štvrtok 1. septembra 2011
streda 31. augusta 2011
Ganesh festival 2011
Dnes je prvy den festivalu. Od rana vyhrava hudba a chystaju Ganesha na modlenie (aarti). Ceremonia mala zacat o 10 rano, ale samozrejme ako kazdy rok o 10 este len zacali zdobit Ganesha. Chvilku som sa tam ponevierala a nakoniec sme s manzelom aj detmi isli na nedaleku Suryalanka plaz. Tam bola hlava na hlave. Dufali sme, ze si dame nieco dobre na jedenie, ale v tamojsej restauracii boli ranajky uz skoncene a obed este nezacal. Tak sme vypili dzus, trosku sa poprechadzali a sli domov. Dnesok stravime v klude, poobede pojdeme zasa von, na inu plaz, kde je klud a prazdno, ale inak sa budeme tvarit, ze sviatkujeme a nebudeme robit nic :)
Par obrazkov, kratke video z minulorocneho festivalu najdete TU...
... a tu je zopar obrazkov z dnesneho dna.
pondelok 29. augusta 2011
Sindhi Koki / Flatbread with onion and spices
Tieto placky sa často pripravujú na raňajky v rodine môjho manžela. Sú ako ochutené chapati a podávajú sa buď samotné alebo si k nim môžete dať lyžičku bieleho jogurtu, či vaše obľúbené chutney.
Všetky suroviny okrem ghee na opekanie a vody dáme do misky a premiešame. Necháme ich aspoň 15min postáť.
ČO POTREBUJETE (na 11ks):
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)
2 hrnčeky múky Atta (celozrnná múka)
1 lyžica besanu
soľ
1 lyžica ghee
voda podľa potreby
1 červená cibuľa
1 lyžica nasekanej koriandrovej vňate
1/4 lyžička ajwain
1 lyžička feniklových semien
1/4 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky mletého koriandru
1/4 lyžičky kašmírskeho mletého chilli
1/2 lyžičky sušených lístkov senovky gréckej
1 zelená chilli paprička (nemusí byť)
ghee na opekanie placiek
AKO POSTUPOVAŤ:
Všetky suroviny okrem ghee na opekanie a vody dáme do misky a premiešame. Necháme ich aspoň 15min postáť.
Postupne pridávame vodu po troškách a vymiesime nelepivé cesto. Rozdelíme ho na rovnako veľké časti a vymodelujeme guľôčky.
Postupne každú guľôčku sploštíme v dlaniach, obalíme v múke a vyvaľkáme na okrúhlu placku. Tú popicháme každú vidličkou a opekáme na stredne silnom ohni z oboch strán na panvici. Počas opekanie potrieme obe strany s ghee.
Hotové placky ukladáme do čistej kuchynskej utierky alebo hneď podávame. Podávame napr. so Zeleným chutney alebo obyčajným bielym jogurtom (dahi).
♡ ♡ ♡
Moja asistentka 🥰
sobota 27. augusta 2011
Parsi kuracie karí / Parsi chicken curry
Recept som našla na blogu "The traveler's lunchbox". Zapáčil sa mi krásny obrázok hotového jedla, a tak som sa rozhodla vyskúšať ho. Keď som ho dnes lepšie študovala, zistila som, že mi akosi nesedia množstvá surovín. Suroviny som upravila a miesto peklíčka v papuľke vám ponúkam chutné, mierne pikantné karí.
ČO POTREBUJETE (na 4-5 porcií):
4 kuracie stehná s kĺbom; vykostiť a pokrájať na rezančeky
na masala:
1 sušená červená chilli paprička
(kto má rád extra pálivé, môže použiť 2)
1 lyžička tmavej rímskej rasce (shah jeera)
2 lyžičky bieleho maku (khus-khus)
kúsok škorice
4 klinčeky
5 guľôčok čierneho korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička mletého koriandru
4 strúčiky cesnaku
51ks mandlí
2cm kúsok čerstvého zázvoru
60 - 100ml vody
ostatné prísady:
olej alebo ghee
2 väčšie červené cibule; nakrájané nadrobno
asi 100ml vody
200ml kokosového mlieka
soľ
1/2 lyžičky tamarindovej pasty; rozpustiť v trošičke vody
1-2 lyžičky nastrúhaného jaggery (alebo hnedého cukru)
čerstvá koriandrová vňať
pár mandľových lupienkov na ozdobu
AKO POSTUPOVAŤ:
Najprv si pripravíme masala. Panvicu najprv dobre zohrejeme, oheň zmiernime na sucho opečieme chilli papričku, biely mak, rímsku rascu, škoricu, klinčeky a kardamóm. Korenie musí uvoľniť vôňu. Opečené korenie nenecháme chládnuť na panvici, pretože panvica je stále horúca a korenie by sa ďalej opekalo a mohlo by zhorieť a zhorknúť. Takže presypeme do misky a necháme trocha vychládnuť.
Pridáme mandle, zázvor, cesnak, prilejeme vodu a rozmixujeme na hladkú pastu.
V panvici zohrejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na miernom ohni ju popražíme, kým nezmäkne a nezhnedne troška, asi 20 minút. Občas premiešame.
Potom pridáme masala, ktorú sme si vopred pripravili. Asi 2 minútky ju na miernom ohni opekáme a premiešavame...
... potom pridáme nakrájané kuracie mäso a premiešame ho s masala...
... pridáme soľ, vodu a kokosové mlieko a premiešame. Privedieme k varu, oheň zmiernime a zakryté varíme 20 minút.
Po 20 minútach pridáme tamarindovú pastu, ktorú sme si rozpustili v troške vody a jaggery. Premiešame a odokryté varíme na miernom ohni, až kým karí nezhustne. Asi 5-10 minút (podľa toho koľko vody ste pridali na aké množstvo mäsa).
Hotové karí zakryjeme a odstavíme z ohňa. Zakryté necháme 20 minút odležať.
Na tanieroch ozdobíme nasekanou koriandrovou vňatou a mandľovými lupienkami. Podávame s dusenou ryžou.
Karí z Lobie (s kokosom)
ČO POTREBUJETE (na 5-6 porcií):
200ml sušenej Lobie
voda na uvarenie lobie
soľ
1 lyžica Ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
1 zelená chilli paprička
2 väčšie červené cibule
2 stredne veľké paradajky
1/3 lyžičky mletej kurkumy
hrsť čertsvého strúhaného kokosu
1 lyžička garam masala
1 lyžička senovky gréckej (sušených lístkov)
AKO POSTUPOVAŤ:
Lobiu si na noc namočíme do vody. Ráno ju scedíme a dáme novú vodu, len toľko, aby pokryla strukovinu. Uvaríme ju v tlakovom hrnci domäkka.
V hlbšej panvici zohrejeme ghee a pridáme rímsku rascu, oheň zmiernime. Necháme ju rozvoňať.
Pridáme chilli papričku a na polkolieska nakrájanú cibuľu. Opekáme domäkka.
Pridáme kurkumu a nakrájané paradajky, premiešame.
Ďalej hneď pridáme strúhaný kokos...
... a všetko opekáme, kým sa paradajky nerozpadávajú. Trvá to trocha dlhšie, občas treba zmes premiešať. Opečenú zmes necháme vychládnuť trocha.
Vychládnutú zmes rozmixujeme s 200ml vody, v ktorej sme uvarili lobiu na kašu/karí základ, ktorú vrátime do hrnca.
Pridáme uvarenú lobiu spolu s ostatnou vodou, v ktorej sa varila. Osolíme, pridáme garam masala a senovku grécku, dobre zamiešame a privedieme k varu.
Karí na miernom ohni, zakryté povaríme ďalších 5 minút. Hotové odstavíme z ohňa a necháme 15 minút odležať.
Podávame s dusenou ryžou.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)