakúkať na hlinené hrnce, ktoré tam predávajú, spýtala som sa na cenu. Vraj 600 rupií väčšie, 400 rupií menšie. Musím sa viac opaľovať, kvôli nižším cenám.... 😔


22IMG_8669

22IMG_8670

Zdalo sa mi to dosť, keď si pomyslím, že hrniec sa mi môže rozpadnúť v rukách. Nevedela som sa rozhodnúť, či kúpiť. Každý deň cestou do školy a zo školy mi tam zrak padne. Včera ma prekvapil môj Sunil. Prišiel domov z práce a hovorí deťom, nech idú s ním na prechádzku, kým ja dorobím večeru. Zamierili rovno na trh, pretože Sanabka už stihla vymaľovať všetky vymaľovánky, ktoré si tam naposledy vybrala. Domov sa vrátili s novými vymaľovánkami, Salonka s knižkami a Sunil s tromi hlinenými hrncami! A vraj všetky tri za 200 rupií. Vačší za 100 a dva menšie za 50. Ten najmenší je vraj dobrý na výrobu jogurtu.


22IMG_8966
Ešte, že sa tak výborne dopĺňame, pretože kde sa ja neviem rozhodnúť, Sunil rozhodne za mňa 😃

Nemohla som sa dočkať až niektorý z hrncov vyskúšam. Večer som zhľadávala všetky možné informácie na internete, ako sa hrnce používajú, ako sa v nich varí, pečie a ako sa čistia a udržujú v dobrej forme. 

  1. Hlinený hrniec pred použitím opláchneme vlažnou vodou a namočíme ho do vlažnej vody aspoň na 15 minút tak, aby bol celkom ponorený. Uvidíte ako z neho vychádzajú malé bublinky - nasakuje vodu. Dokonca ich budete aj počuť. Kým sa hrniec máča pripravte si všetky suroviny. Čo treba nakrájať, nakrájajte. 
  2. Hrniec po 15 minútach vytiahneme z vody a chvíľku podržíme, aby odkvapkal. Horák zapneme na mierny oheň a položíme naň hrniec. Hrniec treba zahrievať pomaly, postupne. Ak by sa dal hneď na príliš silný oheň, mohol by prasknúť. Tu som sa bála, že keď ho položím na horák, hrniec sa na ňom celý rozpadne. Ale vydržal!
A ak vám do tohoto bodu hrniec vydržal, môžete pokračovať s varením.






BAKLAŽÁNOVÉ SUBZI S KOKOSOVÝM MLIEKOM



22IMG_8847


ĆO POTREBUJETE:

1/2 lyžičky tmavých horčičných semienok
niekoľko karí lístkov 
1 zelená chilli paprička 
3 baby baklažány
2 veľké červené cibule
olej (použila som slnečnicový, môžete použiť aj kokosový)
4 strúčiky cesnaku
1/3 lyžičky mletej kurkumy
soľ
mleté čierne korenie
1/2 lyžičky garam masala



AKO POSTUPOVAŤ:

Nezabudnite hrniec pred použitím na 15 minút namočiť!

22IMG_8813


Keď sa nám už úspešne podarilo postaviť hlinený hrniec na horák, pridáme olej. Oheň postupne zvyšujeme až na plnú silu. Na olej dáme horčičné semienka a karí lístky. Semienka necháme chvíľku popražiť. Pridáme chilli papričku.

1


Potom pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a na silnom ohni restujeme domäkka. Občas premiešame. Cibuľa restovaná v hlinenom hrnci vás zoznámi s vôňou, akú ste vo svojej kuchyni ešte necítili. Je mi teraz jasné, že TAKTO to má voňať, keď sa restuje cibuľa. Fantázia!
2


Oheň zmiernime a pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a mletú kurkumu. Premiešame.

3


Ďalej pridáme nakrájané baby baklažány, soľ a premiešame. Znova tá iná - nová vôňa baklažánov, o ktorej som doteraz ani nechýrovala. Hrniec prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni baklažány dusíme 5 minút.

22IMG_8827


Premiešame a pridáme kokosové mlieko, mleté čierne korenie a garam masala. Znova premiešame a na miernom ohni pod pokrievkou varíme ďalších 5 minút. (Po chvíľkach nakuknite a premiešajte.)


22IMG_8833


Pridáme nasekanú koriandrovú vňať a hrniec odstavíme z ohňa; preložíme ho na mriežku. Necháme ho prikrytý a uvidíme, že jedlo sa v ňom ešte stále chvíľu varí. Vždy položte hrniec na mriežku!, kde postupne vychládne, nikdy nie na iný povrch.

22IMG_8835


Servírujeme posypané koriandrovou vňaťou, s plackami.


Hlinené hrnce majú odo mňa BIG LIKE! Teraz už len skúsiť si to na trojnožke priamo nad ohníkom v prírode 👩🏻‍🍳




Ešte niekoľko rád:

  • Keď si hrniec kupujete, dbajte na to, aby nemal žiadne praskliny.
  • Ak ste si kúpili hlinený hrniec bez glazúry (tak ako ja), prvýkrát v ňom nevarte príliš aromatické jedlo (ako napr. ryby), pretože hrniec všetko nasiakne (pachy aj chute). 
  • Ak použijete hrniec do rúry, vkladajte ho do studenej rury. Rúru zapnite až keď je hrniec v nej. Ak by ste ho vložili do predohriatej rúry, riskujete, že vám praskne.
  • Hrnce bez glazúry sa nesmú umývať žiadnym chemickým prípravkom, saponátom. Namočte ich do horúcej vody a nechajte odmáčať. Potom kefkou len jemne očistite a nechajte vyschnúť pri izbovej teplote. Ak by mali nejaké silnejšie škvrny, či mastnotu, bolo mi povedané dať do hrnca trocha soli alebo piesku a tým to "vydrhnúť". Potom v ňom chvíľu povariť vodu s troškou octu alebo citrónovej šťavy (pre odstránenie pachov), vyliať a nechať vyschnúť.
  • NIKDY nezabudnite na namáčanie pred použitím!

streda 12. marca 2014

Mooli subzi (biela reďkovka s kokosom) / White radish with coconut


22IMG_8731


ČO POTREBUJETE:

1/2 lyžičky mletej kurkumy
voda na uvarenie reďkovky

trocha oleja
1/2 lyžičky rímskej rasce
štipka asafoetida
niekoľko karí lístkov 
1 lyžicka čerstvo strúhaného zázvoru
4 strúčiky cesnaku, nastrúhané 
1/3 lyžičky mletého koriandru
1/4 lyžičky mletého chilli korenia
soľ
1 plná lyžica čerstvého strúhaného kokosu



22IMG_8735


AKO POSTUPOVAŤ:

Reďkovku očistíme (okrájame) a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme ju do hrnca s vodou a kurkumou. Vodu privedieme k varu a reďkovku varíme 7 minút. Potom ju scedíme a odložíme bokom do ďalšieho použitia.

1


V panvici zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu a asafoetida; rascu necháme prasknúť a rozvoňať. Oheň zmiernime, pridáme karí lístky. Ďalej pridáme strúhaný zázvor a cesnak a chvíľku restujeme. Keď cesnak zavonia pridáme predvarenú reďkovku, osolíme a premiešame.

2


Ďalej ihneď pridáme mletý koriander a chilli korenie, premiešame. A nakoniec pridáme strúhaný kokos, premiešame a minútku ešte restujeme.

3


Tento rozpis je pre 2 osoby, ak jedlo podávate s ryžou, karí a Chapati. Pre jednu osobu ak ho podávate len s Chapati.

pondelok 10. marca 2014

Biela redkovka - Daikon redish - Mooli

Slovo Daikon pochadza z dvoch japonskych slov: Dai (co znamena velky) a Kon (co znamena koren).
Existuju tri rozne tvary redkoviek- okruhle, ovalne a valcove. Daikon pochadza zo Stredomoria a odtial boli tieto redkovky privezene do Ciny a Japonska. Vacsina bezne dostupnych cinskych redkoviek je biela, ale niektore su aj zltkaste, zelene alebo cierne.


22IMG_8476


Pestovanie:
Pestovanie je rovnake ako u beznych redkoviek. Daikon redkovky su vacsie a potrebuju viac priestoru a dlhsie vegetacne obdobie. Vysievaju sa v neskorej zime alebo skoro na jar.


Ako nakupovat a skladovat:
Tak ako u inej korenovej zeleniny aj biele redkovky skontrolujte, ci nie su prasknute, flakate a musia byt pevne. Skladovat ich mozete v plastovyh vreckach alebo dobre uzavretych nadobach v chladnicke.


Pouzitie:
Je to univerzalna zelenina, ktoru mozno jest surovu v salatoch alebo nakrajanu na pruzky alebo cipsy na ozdobenie mis. Moze sa pouzit na stir fry, mozete ju grilovat , piect, varit, dusit, nalozit do nalevu (tak ako kapustu), pouzit ako napln placiek, ci na samosy alebo pridat do polievok. Listy z tejto redkovky su tiez jedle. Su bohate na vitamín C , beta karoten , vapnik a zelezo.
Tajomstvo japoncov na pripravu daikov redkoviek spociva v tom, ze pouzivaju vodu, v ktorej sa macala ryza. Tato voda udrzi bielu farbu redkovky a eliminuje jej horkost a ostrost.


Biela redkovka / Daikon / Mooli


Vyziva:
Redkovky su bohate na vitaminy ako:
  • vitamin C - je dolezitym antioxidantom, ktory chrani telesne tkaniva a ostatne vitaminy. Je potrebny pre regulaciu normalneho telesneho rastu, hojenie ran a reakcii na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.
  • folat
  • cholin - vitamin B8. Je to zakladny stavebny kamen acetylcholinu, co je zakladny neurotransmiter (prenasac vzruchovej informacie medzi nervovymi bunkami) v ludskom organizme.

a mineraly:
  • vapnik - je jednym z najdolezitejsich mineralov v tele. Je zakladom zubov a kosti. Je nenahraditelny pre funkciu buniek, svalove stahy, prenos nervovych impulzov a zrazanie krvi.
  • fosfor - je dolezitou sucastou struktury kosti, zubov a membran.
  • sodik
  • draslik
  • selen - posilnuje imunitny system
  • horcik - je nenahraditelny pre mnozstvo telesnych funkcii, vratane prenosu nervovych impulzov, tvorby zubov a kosti a svalovych stahov. Horcik je potrebny pre velky pocet biochemickych reakcii v ramci metabolizmu.

Biela redkovka / Daikon / Mooli


Zdroj informacii:
http://whatscookingamerica.net/DaikonRadish.htm
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2607/2
http://www.okzdravie.sk

nedeľa 9. marca 2014

Fazuľová nátierka


22IMG_8538



ČO POTREBUJETE:

125g sušenej fazule (použila som Rajma)
vodu na jej namočenie a uvarenie
1 väčšia paradajka
3 veľké strúčiky cesnaku
olivový olej
soľ
mleté čierne korenie
pár kvapiek citrónovej šťavy
strúhaný syr (použila som "indický")
trocha čerstvej koriandrovej vňate 



22IMG_8541



AKO POSTUPOVAŤ:

Fazuľu na noc namočíme. Ráno vodu zlejeme, fazuľu dáme do hrnca a zalejeme novou vodou (môžete pridať jeden bobkový list). Fazuľu uvaríme domäkka. Môžeme ju aj rozvariť. Uvarenú fazuľu scedíme a vodu z nej si odložíme. Necháme ju vychládnuť.

22IMG_8511


V panvičke zohrejeme olivový olej, pridáme nakrájanú paradajku a asi minútu restujeme na stredne silnom ohni. Potom pridáme nakrájaný cesnak a asi 5 minút restujeme na miernom ohni. Túto zmes tiež necháme vychládnuť.

Potom uvarenú fazuľu rozmixujeme s paradajkovou zmesou pomocou trošky vody z fazule. Rozmixovanú nátierku dáme do misky.

1


Pridáme soľ, mleté čierne korenie a pár kvapiek citrónovej šťavy. Premiešame.

22IMG_8533


Pridáme nastrúhaný syr a premiešame.

22IMG_8534


Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať a premiešame. 

22IMG_8535


Najlepšia je odležaná a vychladená. Podávame napríklad s bagetou. 

sobota 8. marca 2014

Taký malý indický "jarmek" / Small indian fair

Pri škole na ihrisku nám rozostavili drevené palice, urobili konštrukcie, na ktoré natiahli plátno a svetlá a vznikli tam provizórne stánky. Najprv som si myslela, že možno nejaký školský program sa bude konať, ale nezdalo sa mi to, keďže budúci týždeň sú v škole záverečné koncoročné testy a program na ukončenie školského roka je naplánovaný až na koniec marca. Nakoniec som zistila, že žiaden školský program, ale bazaar. Zatiaľ je len niekoľko obchodíkov funkčných, som si istá, že zajtra (v nedeľu) príde veľa ľudí a bude tlačenica. Tak som využila tieto prvé dni, keď sa ešte len predavači usádzajú a rozkladajú tovar a bola som urobiť aspoň pár fotiek.

22IMG_8660

22IMG_8657

22IMG_8655

22IMG_8656

22IMG_8659

22IMG_8667

22IMG_8666

22IMG_8668

22IMG_8669

22IMG_8670

22IMG_8672

pondelok 3. marca 2014

Mooli Paratha

Placka s bielou reďkovkou. V tomto recepte je ťažko písať nejaké presné množstvá. Takže napíšem len suroviny a ostatné podľa chuti a potreby. Môžete tiež zvoliť dva rôzne postupy. Buď reďkovku vyžmýkať a použiť jogurt (šťavu z nej použiť napr. pri dusení inej zeleniny, nevyhadzovať), alebo nežmýkať a použiť ju ako lepidlo cesta. Takže tu je recept a postup, ktorý som zvolila ja.



22IMG_8493


ČO POTREBUJETE:

biela reďkovka - mooli, daikon
soľ
čerstvá koriandrová vňať
garam masala
na jednu reďkovku som dala  1 lyžicu nesladeného jogurtu
múka podľa potreby (použila som Atta múku)
ghee na potretie placiek



22IMG_8495


AKO POSTUPOVAŤ:

Reďkovku očistíme a nastrúhame najemno. Osolíme a necháme chvíľu postáť. Potom vyžmýkame a šťavu z nej si odložíme pre ine použitie.

1


K nastrúhanej reďkovke pridáme čerstvú, nasekanú koriandrovú vňať, korenie garam masala a premiešame. Ďalej pridáme jogurt a premiešame.

2


Potom pridávame po trochách múku a miesime, kým nevznikne nelepivé, ale nie tuhé cesto. Cesto necháme v miske pod čistou kuchynskou utierkou pol hodiny postáť.

22IMG_8482


Potom si cesto rozdelíme na rovnako veľké diely.  Ja som rozdelila z tohoto množstva na 4ks. Vymodelujeme guľôčky a s každou pracujeme zvlášť, postupne.

Guľôčku v dlaniach sploštíme a obalíme v múke. Vyvaľkáme na tenkú placku. Panvicu si dáme poriadne rozhorúčiť. Na horúcu panvicu položíme placku a na stredne silnom až silnejšom ohni chvíľočku opekáme z jednej strany, obrátime - opekáme z druhej strany chvíľku, zasa obrátime... takto ju často obraciame, až kým nie je placka opečená z oboch strán dohnedkava. 

22IMG_8483

3


Opečenú placku potrieme s ghee. Placky uložíme do čistej kuchynskej utierky, kým ich nepodávame. Môžeme k nim podávať chutney. Zvyčajne sa jedia na raňajky.
 



 Biela reďkovka - Mooli.

22IMG_8476