piatok 2. júla 2010

Ako sme sa zasa sťahovali (máj 2010) / We are moving again (May 2010)

Tak a už sme zasa v staro-novom. Lepšia príležitosť znamená sťahovanie. Tentokrát sme sa vrátili do mestečka, kde sme pred tým 3 roky bývali, takže vlastne domov. 9 mesiacov v Pondicherry bolo fajn, výborné jedlo, veľa cudzincov a mestský život :)

Sťahováci meškali 2 dni. Nakoniec dorazili o 3 ráno a konečne začali rozrábať nábytok a nakladať ho. O 10 nákladné auto vyrazilo smer Bapatla a my sme čakali, kedy sa zobudia naši drobci. Posledné drobnosti sme šupli do auta, potom naložili deti, zamkli prázdny byť....

1



...a začala sa naša 2 dňová cesta...

2



...popri ceste bolo veľa krásnych, zelených ryžových políčok, ktoré sa mi nedarilo počas jazdy pekne odfotiť.

3



...pred vstupom do mesta Chennai (Madras) sme našli Dhaba (niečo ako náš motorest), pretože nám vopred bolo jasné, že v meste sa stratíme a bol čas obeda. Mali sme šťastie, Dhaba bola klimatizovaná, takže sme si trošku oddýchli v chládku.

4


4a



4b

5

5a


A tu je pár Dhaba "špecialít", ktoré sme si dali:

6
Paneer bhaji (alebo pakora)


Golden fried prawns - vyprážané krevety v cícerovom cestičku, ktoré boli fantastické.

7



Vraj Grilovaná ryba...okolo grilu tá ryba určite ani neprešla a ešte aj chuťovo to bolo dosť hrozné.

8



No a naše obľúbené jedlo Paneer butter masala a Maslový Naan.

9


10



Dhaba mala maličkú záhradu, kde mali preliezačky pre deti a nejaké zvieratká. Tak drobci boli naháňať holubov a vykríkať na husy.

11


12




Po dobrom jedle, sme zasa vyrazili smerom do Chennai, kde som radšej nefotila, lebo sme sa stratili a 4 hodiny blúdili a hľadali cestu z mesta na diaľnicu. Zatiaľ sa zotmelo, takže sme na noc zastavili v meste Nellore (kde sme tiež asi 3 roky bývali) a prespali v malom hotelíku, kde jedlo nestálo za nič (pre pobavenie pripájam menu toho hotela), ale aspoň sme sa mohli umyť a dobre sa vyspať. Ráno sme zjedli puri bhaji, deti ešte dostali po banáne a vyštartovali na ďalšiu 4 hodinovú cestu.

14







Zopár len tak náhodných záberov z auta (nedalo sa mi príliš robiť nejaké pekné zaujímavé fotky, som rada,že menšia cestu tak perfektne zvládla).

Taký malý prícestný bufet.

17



Prevoz prekvapených sliepok.

18



19


Prícestný predaj sezónneho ovocia.

20




Tabuľa sprevádzajúca nás po celej diaľnici...nápis je v telugu, neviem, čo presne je tam napísané, ale prst ukazoval celú cestu na mňa a vedľa prsta svietil červený kondóm...... :o/

22



Čas na obed... ďalšia Dhaba, jedlo bolo výborne.

23



24


Presladená chladená Maaza...mangový džús.

25



Aloo gobi masala...sa mi zdalo akosi veľa šťavy (asi "wet masala"), ale bolo to výborne.

26



Mushroom masala

27



Ďalších niekoľko záberov počas cesty:

28


29


30


31



32

34

35

36


Prícestný bufet.

33



Malinká už ku koncu cesty stískala psíka a rozprávala mu....

37



....a to sme už prišli k železničnému priecestiu, odkiaľ to trvalo už len 15 minút domov. Kúpili sme si oriešky  od uja  (z ktorých nás neskôr popreháňalo), čo ich tam ponúkal a tešili sa, že máme tu dlhú cestu za sebou.

38



Doma nás čakalo nové včelie hniezdo pri okne....žeby láska

štvrtok 24. júna 2010

Kysnutý kakaový závin / Cocoa roly poly





ČO POTREBUJETE:

(rozpis na 2 koláče)

500g polohrubej múky 
1 lyžička sušeného droždia 
2 žĺtky
80g cukru
80g masla
200 - 250 ml teplého mlieka
štipka soli

na náplň:
mlieko + kakao + cukor





AKO POSTUPOVAŤ:

V malej mištičke zmiešame droždie s troškou cukru a vlažným mliekom. Zakryjeme a pol hodiny necháme napučať.



Vo veļkej miske zmiešame múku, soľ, cukor. Pridáme žĺtok a trochu vlažného mlieka a napučaný kvások. Cesto vypracovávame rukou, kým sa nelepí na steny misky. Potom z neho vytvarujeme bochníček, necháme v miske, misku tesne zakryjeme. Necháme kysnúť na teplom mieste.



Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na dve rovnako veľké časti. Časť, ktorú si odložíme bokom, prikryjeme.

Cesto preložíme na pracovnú dosku a pemiesime. Potom ho rozvaľkáme na plát.



Potrieme mliekom, poprášime kakaom a posypeme kryštaľovým cukrom.



Koláč zavinieme, konce založíme smerom pod koláč a uložíme ho na vymastený plech. Koláč pichneme niekoľkokrát vidličkou a potrieme roztopeným maslom.



Pečieme na 180 stupňov 30-40 minút. Hotový koláč znova potrieme aspoň 2x roztopeným maslom.



☕️ ☕️ ☕️




utorok 22. júna 2010

Karfiolová polievka / Cauliflower soup





ČO POTREBUJETE:

2 lyžice oleja
1 plochá lyžica múky (použila som hladkú Maida)
1 lyžička mletej sladkej papriky
voda podľa potreby 
soľ
Podravka
(kľudne ju použite alebo aj nie; ja ju veľmi nepoužívam, ale do tejto polievky jednoducho patrí u mňa)

karfiol
mrkva
čerstvo vylúpaný hrach (alebo mrazený)





AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme olej. Pridáme múku a metličkou rýchlo rozmiešame, aby sa nám hrudky neurobili. Chvíľku popražíme. Potom zaprášime sladkou červenou paprikou a hneď zalejeme vodou. Vodu privedieme k varu. 


🍲 🍲 🍲

Do vriacej vody dáme karfiolové ružičky, očistenú a na kolieska nakrájanú mrkvu a vylúpaný hrach. Množstvo zeleniny záleží na vás, akú hustú polievku chcete mať. Pridáme soľ, podravku a premiešame. Polievku varíme na miernejšom ohni asi 15 minút, alebo kým nie je zelenina mäkká. 

sobota 19. júna 2010

Kakaová plnka / Cocoa butter cream

Pre mňa najjednoduchšia plnka vhodná na tortu alebo na rezy.


Kakaova plnka



ČO POTREBUJETE:

250g masla na pečenie
2 lyžice kakaa
300ml mlieka
45g vanilkového pudingového prášku
200g jemného kryštáľového cukru (caster sugar)

(rozpis je na menší Piškótový korpus)




AKO POSTUPOVAŤ:

Z mlieka, cukru a vanilkového pudingu uvaríme polohustý puding. Necháme ho poriadne vychládnuť. Kým chládne občas ho treba premiešať, aby sa na povrchu nevytvorila šupa.

1


Zmäknuté maslo, izbovej teploty vymixujeme, pridáme kakao a znova vymixujeme. 

2


Postupne pridáme poriadne vychládnutý puding a zamixujeme ho do masla.

3

piatok 18. júna 2010

Kuracie kúsky vo vajíčkovej omáčke / Chicken with egg sauce

Kuracie kusky vo vajickovej omacke



ČO POTREBUJETE (na 2 porcie):

kuracie prsia z jedného kuraťa
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1 plochá lyžička mletej sladkej papriky
1 lyžička kukuričného škrobu

olej
1 veľká červená cibuľa, rozmixovaná na pyré
3 strúčiky cesnaku

voda (alebo kurací vývar) podľa potreby
soľ
1ks 6-minútové vajíčko
100ml sladkej smotany 
3/4 lyžičky garam masala
hrsť čerstvej koriandrovej vňate


Kuracie kusky vo vajickovej omacke



AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso umyjeme, nakrájame na menšie kúsky, dáme do misky, pridáme kukuričný škrob, čierne korenie a mletú sladkú papriku. Premiešame a na pol hodiny uložíme do chladničky.

Kuracie kusky vo vajickovej omacke


Do hrnci zohrejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a necháme rozvoňať. Pridáme vymixovanú cibuľu a 2 minúty restujeme za občasného premiešania.

Kuracie kusky vo vajickovej omacke


Pridáme kuracie mäso a 1-2 minúty restujeme, občas premiešame. 

Kuracie kusky vo vajickovej omacke


Mäso zalejeme vodou (alebo vývarom), privedieme vodu k varu, potom oheň zmiernime a mäso 10 minút varíme pod pokrievkou. Potom pridáme nastrúhané vajce, smotanu, premiešame a 2 minúty povaríme. Ďalej pridáme garam masala a koriandrovú vňať. Premiešame a 1 minútu povaríme.

Kuracie kusky vo vajickovej omacke


Podávame s dusenou ryžou.


Kuracie kusky vo vajickovej omacke

štvrtok 10. júna 2010

Mangovo-jogurtová zmrzlina / Mango and yogurt ice cream



ČO POTREBUJETE:

200ml jogurt biely (grécky)
200ml šľahačková smotana
cukor podľa chuti, ak je mango kyselšie
1 veľké mango (benganapalli)



AKO POSTUPOVAŤ:

Šľahačku vyšľaháme, mango rozmixujeme zvlášť. Do šľahačky zamiešame jogurt, mangovú dužinu a nakoniec cukor, podľa potreby. Zmrzlinu rozdelíme do nádobiek a dáme zamraziť.

utorok 8. júna 2010

Uthappam placka

Tieto placky sa pripravujú z cesta na set dosa, ak ho napríklad urobíte viac, uskladnite ho na noc v chladničke a na druhý deň si môžete raňajky obmeniť a miesto set dosa pripraviť uthappam.




ČO POTREBUJETE:

200ml ryže 
100ml urid dal
3 lyžice ryžových vločiek alebo uvarenej ryže 
1/2 lyžičky semienok senovky gréckej 
voda
soľ
štipka prášku do pečiva 

ďalej:
paradajka
červená cibuľa
mrkva
chaat masala alebo garam masala
chilli paprička 





AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu, urid dal a semienka senovky namočíme minimálne na 4-6 hodín do vody. Potom s troškou vody, ryžovými vločkami alebo uvarenou ryžou, soľou a štipkou prášku do pečiva rozmixujeme na polohustú kašu. Vrátime do misky, zakryjeme a na teplom mieste necháme 8 hodín fermentovať. (Ak máte v kuchyni chladno a cesto slabšie fermentuje, zamiešajte doňho pred fermentáciou 1/2 lyžičky cukru.)



Keď je cesto nafermentované troška ho rozriedime s vodou, dobre premiešame a môžeme ihneď robiť placky alebo ho odložiť do chladničky zakryté a použiť neskôr. 



Najprv si nachystáme mix, ktorým budeme placky posýpať. Cibuľu, paradajku, papriku, chilli papričku nakrájame nadrobno, mrkvu nastrúhame, koriandrovú vňať nasekáme a všetko zmiešame spolu v miske.



Panvicu rozpálime, naberačkou do stredu nalejeme cesto a len troška ho oblou stranou naberačky rozotrieme do tvaru placky. Placka musí byť hrubšia než dosa placka. 

Ešte kým nie je cesto zatiahnuté posypeme ju mixom, ktorý sme si nachystali, poprášime troškou chaat masala (alebo garam) a pokvapkáme s ghee.

Placku na miernom až stredne silnom ohni opečieme z jednej strany dohneda, potom ju obrátime, pokvapkáme s ghee a chvíľočku opečieme aj z druhej strany.



Môžete podávať napríklad s Arašídovým chutney, s Kokosovým chutney alebo s Cibuľovým chutney.

pondelok 7. júna 2010

Ďumbier (zázvor)

Zázvor pochádza z Číny, časom sa rozšíril do časti sveta ako India, juhozápadná Ázia, západná Afrika a Karibik, ale bežne ho už môžeme kúpiť aj v ďalších krajinách. Zázvor je známy pre svoju korenistú vôňu, ktorú možno pripísať tomu, že je zložený až z 3% prírodných esenciálnych olejov.


Zazvor / Dumbier


Ak uprednostňujete prírodné liečivá na bežné zdravotné problémy, potom určite zázvor je tým pravým pre vás. Tu je 10 najdôležitejších zdravotných účinkov koreňa zázvoru:

1. je účinný proti nadúvaniu a využíva sa pre zmiernenie žalúdočnej nevoľnosti

2. zázvor pomáha stimulovať vylučovanie hlienu pri kašli a ukľudňuje škrabanie v krku, zmenšuje bolesti hlavy

3. je účinný pri liečbe pocitu nevoľnosti (ranné nevoľnosti, nevoľnosť počas jazdy)

4. má protivírusové, antitoxické a protiplesňové vlastnosti a používa sa ako prevencia na liečbu nachladnutia

5. pôsobí ako antihistaminikum a pomáha pri liečbe alergií

6. má protizápalové vlastnosti a môže sa použiť na liečbu reumatoidnej artritídy, osteoartritídy a rôzne iné svalové poruchy

7. pomáha pri trávení a prevencii žalúdočných kŕčov. Starí Gréci jedli zázvor po veľkom jedle, aby im pomohol uľahčiť proces trávenia

8. chráni proti vzniku vredov v žalúdku

9. pomáha znižovať hladinu cholesterolu a bráni tvorbe krvných zrazenín

10. často používaný na liečbu koliky a tiež pri liečbe hnačky

Pozor, sú to len babské rady, ak máte vážne zdravotné problémy, konzultujte lekára.


Zázvor obsahuje: 

Vitamíny:
  • Vitamín C - je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.
  • Vitamín E - je potrebný pre ochranu buniek a ako antioxidant, je zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému.

Minerály:
  • Vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi.
  • Horčík - je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov.
  • Mangán - je potrebný pre metabolizmus bielkovín, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, zdravú nervovú sústavu a odolný imunitný systém.
  • Fosfor - je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán.
  • Zinok - pôsobí na nás imunitný systém, zabraňuje vypadávaniu vlasov, upravuje tvorbu nechtov, priaznivo pôsobí na osteoporózu a výrazne pôsobí na funkciu pohlavných orgánov a tvorbu hormónov. Ovplyvňuje naše zrakové, chuťové a čuchové schopnosti a podporuje našu imunitu. 
  • Železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila.

Zazvor / Dumbier


Nákup a skladovanie: 
Korene zázvoru musia byť skladované v chladničke. Uchovávajte ich v papierovom vrecku. Koreň zázvoru môže takto vydržať až dva mesiace.

Tipy na varenie: 
Olúpeme šupku z čerstvého zázvoru. Ďalej ho môžete krájať alebo nastrúhať. Ak sa zázvor pridáva na začiatku varenia, poskytuje jemnú chuť pokrmu, zatiaľ čo ak sa pridáva na konci varenia poskytuje jedlu štipľavú chuť. Vhodné korenie k zázvoru je napr.: koriander, rímska rasca, mletá kurkuma, cesnak. Zázvor je vhodný do chleba, sušienok, koláčov, vareného ovocia, ovocných šalátov, nápojov a aj do džemov. Zmiešaním nastrúhaného zázvoru, citrónovej šťavy, medu a vody dostanete osviežujúcu zázvorovú limonádu.


Zazvor / Dumbier


Zdroj informácií : 

http://lifestyle.iloveindia.com/lounge/benefits-of-ginger-1444.html

nedeľa 6. júna 2010

Tortová piškóta / Sponge cake (for birthday cake)




ČO POTREBUJETE:

na väčšiu guľatú formu (21cm):
6 vajec
9 lyžícc horúcej vody
300g cukru
1 a 1/2 lyžice rumu
300g polohrubej múky
1 lyžička prášku do pečiva

na menšiu guľatú formu (18cm):
4 vajcia
6 lyžíc horúcej vody
200g cukru
1 lyžica rumu
200g polohrubej múky (ja som použila hladkú múku Maida)
1 lyžička prášku do pečiva





AKO POSTUPOVAŤ:

Z bielkov vyšľaháme sneh.

Tortova piskota


Žĺtka vymiešame s cukrom a pridáme rum. Pridáme múku, do ktorej sme zamiešali prášok do pečiva. Pridáme horúcu vodu a cesto dobre vymixujeme. Zľahka zamiešame do cesta bielkový sneh. Nemiešať príliš silno, aby sme neporušili tú nadýchanosť bielkov.

Tortova piskota


Formu vymastíme a vysypeme múkou. Cesto do nej vylejeme. Pečieme v predohriatej rúre na 180st. 45-55 minút. Možno až hodinu. Záleží od rúry. Ja pečiem v konvekčnej a 55minút je akurát.

Tortova piskota



Hotovú tortu necháme dobre vychládnuť a môžeme ďalej zdobiť napríklad Kakaovou plnkou.