piatok 29. júla 2011

Dusená paprika s kokosom / Capsicum with coconut



Dusena paprika s kokosom



ČO POTREBUJETE:

olej
1/2 lyžičky horčičných semienok
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 väčšia červená cibuľa
1 zelená mäsitá paprika
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
soľ
1 paradajka
čerstvý strúhaný kokos




AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme olej, pridáme horčičné semienka a karí lístky, necháme ich vypraskať. Potom pridáme kurkumu. 

1


Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme ju domäkka.

2


Pridáme nakrájanú papriku, soľ a kašmírske chilli korenie a zakryté na miernom ohni dusíme papriku asi 5min. (Nepridávajte vodu.) 

3


Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a dodusíme papriku spolu s paradajkou 3min. 

4


Hotové jedlo posypeme čerstvým strúhaným kokosom, premiešame a prehrejeme. 

5

Kala chana karí (Kokosové karí s hnedým cícerom) / Curry with brown chickpeas and fresh coconut


Kala chana kari



ČO POTREBUJETE:

200ml hnedého sušeného cícera (kala chana)
voda podľa potreby

1 lyžička tmavej rímskej rasce
1 plná lyžička koriandrových semien

olej
2 väčšie červené cibule
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1 väčšia paradajka
1 lyžička jaggery (palmového cukru)
1/2 lyžičky kasmírskeho chilli korenia
soľ

1 lyžička garam masala 
1 lyžička šťavy z citróna 


Kala chana kari



AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer si na noc namočíme do vody. Ráno vymeníme vodu a v tlakovom hrnci ho uvaríme domäkka.

Na suchej panvici na miernom ohni si opečieme rímsku rascu a koriander. Počkáme až obe korenia uvoľnia vôňu a troška zmenia farbu. Potom ich nasypeme do misky, nenechávame ich na horúcej panvici, lebo by pokračovali v opekaní a mohli by prihorieť, aj keď by už boli odložené z ohňa. Vychládnuté podrvíme na práškové korenie.

1



V druhej panvici zohrejeme olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Na miernom ohni opečieme cibuľu do mäkka. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a opekáme, kým nezanikne jej surová vôňa.

2



Potom pridáme nakrájanú paradajku, strúhaný kokos a jaggery. Opekáme a občas premiešame, až kým kokos trocha nezhnedne a rajčiny sa musia ropadnúť.

3


4



Pridáme pripravenú koreniacu zmes z rímskej rasce a koriandru, kašmírske chilli korenie, premiešame a odstavíme z ohna. Zmes necháme vychládnuť trocha.

5



Vychládnutú zmes dáme do mixéra a pridáme vodu...

6



... vymixujeme na pastu, ktorú dáme naspäť do hrnca. Toto je základ karí.

7



Pridáme uvarený cícer a soľ, ak treba pridáme trocha vody (karí nesmie byť príliš vodové, skôr hustejšie)...

8



... karí privedieme k varu. Pridáme garam masala a premiešame.

9



Pridáme šťavu z citróna...

10



... 5 minút karí povaríme a odstavíme z ohňa. Do hotového primiešame nasekanú koriandrovú vňať, hrniet prikryjeme a karí necháme 10 minút postáť.

11


Podávame s ryžou alebo s plackami ako Chapati, Bhatura, Kulcha.


Kala chana kari


streda 27. júla 2011

Kokosovo - uhorkový šalát / Coconut cucumber salad


Kokosovo uhorkovy salat



ČO POTREBUJETE:

šalátovú uhorku
soľ

na Tadka:
olej (kokosový alebo rastlinný)


Kokosovo uhorkovy salat



AKO POSTUPOVAŤ:

Uhorku okrájame zo šupky, v strede zrniečka vyrežeme preč a pokrájame ju na malé kocky, ktoré dáme do misky. Pridáme soľ a čersvtvý strúhaný kokos.

Urobíme si Tadka. Zohrejeme trošku oleja v malom hrnci. Keď je dosť horúci, vhodíme horčičné semienka a karí lístočky a hneď zmiernime oheň; pozor oboje "striela", keď sa dotkne horúceho oleja. Necháme karí lístočky vypraskať a potom všetko pridáme k uhorke a kokosu.

Šalát dobre premiešame a uložíme na 30 minút do chladničky.

Kokosovo uhorkovy salat

Mandľovo - kakaové mafiny / Muffins with almonds and cocoa

Mandlovo kakaove mafiny



ČO POTREBUJETE (na 6 ks):

85g masla na pečenie
(alebo ghee)
50g zomletých mandlí
1-2 lyžice kakaa
100g cukru
2 vajíčka
125g hladkej múky
(použila som Maida)
1 plochá lyžička prášku do pečiva
3 lyžice mlieka
(alebo podľa potreby)


Mandlovo kakaove mafiny



AKO POSTUPOVAŤ:

Rúru si dáme zohriať na 180 st.

Vymiešame maslo s cukrom. Pridáme vajíčka, po jednom a za každým poriadne vymiešame. Pridáme pomleté mandle, kakao a vymiešame. Múku zmiešame s práškom do pečiva. Múku pridáme k mokrej hmote, pridáme mlieko a vymiešame cesto.

Formu na mafiny vytrieme olejom a vysypeme múkou. Prebytočnú múku vysypeme preč. Alebo použijeme papierové košíčky. Formu naplníme do 2/3 cestom a hneď dáme piecť do vyhriatej rúry na 25 minút.

Mandlovo kakaove mafiny

utorok 26. júla 2011

Hrášková Paratha


Hraskova paratha



ČO POTREBUJETE (na 7ks):
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 270ml)


1/2 hrnčeka celozrnnej múky (Atta)
3/4 hrnčeka hladkej múky (Maida)
soľ
voda podľa potreby

olej (alebo ghee)
2 menšie červené cibule

4 strúčiky cesnaku
125ml mrazeného hrášku; vytiahnite si ho vopred, aby sa trocha rozmrazil
1/2 lyžičky sušenej mäty (miesto mäty môžete použiť čerstvú koriandrovú vňať)

hladká múka pri vaľkaní placiek


(ak chcete placky troška pálivé, pridajte do múky chilli korenie - asi 1/2 lyžičky)




AKO POSTUPOVAŤ:

Obe múky dáme do misky, pridáme soľ a premiešame.

Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno. V panvici zohrejeme trochu oleja a cibuľu na ňom do hnedkava orestujeme. Pridáme nakrájaný cesnak, sušenú mätu (ak použijete nasekanú koriandrovú vňať, nepridávajte ju spolu s hráškom, ale ju zamiešajte do múky) a hrášok a 1-2 minútky opekáme, premiešavame. Hotový hrášok s cibuľou dáme do misky...

Hraskova Paratha


... a roztlačíme.

Hraskova Paratha


Roztlačený hrášok s cibuľou pridáme do múky a zapracujeme do nej prstami. Postupne pridávame vodu a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré necháme 30 minút v miske pod kuchynskou utierkou odležať.

Hraskova Paratha


Dáme si zohrievať panvicu.

Cesto rozdelíme na rovnako veľké guľôčky (ja som z tohto množstva surovín urobila 7ks, ale záleží od toho, aké veľké placky budete robiť). Z každou guľôčkou pracujeme postupne. Najprv ju trocha v dlaniach sploštíme a obalíme v múke....

Hraskova Paratha


... položíme ju na pracovnú dosku a rozvaľkáme na placku. Jednu polovicu placky troška potrieme olejom a preložíme na polovicu; polovicu tej polovice zasa potrieme troška olejom a preložíme na polovicu.

Hraskova Paratha


Čiže vznikne malý trojuholník. Ten trojuholník znova obalíme v múke a vyvaľkáme na tenkú placku, ktorú dáme opekať na suchú panvicu.

Hraskova Paratha


Keď je troška opečená, otočíme ju a potrieme tú opečenú stranu troška olejom. Chvíľu necháme opekať a znova obrátime na chvíľočku na olejom potretú stranu.

Hraskova Paratha


Hotovú placku uložíme do kuchynskej utierky, až kým ju nebudeme podávať. Rovnako pokračujte so zbytkom cesta.