sobota 3. septembra 2011

Kuracie stehná pečené na zemiakoch / Chicken legs baked on potatoes






ČO POTREBUJETE:

4 kuracie stehná

6 - 8 zemiakov
soľ
1/2 lyžičky prášku do pečiva
voda na uvarenie zemiakov

olivový olej (alebo slnečnicový)
1 lyžička majoránu (použila som sušený)
1 lyžička mletej sladkej papriky (alebo 1 lyžička kašmírske chilli korenie)
1 lyžička sušeného cesnaku 
2 lyžičky cukru (nemusí byť)
6 strúčikov cesnaku 





AKO POSTUPOVAŤ

Pekáč vymastíme trocha olejom. 

Zemiaky ošúpeme a pokrájame na štvrťky. Dáme zovrieť vodu do hrnca, pridáme soľ a prášok do pečiva. Keď sa voda začne variť vložíme zemiaky a varíme ich 5 až 8 minút. Potom ich vyberieme a uložíme na pekáč v jednej vrstve.

22kura na zemiakoch, makhana, leetchi 009


Na zemiaky uložíme osolené kuracie stehná, ktoré posypeme nakrájaným cesnakom.

V miske zmiešame oleja, majorán, sušený cesnak a mletú papriku. Ak použijeme pálivé chilli korenie miesto mletej papriky, pridáme cukor.

22kura na zemiakoch, makhana, leetchi 010


...a týmto polejeme kuracie stehná.

22kura na zemiakoch, makhana, leetchi 011


Rúru si predohrejeme na 180st. a pečieme 60 minút. Ku koncu môžeme prepnúť na 10 - 15min. na gril.

Môžeme podávať s Uhorkovým šalátom alebo Nakladanou cvikľou

streda 31. augusta 2011

Ganesh festival 2011

Dnes je prvy den festivalu. Od rana vyhrava hudba a chystaju Ganesha na modlenie (aarti). Ceremonia mala zacat o 10 rano, ale samozrejme ako kazdy rok o 10 este len zacali zdobit Ganesha. Chvilku som sa tam ponevierala a nakoniec sme s manzelom aj detmi isli na nedaleku Suryalanka plaz. Tam bola hlava na hlave. Dufali sme, ze si dame nieco dobre na jedenie, ale v tamojsej restauracii boli ranajky uz skoncene a obed este nezacal. Tak sme vypili dzus, trosku sa poprechadzali a sli domov. Dnesok stravime v klude, poobede pojdeme zasa von, na inu plaz, kde je klud a prazdno, ale inak sa budeme tvarit, ze sviatkujeme a nebudeme robit nic :)

Par obrazkov, kratke video z minulorocneho festivalu najdete TU...



... a tu je zopar obrazkov z dnesneho dna.


ganesh 2011 004



ganesh 2011 005



ganesh 2011 007



ganesh 2011 009



ganesh 2011 010


ganesh 2011 011



ganesh 2011 012



ganesh 2011 013



ganesh 2011 014



ganesh 2011 023



ganesh 2011 024



ganesh 2011 025



ganesh 2011 026



ganesh 2011 027

pondelok 29. augusta 2011

Sindhi Koki / Flatbread with onion and spices

Tieto placky sa často pripravujú na raňajky v rodine môjho manžela. Sú ako ochutené chapati a podávajú sa buď samotné alebo si k nim môžete dať lyžičku bieleho jogurtu, či vaše obľúbené chutney.


koki




ČO POTREBUJETE (na 11ks):
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

2 hrnčeky múky Atta (celozrnná múka)
1 lyžica besanu
soľ
1 lyžica ghee
voda podľa potreby

1 červená cibuľa
1 lyžica nasekanej koriandrovej vňate

1/4 lyžička ajwain
1 lyžička feniklových semien
1/4 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky mletého koriandru
1/4 lyžičky kašmírskeho mletého chilli
1/2 lyžičky sušených lístkov senovky gréckej
1 zelená chilli paprička (nemusí byť)

ghee na opekanie placiek


koki



AKO POSTUPOVAŤ:

Všetky suroviny okrem ghee na opekanie a vody dáme do misky a premiešame. Necháme ich aspoň 15min postáť.

Postupne pridávame vodu po troškách a vymiesime nelepivé cesto. Rozdelíme ho na rovnako veľké časti a vymodelujeme guľôčky. 

Koki


Postupne každú guľôčku sploštíme v dlaniach,  obalíme v múke a vyvaľkáme na okrúhlu placku. Tú popicháme každú vidličkou a opekáme na stredne silnom ohni z oboch strán na panvici. Počas opekanie potrieme obe strany  s ghee.

Koki

Koki


Hotové placky ukladáme do čistej kuchynskej utierky alebo hneď podávame. Podávame napr. so Zeleným chutney alebo obyčajným bielym jogurtom (dahi).

♡ ♡ ♡

Moja asistentka 🥰

koki


sobota 27. augusta 2011

Parsi kuracie karí / Parsi chicken curry

Recept som našla na blogu "The traveler's lunchbox". Zapáčil sa mi krásny obrázok hotového jedla, a tak som sa rozhodla vyskúšať ho. Keď som ho dnes lepšie študovala, zistila som, že mi akosi nesedia množstvá surovín. Suroviny som upravila a miesto peklíčka v papuľke vám ponúkam chutné, mierne pikantné karí.





ČO POTREBUJETE (na 4-5 porcií):

4 kuracie stehná s kĺbom; vykostiť a pokrájať na rezančeky 


na masala:
1 sušená červená chilli paprička 
(kto má rád extra pálivé, môže použiť 2)
kúsok škorice
4 klinčeky 
5 guľôčok čierneho korenia

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička mletého koriandru
4 strúčiky cesnaku
51ks mandlí 
2cm kúsok čerstvého zázvoru 
60 - 100ml vody

ostatné prísady:
olej alebo ghee
2 väčšie červené cibule; nakrájané nadrobno
asi 100ml vody
soľ
1/2 lyžičky tamarindovej pasty; rozpustiť v trošičke vody
1-2 lyžičky nastrúhaného jaggery (alebo hnedého cukru)
pár mandľových lupienkov na ozdobu





AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si pripravíme masala. Panvicu najprv dobre zohrejeme, oheň zmiernime na sucho opečieme chilli papričku, biely mak, rímsku rascu, škoricu, klinčeky a kardamóm. Korenie musí uvoľniť vôňu. Opečené korenie nenecháme chládnuť na panvici, pretože panvica je stále horúca a korenie by sa ďalej opekalo a mohlo by zhorieť a zhorknúť. Takže presypeme do misky a necháme trocha vychládnuť.

Korenie potom nasypeme do mixéra na korenie, pridáme koriander, kurkumu a rozmixujeme na prášok.

5


Pridáme mandle, zázvor, cesnak, prilejeme vodu a rozmixujeme na hladkú pastu.

6

7


V panvici zohrejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na miernom ohni ju popražíme, kým nezmäkne a nezhnedne troška, asi 20 minút. Občas premiešame.

8


Potom pridáme masala, ktorú sme si vopred pripravili. Asi 2 minútky ju na miernom ohni opekáme a premiešavame...

9


... potom pridáme nakrájané kuracie mäso a premiešame ho s masala...

10


... pridáme soľ, vodu a kokosové mlieko a premiešame. Privedieme k varu, oheň zmiernime a zakryté varíme 20 minút.

11


Po 20 minútach pridáme tamarindovú pastu, ktorú sme si rozpustili v troške vody a jaggery. Premiešame a odokryté varíme na miernom ohni, až kým karí nezhustne. Asi 5-10 minút (podľa toho koľko vody ste pridali na aké množstvo mäsa).

12


Hotové karí zakryjeme a odstavíme z ohňa. Zakryté necháme 20 minút odležať.

Na tanieroch ozdobíme nasekanou koriandrovou vňatou a mandľovými lupienkami. Podávame s dusenou ryžou.