Recept pochádza z Bengálska. Tešila som sa, že dnes uvarím niečo nové, ale keď som recept začala viac študovať, zistila som, že niečo podobné som už varila podľa jednej ázijskej kuchárskej knihy, kde sa jednoducho nazýval Zemiaky s bielym makom. Posto v preklade znamená biely mak. Recept však vkladám, pretože postup sa líši a aj kvôli tomu, aby som konkrétne ukázala ako sa používa typická bengálska zmes semien Panch Phoron.
streda 25. júla 2012
utorok 24. júla 2012
Panch Phoron (zmes semien)
Je to bengálska zmes piatich korenín. V tejto zmesi sa koreniny nedrvia, ani nemelú. Uchovávajú sa vcelku.
Zmes týchto semien sa používa na prípravu zeleniny, kuracieho mäsa, rýb aj šošovice. Typické použitie je v Tadka. Najprv sa tieto koreniny opražia na oleji alebo ghee, nechajú sa prasknúť a tým rozvinú svoju chuť aj vôňu. Až potom sa k nim pridajú ostatné suroviny (napr. zelenina...).
ČO POTREBUJETE:
1 lyžicu feniklových semien
1 lyžicu semien senovky gréckej (fenugreek)
1 lyžicu tmavej rímskej rasce (shah jeera)
1 lyžicu tmavého horčičného semienka
1 lyžicu černušky siatej (kalonji)
AKO POSTUPOVAŤ:
Všetky semená spolu zmiešame a uchovávame v suchej tesne uzavretej nádobe.
Ešte doplnok k receptu: po "porade" s indmi, čo pochádzajú priamo z Bengálska som bola poučená, že do tejto zmesky semien patrí tiež "radhuni", čo je výzorovo najpodobnejšie semienkam ajwain, ale nie je to to isté. Bohužial som tie semienka u nás nezohnala. Takže toto by mala byť taká základná zmeska, veď "panch" aj tak znamená 5 a to som dodržala.
Ďalej pre východný Bengál sa používajú miesto feniklových semien semená koriandru, hovorí sa tomu Bangla - style. A ďalšie je Oriya - style, kde miesto horčičného semienka sa použije guľaté čierne korenie a toto sa používa v kucnyni štátu Odisha.
Feniklové semienka (sonf)
Senovka grécka (fenugreek)
Tmavá rímska rasca (shahi jeera)
Horčičné semienka (rai)
Černuška siata (kalonji)
pondelok 23. júla 2012
Paratha s cuketou a jarnou cibuľkou / Paratha with zucchini and spring onions
ČO POTREBUJETE (na asi 6ks):
1/2 stredne veľkej cukety
4 stonky jarnej cibuľky
soľ
1/4 lyžičky kašmírskeho chilli korenia (nemusí byť)
1/2 lyžičky garam masala
1 lyžica ghee (alebo olej)
2-3 lyžice vody
múka Maida podľa potreby (alebo môžete použiť celozrnnú múku Atta)
AKO POSTUPOVAŤ:
Do misky nastrúhame najemno cuketu. Pridáme nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku. Ďalej pridáme soľ, garam masala, chilli korenie, ghee a vodu. Poprášime múkou a zamiešame vareškou. Postupne po trochách pridávame múku, až kým sa nám cesto nelepí a môžeme ho rukou vypracovať na vláčny, nelepivý bochníček. Cesto uložíme do misky, ktorú poprášime múkou a zakryjeme ho. Necháme odležať asi 1 hodinu.
Potom si cesto rozdelíme na rovnaký počet dielov. S každým pracujeme zvlášť.
Dáme si zohriať panvicu. Vezmeme časť cesta a v dlaniach urobíme guľôčku. Sploštíme ju a obalíme v múke. Vyvaľkáme tenkú placku. Placku opečieme z oboch strán na panvici do hneda. Často obraciame.
Hotovú placku si môžeme potrieť maslom alebo s ghee a podávame s chutney.
nedeľa 22. júla 2012
Vajíčkový šalát / Egg salad
Recept ma zaujal na Vareche. Urobila som pár zmien, preto ho vkladám aj sem na blog.
Možete ho jesť len tak samotný, vychladený alebo si k nemu dať čerstvú bagetu.
Uvarené vajíčka necháme vychládnuť, ošúpeme a pokrájame na štvrtiny pozdĺžne. Všetko vložíme do misky a vidličkami zľahka poprehadzujeme. Dáme na pol hodiny do chladničky a môžeme podávať.
ČO POTREBUJETE:
4 vajíčka uvarené nie celkom natvrdo; varte ich asi 6 minút
soľ
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1/4 lyžičky chilli vločiek
1 lyžička šťavy z citróna
1 lyžica olivového oleja
1/4 lyžičky drvenej rímskej rasce (môžete vynechať)
hrsť nasekanej čerstvej koriandrovej vňate
hrsť nasekanej zelenej časti jarných cibuliek
AKO POSTUPOVAŤ:
Uvarené vajíčka necháme vychládnuť, ošúpeme a pokrájame na štvrtiny pozdĺžne. Všetko vložíme do misky a vidličkami zľahka poprehadzujeme. Dáme na pol hodiny do chladničky a môžeme podávať.
pondelok 16. júla 2012
Kuracie s cuketou a kešu orieškami (A náš nový domov.)
Posledný víkend sme mali sťahovací a upratovací. Konečne sme v meste a nemusíme chodiť denne autom jednu hodinu do školy a jednu hodinu zo školy. Byt je vzdušný a nepotrebuje ani klimatizáciu, čomu sa veľmi teším, pretože sme z nej len chorí boli. A toto je naše nové hniezdočko..
Deťom sa tu veľmi páči 🥰
Školu máme len 5 minút chôdze od domu. Dnes ráno sme v kľude vstali, naraňajkovali sa a prechádzkovým krokom šli do školy.
Sanabka sa doma okupkala, urobili sme úlohy (už píšeme číslo 2), naobedovali sa a potom len hovkali a čakali na Salonku, ktorá chodí zo školy o 16.00hod. Zvonček zo školy bol počuť až k nám domov. Z budovy vybehli deti, nastupovali do autobusov a auto-rikší.
A naša Salonka pekne peši.
Deťom sa tu veľmi páči 🥰
Školu máme len 5 minút chôdze od domu. Dnes ráno sme v kľude vstali, naraňajkovali sa a prechádzkovým krokom šli do školy.
Sanabka sa doma okupkala, urobili sme úlohy (už píšeme číslo 2), naobedovali sa a potom len hovkali a čakali na Salonku, ktorá chodí zo školy o 16.00hod. Zvonček zo školy bol počuť až k nám domov. Z budovy vybehli deti, nastupovali do autobusov a auto-rikší.
A naša Salonka pekne peši.
Dnešný recept vznikol v rámci "čistenia" chladničky pri sťahovaní. Ani som si ho nezapisovala, išlo to do hrnca všetko od oka, ale skúsim aspoň približne, čo si pamätám, pretože z toho nakoniec bol veľmi dobrý obed.
ČO POTREBUJETE:
4 kuracie stehná s kĺbom; vykostené a pokrájané na väčšie kúsky
asi 3 lyžice bieleho nesladeného jogurtu
1 lyžička garam masala
1 lyžica masla
1 veľká červená cibuľa; pokrájaná nadrobno
asi 5 strúčikov cesnaku; pokrajáné nadrobno
1 väčšia paradajka; pokrajáná nadrobno
veľká hrsť kešu orechov; podrviť tĺčikom na mäso, ale aby vám zostali aj väčšie kúsky
soľ
1 plochá lyžička mletej sladkej papriky
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej
1/2 cukety; pokrájaná nadrobno
asi 50ml vody
150ml sladkej smotany
asi 1 lyžička kukuričného škrobu na zahustenie
AKO POSTUPOVAŤ:
Kuracie mäso umyjeme a pokrájame na väčšie kúsky. Vložíme ho do misky, pridáme jogurt a garam masala a necháme ho marinovať v chladničke aspoň 1 hodinu.
Kešu orechy si trocha podrvíme. V hrnci zohrejeme maslo. Pridáme cibuľu, cesnak a popražíme do mäkka. Pridáme kešu orechy a nakrájanú paradajku. Restujeme, kým paradajka nezmäkne.
Potom vložíme kuracie mäso, ktoré sa marinovalo. Osolíme, podlejeme troškou vody, pridáme sladkú mletú papriku, sušenú senovku grécku a nakrájanú cuketu. Oheň zmiernime a mäso varíme pod pokrievkou 30 minút.
Potom pridáme sladkú smotanu, premiešame. Nakoniec povrch poprášime kukuričným škrobom a dobre zamiešame. Necháme prevrieť, aby sa omáčka zahustila.
Podávame s dusenou ryžou.
utorok 10. júla 2012
Toor dal chilla
Dnes sme sa zobudili do príjemného rána. Vzduch bol svieži a na oblohe plávali potrhané mraky.
V noci bola silná búrka so silným vetrom, takmer ako keby sa prehnal cyklón. Oknami lomcovalo a vietor hviždal pomedzi škáry. Odnieslo to prádlo, ktoré som deň pred tým zavesila neskoro a nestihlo do večera preschnúť. A tak som ho nechala na šnúrach aj cez noc... ráno som našla pár kúskov v mokrom piesku, tak môžem prať nanovo 🙃 Cestou do školy sme sa brodili cez niekoľko veľkých kalúž na ceste, našťastie záplavy z toho nie sú.
Dnes ráno som robila na raňajky placky prípravou podobné Dosa plackám. Rozdiel je v tom, že cesto nie je z ryže, ale zo šošovice. Môžete podávať s vašim obľúbeným chutney. (Pôvodne sa placky Chilla robia z lúpaného Moong dal a pôvodný recept sa volá "Moong dal chilla", ja som moong dal nemala, ale placky sú aj tak výborné.)
Toor dal a Urad dal si namočíme na 2 hodiny vo vode.
Potom ich prepláchneme v čistej vode a s trochou novej čistej vody a soľou rozmixujeme na cesto, ktoré má konzistenciu asi ako na palacinky (alebo Dosa).
V menšom hrnci zohrejeme trocha ghee. Pridáme ajwain, rímsku rascu a kurkumu. Necháme semienka chvíľku popražiť, aby zavoňali. Pridáme nasekané karí lístky a necháme ich prasknúť (čo je hneď).
Toto (volá sa to Tadka) vlejeme spolu s ghee do pripraveného cesta a zamiešame. Cesto necháme aspoň 15 minút postáť. Potom ak treba, môžeme ho zriediť ešte vodou, lebo postátím môže zhustnúť troška.
Panvicu si rozpálime. Oheň zmiernime. Naberačkou vylejeme cesto na panvicu a oblou časťou naberačky cesto krúživým pohybom od stredu rozotrieme na placku (ako pri Dosa). Na okraje placky nakvapkáme troška oleja.
Opečieme z oboch strán do hnedkava.
A dnes ráno som mala aj diváka pri fotení placiek 🐕 To je náš túlavý psík, čo chodí do liahne na obed a u nás pri dverách spáva.
V noci bola silná búrka so silným vetrom, takmer ako keby sa prehnal cyklón. Oknami lomcovalo a vietor hviždal pomedzi škáry. Odnieslo to prádlo, ktoré som deň pred tým zavesila neskoro a nestihlo do večera preschnúť. A tak som ho nechala na šnúrach aj cez noc... ráno som našla pár kúskov v mokrom piesku, tak môžem prať nanovo 🙃 Cestou do školy sme sa brodili cez niekoľko veľkých kalúž na ceste, našťastie záplavy z toho nie sú.
Dnes ráno som robila na raňajky placky prípravou podobné Dosa plackám. Rozdiel je v tom, že cesto nie je z ryže, ale zo šošovice. Môžete podávať s vašim obľúbeným chutney. (Pôvodne sa placky Chilla robia z lúpaného Moong dal a pôvodný recept sa volá "Moong dal chilla", ja som moong dal nemala, ale placky sú aj tak výborné.)
ČO POTREBUETE (na 11ks):
200ml Toor dal
50ml Urad dal
soľ
voda podľa potreby
ghee
karí lístky
1/3 lyžičky Ajwain
1/3 lyžičky rímskej rasce
1/3 lyžičky mletej kurkumy
AKO POSTUPOVAŤ:
Toor dal a Urad dal si namočíme na 2 hodiny vo vode.
Potom ich prepláchneme v čistej vode a s trochou novej čistej vody a soľou rozmixujeme na cesto, ktoré má konzistenciu asi ako na palacinky (alebo Dosa).
V menšom hrnci zohrejeme trocha ghee. Pridáme ajwain, rímsku rascu a kurkumu. Necháme semienka chvíľku popražiť, aby zavoňali. Pridáme nasekané karí lístky a necháme ich prasknúť (čo je hneď).
Toto (volá sa to Tadka) vlejeme spolu s ghee do pripraveného cesta a zamiešame. Cesto necháme aspoň 15 minút postáť. Potom ak treba, môžeme ho zriediť ešte vodou, lebo postátím môže zhustnúť troška.
Panvicu si rozpálime. Oheň zmiernime. Naberačkou vylejeme cesto na panvicu a oblou časťou naberačky cesto krúživým pohybom od stredu rozotrieme na placku (ako pri Dosa). Na okraje placky nakvapkáme troška oleja.
Opečieme z oboch strán do hnedkava.
A dnes ráno som mala aj diváka pri fotení placiek 🐕 To je náš túlavý psík, čo chodí do liahne na obed a u nás pri dverách spáva.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)