Jaggery je vyrobené z cukrovej palmy. Používa sa najmä v Ázii, Afrike, Latinskej Amerike a Karibiku. Môže sa líšiť farbou od zlatohnedej až po tmavo hnedú.
Obsahuje až 50% sacharózy, glukózu, minerálne soli a vitamíny. Horčík prítomný v Jaggery posilňuje náš nervový systém, pomáha uvoľniť naše svaly a poskytuje úľavu od únavy. Spolu so selénom pôsobí ako antioxidant. Je tiež bohaté na železo a tým pádom vhodné pri anémii. Má protialergické vlastnosti a zmierňuje príznaky astmy. Je účinné pri migréne. Veľmi dobré je podávať ho ženám po pôrode (na odstránenie všetkej zrazenej krvi z tela) počas prvých 40 dní po narodení dieťatka.
Obsahuje mierne množstvo vápnika, fosforu a zinku.
Obsahuje až 50% sacharózy, glukózu, minerálne soli a vitamíny. Horčík prítomný v Jaggery posilňuje náš nervový systém, pomáha uvoľniť naše svaly a poskytuje úľavu od únavy. Spolu so selénom pôsobí ako antioxidant. Je tiež bohaté na železo a tým pádom vhodné pri anémii. Má protialergické vlastnosti a zmierňuje príznaky astmy. Je účinné pri migréne. Veľmi dobré je podávať ho ženám po pôrode (na odstránenie všetkej zrazenej krvi z tela) počas prvých 40 dní po narodení dieťatka.
Obsahuje mierne množstvo vápnika, fosforu a zinku.
Nie je to liek, ale doplnok stravy.
Jaggery sa používa na prípravu ako sladkých tak i slaných pokrmov hlavne v Indii a na Srí Lanke. Trocha Jaggery sa pridáva aj do rôznych karí a subzis.
Jaggery sa tiež používa pri výrobe alkoholických nápojov.
Indická ayurvédska medicína považuje Jaggery za účinné pri liečbe hrdla - suchý kašeľ (pre tých, čo sú v práci vystavení vyššiemu stupňu znečistenia ovzdušia), infekcie pľúc, zlého trávenia a zápchy. Jaggery je považované za jednu z najčistejších foriem cukru a je zdravšie ako rafinovaný cukor.
V Indii bolo kedysi tradíciou, keď hosť alebo člen rodiny prišiel domov unavený, ponúkli mu vodu s Jaggery, aby sa uvoľnil a zbavil únavy. Ľudia, ktorí pracovali v továrňach a pri vonkajších prácach v prašnom, znečistenom prostredí tiež pili vodu s Jaggery alebo priamo kúsok zjedli v noci pred spaním, aby odstránili z tela nečistoty, ktoré počas dňa inhalovali.
Zdroj info: preložené z internetu
Jaggery sa používa na prípravu ako sladkých tak i slaných pokrmov hlavne v Indii a na Srí Lanke. Trocha Jaggery sa pridáva aj do rôznych karí a subzis.
Jaggery sa tiež používa pri výrobe alkoholických nápojov.
Indická ayurvédska medicína považuje Jaggery za účinné pri liečbe hrdla - suchý kašeľ (pre tých, čo sú v práci vystavení vyššiemu stupňu znečistenia ovzdušia), infekcie pľúc, zlého trávenia a zápchy. Jaggery je považované za jednu z najčistejších foriem cukru a je zdravšie ako rafinovaný cukor.
V Indii bolo kedysi tradíciou, keď hosť alebo člen rodiny prišiel domov unavený, ponúkli mu vodu s Jaggery, aby sa uvoľnil a zbavil únavy. Ľudia, ktorí pracovali v továrňach a pri vonkajších prácach v prašnom, znečistenom prostredí tiež pili vodu s Jaggery alebo priamo kúsok zjedli v noci pred spaním, aby odstránili z tela nečistoty, ktoré počas dňa inhalovali.
Jaggery sa dá kúpiť aj v takejto forme ako prášok.