utorok 26. novembra 2024

Goda masala

Je to zmes korenia, ktorá sa používa v kuchyni štátu Maharashtra,  napríklad do Amti alebo do Masale bhat, ale aj do rôznych subzies, usals.


sobota 5. októbra 2024

Shankarpali

Shankarpali môže byť na sladko alebo na slano (Namak paare). Toto moje je na sladko, takto sa pripravuje v Maharashtre a to väčšinou počas festivalu Diwali. Ale môžete ho kúpiť v miestnych malých obchodoch počas celého roka, pretože je obľúbeným snackom k čaju.

Shankarpali sa nazýva aj Shakkarpara / Shakkar Pare / Khurma / Murali / Lakdi Mithai atď  a tie pripravené s jaggery sa nazývajú Gur Shankarpali / Jaggery Shakarpara / Gur Pare.



utorok 23. júla 2024

Zemiaky pečené v šupke / Jacket potato

Toto je jedlo nášho detstva. Keď sme prišli v zime poriadne vymrznutí z dlhej prechádzky (vtedy ešte býval sneh a vysoké záveje), mama uvarila čaj a dala piecť zemiaky v šupke. Nevedela som sa dočkať toho roztopeného masielka a horúceho zemiaku. Najkrajšie spomienky.