nedeľa 15. augusta 2010

Sparený Amaranth (Totakura) alebo čerstvý špenát

11100_5676



ČO POTREBUJETE:

viazanicča Amaranthu alebo špenátu


15ks karí lístkov 
1 zelená chilli paprička 
1/2 lyžičky horčičného semienka
1 lyžica channa dal
1 väčšia cibuľa 
kúsok čerstvého zázvoru
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky mletého čierneho korenia
štipka soli
1/2 lyžice ghee



AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme ghee. Pridáme karí lístky a chilli papričku.




Hneď ako lístky prasknú pridáme horčičné semienko a channa dal. Počkáme, kým praskne horčičné semienko.




Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme kým nezosklovatie.




Potom pridáme nadrobno nakrájaný zázvor (alebo ho môžete postrúhať).




Pridáme kurkumu a premiešame.




Pridáme nakrájaný Amaranth alebo špenatové listy, pridáme štipku soli, premiešame a zakryjeme; najlepšie je to zakryť hlbším plechovým tanierom, do ktorého sa naleje voda a vňať sa tak uparí. 2 minútky necháme prehriať.




Pridáme mleté čierne korenie, premiešame, chvíľočku prehrejeme, odstavíme z ohňa a prikryté necháme 5 minút odležať v teple.




Podávame ako prílohu k dusenej ryži a karí.

štvrtok 12. augusta 2010

Parené buchty / Steamed sweet dumplings





ČO POTREBUJETE (na 6ks):

na cesto:
200g polohrubej múky (ja som použila múku Maida)
1 lyžička sušeného droždia
soľ
1 lyžica kryštáľového cukru
1 vajce
125ml teplého mlieka

na plnenie:
tuhší džem 

na potieranie:
olej

na servírovanie:
roztopené maslo
kakao + práškový cukor na posypanie






AKO POSTUPOVAŤ:

Do mise dáme múku, cukor, droždie a štipku soli. Premiešame.

Pridáme vajíčko a teplé mlieko a vypracujeme cesto. Cesto necháme v miske, tú zakryjeme a necháme ho 30min kusnúť. Potom ho znova rukou premiesime (podsypeme múkou, ak treba) a znova ho necháme v miske 30min kysnúť. 



Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkáme na približne 1cm hrubý plát. Rozkrájame na menšie plátky a na každý položíme kúsok džemu.

Džem zabalíme do cesta a vytvarujeme malé buchtičky. Necháme ich ešte 15 minút podkysnúť.

Buchty som parila v dvojhrnci. Do spodného hrnca som dala asi 5cm vody, naň som položila hrniec s dierkami a zakryla pokrievkou. Vodu v spodnom hrnci som priviedla k varu. Keď sa začala variť dno dierkového hrnca som potrela olejom a vložila doňho buchty trocha od seba, pretože počas parenia podrastú. Vrchný hrniec som zakryla, do dierky v pokrývke som strčila klinček a parila som 10 minút.



Hotové buchty vyberieme, pichneme špáradlom a potrieme olejom. Uložíme do misky a zakryjeme. Rovnako pokračujeme so zbytkom buchiet. Treba dávať pozor pri vyberaní, aby na buchty nekvapla horúca voda z pokrievky, inak spľasnú.



Hotové buchty si posypeme sladkým kakaom a pokvapkáme roztopeným maslom. 

streda 11. augusta 2010

Mrkvovo-jablkové mafiny / Carrots and apple muffins


22mrkvovo jablkove mafiny 003



ČO POTREBUJETE (na 6ks):

70g masla
100g kryštáľového cukru
1 vajce
100g hladkej múky 
1 plochá lyžička prášku do pečiva 
1/2 lyžičky mletej škorice
1 stredne veľká mrkva
1/2 jablka
3 lyžice mlieka (ak treba, postupne pridáme viac)




22mrkvovo jablkove mafiny 006



AKO POSTUPOVAŤ:

Zmäknuté maslo a cukor vymiešame. Pridáme vajce a vymiešame hladký krem. Pridáme nastrúhanú mrkvu a jablko a premiešame. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva a škoricou a mlieko.

1


Vymiešame polohusté cesto. Naplníme formu na mafiny. Pečieme vo vyhriatej rúre, na 180st. 25 minút.

2



Hotové mafinky môžete pocukrovať alebo poliať cukrovo - citrónovou polevou.

nedeľa 8. augusta 2010

Kuracie v cestíčku so sezamom / Fried chicken with sesame seeds




ČO POTREBUJETE:

kuracie prsia (z jedného kuraťa)
soľ

na cestíčko:
1 vajce (na prsia z jedného kuraťa)
mlieko
hladká múka
2 lyžičky sezamu
mleté čierne korenie
1 lyžička sušeného cesnaku 
1/3 lyžičky prášku do pečiva
štipka soli

ghee a trocha oleja na vysmážanie (použite, na čom zvyknete vy vysmážať)





AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame vajce s mliekom, čierne korenie, sušený cesnak a štipku soli. Pridáme múku; toľko, aby sme mali polotekuté cestíčko, skoro ako na palacinky (máličko hustejšie), aby sa mäso dalo doňho dobre namočiť a cestíčko veľa nestekalo. Poriadne vymiešame. Pridáme sezam a zamiešame. 

1


Kuracie prsia prerežeme na plocho, aby sme získali 2 tenšie rezne, na krajoch troška narežeme a zľahka naklepeme. Z oboch strán osolíme. V panvici rozhorúčime ghee. Keď je ghee horúce, oheň zmiernime a kuracie prsia najprv obalíme v múke, potom ponoríme do pripraveného cestíčka a dobre ním obalíme.  Položíme do ghee. Vysmážame na miernom ohni z oboch strán dohneda. 


🍗 🍗 🍗


Ako prílohu som robila zemiakové pyré



piatok 6. augusta 2010

Palak Paratha

Placky paratha so špenátom a koriandrom.



100_5494



ČO POTREBUJETE:

2 zväzky čerstvých špenátových listov
3 strúčiky cesnaku
1 - 2 zelené chilli papričky
hrsť nasekanej koriandrovej vňate
soľ
 
hladká múka (Maida) 
ghee do cesta
ghee na potretie




AKO POSTUPOVAŤ:

Špenát oblanšírujeme a dáme do mixéra. Pridáme cesnak, chilli papričku, koriandrovú vňať a soľ. Všetko dobre vymixujeme.

Pridáme 1 lyžicu ghee a postupne pridávame múku, tak aby sme vypracovali nelepivé cesto.

100_5478


Vypracované cesto zakryjeme utierkou a necháme ho odležať 30 minút.

100_5479


Panvicu dáme rozohriať.

Z cesta postupne odtŕhame kúsky, ktoré najprv vymodelujeme na guľôčku, obalíme ju múkou. Guľôčku dáme na pracovnú dosku a vyvaľkáme placku, ktorej polovicu zľahka potrieme s ghee.

100_5481


Placku preložíme na polovicu a zasa len jednu stranu zľahka potrieme s ghee.

100_5482


Znova preložíme na polovicu a takto zloženú placku obalíme v múke.

100_5484


Placku rozvaľkáme na hrúbku asi 2mm. Tvarom sa vôbec netrápte.

100_5485


Oheň pod horúcou panvicou zmiernime na strednú silu. Placku položíme na suchú panvicu a opekáme chvíľku.

100_5486


Po chvíľke placku obrátime a opekáme z druhej strany.

100_5487


Zasa po minútke placku obrátime.

100_5488


A ešte raz opečieme chvíľku z druhej strany.

100_5489


Hotovú placku uložíme do látkovej čistej utierky a potrieme troškou ghee alebo maslom. Kto nechce, nemusí potierať.

100_5491


(Ak sa vám nechce prekladať jednoducho ju vyvaľkáme  na tenkú placku hneď ako ju prvýkrát obalíme v múke a ďalej opekáme na panvici. Hotovú potrieme s ghee.)


Deťom ich dávam len také samotné alebo s domácim bielym jogurtom (dahi), buď na raňajky alebo ako olovrant, ale môžu sa podávať aj ako príloha k rôznym subzi a hustým karí.

štvrtok 5. augusta 2010

Mafiny plnené džemom / Muffins with jam filling

11100_5446



ČO POTREBUJETE (na 6ks):

100g masla na pečenie
80-100g práškového cukru
1 vajce
1/2 lyžičky vanilkovej esencie
125g hladkej múky (použila som Maida)
1 lyžička prášku do pečiva
5-6 lyžíc mlieka
džem (tuhší)


11100_5448



AKO POSTUPOVAŤ:

Maslo a cukor vymiešame. Pridáme vajce a znova dobre vymiešame. Primiešame vanilkovú esenciu. 

🌤 🌤 🌤

Do múky zamiešame prášok do pečiva a postupne ju spolu s mliekom vmiešame k maslu. Vznikne skôr hustejšie cesto, ale také, aby sa dalo lyžičkou naberať a dávať do formy na mafiny. Formu na mafiny vytrieme olejom. 

🌤 🌤 🌤

Najskôr nanesieme trocha cesta na dno každej priehlbinky do formy. Malou lyžičkou na cesto vložíme kúsok džemu a ten zakryjeme ďalšou vrstvou cesta. 

1


Rúru predohrejeme na 180st. a pečieme 25 minút. 

Hotové môžeme pocukrovať. 

nedeľa 1. augusta 2010

Škoricové mafiny / Cinnamon muffins


Skoricove mafiny



ČO POTREBUJETE (na 9-10ks):

70g masla
80g kryštáľového cukru
1 vajce
125g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
1/4 lyžičky mletej škorice
1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
asi 6 lyžíc mlieka


Skoricove mafiny



AKO POSTUPOVAŤ:

Zmäknuté maslo vymiešame dohladka s cukrom. Pridáme vajce a dobre vymiešame. 

V hrnčeku zmiešame múku, prášok do pečiva, škoricu a muškátový oriešok a postupne, spolu s mliekom zamiešame k maslu. 

Polohustým cestom naplníme vymastenú a múkou vysypanú formu na mafiny (alebo papierové košíčky vložené do mafinovej formy).  

Rúru predohrejeme na 180st. a pečieme 25 minút. 

sobota 31. júla 2010

Mafiny s čokoládou / Muffins with chocolate


22mafiny s cokoladou 005



ČO POTREBUJETE (na 6ks):

70g masla
50-70g kryštáľového cukru
1 vajce
1 lyžička vanilkovej arómy
125g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
5-6 lyžíc mlieka
nalámaná horká čokoláda


22mafiny s cokoladou 007



AKO POSTUPOVAŤ:

Vymiešame zmäknuté maslo s cukrom (používam na to mixér, aby sa to pekne napenilo). Pridáme vajce a dobre vymiešame. Vmiešame vanilkovú arómu.

Múku zmiešame s práškom do pečiva a vmiešame k maslovej hmote. Pridávame postupne mlieko. 



Do hladkého cesta pridáme kúsky čokolády, premiešame a naplníme formu na mafiny do 2/3. Formu som pred tým vymastila olejom a vysypala múkou. 





Rúru predohrejeme na 180 stupňov a pečieme 25 minút. 

22mafiny s cokoladou 003

Slivkové koblihy

Pravé myjafské! 🥰

22IMG_6804


ČO POTREBUJETE:

500g hladkej múky
250g masla
1ks vajíčko
1 kocka droždia
1/2 kávovej lyžičky soli
3 až 4 ks stredne veľkých zemiakov uvarených v šupke
100ml mlieka - vlažné na kvások
1 rovná kávová lyžička práškoveho cukru na kvások
slivky


22IMG_6799



AKO POSTUPOVAŤ:

Múku dáme na dosku urobíme v strede jamku, do ktorej rozmrvíme droždie a pridáme trocha práškového cukru, zalejeme vlažným mliekom, pomiešame jemne a necháme kvások nakysnúť. Pridáme zemiaky ošúpané uvarené postrúhané najemno, vajíčko, soľ a pokrájané maslo. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme 30 minút kysnúť.


Hotové cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 0,3 až 0.5 cm. Na cesto ukladáme rozpolené alebo celé (podľa chuti) slivky, vždy kúsok od okraja a od seba vzdialené asi 1.5 cm.


Okraj prehneme cez uložené slivky, pritlačíme, odrežeme s nožom, medzery medzi slivkami pritlačíme prstom, pokrájame koblihy, v jednej môžu byť napr. 2 slivky, ale aj dlhšie - podľa vkusu. Pokračujeme, až sú z celého cesta vyrobené koblihy, ktoré poukladáme na plech, na ktorom je papier na pečenie.


Pred pečením koblihy potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme asi 30 minút na 180st. Po upečení musia byť pekné zlatisté.