nedeľa 4. marca 2012

Kuracia pasanda / Chicken pasanda

Balti kuracia pasanda



ČO POTREBUJETE:

na marinádu:
100ml Dahi - bieleho nesladeného jogurtu
1/2 lyžičky rímskej rasce
6 guľôčok čierneho korenia
2 ploché lyžičky garam masala
20ks mletých mandlí (nelúpaných)
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
(alebo 1/2 lyžičky čerstvého strúhaného zázvoru a 1/2 lyžičky čerstvého strúhaného cesnaku)
1 plochá lyžička kašmírskeho mletého chilli korenia

4 kuracie stehná s kĺbom (vykostené a pokrájané na menšie kúsky)

ďalej:
2 stredne veľké červené cibule
soľ
2 zelené chilli papričky
(nemusia byť, aj bez nich je to pikantnejšie jedlo pre slováka, ale dodajú šmrnc)
hrsť čerstvej koriandrovej vňate, nasekaná
3-4 lyžice sladkej smotany


Balti kuracia pasanda



AKO POSTUPOVAŤ:

Suroviny, ktoré sú uvedené na marinádu zmiešame v miske a vložíme kuracie kúsky. Dobre premiešame a necháme cez noc odležať v chladničke. 

Balti kuracia pasanda


V hlbšej panvici zohrejeme ghee, do horúceho ghee vložíme chilli papričky a nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujeme domäkka. Potom pridáme mäso aj s marinádou, soľ a na silnom ohni ho necháme chvíľku opiecť, aby sa zatiahlo. 

Balti kuracia pasanda


Podlejeme troškou vody (nie veľa, mäso si ešte pustí šťavu) a privedieme k varu. Oheň zmiernime a prikryté varíme 15-20 minút, domäkka (ak použijeme prsia, tak varíme 10-15minút). 

Balti kuracia pasanda


Pridáme sladkú smotanu, premiešame, povaríme ďalších 10 minút. Potom pridáme nasekanú koriandrovú vňať, znova necháme prejsť varom a odstavíme z ohňa. Prikryjeme a necháme 10 minút odležať. 


Podávame s ryžou alebo Naanom


🥘 🥘 🥘

Pasanda je druh karí, kde hlavnú úlohu zohrávajú mandle a smotana, ale aj marinovanie v jogurte a korení. Viac z histórie si môžete prečítať TU. Ak použijete tradične jahňacie mäso, treba ho pred marinovaním naklepať na tenko.

štvrtok 1. marca 2012

Šampiňónová nátierka / Mushrooms spread




ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov 
1 zelená paprika
olivový olej
2 stredne veľké červené cibule; nakrájané nadrobno
3 väčšie strúčiky cesnaku; nakrájané nadrobno 
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
soľ
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
troška vody na podliatie 
koriandrová vňať čerstvá






AKO POSTUPOVAŤ:

V hlbšej panvici zohrejeme olivový olej. Pridáme rímsku rascu a černušku, oheň zmiernime a necháme  rozvinúť vôňu korenia.



Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme do mäkka. Občas premiešame. 



Pridáme nakrájané šampiňóny, papriku, osolíme, pridáme sladkú mletú papriku a mleté čierne korenie. Premiešame a máličko podlejeme vodou. Dusíme zakryté 10-15 minút.



Všetka tekutina sa musí vydusiť. Keď sú šampiňóny a paprika mäkké, panvicu odstavíme z ohňa a vmiešame nakrájanú koriandrovú vňať. Zmes necháme vychládnuť.



Vychládnutú nakoniec rozmixujeme a môžeme natierať na hrianky alebo pečivo. 




nedeľa 26. februára 2012

Šampiňóny s cesnakom a strúhankou / Mushrooms with garlic and breadcrumbs


Sampinony s cesnakom a struhankou



ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov; očistených a pokrájaných
olivový olej (alebo maslo)
2 stredne veľké červené cibule; pokrájané nadrobno
6 väčších strúčikov cesnaku; pokrájaných nadrobno 
1 lyžička chilli flakes (sušených chilli vločiek)
mleté čierne korenie 
soľ
1 lyžička šťavy z citróna
1 plochá lyžica strúhanky
hrsť koriandrovej vňate (alebo petržlenovej)


Sampinony s cesnakom a struhankou



AKO POSTUPOVAŤ:

V hlbšej panvici zohrejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájané cibule a cesnak, oheň zmiernime. Popražíme do mäkka. Pridáme chilli vločky...

Sampinony s cesnakom a struhankou


... pridáme hneď nakrájané šampiňóny a mleté čierne korenie. Premiešame, panvicu prikryjeme a šampiňóny dusíme 10 minút, do mäkka.

Sampinony s cesnakom a struhankou


Potom pridáme soľ, šťavu z citróna, strúhanku a restujeme, kým sa šťava z citróna a voda, ktorú si šampiňóny mohli pustiť nevstrebe; je to chvíľočka.

Sampinony s cesnakom a struhankou


Nakoniec panvicu odstavíme z ohňa a vmiešame čerstvú koriandrovú vňať. Panvicu prikryjeme a necháme postáť 10 minút.

Sampinony s cesnakom a struhankou


Šampiňóny môžete podávať ako prílohu ku karí a dusenej ryži, s chapati alebo aj ako toping na Bruschettu.

Z prechádzky...

Kadiaľ vedú krabie chodníčky...




Na drevených plťkách....






Pozor, vyletí vtáčik!









streda 22. februára 2012

Šampiňóny s kokosovým mliekom

Dnes som trošku improvizovala z toho, čo som mala doma. Nechcelo sa mi príliš dlho stáť v kuchyni, keďže teplomer už ukazuje 35°C, a tak to dnes istil veľmi jednoduchý obed: Dal fry, dusená ryža a šampiňóny s kokosovým mliekom.


IMG_7877



ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov 
plátok masla + 1/2 lyžice oleja
niekoľko karí lístkov 
1/2 lyžičky feniklových semien
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
soľ
2 lyžice kokosového mlieka



IMG_7875


AKO POSTUPOVAŤ:

V panvičke si rozpustíme maslo na oleji. Pridáme rímsku rascu a feniklové semená a necháme ich rozvoňať. Oheň zmiernime.

1



Pridáme karí lístky a necháme ich prasknúť.

2



Pridáme kurkumu...

3



...hneď pridáme nadrobno nakrájané šampiňóny a premiešame. Asi minútku restujeme.
Pridáme kašmírske chilli korenie, premiešame.

4



Nakoniec pridáme kokosové mlieko a na miernom ohni, zakryté povaríme do mäkka, asi 10 minút.

5



Hotové šampiňóny osolíme, premiešame a môžeme podávať napríklad s plackami alebo ako prílohu ku karí a ryži.

sobota 18. februára 2012

Ako som v Indii kurací guláš varila / Chicken goulash

Mám takú strašnú chuť v poslednej dobe na segedínsky guláš. Včera som sa konečne rozhodla, že si naložím jeden malý pohár kapusty na skúšku a uvidím, čo z toho vznikne. Ale chuť na guláš zostala.... ak nie segedínsky, tak aspoň obyčajný. Lenže guláš som ešte nikdy nevarila. Páni majstri na guláše mi teraz odpustia, ak som spáchala v nasledujúcom recepte nejaké vážne kulinárske zločiny :) Keďže sme hinduistická rodina, hovädzie mäso nejeme. Zostalo mi teda na výber mäso kuracie alebo mäso kuracie... vybrala som si mäso kuracie. A ako to dopadlo sa dočítate už v recepte....





ČO POTREBUJETE:

4 kuracie stehná aj s kĺbom 
(vykostené a mäso pokrájané na "gulášové kocky")

olej
4 veľké červené cibule
(cibule by malo byť asi toľko, koľko je mäsa)
soľ

1 lyžička sladkej mletej papriky
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1 lyžička drvenej tmavej rímskej rasce

2 paradajky
1 zelená paprika

voda podľa potreby
1 lyžička sušeného majoránu
1 surový zemiak
4 strúčiky cesnaku





AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si nachystáme paradajky. Narežeme ich na jednom konci do X a vložíme na chvíľku do vriacej vody (blanšírujeme). Vyberieme a vložíme do chladnej vody, šupku ošúpeme a paradajky nakrájame nadrobno.

Kuraci gulas


V hrnci zohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ a restujeme domäkka. Musí byť orestovaná poriadne, až sa takmer rozpadáva, čiže to trvá trošku dlšhie.

Kuraci gulas


Potom pridáme bobkový list, kašmírske čili, sladkú mletú papriku (ktorú mám z myjavského trhu, domácu od babičiek z kopaníc :), rímsku rascu a malú chvíľočku orestujeme, nie dlho, aby paprika nezhorkla.

Kuraci gulas


Potom pridáme nakrájané mäso a orestujeme tak, aby sa mäso zatiahlo.

Kuraci gulas


Podlejeme troškou vody, pridáme nadrobno nakrájané paradajky a papriku, premiešame, privedieme do varu, oheň zmiernime, hrniec prikryjeme a varíme asi 30-35 minút domäkka.

Kuraci gulas


Keď je mäso mäkké, pridáme najemno nastrúhaný zemiak na zahustenie, najemno nastrúhaný cesnak a majorán. Premiešame a povaríme ďalších 10 minút. Počas varenia gulášu podlievajte po troškách vodou (pridávajte vriacu vodu, ak treba doliať). Nesmie to byť ako polievka.

Kuraci gulas


Ako prílohu môžete podávať s parenou knedľou, ale u nás doma sa guláš vždy jedol s chlebom, takže som skoro ráno ešte piekla domáci chlebík.


Samochvála síce "smrdí", ale trúfam si povedať, že ten môj dnešný guláš bol perfektný. Síce taký skôr indický, ale hlavné je, že bol :) Ďalšia výzva úspešne za mnou.... 




štvrtok 16. februára 2012

Základ na každé MAKHANI / Basic Makhani gravy

Spomínala som už v jednom recepte tu na blogu skupinku indov na Facebooku, kde si beriem k srdcu ich rady, učím sa a tiež občas poradím :) V skupinke je zopár indických šéfkuchárov a jedným z nich je aj Umang Datta (majiteľ Masala Art Restaurant), ktorý sa podelil o svoj recept na základnú omáčku ku každému Makhani. Takže túto omáčku môžete použiť na prípravu Paneer Butter masala, Murgh Makhani (Butter chicken), Zeleninové Makhani..... mal by to byť recept na reštauračné jedlá "typu makhani", ktorý by sa mal používať všade a tak by malo jedlo chutiť "autenticky" ako ho poznáte z reštaurácie. Či tak chutí, to nechám na váš posudok. Ale nám chutilo :)



Zaklad na kazde Makhani



ČO POTREBUJETE:

2 väčšie (alebo 3 menšie) paradajky
4 plné lyžice nesolených kešu orechov
vodu podľa potreby

50g masla+1/2 lyžice ghee (aby maslo nehorelo)
1 lyžičku cesnakovo-zázvorovej pasty

1 lyžičku sušených lístkov senovky gréckej
1/2-1 lyžičku chilli korenia
(záleží aké pálivé chcete, ja som použila 1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia, stačilo nám to na také "mild spicy makhani")
troška mletého zeleného kardamómu

soľ
1/2 lyžičky cukru (jaggery)

na dokončenie:
2 lyžice smotany na varenie


Do omáčky môžete dať: kuracie mäso, paneer, hrášok, mrkvu, zemiaky, zelené fazuľové struky, šampiňóny.... záleží aké Makhani robíte. Ja som použila paneer a niekoľko kešu orechov. 


Zaklad na kazde Makhani



AKO POSTUPOVAŤ:

Paradajky umyjeme, prekrojíme na polovice a vložíme do hrnca s vodou spolu s kešu orechami. Privedieme k varu, oheň zmiernime, hrniec prikryjeme a na mierno varíme 1 hodinu. Paradajky a kešu orechy potom scedíme (vodu si odložíme, nevylievame) a necháme trocha vychládnuť. Dáme ich do mixéra, pridáme trocha odloženej vody a vymixujeme. Odložíme bokom. 

Zaklad na kazde Makhani


V hlbšej panvici roztopíme maslo spolu s ghee. Pridáme cesnakovo-závorovú pastu a popražíme na miernom ohni do hnedkava, kým sa nestratí tá surová vôňa. Potom pridáme vymixovanú paradajkovo-kešu omáčku a premiešame. Ak by to bolo príliš husté, pridáme ešte z vývaru z paradajok. Ale nie veľa, aby to nebolo ako voda. Ide o hustejšiu omáčku. 

Zaklad na kazde Makhani


Pridáme chilli korenie, mletý kardamóm a senovku grécku a premiešame. Osolíme, pridáme cukor a premiešame. 

Zaklad na kazde Makhani


Varíme na miernom ohni, kým sa olej neoddelí na povrchu. Vtedy máme základné Makhani hotové. (treba ho ešte dokončiť so smotanou po pridaní zeleniny, či iných surovín). 


Zaklad na kazde Makhani



Teraz pridáme suroviny podľa toho, aké makhani robíme. Teda buď namarinované mäso, huby (ktoré si vopred orestujeme na masle dohneda), hrach čerstvý alebo mrazený alebo zeleninu, či paneer. Povaríme 2 minútky na miernom ohni alebo dlhšie, ak robíme s mäsom. Dokončíme smotanou, prehrejeme a odložíme z ohňa. 

Zaklad na kazde Makhani


A výborné Makhani je hotové :) Tadaaaaa! Úplne jednoduché, však? :) 


* * *

Kukurica s jarnou cibuľkou v makhani omáčke / Corn and spring onions makhani


Kukurica s jarnou cibulkou v makhani omacke


V bode, kde som orestovala cesnakovo-zázvorovú pastu som potom pridala nakrájanú jarnú cibuľku/zelenú časť a orestovala a v bode, kde sa pridávajú koreniny som pridala mletú kurkumu. Inak všetko úplne rovnako ako je recept vyššie. V momente, kde sa pridáva paneer som miesto paneeru pridala kukuricu. 


* * *

Ak chete makhani s varenými vajíčkami, postupujte rovnako ako je základ. Potom si zvlášť orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte pripravené makhani, zrieďte na požadovanú konzistenciu omáčky a do hotovej omáčky vložte 6 minútové vajíčka. 


Makhani s vajickami