streda 5. mája 2010

Čo je to Ghee (prepustené maslo) ?




Ghee je súčasťou mnohých pokrmov v Indii a na Strednom východe. Môže byť pomerne drahé v obchodoch. Skladovať sa dá vo vzduchotesnej nádobe v chladničke, kde vydrží veľmi dlho, ale neskazí sa ani pri skladovaní mimo chladničky.

Všetky mliečne bielkoviny boli odstránene počas procesu prípravy, čím je ghee bez laktózy a tým pádom vhodnou alternatívou pre ľudí, ktorí netolerujú laktózu.

Ghee pozostáva prevažne z nasýtených tukov. Obsahuje približne 14g tuku na lyžicu a žiadne umelé prísady, konzervačné látky. Spotreba veľkého množstva ghee je samozrejme nezdravá, ale pri striedmom použití Ghee môže byť zaradené do nízkotučnej stravy.

Ghee stimuluje vylučovanie žalúdočných kyselín a pomáha tak tráveniu, kým iné tuky ako je maslo a olej spomaľujú zažívací proces a zaťažujú žalúdok. Aj keď to nie je nijako vedecky dokázané, v indickom ľudovom liečiteľstve sa Ghee používa na liečbu vredov, pri zápche a na podporu zdravých očí, kože a podporuje zlepšenie pamäte. V kozmetike sa používa na zmäkčenie pokožky a tiež na liečbu popálenín a pľuzgierov.

Ghee je bohaté na antioxidanty a podporuje vstrebávanie vitamínov a minerálnych látok z iných potravín. Slúži na posilnenie imunitného systému. Vysoká koncentrácia kyseliny maslovej, mastné kyseliny v Ghee majú anti-vírusové vlastnosti.

Kravské Ghee je žltej farby a byvolie Ghee je smotanovej farby. Ghee z mlieka iných zvierat ako napríklad ovčie sú cenené pre ich prínos pre zdravie.

Ľuďom s vysokým cholesterolom sa neodporúča konzumovať Ghee. Kombinácia nasýtených tukov a cholesterolu môže zvýšiť riziko ochorenia srdca.

Zdroj info: preložené z internetu





RECEPT na výrobu GHEE nájdete na TOMTO LINKU.



Dnes, 13.2.2012 som bola poučená v jednej indickej skupinke milovníkov jedla, že medzi Ghee a Prepusteným maslom je rozdiel! Doteraz som si myslela, že je to jedno a to isté... tu vidno, že sa stále učíme nové veci.

Výroba Prepusteného masla je proces pomalého rozpúšťania masla, kedy sú mliečne zložky odstránené. 

Proces výroby Ghee je v podstate rovnaký až na to, že mliečne zložky sa nechajú troška ako keby pripáliť (skaramelizovať) a až potom sa odstránia, aby ghee dostalo orieškovú príchuť.

Ide o túto reakciu... http://en.wikipedia.org/wiki/Maillard_reaction

5 komentárov:

  1. No pekne.. ja sa ho uz chystam tak davno vyskusat... V Ajurvede sa pouziva Ghee na liecebne procesy.. : -))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Elena:
    Robila som si prepustene maslo doma, je chutne a dlho vydrzi. Zo zvyku ho drzim v chladnicke, kde mi stuhne, mimo chladnicky je ako olej. Vyborny aj na polievanie buchiet.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aj na polievanie buchiet a rada na nom aj vysmazam kuracie rezne v rure. Su ovela lepsie chutovo.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Miska, prosim vas, nemohli by ste zverejnit postup ako si urobim maslo doma? Raz som to skusala a trosku to bolo pripalene.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na tomto linku najdete postup http://akochutimasala.blogspot.in/2011/06/ako-vyrobit-ghi-prepustene-maslo.html Tak nech sa vam podari :)

      Odstrániť