štvrtok 1. apríla 2010

Batata Pohe

Pohe sa často robia na raňajky v rodine môjho manžela. Jednoduchá príprava, chutné, zdravé jedlo.



batata Pohe




ČO POTREBUJETE:
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

1 hrnček hrubej poha/ryžových fliačkov (thick poha)

olej
1/2 lyžičky horčičných semien
1/2 zelenej čili papričky
1 stredne veľká červená cibuľa
1 stredne veľký zemiak
 niekoľko arašidov
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho mletého čili korenia
soľ

hrsť nasekanej koriandrovej vňate
čerstvý strúhaný kokos

voda podľa potreby
šťava z citróna




AKO POSTUPOVAŤ:

Pohe dáme do misky a zalejeme vodou tak, aby jej bolo pár milimetrov nad pohe. Necháme ich vo vode postáť asi 30 minút, kým nevsiaknu vodu. Ak použijete tenšie pohe, namáčame ich len na 1 minútu a scedíme. Ak by sa máčali dlho, zostanú ako kaša.

Ryzove vlocky


V hlbšej panvici zohrejeme olej a pridáme horčičné semienko. Necháme ho prasknúť.




Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a čili papričku chvíľku popražíme na miernom ohni...




... a pridáme nadrobno nakrájané zemiaky. Opekáme, kým zemiaky nezmäknú. Občas ich premiešame.



Pridáme arašidy, ktoré sme si vopred opiekli na suchej panvici, ďalej pridáme pohe, kurkumu, čili korenie a soľ, dobre premiešame. Chvíľku na miernom ohni opekáme za stáleho premiešavania.






Hotové pohe rozdelíme na taniere, posypeme kokosom, koriandrovou vňaťou a pokvapkáme troška citrónom.


Farebná paprika v kokosovom mlieku / Bell peppers with coconut milk


22IMG_8931



ČO POTREBUJETE:

1 veľká žltá paprika
1 veľká červená paprika
1 stredne veľká paradajka
2 veľké červené cibule
asi 5-8ks karí lístkov
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1/4 lyžičky pálivého čili korenia
5ks baby kukuričiek
soľ


22IMG_8921



AKO POSTUPOVAŤ:

Na horúci olej hodíme karí lístky a cibuľu nasekanú nadrobno; popražíme ju kým nezosklovatie. 

1


Pridáme kurkumu, mleté čierne korenie a čili korenie. 

22IMG_8900


Zalejeme kokosovým mliekom a privedieme k varu. 

22IMG_8902


Pridáme papriky a baby kukuričky nakrájané nadrobno. Dobre premiešame. 

Pridáme paradajku nakrájanú na malé kúsky, osolíme, premiešame. Prikryté varíme na miernom ohni 10-15 minút, kým paprika nie je mäkká. 

2

22IMG_8906


Nakoniec posypeme koriandrovou vňaťou, premiešame a podávame s Čapati

22IMG_8908


🫑 🫑 🫑


22IMG_8924

Čapati / Chapati




ČO POTREBUJETE (na 10ks):
(hrnček má 200ml)

2 hrnčeky múky Atta 
(môžete skúsiť s jednozrnkou)
soľ
asi 160ml vlažnej vody
1 lyžička ghee





AKO POSTUPOVAŤ:

Zmiešame múku so soľou. Postupne pridávame vodu a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré 30 minút necháme zakryté "odpočívať". Potom pridáme ghee a vpracujeme ho do cesta. Opäť ho necháme 20 minút odpočívať. 

22capati a jamun 001

22capati a jamun 004


Cesto rozdelíme na guľôčky veľkosti väčšej ping-pongovej loptičky. 

22capati a jamun 015


Každú guľôčku sploštíme v dlaniach a obalíme v múke. 

22capati a jamun 020


Postupne vaľkáme na placky (netlačte pri vaľkaní, radšej vaľkajte dlhšie). Placku preložíme ako je ukázané na obrázku a znova vyvaľkáme na tenko. Ak prekladáte, pravdepodobne sa vám nepodarí vyvaľkať okrúhlu sexy placku, ale skôr v tvare Paratha placiek do trojuholníka. 

22capati a jamun 021

22capati a jamun 022


Ak sa vám nechce prekladať, kľudne placku len vyvaľkajte na tenko do okrúhleho tvaru. 

22capati a jamun 023


Panvicu poriadne rozhorúčime (rozhorúčenie je dôležité!). Placky opekáme na stredne silnom až silnom ohni. Keď placku položíme na panvicu, chvíľočku ju necháme opekať. Potom ju obrátime a čistou kuchynskou utierkou po celej ploche pritláčame jemne o panvicu. 

22capati a jamun 026


Potom placku znova obrátime a opakujeme pritláčanie utierkou o panvicu. Počas pečenia ju často obraciame. Hotové placky odložíme do kuchynskej utierky, aby zostali mäkké. Podávame vždy čerstvé. 

22capati a jamun 028


Každú upečenú placku môžeme potrieť maslom. 



S odležaným cestom sa vždy lepšie pracuje! Pred tým, než placku dáte na panvicu párkrát si ju prehoďte z ruky do ruky, aby ste ju otriasli od prebytočnej múky. Inak vám tá múka bude padať na panvicu a tam bude horieť. Zadymíte si tak celú kuchyňu. Týmto tiež predídete zbytočnému prášeniu múky po celom sporáku pri obracaní placiek. 

Malai mushroom matar


Šampiňóny s hráškom v smotanovej omáčke z kešu orechov. Moje najobľúbenejšie indické jedlá sú väčšinou také, kde základ je omáčka z kešu orechov. Sú sladšie, čiže aj ak viac korenisté, chuť kešu a smotany to troška zjemnia. Toto jedlo je výborné s plackami (Paratha, Naan, Čapati...), pretože omáčka je dosť hustá, aby sa dala nabrať plackou.



22malai mushroom matar a sadenie hub 029



ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov
1/2 hrnčeka mrazeného hrachu
1/2 lyžičky nastrúhaného cesnaku
1/2 lyžičky nastrúhaného zázvoru
štipka mletého čierneho korenia
1 lyžica masla
olej
1 veľká červená cibuľa; nasekaná nadrobno
150ml sladkej smotany
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej
soľ
1/3 lyžičky pálivého mletého čili korenia
1/3 lyžičky Amchoor - sušené mango
1 malý hrnček vody

na pomletie:
1/2-1 hrnček kešu orechov
1 lyžička garam masala



22malai mushroom matar a sadenie hub 044



AKO POSTUPOVAŤ:

Šampiňóny očistíme, dobre osušíme. Menšie kúsky necháme vcelku a väčšie môžeme prekrojiť na 1/2 alebo na 1//4. V panvičke si rozohrejeme trošku oleja a maslo. Pridáme šampiňóny a opekáme do slabého zhnednutia na slabom ohni. Občas premiešame. Pridáme nastrúhaný cesnak a nastrúhaný zázvor a štipku mletého čierneho korenia. Minútku opekáme, miešame a odstavíme z ohňa.

22malai mushroom matar a sadenie hub 007

22malai mushroom matar a sadenie hub 008


Na druhej panvičke opečieme surové kešu orechy do hneda. Necháme vychladnúť a rozmixujeme spolu s garam masala korením na prášok. Ak zostanú nejaké väčšie kúsky kešu orechov nevadí, budú pekne chrumkavé v jedle.

22malai mushroom matar a sadenie hub 005

22malai mushroom matar a sadenie hub 006

22malai mushroom matar a sadenie hub 010


V hlbšej panvici zohrejeme olej a na slabom ohni opekáme nasekanú cibuľu, kým sa nezačne olej oddeľovať a cibuľa nezosklovatie. Nesmie nám zhnednúť cibuľa.

22malai mushroom matar a sadenie hub 011


Pridáme kešu orechy vymixované s garam masala a dobre premiešame.

22malai mushroom matar a sadenie hub 013

22malai mushroom matar a sadenie hub 014


 Zalejeme smotanou, pridáme senovku grécku a na slabom ohni premiešavame asi 2-3 minútky, kým sa smotana celkom nevstrebe a jedlo nezhustne. Potom pridáme soľ, čili korenie a Amchur. Opekáme ďalšiu minútku.

22malai mushroom matar a sadenie hub 015

22malai mushroom matar a sadenie hub 018


Pridáme hrach a šampiňóny. Zalejeme asi 1 malým hrnčekom vody alebo mliekom a dobre premiešame. Musí nám vzniknúť hustá omáčka, ktorá sa bude dať naberať plackou. Varíme na slabom ohni ešte pribl. 2-3 minútky.

22malai mushroom matar a sadenie hub 019

streda 31. marca 2010

Čo je to asafoetida? / About Asafoetida




Asafoetida alebo Hing, Diablov hnoj, či Obri fenikel.

Asafoetida je dostupná ako hrubožltý prášok, má štipľavú a horkú (akoby cibuľovo cesnakovú) chuť a a vonia ako varené vajcia, pretože obsahuje zlúčeniny síry. Je dôležitou zložkou v indickej vegetariánskej kuchyni. Vzhľadom k silnému a nepríjemnému zápachu je vhodné surovú asafoetidu skladovať vo vzduchotesných nádobách. Jej aróma je schopná zasiahnuť aj ostatné koreniny.

POUŽITIE:

Pre dosiahnutie ideálnej chuti a aby sme zmiernili jej horkosť, musí sa pridávať priamo do tuku (olej alebo ghee). Pridáva sa do Tadka napr. v kombinácii s rímskou rascou, koriandrom a feniklom. Pridáva sa do vegetariánskych (Kapustové subzi), strukovinových (Dal fry), ryžových jedál (Moong dal khichdi) ale aj jedál s paneerom (Paneer bhurji). 


POZOR

Nežiadúce účinky asafoetidy sú: kožné vyrážky, žalúdočné pálenie, bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť a vracanie (v prípade nadmerného použitia). Používa sa aj na riedenie krvi, a preto sa neodporúča pre deti. Je dôležité dbať, aby sa pri varení používala v miernom množstve.





utorok 30. marca 2010

Sabudana khichdi


V Indii sa toto jedlo považuje za pôstne a varí sa počas festivalov.



11100_1064




ČO POTREBUJETE:
(hrnček má 200ml)

1 a 1/2 hrnčeka Sago perličiek, namočené cez noc v malom množstve vody, len na pokrytie
1 a 1/2 hrnčeka arašidov, opražené a ošúpané
1 stredné veľký zemiak
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/4 lyžičky pálivého mletého čili korenia
štipka cukru
soľ podľa chuti
rastlinný olej
4 ks zelených čili papričiek vcelku
1 lyžička rímskej rasce




AKO POSTUPOVAŤ:
Sago scedíme z vody, v ktorej bolo cez noc namočené.




Pomelieme arašidy na hrubý prášok a pridáme ho k Sago perličkám, spolu s kurkumou, čili korením, soľou, cukrom, premiešame a odložíme. Zemiak nakrájame na kocky.




V panvici rozohrejeme olej a pridáme rímsku rascu. Keď rímska rasca praskne, pridáme zelené čili papričky a karí lístky, lístky nechame prasknúť.




Pridáme zemiaky. Prikryjeme a varíme na miernom ohni, za občasného miešania, kým zemiaky nezmäknú.




Pridáme sago a dobre premiešame. Prilejeme troška vody a varíme na stredne silnom ohni, kým sago nie je priesvitné. Premiešavame, aby sme predišli prilepeniu saga na panvicu.





Môžeme podávať s bielym jogurtom.

pondelok 29. marca 2010

Zemiaky v kokosovom mlieku / Potatoes cooked in coconut milk


IMG_6686



ČO POTREBUJETE:

3 väčšie zemiaky, uvarené v šupke
1 veľká červená cibuľa, nakrájaná nadrobno
1/2 lyžičky mletej kurkumy
trocha mletého čierneho korenia
1/2 lyžičky kašmírskeho mletého čili korenia
soľ
hrsť nasekanej koriandrovej vňate
olej


IMG_6690



AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a kurkumu a cibuľu na miernom ohni popražíme do mäkka. Potom pridáme mleté čierne korenie, čili korenie a nakrájané zemiaky a premiešame. Pridáme soľ a kokosové mlieko, zvýšime oheň a za premiešavania dovaríme, aby sa mlieko vstrebalo do zemiakov a celá zmes troška zhustla (je to chvíľka). Pozor, aby ste miešaním zemiaky príliš nerozbili. Nakoniec hrniec odstavíme z ohňa, pridáme nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a zakryté necháme 10 minút odpočinúť.

3



Podávame s plackami ako napr. Čapati.


IMG_6695