štvrtok 15. apríla 2010

Dusená cuketa s kukuricou a syrom


22IMG_9217


ČO POTREBUJETE:

1 menšia cuketa
1 stredne veľká červená cibuľa 
hrsť mrazenej kukurice
1 menšia paradajka
soľ
mleté čierne korenie
4 strúčiky cesnaku
nastrúhaný Cheddar


22IMG_9216


AKO POSTUPOVAŤ:

Vo woku zohrejeme olej a na slabom ohni orestujeme cibuľu domäkka. Potom pridáme nakrájanú cuketu, kukuricu, paradajku a premiešame. Ďalej pridáme cesnak, mleté korenie a soľ, wok zakryjeme pokrievkou a jedlo dusíme (bez podlievania) na miernom ohni asi 10 minút alebo kým nie je cuketa mäkká. Wok odložíme z ohňa a vmiešame nastrúhaný Cheddar. Zakryjeme a necháme stáť asi 5 minút, kým sa syr neroztečie.

1


Je to vhodná príloha napríklad ku grilovanému mäsu alebo len tak na hrianku.


22IMG_9218

streda 14. apríla 2010

Pav Bhaji

Pav Bhaji je "fast food/street food" populárne v štáte Maharashtra. Pav v Marathi znamená chlieb a Bhaji je zeleninové jedlo, zdobené koriandrovou vňatou a nakrájanou cibuľou.



pondelok 12. apríla 2010

Puri placky

Druh indickej hlboko praženej placky. Hodí sa k jedlám ako napr. Puri Bhaji, Aloo subzi alebo Chole Puri.



22puri 013



ČO POTREBUJETE (na 8ks):

250g múky Atta (alebo Maida)
1/4 lyžičky cukru 
1/2 lyžice jemnej rava (krupice) 
vlažná voda podľa potreby
soľ
1 lyžica oleja


22puri 017



AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame múku, cukor, soľ, krupicu. Pridáme olej a prstami ho vpracujeme do suchej zmesi. 



Potom postupne pridávame vodu a vypracovávame pevné nelepivé cesto, ktoré vytvarujeme do bochníčka, prstami ho potrieme olejom a necháme ho v miske, zakryté vlhkou utierkou odležať aspoň 2 hodiny.

Z cesta si urobíme guľôčky veľkosti pinpongovej loptičky, každú troška potrieme olejom, aby neoschli, kým prídu na radu. Guľôčku položíme na dosku, pritlačíme troška dlaňou a vyvaľkáme na okrúhlu tenkú placku.



V hlbokej panvici si zohrejeme olej, aby sa až varil (toto je dôležité, inak sa vám hneď nenafúknu). Placku opatrne vložíme a nepritláčame hneď, necháme ju samovoľne nafúknuť. Potom obrátime a zľahka pritláčame do oleja, ale pozor, aby sme ju nepraskli. Oprážame - fritujeme z oboch strán do hneda. (Keď pritláčame, pozor, aby sme ju nenatrhli, inak nám spľasne, ako sa to stáva občas aj mne). Hotové placky vyberieme na papierové savé obrúsky, aby odsali prebytočný olej.


22puri 003


22puri 004



Hodia sa tiež s akoukoľvek zeleninou, či strukovinou, ktorá je dusená s jogurtom a moje deti ich ľúbia aj s Paneer butter masala.


štvrtok 8. apríla 2010

Mandľové kuracie karí (Murgh Badami) / Almond chicken curry


Kuracie v paradajkovo-mandlovo-jogurtovej marináde



ČO POTREBUJETE:

1/2kg kuracích pŕs

2 lyžice mandlí
2 stredne veľké paradajky
1 lyžička čerstvého nastrúhaného zázvoru
2 väčšie strúčiky nastrúhaného cesnaku
1 lyžička Garam masala

1 lyžička kašmírskeho čili korenia

olej + maslo
soľ

voda podľa potreby 
50ml sladkej smotany
hrsť nasekanej koriandrovej vňate


Kuracie v paradajkovo-mandlovo-jogurtovej marináde



AKO POSTUPOVAŤ:

Mandle v mixéry rozdrvíme. Pridáme k nim do mixéra nakrájané paradajky, zázvor, cesnak a Garam masala a vymixujeme na pastu. Ak treba, pridáme trocha vody.

Kuracie v paradajkovo-mandlovo-jogurtovej marináde


Do misky si dáme očistené, na menšie kúsky nakrájané kuracie prsia. Pridáme mandľovú pastu a jogurt a dobre premiešame. Pridáme čili korenie a zasa premiešame. Necháme marinovať v chladničke aspoň 2 hodiny, najlepšie celú noc.

Kuracie v paradajkovo-mandlovo-jogurtovej marináde


V kadhai si zohrejeme olej a plnú lyžicu masla. Pridáme cibuľu nasekanú nadrobno a na miernom ohni restujeme, kým cibuľa nezmäkne, asi 10min. Občas premiešame. 

Pridáme marinované mäso, soľ a opekáme na miernom ohni približne 10 minút. Občas premiešame. Pridáme smotanu, premiešame a prikryté varíme na slabom ohni 15 minút. (Ak treba, doladíme hustotu karí pridaním vody.) Pridáme nasekanú čerstvú koriandrovú vňať a premiešame. 

Kuracie v paradajkovo-mandlovo-jogurtovej marináde


Hotové jedlo ozdobíme zbytkom koriandrovej vňate a podávame s plackami: Naan, Paratha alebo ryžou.


Kuracie v paradajkovo-mandlovo-jogurtovej marináde

utorok 6. apríla 2010

Ako si vyrobiť Kokosové mlieko ?


22IMG_7920



ČO POTREBUJETE:

600ml teplej vody




22IMG_7923



AKO POSTUPOVAŤ:

Kokosový orech rozbijeme a dužinu nastrúhame, ale skúsime vybrať a polámať na menšie kúsky. Dužinu dáme do mixéra spolu s 200ml vody. Túto zmes poriadne vymixujeme a scedíme do misky tak, že dužinu dobre pritláčame o sitko - žmýkame. Potom ju znova vrátime do mixéra s ďalšími 200ml vody. Zasa vymixujeme a vyžmýkame z nej "mlieko".


22IMG_7919


Zopakujeme so zbytkom 200ml vody. Tekutina, ktorú sme žmýkaním dostali je vaše domáce kokosové mlieko.


22IMG_7971

pondelok 5. apríla 2010

Kysnuté dolky



ČO POTREBUJETE (asi na 6ks):

200ml múky (použila som Maida)
vlažné mlieko
štipka soli
2 lyžice kryštálového cukru
1 plochá lyžička sušeného droždia
1 vajce



AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky dáme všetky suroviny a vymiešame cesto hustejšie než cesto na palacinky. Ja mlieko pridávam postupne, podľa toho aké je cesto husté. Misku zakryjeme a cesto necháme asi 30 minút kysnúť. (Mlieko nesmie byť chladné ani príliš horúce!)

IMG_6664

IMG_6666


Panvicu dáme poriadne zohriať.  Potrieme ju olejom a naberačkou púšťame hrudky cesta na panvicu. Pečieme na slabom ohni z oboch strán dohneda.

IMG_6668

IMG_6957


Hotové môžeme posypať kakaovo-cukrovým práškom, Grankom, orechami pomletými s cukrom a pokvapkáme rozpusteným maslom, alebo natrieť džemom.

Kokosový orech नारियल

Existuje niekoľko rôznych spôsobov ako využiť čerstvé kokosové orechy. Mladé kokosy majú viac vody a sú mäkkšie; zrelé kokosy majú pevnú dužinu a menej vody. 


IMG_7134



Väčšina ľudí si myslí, že kokosové mlieko je tekutina vnútri kokosové orecha, ale nie je to tak. Tekutina vo vnútri kokosové orecha je kokosová voda alebo džús. Kokosový krém je vyrobený z lisovaného kokosového mäsa/dužiny. Kokosové mlieko je vyrobené zo šťavy strúhaného kokosu - jeho bielej dužiny a vody. Kokosový olej pochádza tiež z kokosového mäsa/dužiny.


22salonka fotila 085


Kokosy dodávajú jedlám výbornú chuť. Sú bohaté na kyselinu laurinovú*, ktorá je známa pre jej účinky: antivírusové, antibakteriálne, protiplesňové a posilňuje imunitný systém.


22na farme 120


Čerstvá kokosová voda je jeden z najlepších zdrojov elektrolytov. Používa sa pri dehydratácii, napríklad v prípade hnačky alebo namáhavom cvičení, pre športovcov.

561554_10201073679656952_773958436_n



Výživové hodnoty surovej kokosovej dužiny: 

Vitamíny:
  • Kyselina listová - je základným koenzýmom metabolizmu bielkovín. Je dôležitá pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA (molekuly nesúcej genetickú informáciu), rast tkaniva a funkciu buniek. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny.
  • Cholín - patrí medzi vitamíny skupiny B. Nedostatok cholínu sa spojuje s niektorými chorobami, napríklad so vznikom Alzheimerovej choroby a inými psychiatrickými ochoreniami sprevádzaných poruchami pamäte. 
  • Vitamín C - je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek 

Minerály:
  • Draslík - udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca Fosfor- je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán 
  • Magnézium - pomáha udržať správnu funkciu svalov a nervov, pravidelný rytmus srdca a pevné kosti. Tiež je dôležitý pre metabolizmus a pri syntéze proteínov 
  • Sodík - môže spôsobovať vysoký krvný tlak alebo nadbytočné zadržovanie vody v tele 
  • Vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi 
  • Selén - posilňuje imunitný systém 
  • Železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila 
  • Mangán - je potrebný pre metabolizmus bielkovín, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, zdravú nervovú sústavu a odolný imunitný systém


22na farme 122

22na farme 129



Ďalšie zdravotné prínosy kokosového orecha:

  1. Znižuje riziko srdcových chorôb
  2. Znižuje hladinu cholesterolu
  3. Zmierňuje príznaky a zdravotné riziká spojené s cukrovkou a chronickou únavou
  4. Pomáha pri tráviacich poruchách
  5. Zvyšuje metabolizmus a podporuje zdravú funkciu štítnej žľazy
  6. Zlepšuje vstrebávanie vápnika a horčíka a podporuje rozvoj silných kostí a zubov u detí
  7. Tiež redukuje symptómy spojené s lupienkou, ekzémom a dermatitídou
  8. Pomáha chrániť telo pred osteoporózou, ochorením obličiek, pečene a infekcie močového mechúra
  9. Omladzuje pokožku a zabraňuje skorému výskytu vrások a stareckých škvŕn.


    Využitie:
    Je chutnou prísadou do polievok, dusených jedál, karí omáčok, dezertov a nápojov.



    * http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_laurová


    22IMG_7971


    Recept na výrobu kokosového mlieka nájdete NA TOMTO LINKU.



    Príkladám fotky nástroja, na ktorom sa čerstvý kokos strúha a spôsob, akým sa to robí. Nástroj na strúhanie sa nazýva "Villi" a jeho čepeľ sa používa na krájanie zeleniny aj mäsa.


    1


    2






    22IMG_7973



    Mozete si pozriet recepty, kde som pouzila cerstvy struhany kokos alebo kokosove mlieko



     Zdroj informácií: internet