piatok 27. januára 2012

Granátové jablko (Poriadne ho vyplieskajte!!!) / Pomegranate

Granatove jablko


Granatové jablko určite všetci poznáte. Maličké, červené "drahokami" plné zdravia. Sú výborné len tak samotné alebo ako súčasť pudingov, v podobe džúsov, na ozdobenie koláčov, do šalátov ale aj hlavných jedál, ktoré sú známe prevažne z kuchyne Blízkeho východu. Je jedným z najpopulárnejších, nutrične bohatých ovocí a má jedinečnú chuť. Patrí medzi "super foods".


Granatove jablko


Granatové jablká obsahujú

Vitamíny:
  • Vitamín C - je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcii na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.
  • Vitamín K - je vitamín rozpustný v tukoch.
  • Vitamín E - je potrebný pre ochranu buniek a ako antioxidant, je zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému.
  • Niacín - podporuje funkciu zažívacieho ústrojenstva, kože a nervov. Rovnako má nenahraditeľnú úlohu pri premene potravy na energiu.
  • Vitamín B2 (Riboflavín) - hrá dôležitú úlohu pri telesnom raste, obnove červených krviniek a uvoľňovaní energie zo sacharidov.
  • Vitamín B1 (Tiamín) - pomáha bunkám tela premieňať sacharidy na energiu a je nevyhnutný pre správnu funkciu srdca, svalov a nervového systému.

Minerály:
  • Vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí.
  • Fosfor - je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán.
  • Železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila.
  • Zinok - tvorí jadro inzulínovej molekuly. Poruchy tohto mechanizmu spôsobujú jednu z najčastejších chorôb cukrovku, ktorá býva spojená so slepotou.
  • Horčík - je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov. Horčík je potrebný pre veľký počet biochemických reakcií v rámci metabolizmu.
  • Meď - patrí k najvýznamnejším prvkom. Často sa označuje za prvok krásy, pretože skrášľuje kožu a vlasy. Patrí k prvkom imunity, pretože posilňuje telesnú imunitu. Jej význam je však oveľa vačší a je ťažko posúdiť, ktorá z mnohých funkcií je najvýznamnejšia.

Granatove jablko


A ako dostať to zdravie z nich bez pracného vyberania zrnka po zrniečku? Je to veľmi jednoduché. Stačí vám miska a varecha. Ja som použila valček na chapati.



Jablko prerežeme na polovicu.

Granatove jablko


Vezmeme jednu polovicu a položíme si ju na dlaň. Prsty roztiahneme, aby semená pomedzi ne mohli padať do mise. Dlaň s jablkom dáme nad misku a varechou/valčekom udierame do jablka.

Granatove jablko



Udierajte, až kým nevypadnú všetky zrnká.

Granatove jablko


Granatove jablko


Granatove jablko



A potom sa o tú dobrotu podeľte s ostatnými... alebo aj nie 🤪

Granatove jablko


Granatove jablko


Zdroj informácií: 
http://www.nutrition-and-you.com/pomegranate.html
http://www.okzdravie.sk

štvrtok 26. januára 2012

Vyprážaná okra (Kurkuri bhindi) / Fried ladies fingers



ČO POTREBUJETE:


3 lyžice cícerovej múky - Besan
1 lyžička kukuričného škrobu

soľ
2 lyžičky Chaat masala (alebo Garam masala)
1 plochá lyžička kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky Amchoor (mangového prášku)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžica šťavy z citróna

olej na vyprážanie

citrón




AKO POSTUPOVAŤ:

Okru umyjeme a dobre osušíme, najlepšie večer deň vopred a nedávame ju naspäť do chladničky, aby zasa nenavlhla. Konce so stopkou odkrojíme a nakrájame pozdĺžne buď na polovice (ak je okra úzka) alebo na tretiny, či  štvrtiny. 

Okru dáme do misky, pridáme soľ, kurkumu, amchoor, chilli korenie a Chaat masala (alebo garam masala), dobre premiešame/pretrasieme (najlepšie tak, že misku prikryjeme a dobre ňou zatrasieme) a necháme 15min postáť.



Potom pridáme besan a kukuričný škrob a premiešame (opäť miskou zatrasieme).

Nakoniec ešte pokropíme lyžicou šťavy z citróna a opäť pretrasieme.



V panvici zohrejeme dostatok oleja. Okra musí byť ponorená, čiže sa bude skôr fritovať. Keď je olej horúci olej zmiernime na strednú silu, vložíme okru tak, aby neboli v hrči (teda menej kúskov naraz) a na stredne silnom ohni vypražíme dohnedkava. Počas vyprážania ju nemiešame. 



Môžeme ju nakoniec pokvapkať citrónom a podávať ku karí a dusenej ryži, alebo len tak miesto chipsov s nejakým chutney/dipom.

utorok 24. januára 2012

Thepla

thepla



ČO POTREBUJETE (na 5ks):

200ml hrnček múky Atta (celozrnná; múka na chapati)
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletého koriandru
100ml Dahi - nesladeného jogurtu (použila som domáci)
1/2 lyžice rastlinného oleja


Thepla



AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky dáme múku, soľ, kurkumu, chilli korenie a mletý koriander. Premiešame.

Thepla


Pridáme jogurt a olej...

Thepla


... vypracujeme cesto (nemali by ste už potrebovať viac tekutiny, ale ak by sa vám nespojilo, pridajte za lyžičku vlažnej vody a znova premieste). Cesto necháme v miske (ktorú prikryjeme utierkou) odležať aspoň 30 minút. 

Thepla


Dáme si zohriať panvicu. Keď je dobre rozhorúčená, oheň zmiernime na stredne silný. 

Cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí a v dlaniach ušuľkáme guľôčky. 

Thepla


Pracujeme postupne z každou guľôčkou zvlášť. Vložíme ju do dlaní a stlačíme na placku. 

Thepla


Obalíme v celozrnnej múke... 

Thepla


.... a vyvaľkáme tenkú placku. 

Thepla


Placku dáme na predohriatu panvicu. Keď sa začnú robiť bublinky, obrátime ju... 

Thepla


.... a potrieme troška olejom. Hneď zasa obrátime... 

Thepla


... a tiež potrieme troška olejom. Chvíľočku opekáme a znova obrátime a dopečieme. 

Thepla


Hotové placky môžete uložiť do čistej kuchynskej utierky, aby neoschli alebo ich ihneď podávame s akoukoľvek prílohou vhodnou k plackám. 

piatok 20. januára 2012

Torta Caprese / Almond and chocolate tart caprese




ČO POTREBUJETE:

250g mandlí
150g horkej čokolády (použila som Dark Bournville)
6ks vajec
200g masla
150g jemného kryštálového cukru (caster sugar)
štipka soli


AKO POSTUPOVAŤ:

Mandle oblanšírujeme, aby sme ich mohli ľahko ošúpať. Ošúpané potom opečieme na suchej panvici. Necháme ich vychladnúť a pomelieme najemno.

Čokoládu nalámeme a rozpustíme vo vodnom kúpeli. Troška necháme vychladnúť.

Maslo vyšľaháme s cukrom. Potom postupne po jednom pridávame žĺtky a vždy dobre prešľaháme.

Pomleté mandle vymiešame s rozpustenou čokoládou a štipkou soli. Túto zmes pridáme k maslovej.

Z bielkov vyšľaháme sneh a ten postupne zľahka vmiešame k cestu.

Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto do nej vylejeme a pečieme v predohriatej rúre na 180st. asi 45-50 minút.

Hotovú tortu necháme trocha vychladnúť a potom preklopíme na podnos. Môžeme poprášiť práškovým cukrom a podávať s čerstvým ovocím, šľahačkou alebo zmrzlinou.

štvrtok 19. januára 2012

Hráškovo šampiňónové karí / Green peas and mushrooms curry





ČO POTREBUJETE (na 2-3 porcie):

200g šampiňónov 
200ml hrášku (mrazený alebo čerstvý vylúpaný)

olej
1 plná lyžička koriandrových semien
1 lyžička bieleho maku (khus khus)
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1/2 lyžičky mletej kurkumy
2 väčšie červené cibule; pokrájané nadrobno
1 väčšia paradajka
voda podľa potreby
100ml kokosového mlieka
soľ
1 lyžička garam masala 
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej
hrsť čerstvej koriandrovej vňate





AKO POSTUPOVAŤ:

V hlbšom hrnci zohrejeme olej. Pridám koriandrové semienka a semienka bieleho maku. Oprážame na miernom ohni, kým nezavoňajú. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a oprážame, kým sa jej surová vôňa nestratí. Asi 1-2 minúty.

1


Pridáme kurkumu, nakrájanú cibuľu a resujeme ju domäkka.

2


Pridáme nakrájanú paradajku a restujeme na miernom ohni pod pokrievkou, kým sa paradajka nerozpadáva. Hrniec z ohňa odložíme a zmes necháme trocha vychládnuť. 

3


Vychládnutú zmes rozmixujeme s trochou vody (asi 50ml) na hustú omáčku a vrátime do hrnca. Prilejeme troška vody na zriedenie, ale aby to nebolo príliš riedke ako polievka (ešte budeme pridávať ďalšiu tekutinu - kokosové mlieko).

4


Pridáme očistené a nakrájané šampiňóny a premiešame. Pridáme hneď hrášok a premiešame.

5


Pridáme garam masala, senovku grécku a osolíme. Premiešame a privedieme k varu. Oheň zmiernime, pridáme kokosové mlieko, premiešame a na miernom ohni povaríme zakryté 15 minút. Občas do hrnca nakuknite a premiešajte, či netreba karí zriedit. Poprípade, ak by bolo príliš riedke, varte ho nezakryté.

6


Nakonniec primiešame nasekanú koriandrovú vňať.




Karí podávame s dusenou ryžou.



utorok 17. januára 2012

Vajíčková korma / Egg korma

Vajickova korma



ČO POTREBUJETE:

4ks 6-minútové vajíčka

na masala:
1 plochá lyžička rímskej rasce
1 plochá lyžička feniklových semien
6-8 ks guľatého čierneho korenia
1 lyžička koriandrových semien

1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy

ďalej potrebujeme:
1/2 lyžice ghee
1/2 lyžičky horčičných semien
2 lyžice mletých mandlí
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty
pasta z 1 červenej veľkej cibule a 1 paradajky (oboje rozmixovať spolu)
soľ


Vajickova korma



AKO POSTUPOVAŤ:

Najskôr si uvaríme vajíčka natvrdo. Necháme vychládnuť, ošúpeme a odložíme bokom.

Ďalej si vyrobíme vlastnú koreniacu zmes - masala. Panvicu nasucho zohrejeme a pridáme všetky koreniny, ktoré sú uvedené v zozname surovín "na masala". (Použite len celé korenia, ak máte už zomleté, pridajte ich až vtedy, keď pridávate mletú kurkumu a mleté chilli korenie. Na panvici sa vždy zohrievajú len celé koreniny. Je vždy lepšie si aj kupovať celé koreniny a pomlieť ich tesne pred použitím. Zachovajú si tak svoju arómu, chuť a kvalitu.) Koreniny opekáme na miernom ohni, kým neuvoľnia arómu. Potom ich presypeme do mixéra alebo mažiarika a necháme troška vychládnuť.

Ku koreniu do mixéra alebo mažiarika pridáme mletú kurkumu a mleté kašmírske chilli korenie. Koreniacu zmes poriadne pomelieme.

Môžete ju použiť aj do marinád! Ja jej hovorím Korma masala.

Cibuľu a paradajku pokrájame na menšie kúsky a vložíme do mixéra. Pridáme 1 lyžicu vody a rozmixujeme na pastu. Odložíme bokom. 

Vajickova korma


V hrnci zohrejeme ghee. Pridáme horčičné semienka a karí lístky, ktoré necháme na miernom ohni vypraskať. (pozor na oči! prská to). Pridáme cibuľovo-paradajkovú pastu a na miernom ohni dusíme pod pokrievkou asi 20min. Občas premiešame. 

Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a minútu na miernom ohni prehrievame. Premiešame. Pridáme mleté mandle a na miernom ohni premiešavame 2-3 minúty. Pridáme vyrobenú masala (necháme si troška na koniec pre vajíčka) a premiešame. 

Vajickova korma


Prilejeme kokosové mlieko a poriadne premiešame. (Ak treba pridať tekutinu na dosiahnutie správnej konzistencie, pridáme vriacu vodu.) Privedieme k varu a oheň znova zmiernime. Osolíme a 5 minút na miernom ohni povaríme, občas premiešame. 

Vajickova korma


Vajíčka prerežeme na polovice a každú polovicu troška posypeme korením. Hrniec odstavíme z ohňa, vložíme vajíčka a zľahka ich premiešame s omáčkou. 

Vajickova korma



Ku korme je najlepší Naan alebo Kulcha.


Vajickova korma

sobota 14. januára 2012

Balti Dal s černuškou siatou a jarnou cibuľkou (popoludnie s Vaishu a jej rodinou) / Balti dal with kalonji and spring onions


Balti je britský štýl prípravy karí podávaného v oceľových miskách (vzhľadovo podobným woku) nazývaných "Balti misa". Takéto druhy karí môžete nájsť v mnohých reštauráciách vo Veľkej Británii. Presný pôvod štýlu varenia Balti však nie je celkom jasný. Na jednej strane ľudia veria, že bolo vymyslené v Birminghame, zatiaľ čo iní sa domnievajú, že tento štýl vznikol v pakistanskej oblasti Baltistan v Kašmíre, odkiaľ bol neskôr prenesený prisťahovalcami z južnej Ázie do Británie. Názov "Balti" môže odrážať skutočnosť, že etnická skupina žijúca v oblasti v severnom Pakistane sa nazýva Balti.

Slovo "balti" pochádza z jazykov urdu a hindi. Toto slovo bolo vraj odvodené od portugalského slova "balde", čo znamená "vedro/kýblik", ktorý bol prevezený do Indie portugalskými obchodníkmi, ktorí prichádzali loďami na konci 15. storočia.


Balti dal s jarnou cibulkou 1




ČO POTREBUJETE:

150ml suchého Toor Dal (použite žltý lúpaný hrach, ak nemáte toor dal)
vodu na jeho uvarenie

olej
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1 lyžička senovky gréckej - sušené lístočky (môžete použiť miesto nej 2 lyžice nasekaných čerstvých lístočkov)
1 paradajka
soľ
veľkú hrsť bielej časti jarných cibuliek; nakrájané nadrobno
veľkú hrsť zelenej časti jarných cibuliek; nakrájané nadrobno


Balti dal s jarnou cibulkou 2



AKO POSTUPOVAŤ:

Prepláchnutý toor dal dáme do hrnca a zalejeme vodou len tak, aby bol ponorený. Uvaríme ho v tlakovom hrnci domäkka (na 5 zapísknutí) alebo v normálnom hrnci. 

balti dal (postp) 1


balti dal (postup) 2


V hrnci zohrejeme olej. Pridáme černušku a cesnakovo-zázvorovú pastu a minútku na miernom ohni oprážame. 

balti dal (postup) 3


Pridáme uvarený toor dal spolu s trochou vývaru z neho. Privedieme k varu a keď sa karí začne variť, oheň zmiernime. 

balti dal (postup) 4


Ďalej pridáme kurkumu, chilli korenie, senovku grécku a nadrobno nakrájanú bielu časť jarných cibuliek. Dobre premiešame a zakryté na miernom ohni povaríme 2 minútky. 

balti dal (postup) 5


Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a soľ, premiešame a zakryté na miernom ohni povaríme ďalšie 3 minútky. Občas premiešame, skontrolujeme, či karí nie je príliš husté. Ak by bolo, pridáme troška vývaru z dalu. 

balti dal (postup) 6


Hotové karí odložíme z ohňa, posypeme zelenou časťou jarných cibuliek a prikryté necháme odstáť 15 minút. 

balti dal (postup) 7


Podávame s dusenou ryžou



Balti dal s jarnou cibulkou



Dnes sme mali aj návštevu. Kamarátov, ktorých sme už pár rokov nevideli. Bývaju len 2 hodinky teraz od nás, tak nás prišli pozrieť a stráviť nedeľné poobedie vonku. Na fotkách je naša staršia dcéra s ich dcérou Renukou.

1


2