pondelok 16. augusta 2010
nedeľa 15. augusta 2010
Penne s kuracím mäsom v smotanovo-žĺtkovej omáčke / Penne with chicken in a creamy egg yolk sauce
ČO POTREBUJETE:
300ml hrnček menších penne
3 kuracie stehná s kĺbom
100ml sladkej smotany
1 žĺtok
1 lyžica paradajkového sósiku
olej
soľ
1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
štipka mletého muškátového orieška
voda
čerstvá pažítka alebo zelená časť jarnej cibuľky
tvrdý syr (Parmezán, Grana padano - podľa vlastného výberu)
AKO POSTUPOVAŤ:
Penne uvaríme podľa návodu na obale.
Amarantové subzi (Totakura) / Amaranth subzi
ČO POTREBUJETE:
viazaniča Amaranthu (alebo špenátu)
15ks karí lístkov
1 zelená chilli paprička
1/2 lyžičky horčičného semienka
1 lyžica channa dal
1 väčšia cibuľa
kúsok čerstvého zázvoru
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky mletého čierneho korenia
štipka soli
1/2 lyžice ghee
AKO POSTUPOVAŤ:
V panvici zohrejeme ghee. Pridáme karí lístky a chilli papričku.

Hneď ako lístky prasknú pridáme horčičné semienko a channa dal. Počkáme, kým praskne horčičné semienko.

Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme kým nezosklovatie.

Potom pridáme nadrobno nakrájaný zázvor (alebo ho môžete postrúhať).

Pridáme kurkumu a premiešame.

Pridáme nakrájaný Amaranth alebo špenatové listy, pridáme štipku soli, premiešame a zakryjeme; najlepšie je to zakryť hlbším plechovým tanierom, do ktorého sa naleje voda a vňať sa tak uparí. 2 minútky necháme prehriať.

Pridáme mleté čierne korenie, premiešame, chvíľočku prehrejeme, odstavíme z ohňa a prikryté necháme 5 minút odležať v teple.

Podávame ako prílohu k dusenej ryži a karí.
štvrtok 12. augusta 2010
Parené buchty / Steamed sweet dumplings
ČO POTREBUJETE (na 6ks):
na cesto:
200g polohrubej múky (ja som použila múku Maida)
1 lyžička sušeného droždia
soľ
1 lyžica kryštáľového cukru
1 vajce
125ml teplého mlieka
na plnenie:
tuhší džem
na potieranie:
olej
na servírovanie:
roztopené maslo
kakao + práškový cukor na posypanie
AKO POSTUPOVAŤ:
Pridáme vajíčko a teplé mlieko a vypracujeme cesto. Cesto necháme v miske, tú zakryjeme a necháme ho 30min kusnúť. Potom ho znova rukou premiesime (podsypeme múkou, ak treba) a znova ho necháme v miske 30min kysnúť.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkáme na približne 1cm hrubý plát. Rozkrájame na menšie plátky a na každý položíme kúsok džemu.
Džem zabalíme do cesta a vytvarujeme malé buchtičky. Necháme ich ešte 15 minút podkysnúť.
Buchty som parila v dvojhrnci. Do spodného hrnca som dala asi 5cm vody, naň som položila hrniec s dierkami a zakryla pokrievkou. Vodu v spodnom hrnci som priviedla k varu. Keď sa začala variť dno dierkového hrnca som potrela olejom a vložila doňho buchty trocha od seba, pretože počas parenia podrastú. Vrchný hrniec som zakryla, do dierky v pokrývke som strčila klinček a parila som 10 minút.
Hotové buchty vyberieme, pichneme špáradlom a potrieme olejom. Uložíme do misky a zakryjeme. Rovnako pokračujeme so zbytkom buchiet. Treba dávať pozor pri vyberaní, aby na buchty nekvapla horúca voda z pokrievky, inak spľasnú.
streda 11. augusta 2010
Mrkvovo-jablkové mafiny / Carrots and apple muffins
ČO POTREBUJETE (na 6ks):
70g masla
100g kryštáľového cukru
1 vajce
100g hladkej múky
1 plochá lyžička prášku do pečiva
1/2 lyžičky mletej škorice
1 stredne veľká mrkva
1/2 jablka
3 lyžice mlieka (ak treba, postupne pridáme viac)
AKO POSTUPOVAŤ:
Zmäknuté maslo a cukor vymiešame. Pridáme vajce a vymiešame hladký krem. Pridáme nastrúhanú mrkvu a jablko a premiešame. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva a škoricou a mlieko.
Vymiešame polohusté cesto. Naplníme formu na mafiny. Pečieme vo vyhriatej rúre, na 180st. 25 minút.
Hotové mafinky môžete pocukrovať alebo poliať cukrovo - citrónovou polevou.
nedeľa 8. augusta 2010
Kuracie v cestíčku so sezamom / Fried chicken with sesame seeds
ČO POTREBUJETE:
kuracie prsia (z jedného kuraťa)
soľ
na cestíčko:
2 vajcia (na prsia z jedného kuraťa)
mlieko
hladká múka podľa potreby
2 lyžičky sezamu
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1 lyžička garam masala
štipka soli
ghee a trocha oleja na vysmážanie (použite, na čom zvyknete vy vysmážať)
AKO POSTUPOVAŤ:
Kuracie prsia prerežeme na plocho, aby sme získali 2 tenšie rezne, na krajoch troška narežeme a zľahka naklepeme. Z oboch strán osolíme. V panvici rozhorúčime ghee. Keď je ghee horúce, oheň zmiernime a kuracie prsia najprv obalíme v múke, potom ponoríme do pripraveného cestíčka a dobre ním obalíme. Položíme do ghee. Vysmážame na miernom ohni z oboch strán dohneda.
piatok 6. augusta 2010
Palak Paratha
Placky paratha so špenátom a koriandrom.
ČO POTREBUJETE:
2 zväzky čerstvých špenátových listov
3 strúčiky cesnaku
1 - 2 zelené chilli papričky
hrsť nasekanej koriandrovej vňate
soľ
hladká múka (Maida)
ghee do cesta
ghee na potretie
AKO POSTUPOVAŤ:
Špenát oblanšírujeme a dáme do mixéra. Pridáme cesnak, chilli papričku, koriandrovú vňať a soľ. Všetko dobre vymixujeme.
Pridáme 1 lyžicu ghee a postupne pridávame múku, tak aby sme vypracovali nelepivé cesto.
Vypracované cesto zakryjeme utierkou a necháme ho odležať 30 minút.
Panvicu dáme rozohriať.
Z cesta postupne odtŕhame kúsky, ktoré najprv vymodelujeme na guľôčku, obalíme ju múkou. Guľôčku dáme na pracovnú dosku a vyvaľkáme placku, ktorej polovicu zľahka potrieme s ghee.
Placku preložíme na polovicu a zasa len jednu stranu zľahka potrieme s ghee.
Znova preložíme na polovicu a takto zloženú placku obalíme v múke.
Placku rozvaľkáme na hrúbku asi 2mm. Tvarom sa vôbec netrápte.
Oheň pod horúcou panvicou zmiernime na strednú silu. Placku položíme na suchú panvicu a opekáme chvíľku.
Po chvíľke placku obrátime a opekáme z druhej strany.
Zasa po minútke placku obrátime.
A ešte raz opečieme chvíľku z druhej strany.
Hotovú placku uložíme do látkovej čistej utierky a potrieme troškou ghee alebo maslom. Kto nechce, nemusí potierať.
(Ak sa vám nechce prekladať jednoducho ju vyvaľkáme na tenkú placku hneď ako ju prvýkrát obalíme v múke a ďalej opekáme na panvici. Hotovú potrieme s ghee.)
Deťom ich dávam len také samotné alebo s domácim bielym jogurtom (dahi), buď na raňajky alebo ako olovrant, ale môžu sa podávať aj ako príloha k rôznym subzi a hustým karí.
štvrtok 5. augusta 2010
Mafiny plnené džemom / Muffins with jam filling
ČO POTREBUJETE (na 6ks):
100g masla na pečenie
80-100g práškového cukru
1 vajce
1/2 lyžičky vanilkovej esencie
125g hladkej múky (použila som Maida)
1 lyžička prášku do pečiva
5-6 lyžíc mlieka
džem (tuhší)
AKO POSTUPOVAŤ:
Maslo a cukor vymiešame. Pridáme vajce a znova dobre vymiešame. Primiešame vanilkovú esenciu.
🌤 🌤 🌤
Do múky zamiešame prášok do pečiva a postupne ju spolu s mliekom vmiešame k maslu. Vznikne skôr hustejšie cesto, ale také, aby sa dalo lyžičkou naberať a dávať do formy na mafiny. Formu na mafiny vytrieme olejom.
🌤 🌤 🌤
Najskôr nanesieme trocha cesta na dno každej priehlbinky do formy. Malou lyžičkou na cesto vložíme kúsok džemu a ten zakryjeme ďalšou vrstvou cesta.
Hotové môžeme pocukrovať.
nedeľa 1. augusta 2010
Škoricové mafiny / Cinnamon muffins
ČO POTREBUJETE (na 9-10ks):
70g masla
80g kryštáľového cukru
1 vajce
125g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
1/4 lyžičky mletej škorice
1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
asi 6 lyžíc mlieka
AKO POSTUPOVAŤ:
Zmäknuté maslo vymiešame dohladka s cukrom. Pridáme vajce a dobre vymiešame.
V hrnčeku zmiešame múku, prášok do pečiva, škoricu a muškátový oriešok a postupne, spolu s mliekom zamiešame k maslu.
Polohustým cestom naplníme vymastenú a múkou vysypanú formu na mafiny (alebo papierové košíčky vložené do mafinovej formy).
Rúru predohrejeme na 180st. a pečieme 25 minút.
Prihlásiť na odber:
Komentáre (Atom)

.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)




























