Recept pochádza z Bengálska. Tešila som sa, že dnes uvarím niečo nové, ale keď som recept začala viac študovať, zistila som, že niečo podobné som už varila podľa jednej ázijskej kuchárskej knihy, kde sa jednoducho nazýval Zemiaky s bielym makom. Posto v preklade znamená biely mak. Recept však vkladám, pretože postup sa líši a aj kvôli tomu, aby som konkrétne ukázala ako sa používa typická bengálska zmes semien Panch Phoron.
streda 25. júla 2012
utorok 24. júla 2012
Panch Phoron (zmes semien)
Je to bengálska zmes piatich korenín. V tejto zmesi sa koreniny nedrvia, ani nemelú. Uchovávajú sa vcelku.
Zmes týchto semien sa používa na prípravu zeleniny, kuracieho mäsa, rýb aj šošovice. Typické použitie je v Tadka. Najprv sa tieto koreniny opražia na oleji alebo ghee, nechajú sa prasknúť a tým rozvinú svoju chuť aj vôňu. Až potom sa k nim pridajú ostatné suroviny (napr. zelenina...).
ČO POTREBUJETE:
1 lyžicu feniklových semien
1 lyžicu semien senovky gréckej (fenugreek)
1 lyžicu tmavej rímskej rasce (shah jeera)
1 lyžicu tmavého horčičného semienka
1 lyžicu černušky siatej (kalonji)
AKO POSTUPOVAŤ:
Všetky semená spolu zmiešame a uchovávame v suchej tesne uzavretej nádobe.
Ešte doplnok k receptu: po "porade" s indmi, čo pochádzajú priamo z Bengálska som bola poučená, že do tejto zmesky semien patrí tiež "radhuni", čo je výzorovo najpodobnejšie semienkam ajwain, ale nie je to to isté. Bohužial som tie semienka u nás nezohnala. Takže toto by mala byť taká základná zmeska, veď "panch" aj tak znamená 5 a to som dodržala.
Ďalej pre východný Bengál sa používajú miesto feniklových semien semená koriandru, hovorí sa tomu Bangla - style. A ďalšie je Oriya - style, kde miesto horčičného semienka sa použije guľaté čierne korenie a toto sa používa v kucnyni štátu Odisha.
Feniklové semienka (sonf)
Senovka grécka (fenugreek)
Tmavá rímska rasca (shahi jeera)
Horčičné semienka (rai)
Černuška siata (kalonji)
pondelok 23. júla 2012
Paratha s cuketou a jarnou cibuľkou / Paratha with zucchini and spring onions
ČO POTREBUJETE (na asi 6ks):
1/2 stredne veľkej cukety
4 stonky jarnej cibuľky
soľ
1/4 lyžičky kašmírskeho chilli korenia (nemusí byť)
1/2 lyžičky garam masala
1 lyžica ghee (alebo olej)
2-3 lyžice vody
múka Maida podľa potreby (alebo môžete použiť celozrnnú múku Atta)
AKO POSTUPOVAŤ:
Do misky nastrúhame najemno cuketu. Pridáme nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku. Ďalej pridáme soľ, garam masala, chilli korenie, ghee a vodu. Poprášime múkou a zamiešame vareškou. Postupne po trochách pridávame múku, až kým sa nám cesto nelepí a môžeme ho rukou vypracovať na vláčny, nelepivý bochníček. Cesto uložíme do misky, ktorú poprášime múkou a zakryjeme ho. Necháme odležať asi 1 hodinu.
Potom si cesto rozdelíme na rovnaký počet dielov. S každým pracujeme zvlášť.
Dáme si zohriať panvicu. Vezmeme časť cesta a v dlaniach urobíme guľôčku. Sploštíme ju a obalíme v múke. Vyvaľkáme tenkú placku. Placku opečieme z oboch strán na panvici do hneda. Často obraciame.
Hotovú placku si môžeme potrieť maslom alebo s ghee a podávame s chutney.
nedeľa 22. júla 2012
Vajíčkový šalát / Egg salad
Recept ma zaujal na Vareche. Urobila som pár zmien, preto ho vkladám aj sem na blog.
Možete ho jesť len tak samotný, vychladený alebo si k nemu dať čerstvú bagetu.
Uvarené vajíčka necháme vychládnuť, ošúpeme a pokrájame na štvrtiny pozdĺžne. Všetko vložíme do misky a vidličkami zľahka poprehadzujeme. Dáme na pol hodiny do chladničky a môžeme podávať.
ČO POTREBUJETE:
4 vajíčka uvarené nie celkom natvrdo; varte ich asi 6 minút
soľ
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1/4 lyžičky chilli vločiek
1 lyžička šťavy z citróna
1 lyžica olivového oleja
1/4 lyžičky drvenej rímskej rasce (môžete vynechať)
hrsť nasekanej čerstvej koriandrovej vňate
hrsť nasekanej zelenej časti jarných cibuliek
AKO POSTUPOVAŤ:
Uvarené vajíčka necháme vychládnuť, ošúpeme a pokrájame na štvrtiny pozdĺžne. Všetko vložíme do misky a vidličkami zľahka poprehadzujeme. Dáme na pol hodiny do chladničky a môžeme podávať.
utorok 10. júla 2012
Toor dal chilla
Dnes sme sa zobudili do príjemného rána. Vzduch bol svieži a na oblohe plávali potrhané mraky.
V noci bola silná búrka so silným vetrom, takmer ako keby sa prehnal cyklón. Oknami lomcovalo a vietor hviždal pomedzi škáry. Odnieslo to prádlo, ktoré som deň pred tým zavesila neskoro a nestihlo do večera preschnúť. A tak som ho nechala na šnúrach aj cez noc... ráno som našla pár kúskov v mokrom piesku, tak môžem prať nanovo 🙃 Cestou do školy sme sa brodili cez niekoľko veľkých kalúž na ceste, našťastie záplavy z toho nie sú.
Dnes ráno som robila na raňajky placky prípravou podobné Dosa plackám. Rozdiel je v tom, že cesto nie je z ryže, ale zo šošovice. Môžete podávať s vašim obľúbeným chutney. (Pôvodne sa placky Chilla robia z lúpaného Moong dal a pôvodný recept sa volá "Moong dal chilla", ja som moong dal nemala, ale placky sú aj tak výborné.)
Toor dal a Urad dal si namočíme na 2 hodiny vo vode.
Potom ich prepláchneme v čistej vode a s trochou novej čistej vody a soľou rozmixujeme na cesto, ktoré má konzistenciu asi ako na palacinky (alebo Dosa).
V menšom hrnci zohrejeme trocha ghee. Pridáme ajwain, rímsku rascu a kurkumu. Necháme semienka chvíľku popražiť, aby zavoňali. Pridáme nasekané karí lístky a necháme ich prasknúť (čo je hneď).
Toto (volá sa to Tadka) vlejeme spolu s ghee do pripraveného cesta a zamiešame. Cesto necháme aspoň 15 minút postáť. Potom ak treba, môžeme ho zriediť ešte vodou, lebo postátím môže zhustnúť troška.
Panvicu si rozpálime. Oheň zmiernime. Naberačkou vylejeme cesto na panvicu a oblou časťou naberačky cesto krúživým pohybom od stredu rozotrieme na placku (ako pri Dosa). Na okraje placky nakvapkáme troška oleja.
Opečieme z oboch strán do hnedkava.
A dnes ráno som mala aj diváka pri fotení placiek 🐕 To je náš túlavý psík, čo chodí do liahne na obed a u nás pri dverách spáva.
V noci bola silná búrka so silným vetrom, takmer ako keby sa prehnal cyklón. Oknami lomcovalo a vietor hviždal pomedzi škáry. Odnieslo to prádlo, ktoré som deň pred tým zavesila neskoro a nestihlo do večera preschnúť. A tak som ho nechala na šnúrach aj cez noc... ráno som našla pár kúskov v mokrom piesku, tak môžem prať nanovo 🙃 Cestou do školy sme sa brodili cez niekoľko veľkých kalúž na ceste, našťastie záplavy z toho nie sú.
Dnes ráno som robila na raňajky placky prípravou podobné Dosa plackám. Rozdiel je v tom, že cesto nie je z ryže, ale zo šošovice. Môžete podávať s vašim obľúbeným chutney. (Pôvodne sa placky Chilla robia z lúpaného Moong dal a pôvodný recept sa volá "Moong dal chilla", ja som moong dal nemala, ale placky sú aj tak výborné.)
ČO POTREBUETE (na 11ks):
200ml Toor dal
50ml Urad dal
(múka besan by mala byť základná múka pri príprave Chilla, ale existujú takéto variácie aj len zo strukovín, bez ryže)
soľ
voda podľa potreby
ghee
karí lístky
1/3 lyžičky Ajwain
1/3 lyžičky rímskej rasce
1/3 lyžičky mletej kurkumy
AKO POSTUPOVAŤ:
Toor dal a Urad dal si namočíme na 2 hodiny vo vode.
Potom ich prepláchneme v čistej vode a s trochou novej čistej vody a soľou rozmixujeme na cesto, ktoré má konzistenciu asi ako na palacinky (alebo Dosa).
V menšom hrnci zohrejeme trocha ghee. Pridáme ajwain, rímsku rascu a kurkumu. Necháme semienka chvíľku popražiť, aby zavoňali. Pridáme nasekané karí lístky a necháme ich prasknúť (čo je hneď).
Toto (volá sa to Tadka) vlejeme spolu s ghee do pripraveného cesta a zamiešame. Cesto necháme aspoň 15 minút postáť. Potom ak treba, môžeme ho zriediť ešte vodou, lebo postátím môže zhustnúť troška.
Panvicu si rozpálime. Oheň zmiernime. Naberačkou vylejeme cesto na panvicu a oblou časťou naberačky cesto krúživým pohybom od stredu rozotrieme na placku (ako pri Dosa). Na okraje placky nakvapkáme troška oleja.
Opečieme z oboch strán do hnedkava.
A dnes ráno som mala aj diváka pri fotení placiek 🐕 To je náš túlavý psík, čo chodí do liahne na obed a u nás pri dverách spáva.
sobota 7. júla 2012
Rajma Masala
Konečne sa dnes krásne mračí na nás obloha 🌥 Je lenivá nedeľa a ja som sa rozhodla skúsiť taký zjednodušený recept na Rajma masala. Poobede pôjdeme trocha na prechádzku a možno nás aj dážď zastihne 🌧
ČO POTREBUJETE:
200ml sušenej fazule Rajma
2 väčšie červené cibule
2 väčšie paradajky
1 lyžička cesnakovo - zázvorovej pasty
(alebo použite čerstvý zázvor aj cesnak)
1 zelená chilli paprička
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1 plochá lyžička tmavej rímskej rasce (shah jeera)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
600ml vody
soľ
hrubší plátok masla
1 lyžička garam masala
1 lyžička šťavy z citróna
hrsť čerstvej koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
Suchú fazuľu na noc namočíme do vody. Ráno prepláchneme, scedíme a vložíme do tlakového hrnca.
Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, nadrobno nakrájané paradajky a cesnakovo zázvorovú pastu. Ďalej pridáme nakrájanú chilli papričku, kašmírske chilli korenie, rímsku rascu a kurkumu.
Všetko zalejeme vodou a vložíme plátok masla. Varíme v tlakovom hrnci 25-30 minút, do mäkka.
Po otvorení tlakového hrnca, ak zistíte, že fazuľa má príliš veľa vody, priveďte ju znova k varu a prebytočnú vodu jednoducho nechajte chvíľu vyvariť (fazuľu môžeme trocha aj popučiť). Potom pridáme soľ, garam masala a premiešame. Minútku ešte povaríme, odstavíme z ohňa a primiešame koriandrovú vňať. Hrniec prikryjeme a fazuľu necháme odstáť 10 minút.
Hotovo. Môžeme podávať s dusenou ryžou alebo s plackami Chapati (aj obyčajný chlieb by stačil). My dnes máme k nej dusenú ryžu a uhorkový šalát s kokosom.
Prajem vám krásny zbytok víkendu 🙂
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)