Dum dum v angličtine znamená 'stupid', čiže je to karí pre začiatočníkov, a keď som ja začínala s indickou kuchyňou, tak som bola presne toto, dum dum 😃❤
Očistíme krevety od pancierikov a čriev a dobre poumývame.
Kešu orechy namočíme vo vode na 30 minút a potom spolu s vodou vymixujeme na pastu. Nemusí byť vymixovaná do úplnej dokonalosti. Kúsky kešu orechov vo výslednom karí sú veľmi dobré.
V hlbšej panvici zohrejeme olej (môžete použiť ghee miesto oleja) a do mäkka na ňom opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu.
Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a minútku restujeme.
Pridáme mletý koriander, kurkumu a chilli korenie a premiešame s cibuľou.
Pridáme nadrobno nakrájané rajčiny, premiešame...
... a dusíme ich pod pokrievkou na miernom ohni, kým nezmäknú a nerozpadnú sa.
Pridáme krevety a 100ml vody, premiešame, privedieme k varu, oheň zmiernime a 6 minút varíme pod pokrievkou.
Osolíme, pridáme senovku grécku, premiešame.
Pridáme pastu z kešu orechov, premiešame, privedieme k varu a na stredne silnom ohni, odokryté varíme 2-3 minúty.
Panvicu odstavíme z ohňa a zakrytú necháme 10 minút postáť. Nakoniec do karí primiešame nasekanú koriandrovú vňať.
ČO POTREBUJETE:
1/2kg čerstvých tigrých kreviet; očistených
na pastu:
200ml hrnček kešu orechov namočiť v 200ml horúcej vody
na karí:
olej
3 stredne veľké červené cibule
1 plná lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
(alebo 1/2 lyžičky z každého čerstvo nastrúhaného)
1 lyžička mletého koriandru
3/4 - 1 lyžička kašmírskeho chilli korenia mletého
(je menej pálivé než bežné chilli korenie)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
2 stredne veľké rajčiny
na dokončenie:
soľ
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckeho
100ml vody na podliatie
hrsť koriandrovej vňate
AKO PPOSTUPOVAŤ
Očistíme krevety od pancierikov a čriev a dobre poumývame.
Kešu orechy namočíme vo vode na 30 minút a potom spolu s vodou vymixujeme na pastu. Nemusí byť vymixovaná do úplnej dokonalosti. Kúsky kešu orechov vo výslednom karí sú veľmi dobré.
V hlbšej panvici zohrejeme olej (môžete použiť ghee miesto oleja) a do mäkka na ňom opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu.
Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a minútku restujeme.
Pridáme mletý koriander, kurkumu a chilli korenie a premiešame s cibuľou.
Pridáme nadrobno nakrájané rajčiny, premiešame...
... a dusíme ich pod pokrievkou na miernom ohni, kým nezmäknú a nerozpadnú sa.
Pridáme krevety a 100ml vody, premiešame, privedieme k varu, oheň zmiernime a 6 minút varíme pod pokrievkou.
Osolíme, pridáme senovku grécku, premiešame.
Pridáme pastu z kešu orechov, premiešame, privedieme k varu a na stredne silnom ohni, odokryté varíme 2-3 minúty.
Panvicu odstavíme z ohňa a zakrytú necháme 10 minút postáť. Nakoniec do karí primiešame nasekanú koriandrovú vňať.
Podávame s dusenou ryžou alebo indickými plackami (Naan, Paratha, Chapati).